Web Analytics
More
    Reklāma

    “ManaBalss” laiž klajā pilsoniskās aktivitātes lietotni jauniešiem

    Jaunākie raksti

    13. novembrī plkst. 15:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Džona F. Kenedija lasītavā tika atklāta jauna mobilā lietotne jauniešiem “Varu.Daru”. Tās mērķis ir palīdzēt jauniešiem kļūt par ar aktīviem un sabiedriski politiskajos procesos piedalīties gataviem pilsoņiem.

    Lietotni ir izstrādājusi organizācija “ManaBalss” sadarbībā ar Latvijas skolām, kā arī ar Eiropas pilsoņu rīcības dienesta (ECAS), ASV vēstniecības Latvijā un Latvijas Finiera finansiālu atbalstu. Lietotnes izstrādē piedalījušies arī Ukrainas programmētāji un dizaineri.

    Reklāma

    “Brīvā un demokrātiskā pasaule mūsdienās saskaras ar ļoti lieliem izaicinājumiem, un mums ir svarīgi stiprināt sevi un savu sabiedrību, lai mēs spētu stiprināt savu valsti,” par Varu.Daru idejas iemesliem saka “ManaBalss” vadītājs Imants Breidaks. “Brīvība un demokrātija – tās nav pašsaprotamas lietas. Par tām nemitīgi ir jārūpējas. Rītdienas Latvijas vadošie, valdošie un noteicošie prāti un rokas šodien sēž skolas solos, tāpēc vēlamies viņiem par to draudzīgā veidā ikdienā atgādināt un parādīt, kā viņu rīcība un lēmumi ietekmē viņu ģimeni, kopienu, sabiedrību un tālāk – jau arī valsti.”

    “Varu.Daru” ir mobilā lietotne, kas paredzēta jauniešiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem. Tās saturs veidots sadarbībā ar Latvijas skolām, pielāgojot to Skola 2030 un Starptautiskā Bakalaurāta izglītības programmām. Lietotnes galvenais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu jauniešu vidū un tādu ikdienas paradumu iedzīvināšanu ikdienā, kas viņiem palīdzētu kļūt par aktīviem un sabiedriski politiskajos procesos piedalīties gataviem pilsoņiem, attīstīt spēju pieņemt gudrus un pamatotus lēmumus un spēt piedalīties un sniegt ieguldījumu kulturāli daudzveidīgas demokrātiskas sabiedrības attīstībā.

    Mūsdienās jauniešu dzīve notiek gan reālajā, gan digitālajā vidē, tāpēc ir ļoti svarīgi atrast veidu, kā ar jauniešiem sarunāties viņiem saprotamā un akceptējamā valodā, kā arī izmantojot saziņas rīkus, kas jauniešu pašu vidē ir populāri. Projekta īstenotāji uzskata, ka mobilā lietotne ir iespēja sasniegt jauniešu auditoriju, piedāvājot strukturētu un vienlaikus arī rotaļīgu veidu, kā sakārtot savu ikdienu un pakāpeniski, sākot ar šķietami pašsaprotamām darbībām, nonākt līdz sabiedriski politiskām aktivitātēm un rīcībām. Turklāt, lai kādu darbību pārvērstu par ieradumu, to nepieciešams atkārtot daudzkārt, tāpēc arī lietotnes funkcionalitāte ir balstīta uz atkārtojumu un atgādinājumu principu, kas palīdzēs jauniešiem dažādas noderīgas aktivitātes pārvērst par ieradumiem.

    Lietotni “Varu.Daru” skolēni un ikviens interesents var lejupielādēt viedtālrunī no Google Play vai Apple App Store. Lietotne piedāvā saskarni ar kalendāru, kā arī aktivitāšu kategorijas, sadalītas pa jomām. Piemēram, gatavošanās dienai, sociālā komunikācija, kopienas un sociālais aktīvisms, personiskā izaugsme, finanšu pratība u.c.

    Lietotnē ir virkne projekta izstrādātāju piedāvātu aktivitāšu, kuras atzīmēt kā sev aktuālas un ar tām darboties. Ieskatam – dažas no piedāvātajām aktivitātēm: “Regulāri rūpējies par savu mājdzīvnieku”, “Lasi grāmatu 15–30 minūtes”, “Ievēro satiksmes noteikumus”, “Veido iekrājumus”, “Pastāsti kādam, ko šodien izlasīji un uzzināji”,  “Papildini ar jaunu informāciju vienu rakstu Vikipēdijā”,  “Ziņo par botiem un troļļiem sociālajos tīklos”, “Izlasi nodaļu no Satversmes”, “Pastaigājies 15 minūtes svaigā gaisā”,  “Noskaties “Panorāmu” vai kādu citu ziņu raidījumu”.

    Lietotnē ir redzams arī atzīmēto un izpildīto uzdevumu skaits, kā arī progresa ziņojums. Ir arī pieejama atkārtošanas un atgādinājumi, kas kalpo par pamudinājumu un ir iedarbīgs palīgs aktivitāšu pārvēršanai par ikdienas ieradumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivis
    14.11.2023 09:34

    O, labais. Cerams aplikācijā būs arī veiksmīgi realizēto projektu skaita statuss, citādi šo lapu turēt pastāvīgi atvērtu ir apgrūtinoši: http://www.cehs.lv/myballs/

    Reklāma