Web Analytics
More
    Reklāma

    Tet datu centru ģeneratoru darbībai izmantos atjaunojamo dīzeļdegvielu Neste My

    Jaunākie raksti

    Tehnoloģiju uzņēmums Tet sadarbībā ar pasaulē lielāko atjaunojamās dīzeļdegvielas ražotāju Neste turpmāk datu centru ģeneratoru darbināšanai izmantos Neste MY 100% atjaunojamo dīzeļdegvielu. Videi draudzīgāka dīzeļdegviela nodrošinās Tet DATTUM un DC6 datu centru darbību, nozīmīgi mazinot vienu daļu CO2 emisiju. Pārejai uz dabai draudzīgākas dīzeļdegvielas izmantošanu Tet līdz šim ieguldījis ap 20 000 eiro, iegādājoties pirmās sešas tonnas degvielas.

    Informāciju un komunikāciju tehnoloģiju nozarē datu centri ir vieni no lielākajiem elektroenerģijas patērētājiem, jo izmanto aptuveni 3% no kopējā pasaules elektroenerģijas patēriņa, bet līdz 2030. gadam varētu patērēt jau 4%. Datu centru energoefektivitātes uzlabošanai uzņēmums katru gadu investē 300 tūkstošus eiro.

    Reklāma

    “Esam ilgstoši strādājuši pie tā, lai uzlabotu datu centru jaudas izmantošanas efektivitāti un klientiem piedāvātu konkurētspējīgākus pakalpojumos. Šogad esam sākuši realizēt “zaļo kursu”, kas ir saistīts ar pāreju uz zemu emisiju datu centriem. Šī kursa ietvaros  pirmajiem diviem datu centriem sākam pāreju uz videi draudzīgāku degvielu, kas samazinās CO₂ izmešu daudzumu, kas rodas ģeneratoru darbināšanas rezultātā,” uzsver Tet Datu centru biznesa attīstības vadītājs Māris Sperga. “Atjaunojamās dīzeļdegvielas izmantošana datu centros ļaus samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas no rezerves ģeneratoru izmantošanas vidēji par 90%.”

    “Esam patiesi gandarīti, ka mūsu ilgtspējas partneru pulku papildinājis Baltijā vadošais datu centru operators. Latvijā ietekmīgāko un lielāko uzņēmumu pievienošanās ilgtspējas partnerībai viennozīmīgi formē viedokli par to, kādam ir jābūt mūsdienīgam uzņēmumam. Ilgtspējīgu risinājumu ieviešanai uzņēmuma darbībā ir jābūt ne vien vides un sociālās atbildības jautājumam, bet arī stingrai pārliecībai, kas sakņojas uzņēmuma pamatā. Tet mērķtiecīgā pieeja uz klimata neitrālu darbību apliecina, ka ir svarīgi ne tikai identificēt uzņēmuma ilgtspējas mērķus, bet arī pārliecinoši virzīties uz to sasniegšanu,” skaidro Armands Beiziķis, SIANeste Latvija valdes priekšsēdētājs.

    Neste MY ir 100% atjaunojamā dīzeļdegviela, kuras ķīmiskais sastāvs ir tāds pats kā fosilajai dīzeļdegvielai, taču tā nesatur ne piles naftas. Tā nesatur ne sēru, ne skābekli, nedz arī aromātiskos ķīmiskos savienojumus. Būtiski, ka tā ir pilnībā piemērota visiem dīzeļa dzinējiem, līdz ar to nav nepieciešamas nekādas papildu pielāgošanas – to var izmantot 100% tīrā veidā vai kā piejaukumu fosilajai dīzeļdegvielai jebkurā daudzumā. Pateicoties unikālai ražošanas tehnoloģijai, Neste MY atjaunojamai dīzeļdegvielai ir izcili salizturības parametri un ilgstošas uzglabāšanas priekšrocības.

    Tet apņemšanās mazināt savu ietekmi uz vidi ir noteikta uzņēmuma Ilgtspējas politikā, kura paredz pakāpenisku pāreju uz atjaunīgiem resursiem pašu patēriņam kā uzņēmuma dekarbonizācijas galveno stratēģiju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Žumapel
    14.11.2023 11:20

    Neste My ir degviela, kura tuvākajos 10 gados nekļūs pieejama sabiedrībai, jo to tirgo tikai 2 DUS Latvijā un par stabili biržas cenu, kura ir piesaistīta klasiskās degvielas/naftas cenai. Vienkāršāk sakot – vienmēr turēs cenu aptuveni 1 euro virs parastā DD cenas, lai reāli to pirktu tikai daži turīgie klienti un pārējie finansiālu apsvērumu dēļ lietotu parasto DD. Tad nav jāatīsta myD un var 10 gadus tikai stāstīt, ka viņiem tāda degviela ir ( izstāžu nolūkiem).
    Vai tad TET datucentros regulāri elektrība pazūd, ka jālieto ģeneratori? Kā plāno katru gadu samazināt co2, ja ģeneratori nav vajadzīgi dēļ stabilas elektrības padeves?

    Biteme
    14.11.2023 12:12
    Reply to  Žumapel

    Datu centriem ģeneratori vajadzīgi tiem gadījumiem, kad atsaka strāvas pievads #1, pievads #2 un atkarībā no DC klases, arī pievads #3. Kā tas var atgadīties? Pievadam #1 plānotais atslēgums (darbi klienta vai piegādātāja pusē), savukārt pievads #2 nofeilo. Dzīve ir dzīve – nevar izslēgt nolaidību, ļaunprātību un vienkārši apstākļu sakritību. Nevar izslēgt pievadu fiziskus bojājumus – rok pēc plāna, bet kabeli pārcērt neplānoti. Utt. Tāpat kā apdrošināšanu pērk, lai to pēc iespējas neizmantotu. Kāpēc degvielu iepērk tonnām? Droši vien tāpēc, lai to nevajadzētu darīt, kad to pēkšņi vajadzēs (laiks, laiks…pulkstenis tikšķ).

    Par samazināšanu katru gadu es gan neredzu rakstā. Kāda nu tā rezerve ir, tāda ir. DC CO2 samazinājums ir tikai netiešs – pērkot efektīvāku aprīkojumu. Vēl varētu saražoto siltumu izmantot ūdens sildīšanai, vai nu pašu apkurei vai blakus ierīkot publisko pakalpojumu, kur izmanto silto ūdeni.

    Pēča
    14.11.2023 12:50

    Ak ta tāpēc pakalpojumu cenas viņiem ceļas ik ceturksni…. :D Noželojams kantoris kurš joprojām domā ka ir neaizstājams! Guess again…..

    Pēča
    14.11.2023 13:05

    ‘Dīzelis’ kā jau organisks produkts, tvertnē ir labs 6-12mēn, uzglabājot ilgāk rodas visādi nosēdumi, plēves u.c. kas var bojāt konkrēto sistēmu.

    Tātad tet ir spiesti vismaz reizi pusgadā speciāli nodedzināt 6T dārgo degvielu 20tūkstošu vērtībā…
    Tikmēr publiski raud, ka nauda nav, tāpēc ceļ pakalpojuma cenas.

    LIEKUĻI!!!

    Biteme
    14.11.2023 13:32
    Reply to  Pēča

    Kāpēc nodedzināt? Gan jau var pārdot ar atlaidi un vietā nopirkt jaunu partiju. Vai piespiedu kārtā izlietot sava autoparka vajadzībām. Tu taču negribētu, lai tavi serveri DC paliktu bez elektrības? Jeb tu domā, ka amazonam u.c. hostētājiem nav rezerves ģeneratoru? Bet tā jau laikam darbojas domāšana “ieslēgšu adbloku, pusdienas ēdīšu ciemos, kafiju iedzeršu prezentācijā, bet cigareti palūgšu uz ielas”. Nekas tak nerodas no nekā, jopcik.

    karlis
    14.11.2023 14:32
    Reply to  Biteme

    a gulēt kur aizies?

    ir kāds variants?

    Pēča
    15.11.2023 11:43
    Reply to  Biteme

    Labi ja nenodedzina, tad jautājums, kurš ta var nopirkt un saņemt šo norakstīto degvielu, kas neatbilst tur x normām? Jo šādu klašu backupa ģeneratoru normas ir striktas. Tur tu nevari liet kādu zupu grib, jo ģenģeris noklāsies, serveri un firmas kas uz tiem serveriem apstāsies, zaudejumi simtos tūkstošu, ja ne pat miljonos…..

    Es nekur neesmu redzejis, ka būtu piedavajums no šī valsts uzņemuma, ko mēs uzturam pa mūsu nodokļu naudu, iegādaties.

    Gan jau kartējā pietuvināto personu shēma… Kur tagad varēs ‘vecu’ MYdīzeli kuru vispirms protams, ka jānoraksta, ka nav izmantojama degviela, kādam izdomatam bīstamo atkritumu savācejam(kas ir uzvarejis ”godīgā” konkursā), kas izsūknē un savāc, bet no kura pēctam, papīrus sakārto tā, ka tikai izredzetie var nopirkt tur pa 20c/litrā kā kaut kādu ‘tehnisko sķidrumu’ jo kā degvielu pardot nevar.. Izredzētie paņem savus 200- 500L ko liet bākā un kundziņi tik braukā, nezinot cik realitatē maksā degviela.

    Last edited 5 months ago by Pēča
    Lilaa
    15.11.2023 14:22
    Reply to  Pēča

    Jāsāk domāt pa ūdeņradi.
    Glabā cik uziet, nepaliek vecs.
    Nav dabai kaitīgs.

    Reklāma