Web Analytics
More
    Reklāma

    Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G videokartes apskats

    Jaunākie raksti

    Tu jau zini, ka esi pamatīgās sprukās, ja tavas jaunās un drīzāk dārgās videokartes lapā vārds “DLSS” minēts astoņas reizes. DLSS ir daļēji ne tik jauna, bet vienlaikus arī jaunā maģija, kas ļauj Nvidia mums mēģināt iešmugulēt vājākas veiktspējas videokartes it kā nezaudējot kadru skaitu sekundē.

    Kāpēc tieši “jaunā maģija”? Jo šajā Nvidia videokaršu sērijā tiek piedāvāts DLSS 3, kas vairs nav ierastais, vecais DLSS. Kur tad ir atšķirība?

    Reklāma

    DLSS būtu dēvējams par tā saucamo upscaling tehniku, kas renderē spēli zemākā izšķirtspējā, bet spēj kadru attēlot augstākā izšķirtspējā, izmantojot kustību vektorus, mākslīgā intelekta super izšķirtspējas modeļus un citus trikus. Tādējādi DLSS piedāvā it kā augstāku kadru skaitu pie tādas pašas izšķirtspējas vai pat iespējas palielināt izšķirtspēju tur, kur videokartes dzelži šo nespētu pavilkt. DLSS gan nedaudz mēdz ietekmēt attēla kvalitāti, bet tehnoloģija kļūst šajā jomā arvien spējīgāka. Mīnusi? Var gadīties, ka palielinās aizture (latency).

    DLSS 3 azotē ir vairāki jauni triki, kas nebija DLSS 2 versijā iepriekšējā Nvidia videokaršu sērijā (GeForce RTX 30 Series). DLSS 3 nāk kopā tikai ar GeForce RTX 40 Series videokartēm. DLSS 3 piedāvā starp īsti renderētiem kadriem spēlē ievietot pilnīgi jaunus kadrus, kamēr DLSS 2 gadījumā visi parādītie kadri kaut kādā mērā bija tradicionāli renderēti, tiem tika piezīmēti klāt tikai fragmenti.

    Avots: Nvidia

    DLSS 3 jaunās iespējas tiek panāktas ar kustību vektoriem, tie paredz, kā ekrānā redzamie elementi kustēsies nākamajos kadros. Tad tiek izmantota tehnika, kas sapludina kopā divus blakus esošus kadrus. Attiecīgi DLSS 3 radītie kadri ir tehnoloģijas interpretācija par to, kas varētu notikt nākamajos kadros pirms vēl tiek īsteni renderēts nākamais kadrs spēlē.

    Avots: Nvidia

    DLSS 3 tādējādi spēj nodrošināt lielu kadru skaita pieaugumu ar salīdzinoši nelielu jaudas un enerģijas patēriņu. Vienlaikus ir jābūt uzmanīgiem, saucot šo darbību par videokartes jaudas pieaugumu. Noteikti ir jāņem vērā, ka DLSS 3 ir tehnoloģija, kas ir jāiekļauj arī pašā spēlē, un šobrīd nemaz nav tik daudz spēļu, kas atbalsta tieši DLSS trešo paaudzi.

    Tā kā DLSS 3 veido pavisam jaunus kadrus, tad var gadīties, ka tomēr uzburtais kadrs nesakritīs ar nākamo īsteni renderēto kadru, tad var būt manāmam neliela attēla raustīšanās, kas var vairāk izcelties, piemēram, auto sacensību spēlēs. Tiesa, šīs vizuālās problēmiņas ir niecīgas, diez vai tās spēles karstumā pamanīsi. Jo mazākas un lēnākas ir kustības ekrānā, jo mazāk redzamas būs DLSS 3 veidoto kadru nespējas. Jebkurā gadījumā laikam būtu jāsaka, ka DLSS 3 vizuālie defektiņi ir teju nemanāmi, ja vien speciāli tos nemeklē.

    Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G

    Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G ir otra dārgākā Gigabyte veidotā GeForce RTX­­ 4060 sērijas videokarte. Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G nez kāpēc ir veseli trīs ventilatori, lai arī videokarte nav diez ko jaudīga un attiecīgi tā nav pārlieku karsta. Tā kā pati videokarte ir izmēros ne pārāk liela, tad arī ventilatoriņi izskatās komiski mazi. Gigabyte šoreiz nelielās ar ventilatoriņu izmēriem, ja pareizi nomērīju, tad tiem ir 7.5 cm diametrs.

    Avots: Gigabyte

    Apskata tapšanas mirklī Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G cena ir 392 eiro, kas nav gluži dēvējams par maz videokartei, kuru pati Nvidia dēvē par 1080p izšķirtspējai paredzētu.

    Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G izmēru ziņā nu jau varam dēvēt par visai pieticīgu, jo tā aizņem divus slotus augstumā, kā arī videokartes garums ir 281 mm. GeForce RTX­­ 4060 ir 3072 CUDA kodoli, 8 GB GDDR6 video atmiņa, 128-bitu joslas platums un viens 8-pin elektrības vads. Gigabyte iesaka GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G izmantot kopā ar 450 W barošanas bloku.

    Ventilatori un viss ap tiem tērpts plastmasā, bet nosacītā virspuse (kad videokarte ir ievietota datorā) ir no metāla. Metāls gan tāds paplāns. Dzesēšana ir pamatīga šādas jaudas videokartei, bet tā tomēr atpaliek no iepriekš redzētajām GeForce RTX 40 Series videokartēm. Videokartes komplektā nav nekā, tikai pati videokarte.

    Videokartei ir arī RGB FUSION izgaismojuma elements pie logo, kura darbība pielāgojama ar Gigabyte Control Center programmatūras palīdzību.

    Veiktspēja

    Tā kā Nvidia pati GeForce RTX­­ 4060 videokartes reklamē spēlēm 1080p izšķirtspējā un 1440p ar DLSS jaukumiem, tad 4K testos iekšā nelīdīsim. Kaut ko jau 4K ar GeForce RTX­­ 4060 var pakustināt, bet tas noteikti nav prātīgs solis, nevajag pirkt GeForce RTX­­ 4060 un gaidīt, ka videokarte spēs jēdzīgi darbināt spēles 4K izšķirtspējā.

    Mums ir sekojoši datora dzelži:

    Testējot videokartes, mēs izmantojam dažādus sintētiskos veiktspējas testus, lai uzskatāmi salīdzinātu savā starpā dažādas videokartes. Tie vairumā gadījumu ir brīvi pieejami testēšanas rīki un vari salīdzināt mūsu testos iegūtos rezultātus ar savu sistēmu. Tāpat esam pasākuši mērīt videokaršu veiktspēju (uzzīmēto kadru skaitu sekundē, jeb fps) vairākās populārās videospēlēs, lai labāk saprastu uz ko ir spējīga konkrētā videokarte.

    Testējot videokartes, mēs izmantojam dažādus sintētiskos veiktspējas testus, lai uzskatāmi salīdzinātu savā starpā dažādas videokartes. Tie vairumā gadījumu ir brīvi pieejami testēšanas rīki un vari salīdzināt mūsu testos iegūtos rezultātus ar savu sistēmu. Tāpat esam pasākuši mērīt videokaršu veiktspēju (uzzīmēto kadru skaitu sekundē, jeb fps) vairākās populārās videospēlēs, lai labāk saprastu uz ko ir spējīga konkrētā videokarte.

    Redzams, ka Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G ir ar visai viduvējām vai pat zemām spējām, kas dažos scenārijos to noliek zem Intel Arc A750 un dažkārt pat kopā ar divas paaudzes vecām Nvidia videokartēm.

    Viena lieta ir veiktspējas testi, bet kāda situācija ir ar videospēlēm? Esam nopirkuši vairākas aktuālas videospēles, kurās varam veikt salīdzināmus kadru atjaunošanās ātruma (fps) mērījumus 1080p, 1440p un 4K izšķirtspējās (šoreiz 4K izlaižam, jo Nvidia pati nesauc šo videokarti par 4K cienīgu). Izvēlamies DX12, atslēdzam visa veida fps limiterus un arī Vsync, lai netraucē mūsu rezultātiem un palaižam spēli visaugstākajos grafikas iestatījumos pilnekrāna režīmā. Pamata testi tiek veikti ar atslēgtu ray tracing un DLSS, lai varam salīdzināt vairāk videokartes. Ja videokarte atbalsta šīs funkcijas, tam veltām atsevišķu sadaļu, jo pārbaudām arī ray tracing un DLSS ietekmi uz fps.

    Cik fps skaitās labs rādītājs?

    <30 fps – ļoti čābīga spēlēšana
    30-40 fps – viduvēja spēlēšana
    40-60 fps – pieņemama spēlēšana
    >60 fps – ļoti laba spēlēšana

    Sākam ar World of Tanks enCore dziņa testu, kur GeForce RTX 4060 veicas pat tīri labi 1080p izšķirtspējā.

    Shadow of the Tomb Raider spēlē GeForce RTX 4060 iet pat labāk, nekā biju gaidījis, bet te ir jāņem vērā, ka spēle ir nu jau visai veca. GeForce RTX 4060 pārspējusi 1080p izšķirtspējā RTX 3090, kas droši vien panākts uz draiveru rēķina.

    Assassin’s Creed: Odyssey spēlē GeForce RTX 4060 ir zem GeForce RTX 4060 Ti modeļa un kopā ar iepriekšējās paaudzes RTX 3070, kas būtu visai loģiski. 1440p izšķirtspējā GeForce RTX 4060 jau ir pie 60 kadru sekundē robežas.

    Far Cry: New Dawn spēlē GeForce RTX 4060 pat ierindojas visai augstu, kas skatāmies uz 1080p izšķirtspēju. Arī 1440p spēle vēl arvien ir ļoti labi spēlējama ar GeForce RTX 4060.

    Ray tracing un DLSS veiktspējas testi

    Ray tracing efekti, protams, ir skaisti, tomēr sarežģītā rēķināšana rada lielu slodzi uz videokarti un rezultātā var samazināties ātrums ar kādu attēls tiek izvadīts uz ekrāna (fps). Tāpēc Nvidia ir radījuši Deep Learning Super Sampling (DLSS) nu jau trešās paaudzes tehnoloģiju, kas izmanto mākslīgā intelekta tehnoloģijas, lai palīdzētu ātrāk uzzīmēt kadrus. Principā, daļa attēla tiek “uzminēta” un rezultātā tas var palielināt fps. Spēlēm tas ir īpaši svarīgi, tāpēc atsevišķu sadaļu vēlos veltīt tieši šai tēmai. Jaunajās RTX 40 Series videokartēs ir būtiski uzlabotas ray tracing un DLSS 3.0 tehnoloģijas, kas ļaus šīs tehnoloģijas atbalstošās videospēles izbaudīt jaunā kvalitātē vai ar vēl lielāku kadru skaitu sekundē.

    Te jāpiebilst, ka Nvidia ar GeForce RTX 4060 ļoti paļaujas uz DLSS labumiem un kadru klāt pieģenerēšanu, kas gan nereti noved pie pamatīgākas aiztures. Jāņem arī vērā, ka DLSS nav risinājums visām pasaules problēmām.

    No sākuma ņemsim talkā 3DMark pakā iekļauto Nvidia DLSS sintētisko testu, kas parāda, ka kaut kāds ieguvums no DLSS izmantošanas ir, bet lielie atrāvieni vērojami pamatā tikai šajā veiktspējas testā. 1080p izšķirtspējā te mums piedāvā tikai DLSS 2, kamēr lielajām izšķirtspējām ir DLSS 3.

    • 1080p DLSS 2 (fps): 47 > 80
    • 1440p DLSS 3 (fps): 12 > 56

    Shadow of the Tomb Raider DLSS testā ieguvums ir nedaudz piezemētāks, bet var redzēt, ka DLSS ir Nvidia jājamzirdziņš un pie tā ir pamatīgi strādāts. Shadow of the Tomb Raider gan nepiedāvā DLSS 3, kas dotu vēl lielāku kadru skaita pieaugumu.

    • 1080p (fps): 84 > 129
    • 1440p (fps): 57 > 68
    RTX 4060 (apakšā) pret RTX 3070 (augšā)

    Nobeigumā

    Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G ir maza, jauka videokarte, kas gan vismaz apskata tapšanas laikā maksā teju 400 eiro. Par daudz! Nvidia un attiecīgi arī ražojošo partneru cenu politika nu nemaz neiepriecina. Vienlaikus tiek runāts, ka Nvidia darīs visu, lai ražošanas partneri nedrīkstētu vienlaikus ar Nvidia modeļiem veidot arī gaidāmās Intel otrās paaudzes Battlemage videokartes. Šis izklausās pēc visai cūcīga soļa.

    Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G smuki ierindojas aiz Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 Ti GAMING OC 8G modeļa, kas arī bija gaidāms. Bet vienlaikus dažās spēlēs GeForce RTX­­ 4060 ir trāpījusi visai zemu starp divas paaudzes senām videokartēm.

    Mums atsūtītajai Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G bija vērojama gaudošana slodzē (coil whine). Gaudošana bija visai izteikta, bet pieļauju, ka tā varētu būt tikai konkrētās videokartes problēma.

    GeForce RTX­­ 4060 pircējs var rēķināties ar ļoti jēdzīgu 1080p spēlēšanu, kā arī Nvidia ļoti strādājusi pie DLSS 3, bet DLSS 3 ir speciāli jāiekļauj spēlē, lai šī kadru klāt ģenerēšana strādātu. Ir visai ierobežots spēļu skaits, kas atbalsta DLSS 3, ar DLSS 2 iet labāk, ja runājam par kvantitāti, bet tam pietiktu arī ar pagājušās paaudzes GeForce RTX­­ videokarti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    01.08.2023 16:44

    Vispār dažiem interesanta situācija veidojas. Ja kādam ir upgreidojama sistēma, tad pērkot kaut ko no 30 sērijas vai jebko līdzātru no AMD nāksies ieguldīt arī jaunā, jaudīgākā UPS. Taču ņemot 4060* sērijas grabuļus, dēl to tiešām mazā strāvas patēriņa, var arī neaiztikt UPS!

    Krotow
    01.08.2023 17:46
    Reply to  KKTK

    Arī lasot ziņas skatos ka savulaik upgreidam pirktais 750W Be Quiet Dark Power Pro 11 ar spēju palekties uz 850W jaudu pīķa slodzē visticamāk spēs tikt galā arī ar RTX 4080 vai ko jaunāku. Samaksāt vairāk par labu barokli šai ziņā atmaksājas.

    Tante
    01.08.2023 21:06

    Arti, tava spēja rakstīt stilistiski un gramatiski pareizi ir zema, un ne jau pirmo reizi.

    Flare
    02.08.2023 12:25

    Īsti nesaprotu cilvēkus, kas pērk šādas klases komponentus. Mans viedoklis ir tāds, ka labāk nopērc dārgāku un jaudīgāku dzelzi (protams, saprāta robežās) lai pāris gadiem pietiek un līdz šim tas ir labi strādājis. Pats arī gada sākumā paņēmu 4080 karti, esmu ļoti apmierināts, ja nu vienīgi varēja būt lētāka. Bet 4080 ir lielākais ko ikdienas lietotājam ir jēga ņemt. 4090 cena jau vairs nav adekvāta.

    Sky
    03.08.2023 13:27
    Reply to  Flare

    4080 ir par dārgu, ņemot vērā ko šī karte piedāvā. 4090 ir dārga, bet jauda arī attiecīga, ko gan nevarētu teikt par 4080.

    Flare
    03.08.2023 23:10
    Reply to  Sky

    Jā, piekrītu, ka 4080 cenai vajadzētu būt zemākai, bet šādas veiktspējas līmenī īsti pašreiz nav alternatīvas (var skatīties AMD virzienā, bet attiecīgie modeļi maksā gandrīz tikpat, bet ar sliktāku Ray Tracing veiktspēju). Savukārt visa 4090 jauda man nav vajadzīga, neredzu jēgu piemaksāt tik lielu starpību tikai lai būtu krutākā karte tirgū. Tā kā bija pienācis laiks beidzot karti mainīt, 4080 bija loģiska izvēle. Pagaidām ar kartes veiktspēju esmu ļoti apmierināts.

    trx450
    04.08.2023 01:05

    Ja es pieslēdzu pie 65colu teļuka šo karti , kompi. nopērku kontrolieri. Grafika būs labāka kā ps5 vai jaunajam xbox?

    REALAIS
    04.08.2023 19:58
    Reply to  trx450

    Vienāda pa lielam. Un ko nozīmē labāka grafika? Jautājums būtu vai karte spēj piedāvāt fps līdzvērtīgus un šajā gadījumā var sagaidīt līdzvērtīgus rādītājus. Un tas ir atkarīgs ko tu gribi spēlēt. Ne visas spēles ir vienādas.

    trx450
    05.08.2023 12:23
    Reply to  REALAIS

    Jā, pareizāk būtu vai tas viss izskatās līdzīgi.

    Reklāma