Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētījums: Latvijas iedzīvotājs aptuveni 5 gadus no savas dzīves pavadīs sociālajos tīklos

    Jaunākie raksti

    Aptuveni 65% Latvijas iedzīvotāju sociālos tīklus lieto vairāk nekā divas stundas dienā, liecina “Tele2” un “Norstat” veiktā aptauja. Pieņemot, ka šāda tendence saglabāsies arī turpmāk, viens Latvijas iedzīvotājs sociālajiem tīkliem veltīs aptuveni 5 gadus no savas dzīves. Aprēķinā ņemts vērā, ka sociālos tīklus divas stundas dienā aktīvi lieto no 16 līdz 70 gadu vecumam.

    Kā rāda iedzīvotāju aptaujas dati, Latvijā sociālos tīklus lieto 88% iedzīvotāju. Interesanti, ka sociālie tīkli ir mazāk populāri vīriešu vidū, jo gandrīz piektdaļa vīriešu apgalvo, ka nelieto sociālos tīklus.

    Reklāma

    “Pieci gadi ir ilgs laiks cilvēka mūža kontekstā, tādēļ ir būtiski izvērtēt, cik daudz un kam mēs to veltām. Sociālajos tīklos laiku varam vienkārši “nosist”, bezjēdzīgi skrollējot ekrānu, bet varam arī atrast sev vērtīgu informāciju darbam un hobijiem, rast iedvesmu, sekot līdzi ziņām un jaunumiem, radīt interesantu saturu, iesaistīties vērtīgās diskusijās ar nozares profesionāļiem u.tml. Tādēļ mūsu aicinājums ir apzināties ieguvumus un zaudējumus, kā arī atrast balansu mūsdienu tehnoloģiju pasaulē,” saka “Tele2” komercdirektors Raivo Rosts.

    Aplūkojot aptaujas datus detalizētāk, redzams, ka 36% Latvijas iedzīvotāju sociālajos tīklos pavada vienu stundu dienā, 34% – divas stundas,  trīs stundas – 16%, bet četras un vairāk stundas – 14% iedzīvotāju. Nav pārsteigums, ka tieši jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem ir tā sabiedrības grupa, kas sociālajos tīklos pavada visvairāk laikā. Piemēram, ceturtā daļa jauniešu sociālajos tīklos ik dienu pavada vairāk nekā četras stundas.

    “Ulfs Daniels Ēlers savā pētījumā par nākotnē noderīgām kompetencēm, ko būtu nepieciešams mācīt universitātēs, īpaši akcentē prasmes, kuras saistās ar sevis menedžmentu un pašvaldīšanu, kas daļēji pārklājas ar to, ko filozofi sauc par pašrūpi. Proti, mūsdienu informācijas pārbagātības laikmetā mēs nevaram vienkārši ļauties informācijas plūsmai, mums jāmācās to kontrolēt un jēgpilni iekļaut savā dzīvē,” saka filozofs, publicists, Latvijas Universitātes Filozofijas un ētikas nodaļas docents Artis Svece.

    Latvijas iedzīvotāju aptauja veikta sadarbībā ar “Norstat” 2023. gada augustā, aptaujājot 1004 respondentus vecumā no 18 līdz 70 gadiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Robčiks
    12.09.2023 14:58

    Es vēljoprojām neesmu sociālajos tīklos un esmu dzīvs, vesels un laimīgs. Zinu, ka tādu ir daudz. Ir daži cilvēki, kam tie ir vajadzīgi, bet liela daļa tos izmanto, jo domā, ka tie viņiem ir vajadzīgi.
    Kā tu var ticēt prezidenta vai deputāta ierakstam soc. tīklos, ja viņš pēc tam to izdzēš. Tam ir domātas oficiālas mājas lapas un ziņu dienasti, nevis piezīmju lapiņas.
    Katram savs viedoklis par to nozīmi un nepieciešamību.

    Zemene
    12.09.2023 15:23
    Reply to  Robčiks

    Soc. tīkli galvenokārt ir vieta, kur papagaiļiem atrādīt savas spalvas, pīļu ģīmīšus, celulītus, utt. utj.

    Bet tā jau n-tos gadus neviens dzīvs aptaujas veicējs nav manīts.

    fufcix
    12.09.2023 15:03

    tas ir maldīgs priekšstats. es jau kādus 5. gadus nelietoju sociālos tīklus. jā kādreiz lietoju bet tur ir 0 informācija, un reklāmas ar super piedāvājumiem :-)

    bobis
    14.09.2023 10:51

    Labak socialos tiklos, neka eksperimentali modernajiem likumiem intereseties.

    Reklāma