Web Analytics
More
    Reklāma

    LMT 2023. gada pirmajos deviņos mēnešos veicis būtiskas investīcijas 5G tīkla attīstībā

    Jaunākie raksti

    Latvijas mobilo sakaru operators un tehnoloģiju inovāciju uzņēmums LMT 2023. gada deviņos mēnešos tīkla un infrastruktūras attīstībā ieguldījis 20 miljonus eiro, ar šīm investīcijām ievērojami apsteidzot pārējos tirgus dalībniekus. Paplašinoties pieprasījumam pēc augstas kvalitātes interneta pakalpojumiem visā Latvijā, pieaudzis arī uzņēmuma apgrozījums un klientu pieslēgumu skaits. LMT grupas apgrozījums 2023. gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada deviņiem mēnešiem, audzis par 7,6% un sasniedzis 221,4 miljonus eiro, bet klientu pieslēgumu skaits – 1,46 miljonus. LMT grupas rentabilitāte jeb EBITDA 2023. gada deviņos mēnešos ir sasniegusi 66,7 miljonus, kas ir pieaugums par 9,5% salīdzinājumā ar tādu pašu periodu pērn.

    LMT kopš gada sākuma strauji paplašinājis 5G tīklu līdz 380 5G bāzes stacijām, un 5G šobrīd pieejams jau vairāk nekā 180 apdzīvotās vietās visā Latvijā.

    “Jo pieejamāks, plašāks un veiktspējīgāks ir mobilo datu pārraides tīkls, jo labprātāk un vairāk cilvēki to izmanto. 5G tīkls paver jaunas iespējas gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem, tāpēc LMT to mērķtiecīgi attīsta,” komentē LMT prezidents Juris Binde.

    Līdz ar mobilo sakaru tīkla attīstību LMT turpina arī dažādus inovatīvu tehnoloģiju projektus vairākās inovāciju attīstības vertikālēs – transporta monitoringa sistēmās, sabiedriskās drošības un aizsardzības, pilsētas sensorikā. Visi šie virzieni ļaus izveidot risinājumus efektīvākai sakaru tīkla izmantošanai. Piemēram, septembrī, turpinot attīstīt pirms vairākiem gadiem izveidoto 5G testa vidi Biķerniekos autonomo un savienoto auto transportlīdzekļu izpētei, LMT kopā ar partneriem uzņēma pirmo AUGMENTED CCAM Eiropas darbsemināru, kurā piedalījās pārstāvji no 13 valstīm.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    32 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    19.10.2023 13:50

    Informāciju var pasniegt kā vēlas! Var jau teikt, ka 380 5G stacijas ir būtiski, bet uz kopējā bāzes staciju skaita, kas pārsniedz 1500 stacijas, var teikt, ka 5G ir tikai 1/5 daļā no visām stacijām.

    Pēča
    19.10.2023 15:15
    Reply to  Skābene

    :D Un nerunājot par to, ka Google pixelim joprojam nav 5G atbalsts! Nedz 6 nedz 7 nedz 8!!
    Kas nav nekāds ķīniešu noname sūdiņš….

    (LMT rāda ar pirkstu uz googli, google rāda ar pirkstu uz vietējo jeb LMT) ;) EE un LT ‘Telia’ tīklā ir, Latvijā iekš LMT kas ir tas pats Telia tīkls, nav…

    Last edited 6 months ago by Pēča
    Kursors.lv
    19.10.2023 15:23
    Reply to  Pēča

    Kas liek domāt, ka LMT ir “tas pats Telia tīkls”?

    Pēča
    19.10.2023 15:29

    Jo 49% kapitāla pieder Telia. Ne jau Binde no savas kabatas domā kur savilkt galus lai liktu torņus, tie laiki(90tie) jau sen garām….

    Turklāt aizbraucot uz kaimiņiem, automatiski roamings pārslēdzas tieši uz Telia tīklu…. Nevis Tele2 vai Bite.

    Pirms nedeļas vajadzeja aizlaist uz šauļiem un tur man 7 pikselim rādija 5G Telia tīklā.

    Last edited 6 months ago by Pēča
    Kursors.lv
    19.10.2023 15:31
    Reply to  Pēča

    Bet tīkli taču dažādi. Tur taču nav nekādas tiešas saistības.

    Pēča
    19.10.2023 15:39

    Kas tur dažāds var būt? jo pārējiem 51% jeb ‘latviešiem’ – Tet, Latvijas valstij un LRunTVcentram NAV savu mobīlo sakaru tīkla infrastruktūras!
    Bez šī 49% ārvalstnieka, Binde ar savu LMT varētu sēdēt 3G ērā un nekur tālāk par 2000šo gadu un to torņiem netikt…

    Nezinu piemeram.. Vodafone Īrijā, Anglijā, Francijā, Itālijā u.c. protams katrai valstij ir sava vadība, attīstības plāni utml, bet globali tas ir viens tīkls ar vienu identisku mērķi.
    Šaubos ka tur viena valstī vienu telefonu atbalsta, bet citā valstī to pasu telefonu tajā pasā tīklā neatbalsta. Tas ir iespējams tikai Latvijā! :D

    Kursors.lv
    19.10.2023 15:40
    Reply to  Pēča

    Jo tie ir pavisam dažādi operatori ar dažādiem un savā starpā nesaistītiem tīkliem? LMT nav Telia.

    Pēča
    19.10.2023 15:50

    Jā jo Binde negrib šo silto krēslu atdot, šedēs tur drošvien līdz savai nāves stundai…

    Un latvieši kā jau vienmēr- arvalstniekam tak nevar atdot šo mūsu ‘identitāti!’

    Tas nekas ka mums nauda nav, kompānija pūst(salīdzinot ar ārvalstu operatoriem, pie mums ir lauki), bet ārvalstniekam-Telia, lielako kontrolpaketes vairakumu, nedrīkst dot!!!! :D

    Kursors.lv
    19.10.2023 15:51
    Reply to  Pēča

    Kāpēc man liekas, ka Tu tomēr līdz galam nesaproti par ko runā? :)

    Pēča
    20.10.2023 11:10

    Kāpēc gan man liekas, ka Kristaps lieto savu apple produktu un neiesvīst par neko jo apple tak viss ir… Tapēc nezmaz neizprot citu cilvēku problēmas. Jo tieši LMT par labu bāzējas uz šiem produktiem, visticakak, tāpēc, ka uz apple brendu var vieglāk nopelnīt savu peļņas daļu + iepārdot visādus papildpakalpojumus no kā visvairak viņi pelna, jo tak pērc 1000+€ vērtu lietu… :) (Paskatoties viņu veikalos ”šikā” apple produkcija visās pozīcijās ir vairākums) Bet pārējie – kā ir ar to jāsamierinās… Protams parastajam mirstīgajam nekad neuzzināt patieso iemeslu, bet visticamāk, ka tas ir deļ tā ka operatoram ir jāvienojas un jāpērk/jabonē kāda īpašā ‘Tensor’ licence priekš 5G operatora tīklā no googles lai būtu, tādējādi LMT(un pārejie) to neuzskata par vajadzību, taupot kapeikas…. Redzot to ka salīdzinoši maz ir ‘googles’ ierīču viņu tīklos. Jo tensori jau nekur citur nav, ka tas radītu probēmu cilvekiem ārpus pixeļierīcēm… Ta paslauka zem tepiķa šos lietotājus. P.S. Nē es nepirkšu apple! Nepatīk nedz viņu interfeiss(liekas super neērts) jā esmu spaidījis un mēginajis, nedz kompanijas super aizslēgtā un slepenā nostāja, ka nopērc viņu produktu un esi prasts produkta lietotājs ar ‘user’ tiesībām. Jebšu tev nav teikšana modificet un lietot, kā patīk pēc saviem ieskatiem, tev jalieto pēc… Read more »

    Last edited 6 months ago by Pēča
    Kursors.lv
    20.10.2023 11:26
    Reply to  Pēča

    Jā, es lietoju sievas veco iPhone 11. Nomainīju nokalpojušo akumulatoru un tagad tiešām bēdu nezinu.

    Kas attiecas uz sarunas tēmu, tad diezgan normāli, ka vietējie operatori neispringst uz ierīcēm, ko ražotāji šajā reģionā oficiāli neplāno piedāvāt. Kāpēc operatoriem apmaksāt svešu uzņēmumu aktivitātes?

    Elektriķis
    20.10.2023 11:32

    Hmmm… kas ir “svešie uzņēmumi”?

    Kursors.lv
    20.10.2023 11:34
    Reply to  Elektriķis

    Nu šajā gadījumā Google.

    Elektriķis
    20.10.2023 11:50

    Kuri ir “savējie” mobilo telefonu ražotāji?

    Kursors.lv
    20.10.2023 11:55
    Reply to  Elektriķis

    Tie, kuri Latvijā oficiāli pārstāvēti. Pārsvarā tie ir tie, kuru ierīces ir nopērkamas pie vietējiem operatoriem.

    Pēča
    20.10.2023 12:01

    Kapēc ne? Ja negribi, tad varbūt ir jāatstājas no amata un nav jabūt vadošajam operatoram valstī??? Ja grib sēdet un urbināt degunu… Laikam tāda maniere, jo gadu desmitus tā ‘na haļavu’ ir izbraukuši cauri… Jo visi ķīniesi u.c. brīnumi kam nav un nebūs oficiāla atbalsta pie mums tā darbojas. Un darbojas, tāpec ka tam ķīnietim ir tās pašas čipsetu kopas iekšā, kā piemeram samsungam, deļ kā nopērk šīs atļaujas/licences lai darbotos tīklā! Tādejādi darbosies arī pārējiem brīnumiem, ja viņam iekša ir tā pati komponente… Bet tas nenozīmē ka piemēram meizu, one plus, ZTE, oppo, vivo u.c. brīnumi kurus arī pārdod, tiek ‘oficiali’ atbalstīti Latvijā, Baltijā vai pat Eiropā…. Bet te google kas ir respektabla kompānija, laiž ne pirmo gadu telefonus uz ‘savu’ tensora čipsetu, tātad vajag kādus papildus tensora pluginus pirkt lai būtu tīklā 5G un citu labumu atbalsts, bet… joprojām fak.. taupa it kā LMT nebūtu nauda un Google būtu kāds noname ķīnietis… Un NĒ! Nav jābūt oficiālajai parstāvniecībai lai darbotos 5G tīkls vai VoLTE zvani!!! Nejauc šīs divas lietas! Nedz Lietuvā nedz Igaunijā NAV oficiāla atbalsta, bet tur Telia nodrošina 5G sakarus pixeļiem, jo acīmredzot ir izdarījusi visu lai tie būtu! (par pārejo neiztestēju) Pie mums iekš LMT,… Read more »

    Last edited 6 months ago by Pēča
    Kursors.lv
    20.10.2023 12:16
    Reply to  Pēča

    Tas ir Google nevis LMT jautājums. Tikai Google var izlemt, kuros tirgos oficiāli piedāvāt savas ierīces. Nevienam nav jāapmaksā Google intereses.

    Pēča
    20.10.2023 13:10

    Atkal tu mal savu… ATTOPIES! Oficiālajam sakaram ar 5G atbalstu nav nekāda saistība!

    Ja pikseļi tiktu atbalstīti tikai tur kur ir oficiāls pilns atbalsts tad jebkur ieslēdzot ārpus šo valstu sarakstam pie mobīlās zonas rādītu ‘no service’ (šādas valstis PASAULĒ ir tikai 20!)

    OPERATORAM ir jaizrāda interese, kur visticamāk ka ir jāiegādājas kāda 5G distibutācijas vai vienalga kāda licence lai operatora tīklā būtu atbalsts…

    Googlei ka kompānijai es esmu parliecināts, ka ir pie p.kaļas, pa kaut kādu mazo Latviju vai citām mazajām valstīm(kur iedzīvotāji ir mazak par 100miljoniem)… Lai google pati būtu pirmais kas uzrunātu operatorus.

    Last edited 6 months ago by Pēča
    Kursors.lv
    20.10.2023 13:23
    Reply to  Pēča

    Tu joprojām nesaproti, kā darbojas šis bizness. Protams, ka ražotājiem ir jāuzrunā mobilo sakaru operatori, lai nosūtītu viņiem ierīces testēšanai un maksātu naudu mārketinga kampaņām, lai varētu savus produktus virzīt attiecīgajos tirgos.

    Skābene
    19.10.2023 15:36
    Reply to  Pēča

    Nav tā, ka mūsu bāleliņi šantažē googli ar tekstu, tu mums dod to un šito, citādi 5G pikseļos neredzēt kā savas ausis? Agrāk Bite tirgoja pikseļus, vai Bites tīklā arī nav 5g?

    Pēča
    19.10.2023 15:52
    Reply to  Skābene

    Nē nav. ‘Bite’ arī pardeva pikseļus pat kādu pus otru gadu, pat ar 5G zīmīti, bet tas nenozīmēja ka viņiem tīklā ir 5G, zīmīte nozīmē, ka telefonam ir 5G atbalsts.

    ;) Bite bija tāds pats trešo pušu veikals, kā jebkurš, kurš tikai pārdod ierīci… ( jo latvijā un baltijā nav oficiālo pārstavniecību un servisa centru pikseļiem)

    5G tīkla atbalst ir tikai šajos tīklos no google:

    https://pixel.withgoogle.com/5G/

    Last edited 6 months ago by Pēča
    Elektriķis
    19.10.2023 17:45
    Reply to  Skābene

    We will be taupīgi – nav ko lieki tērēties ar kaut kādiem Pixeļu atbalstiem. Nez kādēļ šī diskusija man atgādina stāstu par Ābola pulksteņa atbalstu :)

    Ivis
    20.10.2023 12:30
    Reply to  Pēča

    Ai, Pēča, nav 49% kapitāla Telia, ej atpakaļ uz kūti, vai pasildīt savu dīzeli.

    Trx450
    20.10.2023 10:30
    Reply to  Pēča

    Manam OPPO A77 5g ir arī Siguldā

    Biteme
    19.10.2023 15:44

    LMT tīkls xiaomi trubai vairs nedod VoLTE, kas iepriekš bija. Progresīvi un inovatīvi, jopcik-razīt.

    Robčiks
    19.10.2023 18:55

    Ar LMT jau kādu laiku nav kautkas kārtībā. Nevar saprast, kas tas ir – iedomība, augstprātība, ….

    Jānis
    20.10.2023 10:26

    Jāņem vēŗā, ka 5G ir augstākas frekvences, bet fizika saka, ka to izplatīšanās attālums ir būtiski īsāks!

    Krotow
    20.10.2023 10:42

    Tā vien šķiet ka Bitei un/vai divgovīm sākusies LMT apmelošanas kampaņa ;)

    Ivis
    20.10.2023 12:23

    Gribēju tieši rakstīt, ka konkurentu troļļi aktivizējušies

    grh
    20.10.2023 12:37

    Vai kāds no biedriem ir jau saskāries ar kādu no 5G solītajām inovācijām? Jau pāris gadus kopš pēdējām vasaras OS mums potē, ka 5G ir nākamais solis civilizācijas attīstībā un nu tik būs. Es esmu pamanījis tikai ātrāku internetu telefonā/mājās. Vai kāds ir pamanījis, kas ir uzražots/izveidots pateicoties 5G klātesamībai ko nevarēja iepriekš realizēt dēļ 4G?
    Es sāku kļūt nepacietīgs, gaidot solītās inovācijas. Diemžēl joprojām nākas lasīt tikai 5G slavināšanu, bet rezultātus kaut kā nemanam. Līdzīgi kā Neste bez noguruma reklamē savu Neste MY dīzeli no atjaunojamiem resursiem, bet ne soli nav spēruši uz priekšu, lai to pārdotu par konkurētspējigu cenu (šobrīd +1 euro litrā pret pro diesel) vai pārdotu to vairāk nekā 3 DUS Latvijā.

    Zemene
    20.10.2023 22:22
    Reply to  grh

    5G platforma galvenokārt vilina ar IoT risinājumiem – kad lērums ierīces būs gatavas savstarpēji sarunāties. Pa šo laiku vēl ir pievienojies MI. Tādā garā turpinot, divkājainajam cilvēkam pašam nebūs jādomā nemaz, tik instinktīvi jāreaģē. Esi sveiks meningīts vietā drīz teiks – sveika demence!

    Jānis Rišis
    26.10.2023 12:31

    3G HSDPA+ atslēdza. Tagad kad 4G signāls pazūd pieslēdzas EDGE 2G, pilnīga bremze.

    Reklāma