Web Analytics
More
    Reklāma

    Pazudusi elektrība? Papildini savu saules enerģijas sistēmu ar akumulatoriem! Ko piedāvā “Lucidus” un “KEHUA”?

    Šis raksts tapis sadarbībā ar uzņēmumu "Lucidus".

    Jaunākie raksti

    Elektroenerģijas cenu kāpums un iespēja saņemt valsts atbalstu mudinājuši mājsaimniecības aizvien biežāk apsvērt kļūt enerģētiski neatkarīgām un pārvērst sava mājokļa jumtu par saules parku. Nozarē darbojas daudzi uzņēmumi, kas piedāvā saules enerģijas sistēmas. Viens no lielākajiem tirgus spēlētājiem ir atjaunīgās enerģijas risinājumu ražotājs “KEHUA”, kuru Latvijā un Baltijā pārstāv uzņēmums “Lucidus”. Kas aktuāls šobrīd ir saules enerģijas ieguves jomā, kā izveidojās sadarbība ar “KEHUA” un kādas iespējas saņem klienti, sarunā atklāj “Lucidus” atjaunīgo energoresursu nodaļas vadītājs Māris Endziņš.

    “Lucidus” atjaunīgo energoresursu nodaļas vadītājs Māris Endziņš

    Kas ir “Lucidus”. Cik gadus darbojaties, kādus pakalpojumus nodrošināt?

    “Lucidus” ir uzņēmums ar 16 gadu pieredzi tādās jomās kā apgaismes tehnika, elektroinstalācijas materiāli, specializēto mēbeļu tirdzniecība un projektu vadība. Pamata bizness, no kā “Lucidus” izauga, ir profesionālais apgaismojums. Tas ir apgaismojums, kas domāts biroja ēkām, skolām, slimnīcām un citām sabiedriskām būvēm. Laika gaitā biznesam tika pievienotas vairākas citas nodaļas, no kurām pēdējā saistīta ar energoresursiem. Ir vairākas nišas, kurās “Lucidus” ir ļoti spēcīgs. Piemēram, satiksmes organizācijas nozare, ar lidostām saistīti paaugstinātas drošības risinājumi, ielu apgaismojuma vadība sistēmas, u.c. Ļoti spēcīgi esam arī automātikas jomā. Ražojam un paši liekam kopā sadalnes dažādiem objektiem, lielām būvēm, kā slimnīcām, Nacionālajai bibliotēkai u.c.

    Reklāma

    Ikdienā mēs kā uzņēmums nevaram darboties bez sadarbības partneriem, kas ir piegādātāji un ražotāji. Sadarbojamies un pārstāvam ražotājus, kuri piedāvā plašu produktu klāstu gan biznesa klientiem, iestādēm, gan privātpersonām, mājsaimniecībām.

    Īsumā pastāsti par sevi, cik gadus strādā jomā? Par ko šobrīd esi atbildīgs?

    “Lucidus” pievienojos 2008. gadā. Tobrīd biju vienīgais elektroinstalācijas nodaļas darbinieks, vadītājs, radītājs, ieviesējs. Vēlāk, strādājot par produktu attīstības vadītāju, man bija jāsaprot, uz kuru pusi virzās nozare, kuri produkti, ražotāji varētu būt aktuāli pēc kaut kāda laika, uz ko vajadzētu fokusēties, ar ko dibināt kontaktus.

    Pirms pieciem gadiem izgāju pirmos kursus par saules enerģiju – paneļiem, invertoriem. Tajā laikā tas vēl nebija tik aktuāli, taču visi saprata – tā ir nākotne. Vēlāk, pateicoties gan valsts atbalstam, gan plašākai informācijai par šo jomu, “Lucidus” parādījās pirmie saules enerģijas projekti. Tā arī pirms diviem gadiem nolēmām izveidot atsevišķu atjaunīgo energoresursu nodaļu, ko pašlaik vadu. Šajā laikā esam arī uzcēluši savu saules parku uzņēmuma teritorijā, kura ģenerēto enerģiju izmantojam pašpatēriņam.

    Kādas tendences “Lucidus” ir novērojis tieši saules enerģijas jomā?

    Pašreiz lielākai daļai privātpersonu lielākais motivators uzstādīt saules paneļus ir valsts atbalsts. 2022. gadā motivēja arī straujais cenu kāpums elektroenerģijai. Papildus ekonomiskam ieguvumam cilvēki zināmā mērā vēlas arī neatkarību, drošību. Pastāv viedoklis, ka, uzstādot saules paneļus, es kļūstu neatkarīgs, bet tā nav. Pašreiz ap 90% no visām privātajām instalācijām, kas tiek liktas valsts atbalsta programmas ietvaros, atslēgsies brīdī, kad būs tīkla avārija. Tas nozīmē, ka, ja pēkšņi nepienāk elektrība no “Sadales tīkla”, tajā brīdī saules parks automātiski atslēdzas. To nosaka drošības standarti. Jāpiemin arī, ka pēdējos gados Latvija saskaras ar nopietnām vētrām, kuru dēļ rodas elektrības atslēgumi. No šī skatupunkta, saules akumulatoru sistēma ir daudz drošāka. Ja tīklā pazūd elektrība, tad varam tērēt uzkrāto elektroenerģiju no baterijas + saules parks turpina ražot.

    2022. gadā un šī gada sākumā cilvēki ar skatu uz nākotni pirka iekārtas, kuras tautas valodā sauc par hibrīda invertoriem. Tie ir invertori, kuriem nav komplektā baterijas, bet ir iespēja tās pievienot nākotnē.

    Tirgū populārāki gan ir cenas ziņā pieejamāki, tā saucamie līnijas invertori, kuriem tik vienkārši nevar pieslēgt akumulatora sistēmu.

    “Lucidus” ir izvēlējies pārstāvēt jomas ekspertus “KEHUA”. Kas tas ir par uzņēmumu?

    Līdzīgi kā jebkurā citā nozarē arī atjaunīgo energoresursu risinājumu jomā darbojas dažāda līmeņa ražotāji. Ir tādi, kuri koncentrējas vairāk uz mājsaimniecībām, citi – uz industriāliem objektiem, piemēram, saules parkiem. “Lucidus” mērķis bija atrast tādu partneri, kas piedāvā risinājumus gan mājsaimniecībām, gan lielajiem saules parkiem, lai tiktu nosegts pēc iespējas lielāks produktu segments.

    Sākotnēji “KEHUA” piesaistīja kā invertoru ražotājs, taču patiesībā tas ir ārkārtīgi spēcīgs spēlētājs tieši akumulatoru lauciņā. Tas ir viens no lielākajiem industriālo UPS (nepārtrauktās barošanas avoti) ražotājiem pasaulē un lielākais Ķīnā jau 22 gadu garumā. Šīs nozares zināšanas “KEHUA” ļoti noderēja, ienākot invertoru tirgū. Augot pieprasījumam, uzņēmums ir ieguvis ļoti lielu pieredzi, izstrādājot lieljaudas invertorus. Vienlaikus, “KEHUA” ir viens no pašreiz nedaudziem ražotājiem, kas piedāvā līnijas invertorus ar jaudu virs 300 kW, kuri ir īpaši piemēroti lielajiem biznesa parkiem.

    Pielāgojoties citiem tirgiem, ražotājs sāka piedāvāt iekārtas arī mājsaimniecībām, piemēram, tos pašus invertorus un saules bateriju sistēmas. Būtiski, ka mājsaimniecībām paredzēto akumulatoru sistēmu izstrādē “KEHUA” ir pielietojuši tās pašas tehnoloģijas, ko profesionālajās lieljaudas iekārtās.

    “KEHUA” akumulatoru sistēmas

    Kādas ir svarīgākās nianses, kas jāņem vērā, izvēloties saules bateriju sistēmu mājsaimniecībām?

    Ja ir doma iegādāties akumulatoru uzreiz, vispirms būtu jāraugās uz tādu risinājumu, kas atbilst mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņam. Otrkārt, ieteikums ir izvēlēties all in one jeb viss vienā iekārtu, kur ir iekļauts gan viena ražotāja invertors, gan bateriju sistēma. Šādā veidā lietotājs saņems perfekti salāgotu iekārtu.

    Arī iegādājoties tos pašus hibrīda invertorus, ir jāskatās un jāpievērš uzmanība tehniskajiem parametriem. Nebūs tā, ka katram hibrīdam varēsim pievienot ikviena ražotāja akumulatoru sistēmu. Tāpēc šīs all in one iekārtas tādā ziņā atvieglo dzīvi, jo tur par visu jau ir padomāts, tās lieliski darbojas kopā un ir viena ražotāja garantija.

    Kopumā sakot, galvenais ir skatīties un balstīt pirkumu uz savas mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņu. Tāpat būtu labi apzināties savus iespējamos nākotnes pirkumus. Ja mums šodien nav elektroauto, varbūt pēc gada būs. Tāpat daudzi cilvēki pāriet uz siltumsūkņiem, kas arī ir liels elektroenerģijas patērētājs. Tādā ziņā akumulatoru sistēma atkal ir labs risinājums. Mēs varam iegādāties iekārtu ar salīdzinoši nelielu akumulatoru, atbilstošu pašreizējam patēriņam. Vēlāk, patēriņam augot, piepirkt klāt šos bateriju blokus. Turklāt “KEHUA” akumulatoru blokus nav jānomaina visus vienlaicīgi, kā to paredz citi ražotāji.

    Kehua akumulatoru sistēma

    Ar kādu garantijas ilgumu lietotājs var rēķināties?

    Nozares standarts mājsaimniecības invertoriem, ja tos pērk atsevišķi, ir 10 gadu garantija. Akumulatoru sistēmām var būt dažādi garantijas laiki. Ir ražotāji, kuri dod piecus, citi – 10 gadu garantiju. “KEHUA” sniedz 10 gadu garantiju gan mājsaimniecības invertoriem, gan akumulatoru sistēmām. Atbilstoši uzraudzīta bateriju sistēma kalpos ilgāk. Tomēr jārēķinās, ka baterijas ietilpība ar laiku samazinās, kas ir ļoti atkarīgs no tā, cik biežs ir uzlādes, izlādes ciklu skaits, cik intensīvi to lietosim. Mājsaimniecībām domāto akumulatoru sistēmu kalpošanas mūžs var sasniegt 15 un vairāk gadus.

    Vienlaikus katrai iekārtai ir savi ekspluatācijas nosacījumi, lai tā varētu droši un ilgi kalpot. Pamatā būtu jāizvēlas oriģināliekārtas. Tas tomēr ir rūpnieciski izgatavots, testēts izstrādājums, kas saņēmis arī atbilstošu sertifikāciju, lai to varētu tirgot Eiropā.

    Pērkot bateriju sistēmas, no sākuma vajadzētu izpētīt, kā iekārtu glabāt. Ir bateriju komplekti, kurus var turēt arī ārā. “KEHUA” iekārtas ir ļoti ergonomiskas un drošas. Tās neaizņem daudz vietas telpā un ir piemērotas uzstādīšanai arī ārpus telpām. Turklāt tās labi iekļaujas telpas dizainā – ražotāja akumulatoru sistēma “iStoragE“ ir vairākkārtēja “IF Design” balvas ieguvēja.

    Kā notiek akumulatoru sistēmu vadība?

    Mūsdienās attīstība jau ir notikusi tik tālu, ka iekārta pati zina, kas tai ir jādara. Akumulatora gadījumā šīs ir pilnās ielādes, izlādes, ko ierīce veic noteiktā laika posmā. Skaidrs, ka mūsdienās cilvēks vēlas pilnīgi visu redzēt telefonā. “KEHUA” piedāvā mobilo lietotni “Wise Solar”, kurā lietotājs var redzēt visu, kas saistīts gan ar saules parka enerģijas ražošanu, gan bateriju.

    Ko konkrēti “Lucidus” var palīdzēt saistībā ar “KEHUA” akumulatoru sistēmām?

    “Lucidus” ir “KEHUA” pārstāvis Baltijas valstīs. Tas nozīmē, ka pie mums var nopirkt nepieciešamās ražotāja iekārtas. Mūsu speciālisti ir saņēmuši atbilstošo sertifikāciju, lai palīdzētu šo iekārtu uzstādīšanā, apkalpošanā un, ja nepieciešams, arī remontā. Mums ir parakstīts līgums ar ražotāju par garantijas saistību pārņemšanu. Patīkami apzināties, ka viņi neskatās tikai uz lielajiem tirgiem. “KEHUA” gadījumā zināmā mērā esam viņu seja Baltijas valstīs.

    Cik liela bateriju sistēma vajadzīga vidējam pielietojumam privātmājā un cik tāda varētu izmaksāt?

    Kā jau teicu, pirmkārt, svarīgi ir zināt mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņu. Otrkārt, diezgan skaidri jānodefinē, kam šī iekārta ir vajadzīga. Ja gribam, lai tā nodrošina pilnvērtīgu komfortu elektrības pārrāvuma laikā – vēlamies darbināt visas iekārtas, kas tobrīd ir vajadzīgas, skaidrs, ka vajadzēs lielāku akumulatoru sistēmu. Taču lielākoties mājsaimniecības izvēlas sistēmas sākot ar 10 kW/h. Ja noticis elektrības pārrāvums, tajos brīžos lielākoties tomēr vēlēsimies darbināt tikai tās iekārtas, kas tiešām ir nepieciešamas. Tas, par ko ir vislielākā interese, ir 20 kW/h komplekts, kurā ietilpst gan invertors priekš saules paneļiem, gan uzlādes kontrolieris un akumulatoru sistēma. Jārēķinās, ka šāda komplekta cena var sasniegt 11 000 – 13 000 tūkstošus eiro, atkarībā no ražotāja.

    Ja uz jumta ir 11 kW saules parks, tad 20 kW/h akumulatori ir optimāls variants. To elektroenerģijas apjomu, ko šis parks savā maksimumā saražo, var glabāt divas stundas, kas  elektrības pārrāvuma gadījumā ir pietiekami. “KEHUA” mājsaimniecībām domāto akumulatoru sistēmu piedāvā uzaudzēt līdz 40 kW/h, ļaujot pievienot papildus bateriju blokus.

    Kas mūs sagaida nākotnē saules enerģijas sistēmu jomā?

    Šobrīd aktivitāte saules parku būvniecībā notiek visos līmeņos. Pirmkārt, mājsaimniecību līmenī. Otrkārt, rūpnīcas, publiskās ēkas, slimnīcas pēdējā laikā aktīvi sāk likt saules paneļus un attiecīgi samazina savu patēriņu no kopējā tīkla. Treškārt, biznesa parki ražo un pievieno enerģiju kopējā tīklā. Līdz ar to īpaši saules parku gadījumā vasaras laikā rodas elektroenerģijas pārražošana. Ko darīt ar pāri palikušo enerģiju? Arī šeit aktuālas ir akumulatoru sistēmas, kas saražoto enerģiju ļauj uzglabāt un pievienot tīklā vakarā, kad cena ir augstāka un lielāks pieprasījums.

    Vēl viens variants ir šo lielo, salīdzinoši lēti iegūto enerģijas apjomu tērēt kaut kur citur. Piemēram, citviet pasaulē populāra kļūst ūdeņraža ražošana izmantojot enerģiju no saules un vēja parkiem. Tur ir vajadzīgs salīdzinoši liels enerģijas daudzums, un ūdeņradis ir tas, no kā pēc tam atkal var saražot enerģiju. Pēdējā laikā par to runā arī Latvijā. Tāpat paradījušās dažādas aktivitātes saistībā ar ūdeņraža transportu, īpaši komerctransportlīdzekļiem. Skaidrs, ka tā ir diezgan liela, attīstāma nozare un būtu vērts lūkoties arī šajā virzienā.

    Ar Māri par šo tēmu plašāk runājām arī jaunākajā “Ko Kursors Tev Neraksta” podkāsta epizodē, ko vari noklausīties te:

    Ar laipnu “Lucidus” uzņēmuma gādību mums ir iespēja trīs mūsu lasītājus uzaicināt uz informatīvu “KEHUA” semināru, kas norisināsies jau šajā piektdienā (13. oktobrī). Vietu skaits ierobežots, tāpēc, lūdzu, atstāj savu kontaktinformāciju un īsumā pastāsti, kāpēc vēlies apmeklēt šo semināru. Ceturtdien padošu ziņu tiem lasītājiem, kas varēs tikt uz šo semināru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    10.10.2023 11:29

    Akumulators noder tur, kur bieži atslēdz elektrības padevi, kā dārzkopības kooperatīvos. Mājai ar 11kw saules sistēmu no tā akumulatora maza jēga, jo saules paneļi dienā saražo ap 60kwh. Turklāt, cik ir runāts ar tiem, kas ikdienā ar tiem akumulatoriem nopietni ņemās, tad tie lādējas ne tikai no saules, bet arī no tīkla. Pie jaunā sadales tīkla modeļa būtu jābūt iespējai akumulātorā uzkrāto enerģiju nodot tīklā tajās diennakts stundās, kad ir visaugstākais tarifs. Varbūt pat lādēt, kad tīklā ir negatīva cena un atdot atpakaļ kad ir cenas pīķis. Visādi citādi akumulators ir dārga spēļmantiņa.

    xs1
    10.10.2023 11:44
    Reply to  Skābene

    Māja ar 11kw saules sistēmu novembrī, decembrī, janvāri saražos faktiski neko :) Drīzāk jameklē kāda sista Tesla un jāpienaglo garažā pie sienas … komplektā ar saules paneļiem ( lai nečakarējas klāt, ka dod tīklā atpakaļ ) var negatīvās biržas stundās pievālēt pilnu akumulatoru un pīķa stundas dot atpakaļ tīklā :)

    Elektriķis
    10.10.2023 11:48
    Reply to  Skābene

    Pietiktu ar to ka savu akumulatoru lādētu, kad biržā ir lēta elektrība un lietotu uzkrāto pats. Tas visvairāk attiecas uz ziemu, kad saules paneļi pat nevar uzturēt hibrīdā invertora pašpatēriņu.
    Vasarā šāda sistēma strādā ar pārpalikumu, tad, lietojot neto uzskaites sistēmu, var par simbolisku maksu kaut ko iedot tīklā pa taisno no paneļiem, lai sevi nomierinātu: enerģija tiek izmantota lietderīgi.

    Skābene
    10.10.2023 12:27
    Reply to  Elektriķis

    Tur vajag labu vadības sistēmu, kas lasa biržas cenas!

    Elektriķis
    10.10.2023 13:06
    Reply to  Skābene

    Tu jau sapņo par kosmosu!
    Nezinu, cik attīstītas ir UX un GUI rakstā pieminētajai sistēmai, bet Growatt (populāra sistēma ar akumulatoriem) tā ir vienkārši briesmīga. Tā pat neļauj šo izdarīt manuāli, kur nu vēl “lasīt biržas cenas”.

    Skābene
    10.10.2023 13:45
    Reply to  Elektriķis

    Daikinam esot gāzes/siltumsūkņa hibrīds, kas kurina ar to, kas tobrīd biržā lētāks!
    Kā tas dzīvē darbojas, nav pieredzes! :D

    Elektriķis
    10.10.2023 13:47
    Reply to  Skābene

    Uzsvars uz “esot”. Kad iegādājos Growatt, tad arī stāstīja visādus brīnumus. Dabā no tā visa maz kas palika pāri.

    Saf
    10.10.2023 21:58
    Reply to  Skābene

    Man ir Panasonic siltumsūknis, modulēju sūkņa jaudu atkarībā no birza6s cenas. Viss notiek automatiski ar Homeassistant. Siltumsuknim ir speciāla ieeja kurā var padot signālu, kas nosaka ar kādu max jaudu stradāt siltumsuknim. Demand control saucas.

    Svimart
    11.10.2023 00:36
    Reply to  Saf

    par homeassistant var ko smalkāk ?

    Saf
    11.10.2023 10:26
    Reply to  Svimart

    Viedās mājas vadības platforma. https://www.home-assistant.io/
    Parasti tiek uzinstalēta uz Raspbery vai cita mini datora. Tālāk platforma nodrošina ļoti plašu dažādu viedierīču vadību, tai skaitā arī apkuras sistēmu vai saules paneļu.

    Svimart
    11.10.2023 22:34
    Reply to  Saf

    Dzirdēts par home assistant ir, bet kā un no kā lasās elektrības cenas ?

    Reinis Rozitis
    11.10.2023 23:09
    Reply to  Svimart

    > bet kā un no kā elektrības cenas?

    Ja oficiāli, tad būtu jākļūst par Nordpool klientu un tad viņi piedāvā caur savu API.

    https://marketdata.nordpoolgroup.com/docs/services/MarketData-Prices/operations/AreaBlockPrices

    Neoficiāli .. var atrast kaut kādas lapas, kas kaut “skreipo” vai nu pašu Nordpool lapu vai arī kaut kā citādi, piem: https://nordpool.didnt.work/

    Svimart
    12.10.2023 11:12
    Reply to  Reinis Rozitis

    Paldies

    Saf
    12.10.2023 18:11
    Reply to  Svimart

    Homesistant ir pieejams speciāls spraudnis, kas lasa iekšā cenas pa taisno no nordpool. Neko papildus nevajag.

    Svimart
    13.10.2023 01:40
    Reply to  Saf

    nu vispār ideāli…

    tesla
    14.10.2023 08:57
    Reply to  Skābene

    ja SADALES tikli izveidojuši OIK2 tarifu, kura uz 100kWh patēriņu obligati ir jāņem vismaz 16A garantētā jauda, maksājot 3/4 par sadales tikla pakalpojumiem un 1/4 par elektrību.
    Ir jasaspiež pilnīgi galvu lai cerētu ka latvija kadreiz butu negativs biržas elektrības tarifs kas nosegtu sadales tikla izmaksas un atmaksātu ieguldījumu akumulatora.

    kursors varetu apkopot cik elektribas tiesas prāvu, kriminalprocesi par krāpšanu privātpersonas un uzņēmumi ierosinājuši.n varbut jau ir kāda kolektīvā prasība par Satversmes tiesisko paļāvību uzsakta?

    https://ir.lv/2023/09/22/vai-sadales-tiklu-tarifu-saga-turpinasies/

    Skābene
    16.10.2023 08:06
    Reply to  tesla

    Ar tiem tarifiem ir kaut kas jocīgs, jo par gāzes pārvadi un sadali ir jāmaksā 3,6 eur mēnesī un tā gāzes vada uzturēšana ir daudz problemātiskāka par elektrības tīkla uzturēšanu. Vienīgi caurules pamatā zem zemes un vēja lauzti koki nevar pārraut, bet tur tak sūkņi strādā un elektrību tērē visu cauru diennakti.

    Saf
    16.10.2023 08:42
    Reply to  Skābene

    Kādas tieši ir problēmas uzturēt pazemes gāzes vadu? Ko vispār ir iespējams darīt un būtu jādara ar apkratu gāzes vadu? Cik gari ir dabasgāzes tīkli, un cik gari ir elektropārvades tīkli Latvijā? Cik ir dabasgāzes lietotāju uz vienu dabasgāzes tīkla km, un cik elektropārvadei lietotāju uz 1 km? Kāpēc liekas ka Inčukalnā sūkņi tiek darbināti ar elektrību? Kāpēc sūkņiem būtu jāstrādā visu laiku? Neko nesaprotam, bet viedoklis ir? Vai pļāpājam pļāpāšanas pēc?

    Last edited 6 months ago by Saf
    Andrejs
    11.10.2023 13:37

    Nē ir tak slimi cilvēki
    Ir debīlli kas slimos klausa🤣

    Reklāma