Web Analytics
More
    Reklāma

    Kāpēc vecos USB nevar ierīcē ievietot ar kājām gaisā?

    Jaunākie raksti

    Visi zina, ir piedzīvojuši un, visticamāk, vēl kādu laiku sadzīvos ar vecā tipa USB spraudņiem (USB Type-A), kas atrodami teju katrā datorā, uzlādes ierīcē, televizorā, zibatmiņā utt. Runā, ka vecā tipa USB spraudni nākas ierīcē ievietojot apgriezt kājām gaisā vismaz divas reizes (attiecīgi jāsprauž trīs reizes), lai tas iegultu savā ligzdā.

    Bet kāds bija iemesls, lai vecā tipa kantainie USB spraudņi nelīdzinātos mūsdienu noapaļotajiem USB Type-C, ko var ievietot ierīcē abos virzienos? Ajay Bhatt, kurš vadīja Intel komandu USB izveides laikā, atzīst, ka abējādi ievietojams vecā tipa kantainais USB vienkārši izmaksātu vairāk, jo nāktos tajā ievietot divas reizes vairāk vadiņu, kā arī divas reizes vairāk mikroshēmu.

    Reklāma

    USB bija jābūt lētam un pieejamam, kas arī ir lēmuma pamatā – ļausim lietotājam uzspēlēt laimes spēli ar USB ievietošanu ierīcē. Teorētiski iespēja ir 50:50, bet faktiski kantaino USB izmantošana mēdz būt daudz kaitinošāka.

    iMac G3

    Viens no lielākajiem USB popularizētājiem bija Stīvs Džobss, kurš lēma par labu iMac G3 izlaišanai tikai ar USB pieslēgvietām (vairs nekādu seriālo vai paralēlo portu!). iMac G3 iznāca trīs gadus pēc USB 1.0 standarta izziņošanas. USB 1.0 maksimālais teorētiskais datu pārsūtīšanas ātrums ir 12 Mbit/s.

    USB zibatmiņas atnāca tikai 2000. gadā kopā ar USB 2.0, kas piedāvā teorētiskus 480 Mbit/s. Šobrīd jau mums ir USB4 standarts ar Type-C savienojumu, kam ir jānodrošina vismaz 20 Gbit/s, bet USB4 ātrumi var sasniegt arī 40 Gbit/s.

    AvotsPcgamer
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Speeed
    10.10.2023 10:18

    “USB4 ātrumi var sasniegt arī 40 Gbit/s.”
    Kļūda mērvienībās

    qwerty
    10.10.2023 10:52

    Normāli ir spēkā sakarība, ka usb šteris jāsprauž tāda veidā, ka usb logo uz tā ir redzams virspusē.

    Morgen
    11.10.2023 11:31
    Reply to  qwerty

    Manā rīcībā esošajām zibatmiņām (USB flash) šī sakarība nav spēkā – abās pusēs ražotāja logo un dizains tikpat kā identisks, gaismas indikatora daļa iestrādāta dizainā tā, ka i pat nepateiksi. Papētīju internetveikala piedāvājumu – pirmajās pāris lapās ar zibatmiņām neizdevās atrast nevienu, kuras dizainā skaidri un nepārprotami parādītos šī sakarība.

    Last edited 6 months ago by Morgen
    Biteme
    11.10.2023 13:04
    Reply to  Morgen

    By design, it is difficult to insert a USB plug into its receptacle incorrectly. The USB specification requires that the cable plug and receptacle be marked so the user can recognize the proper orientation.

    Vai tiešām flešku ražotāji dizaina vārdā neizmanto standarta noteiktos marķējumus? Jeb arī burtiski tulko “cable plug”, sak, fleškas nav nekādi kabeļi? No praktiskā viedokļa būtu ērti, ja arī flešku ražotāji pieturētos pie kādas vienošanās, kas palīdzētu bez lielas skatīšanās saprast pareizo orientāciju.

    Krotow
    10.10.2023 11:01

    Par papildus vadiem mikroshēmām otrādi ielikšanai viņš muld tā ka ausis kustas. Bija tikai pareizi jāuztaisa spraudņa un ligzdas kontaktu daļa. Apple ar Lightning jau parādīja ka to var izdarīt. Un kas liedza uztaisīt USB 2.0 spraudni līdzīgu USB-C, tikai mazāk bet plakaniem kontaktiem?

    Acīmredzot domāšanas inerce USB-IF biedriem ir ne mazāka kā citur. No otras puses jaatzīst ka pirms 30 gadiem ideja par spraudni ko var iespraust pareizi no abām pusēm, bija ļoti novatoriska :) Starp citu esmu darbojies ar kabeli, kam bija USB-A spraudnis, kuru tiešām var iespraust pareizi no abām pusēm. Nāca komplektā maksājumu karšu terminālam un lēts nebija.

    Parasts latvietis
    10.10.2023 16:52
    Reply to  Krotow

    Vispăr jau nemuld-ir divi TX-RX kanāli , atseviśķi ,katram atbilstoši vadu pāris. Vecajam bija +,- tx, rx

    Krotow
    10.10.2023 18:00

    Te nav runa par cik tur kanāliem, bet par 4 vadu apmešanu otrādi unipolārā spraudnī.

    digitalk
    11.10.2023 09:53
    Reply to  Krotow

    Lightning kontaktus “pareizi” pagriež speciāls HW/softa kombo, tie nav tikai pliki kontakti un tas vairs nebūtu lēts risinājums.

    John
    10.10.2023 11:24

    Starp citu ir rokā turēts šķiet Garmin USB vads ko var iespraust abos virzienos.

    Reinholds
    11.10.2023 12:44
    Reply to  John

    Šķiet, ka līdzīgs vads nāca klāt kaut kam no JBL. Oranžs un abējādi spraužams.

    Sergejs
    11.10.2023 13:43

    Virsraksts neatbilst patiesībai, vakar pārbaudīju: nostājos ar kājām gaisā un ievietoju datorā USB-A spraudni 😁

    Reklāma