Web Analytics
More
    Reklāma

    Green Genius saules elektrostacijā Latvijā investēs 109 miljonus eiro

    Jaunākie raksti

    Atjaunojamās enerģijas uzņēmums “Green Genius”, kas darbojas astoņās Eiropas valstīs, saņēmis atļaujas saules elektrostaciju izbūvei Latvijā un Lietuvā. Netālu no Jēkabpils uzņēmums uzstādīs saules elektrostaciju ar 120,8 megavatu jaudu, savukārt Lietuvas ziemeļos, Šeduvas pilsētas apkārtnē –  ar 78 megavatu jaudu. Abu elektrostaciju būvniecību plānots uzsākt līdz 2024. gada vidum.

    Jēkabpils tuvumā iecerētais saules enerģijas parks būs 153 ha platībā, un tā iekārtu uzstādīšanā “Green Genius” plāno ieguldīt 109 miljonus eiro. Savukārt saules enerģijas staciju Lietuvā, Šeduvas pilsētas apkārtnē, paredzēts izveidot vairāk nekā 140 ha lielā teritorijā, un tā būvniecībā uzņēmums investēs 70 miljonus eiro.

    Reklāma

    “Baltijas valstu tirgi ir sasnieguši jaunu brieduma posmu, kad rodas jaunas iespējas attīstīt liela mēroga saules parku projektus līdzās ierastajām mazāka apjoma saules elektrostacijām. Katram no liela mēroga projektiem būs liela nozīme enerģijas avotu decentralizācijā un visa reģiona enerģētiskās neatkarības stiprināšanā,” norāda “Green Genius” solārā biznesa virziena vadītājs Simonas Šileikis. Līdz šim Green Genius tik liela mēroga projektus ir attīstījis tikai Rietumeiropas valstīs, lielākoties Spānijā un Itālijā. “Iespēja iegūto pieredzi un zināšanas izmantot Baltijas reģionā man šķiet ārkārtīgi nozīmīga,” turpina S.Šileikis.

    Plānots, ka jaunās saules elektrostacijas Latvijā un Lietuvā savu darbību sāks 2025. gadā, un saražoto zaļo elektroenerģiju piegādās B2B (bizness – biznesam) sektoram. Abas saules elektrostacijas gadā saražos 245 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas būtu pietiekams apjoms gandrīz 82 000 mājsaimniecību. Tādējādi arī ik gadu tiks ietaupīti aptuveni 102 tūkstoši tonnu CO2 – tas ir daudzums, ko gada laikā absorbē gandrīz pieci miljoni koku.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    25.09.2023 09:14

    Tagad laikam modē taisīt preses relīzes par katru pļavu, ko apkarina ar paneļiem! :D

    Kursors.lv
    25.09.2023 10:23
    Reply to  Skābene

    Ir, ir padaudz šādu relīžu pēdējā laikā. Gan pašvaldības grib nospīdēt, gan saules parku ieviesēji. Es pagaidām tās publicēju tīri, lai piefiksētu vēsturei kad, kas un kur ir uzstādījis šādus objektus.

    hmmm :)
    25.09.2023 22:18

    “Jēkabpils tuvumā iecerētais saules enerģijas parks būs 153 ha platībā, un tā iekārtu uzstādīšanā “Green Genius” plāno ieguldīt 109 miljonus eiro. Savukārt saules enerģijas staciju Lietuvā, Šeduvas pilsētas apkārtnē, paredzēts izveidot vairāk nekā 140 ha lielā teritorijā, un tā būvniecībā uzņēmums investēs 70 miljonus eiro.”

    Tātad ja Latvijā būvētu 140 ha tad izmaksas būtu ap 100 miljonus eiro P’ec Latvijas cenu attiecības pret ha.

    Bet ja Lietuvā būvētu 153 ha tad izmaksas būtu ap 76 miljoni…

    Kas Lietuvā ir lētāks?
    “Green Genius” ja jau jums bija svarīga ši preses relīze, tad lūdzu izskaidrojiet, kapēc tāda cenu starpība?
    Lietuvā liksiet lētos saules paneļus? Vai kukuļi Lietuvā ir mazāki amatpersonām ?
    Ko kā tur ir ?

    “Green Genius” investori neprasa kapēc tā , varbūt tad investēt visu naudu Lietuvā ja tur var lētāk uzcelt līdzvērtīgu saules paneļu parku ?

    hmmm :)
    26.09.2023 21:52
    Reply to  hmmm :)

    Neatbildēsiet nepirkšu no jums elektrību! :D

    Egils
    26.09.2023 12:58

    Nebūs tā, ka visu Baltijas valstu teritoriju – vērtīgas pļavas, lauksaimniecības zemes, mežus un purvus aizkrāmēs ar nekam nederīgiem “atjaunojamās enerģijas” štruntiem, kas pēc 10-20gadiem būs jāizmet atkritumu poligonā, tā piesārņojot šo zemi vēl vairāk, tikai, lai ārvalstu investoriem būtu ātrās peļņas vieta, kur valstij būs vēl jādod garantija kā OIK par katru saražoto enerģijas kW?

    Krotow
    26.09.2023 22:01
    Reply to  Egils

    Redzēsim. Kaut kā šaubos par to ja jau tagad neviens cits tajās platībās neko nedara. OIK kopš šī gada ir atcelts.
    https://www.saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/31940-saeima-atbalsta-ieceri-elektroenergijas-rekinos-neieklaut-oik

    Elektriķis
    26.09.2023 22:05
    Reply to  Egils

    Ko var ņemties? Šķiet ka pietiek “pļavu”, kuras noaugušas ar zelta rīkstēm un latvāņiem – tās nevienu neinteresē. Savukārt elektrība “aug” kaut kur, nezina kur. Kad pieņems prātīgu lēmumu būvēt AES, tad visi kratīsies nost – tikai ne pie mums.

    Reklāma