Web Analytics
More
    Reklāma

    Izveido unikālu LEGO modeli: kā portatīvie datori palīdz realizēt virtuālās LEGO idejas

    Jaunākie raksti

    Šķiet, ka rotaļlietas ir kaut kas tāds, kas zaudē savu aktualitāti brīdī, kad no bērnības pārkāpjam pieaugušā kurpēs. Tomēr mēdz būt tādas rotaļlietas, kas spēj aizraut kā bērnus, tā pieaugušos. Un jāatzīst, ka mūsdienu steidzīgajā un stresa pilnajā ikdienā, katram ir vērts atrast nodarbi, kas ļaus atslēgties no ikdienas darbiem un pienākumiem un uz brīdi pakavēties bērnības bezrūpībā.

    Radošu ideju un fantāziju realizēšanai jau vairāk kā 90 gadus bērniem visā pasaulē pieejami LEGO krāsainie klucīši. LEGO klāstā ir neskaitāmi daudz konstruktori, kas paredzēti bērniem sākot jau no 2 gadu vecuma, Tomēr uzņēmums nav aizmirsis padomāt arī par jau pieredzējušiem LEGO faniem, piedāvājot tehniski sarežģītus un apjomīgus modeļus, kas piemēroti pusaudžiem, jauniešiem un pieaugušajiem.

    Reklāma

    LEGO sēriju klāsts ir tik daudzpusīgs, ka pat ļoti pieredzējis konstruktoru fans atradīs arvien jaunus, interesantus modeļus. Taču tiem, kas savas LEGO konstruēšanas iemaņas vēlas attīstīt pavisam jaunā līmenī, to ir iespējams realizēt, veidojot pašiem savus virtuālos LEGO modeļu dizainus.

    Lai gan konstruktoru digitālās dizaina vīzijas pārnest reālajā dzīvē varētu šķist sarežģīti, tomēr pateicoties modernajām tehnoloģijām, tam mūsdienās nepieciešamas vien portatīvais dators, plašs LEGO klucīšu un detaļu klāsts, radošas idejas un pacietība! Ja arī tu esi īsts LEGO entuziasts un vēlies uzzināt, kā izmantot mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas, lai radītu unikālus LEGO modeļus – turpini lasīt rakstu!

    Lai nepietrūkst klucīšu

    Veidot savu dizainu LEGO modeļiem ir lielisks veids, kā ne tikai lietderīgi pavadīt laiku un realizēt savas fantāzijas. Tas ļauj apgūt arī inženierijas un mehānikas pamatprincipus, kā arī atklāt kādas iespējas sniedz portatīvie datori un elementāras dizaina programmas. Tomēr jābrīdina, ka virtuālo ideju realizēšana taustāmā modelī būs iespējama vien tiem, kuru kolekcijā ir gana plašs un daudzveidīgs LEGO detaļu klāsts.

    Ja tev ir pieejami vien daži LEGO modeļi, visticamāk, ka iespaidīgākās idejas realizēt būs pagrūti. Viens no risinājumiem ir vairāku detaļām bagātu, piemēram, LEGO Technic, LEGO Creator Expert vai LEGO Architecture modeļu iegāde. Taču LEGO ir padomājis arī par tiem, kas vēlas realizēt tieši savas unikālās idejas.

    LEGO Classic ir apjomīgi klasisko un iecienītāko LEGO klucīšu un detaļu komplekti, kas ļauj būvēt visu, sākot rotaļu dzīvnieciņiem un mēbelēm, līdz ēkām un transporta līdzekļiem. Savukārt LEGO Educational sērijā ir komplekti, kas paredzēti robotizētu modeļu būvēšanai. Pamata Educational komplektos ir apjomīgs klucīšu skaits, kā arī tādas detaļas kā motori, krāsu un kustību sensori, gaismas matricas, vadības plates, kas gatavo modeli ļauj savienot ar viedierīci, izmantojot Bluetooth, uzlādējami USB akumulatori u. c.

    Realizē savas idejas, izmantojot digitālā dizaina programmas

    Uzņēmumam LEGO ir izdevies radīt fenomenālu rotaļu pasauli, kas spēj apvienot tehniku, inženieriju, matemātiku, zinātni, robotiku, mākslu un radošumu. Turklāt LEGO vieno arī cilvēkus, kas vēlas dalīties gan ar LEGO pasaules jaunumiem, gan savām radošajām idejām un gatavajiem modeļiem.

    Tieši tāpēc pēdējās desmitgades laikā parādījušās vairākas digitālā dizaina programmas, kas paredzētas tieši virtuālo LEGO ideju un jaunu modeļu izstrādei, un piemērotas gan Windows, gan macOS portatīvajiem datoriem.

    LDD (LEGO Digital Designer)

    Kopš 2004. gada LEGO faniem bija pieejama vienīgā oficiāla LEGO izstrādātā CAD dizaina programma LDD (LEGO Digital Designer). Tās klāstā ir ļoti plaša LEGO virtuālo klucīšu un detaļu bibliotēka, kas ļauj veidot virtuālus LEGO modeļus. Diemžēl šobrīd LDD darbība ir pārtraukta un programmatūra netiek atjaunināta, tāpēc vairs netiek papildināta arī ar jaunāko klucīšu un detaļu klāstu. Lai gan programma netiek atjaunināta, tā ir pieejama, ir viegli apgūstama un, lai arī tai ir savi mīnusi, tomēr tā ir lieliska programma iesācējiem.

    Bricklink Studio

    Viena no iecienītākajām, funkciju ziņā plašākajām programmām, ir Bricklink Studio programma. To, kā aizstājēju LDD programmai iesaka arī pats LEGO uzņēmums. Programma ļauj būvēt savu modeli, izmantojot jau eksistējošu krāsu, formu un veida klucīšus un detaļas. Taču tie, kas vēlas izveidot pilnīgi jaunas un unikālas detaļas un modeļus vai pārveidot jau esošos, to ir iespējams savā portatīvajā datorā ielādējot papildu programmatūru Partdesigner.

    Bricklink Studio programma ļauj veidot unikālus modeļus, pārbaudīt, vai izveidotais modelis realizējams arī dzīvē, izveidot soli-pa-solim sava modeļa pamācību, kā arī ģenerēt fotoreālistiskus video un bildes, kas ļaus apskatīt, kā unikālā dizaina modelis izskatīsies dzīvē.

    Citas programmas

    LEGO entuziasti savu dizaina ideju realizēšanai par labu atzinuši arī tādas programmas kā Mecabricks, LDCad – atbalsta portatīvie datori ar Windows operētājsistēmu un Bricksmith – atbalsta ierīces ar macOS operētājsistēmu.

    No idejas līdz reālam modelim

    Tālāk viss ir vienkārši. Ja izveidotais dizains un tā izveidei nepieciešamās detaļas tev ir pieejamas, atliek vien ķerties pie darba un redzēt, kā virtuāla ideja kļūst par taustāmu modeli.

    Interesanti, ka LEGO ir izveidojis limitēto konstruktoru sēriju LEGO Ideas. Modeļu izstrādei iedvesma tika gūta tieši no LEGO fanu izveidotajiem un iesniegtajiem unikālajiem modeļiem. Katrs iesniegtais darbs piedalījās fanu balsojumā un tie modeļi, kas saņēma visvairāk balsis, šobrīd pieejami pārdošanā kā oficiālie LEGO Ideas sērijas modeļi.

    Gan lieli, gan mazi LEGO fani atzīs, ka tāda iespēja patiesi iedvesmo realizēt savas visradošākās un apjomīgās idejas, apgūt tehnoloģiju sniegtās iespējas, lai varbūt kādreiz kļūtu par daļu no lielās LEGO komandas.

    Portatīvie datori un citas elektropreces par izdevīgām cenām 1a.lv!

    Portatīvie datori mācībām, darba vajadzībām, atpūtai vai hobiju realizācijai! Ienāc 1a.lv un apskati plašo piedāvājumu un savu modeli iegādājies vēl izdevīgāk, kļūstot par Smart NET kluba biedru!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristaps K
    17.12.2023 21:33

    Atļaušos pievienot Brickit. Lieliski noder sešgadniekam spēlējoties ar lieliem klasisko klucīšu krājumiem: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brickit.brickit

    Reklāma