Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Archer AX80 (EU) bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Ierasts, ka bezvadu maršrutētāji diez ko viens no otra neatšķiras, bet šoreiz ir pamatīgs izņēmums. Pie mums vēl pirms iznākšanas un parādīšanās veikalos ir nonācis TP-Link Archer AX80 (EU) modelis, jā tieši EU modelis. Archer AX80 (EU) ir ne pārāk liela, pieticīga paskata kastīte, kas neaizņems daudz vietu uz galda vai plaukta, toties šim bezvadu maršrutētājam ir tādi ātrumi Wi-Fi 6 tīklā, kādus iepriekš neesmu baudījis ar citiem redzētajiem maršrutētājiem.

    Problēma gan ir tā, ka Archer AX80 (EU) cena vēl nav zināma, bet gan jau savus 180 eiro šis bezvadu maršrutētājs maksās, vismaz tā maksā Archer AX80 ne-EU versija ar daudzām antenām un salīdzinoši bļaujošu dizainu.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX6000 (4804 + 1148 Mbit/s)
    • Procesors: četru kodolu
    • Atmiņas: par RAM nav datu, par iebūvēto atmiņu arī nav datu
    • Antenas: 4×4 MU-MIMO (2.4 GHz 2×2, 5 GHz 4×4), Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 2.5 Gigabit LAN/WAN, RJ45 1 Gigabit LAN/WAN, USB 3.0
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi, LAN
    • Pogas: Reset
    • Izmēri un svars: 200 × 189 × 59 mm
    • Papildus: QoS, Parental Control, Beamforming, TP-Link Mesh Technology
    • Cena: apskata tapšanas laikā vēl nav zināma
    Avots: TP-Link

    Izskats un uzbūve

    Archer AX80 (EU) izskata ziņā ir visai pieticīgs, tam ir knapi manāma trapeces forma, kreisajā sānā redzami indikatori par maršrutētāja darbību. Mani gan vairāk aizrāva iespēja ērti pieskrūvēt Archer AX80 (EU) pie sienas, jo līdzi ir neliels sienas turētājs, nevis maršrutētāju jākarina uz divām sienā iedzītām naglām.

    Ja izvēlēsies karināt Archer AX80 (EU) pie sienas, tad jāpadomā par vadu savākšanu, jo tie nāks ārā no sāna. Nav kritiski, bet citi maršrutētāji piedāvā vadus palaist uz leju, nevis uz kādu no sāniem.

    Manuprāt, Archer AX80 (EU) veidots no visai nepateicīgas plastmasas, ka ļoti ātri pievelk putekļus un arī pirktu nospiedumi ir ļoti grūti notīrāmi. Visādi citādi gan nekādām sūdzībām par Archer AX80 (EU) uzbūvi nebūtu jārodas. Šķiet, ka citiem līdzīgas jaudas un iespēju bezvadu maršrutētājiem ir lielākas (smagākas) dzesēšanas sistēmas, kā arī korpusam ir plašākas atveres siltuma novadīšanai prom no ierīces, bet, iespējams, te to nevajag.

    Avots: TP-Link

    Archer AX80 (EU) komplektā ir tikai pats Archer AX80 (EU) maršrutētājs, sienas stiprinājums (bez skrūvēm un bez dībelīšiem), LAN vads un elektrības vads.

    Lietotne un iestatīšana

    Archer AX80 (EU) pavada jau pazīstamā TP-Link Tether lietotne, bet šoreiz šķiet, ka ne visas lietotnes nianses ir iespējotas, jo Archer AX80 (EU) vēl nav oficiāli pieejams. Lietotne uzreiz atrod Archer AX80 (EU), ja vien būsi ar viedtālruni pieslēdzies pie maršrutētāja izveidotā Wi-Fi tīmekļa.

    Maršrutētāju iespējams iestatīt arī ar tīmekļa pārlūka saskarni, bet šoreiz izvēlējos Tether lietotni. Uzreiz gan jābrīdina, ka pēc Archer AX80 (EU) iestatīšanas der arī ieskatīties tīmekļa pārlūka saskarnē, jo tur ir nedaudz plašāks pieejamo iespēju klāsts.

    Te arī pieminēšu, ka Archer AX80 (EU) ir viens no TP-Link OneMesh bezvadu režģtīkla maršrutētājiem, bet diemžēl nebija otras ar OneMesh saderīgas ierīces, tāpēc par to nevarēšu sīkāk komentēt. Cik noprotams, TP-Link OneMesh darbosies līdzīgi kā ASUS AiMesh, piedāvājot iespējas bezvadu režģtīklā ātri un vienkārši savienot divus vai vairākus saderīgus TP-Link bezvadu maršrutētājus.

    Lietotne uzreiz ziņo, ka būtu jāpainteresējas par Premium maksas iespējām, bet to šoreiz ignorēsim. Uzreiz tiek atrasti potenciāli riski, lai lietotāju iebaidītu uz Premium plāna izvēli.

    Visādi citādi Tether lietotne izskatās vienkārša, varbūt pat pārāk vienkārša. Bet tad jau atkal – cik bieži skaties sava mājas maršrutētāja iestatījumos ikdienā? Varbūt reizi pusgadā, lai atjauninātu programmatūru.

    TP-Link sola, ka Archer AX80 (EU) kabatā ir neliels triks, kas ļauj vienlaikus iestatīt VPN darbību kopā ierastu interneta pieslēgumu pa taisno, tādējādi padarot lietotāja ikdienu nedaudz vienkāršāku un arī drošāku.

    Avots: TP-Link

    Arī USB saņēmis vairākas tīri pievilcīgas iespējas kopā ar Archer AX80 (EU) maršrutētāju.

    Ātrdarbība

    Šajā jomā Archer AX80 (EU) vismaz tiešā redzamībā ir mūsu čempions, turklāt ātrdarbība šoreiz iet roku rokā ar visai paredzamu signāla stiprumu un stabilitāti.

    Archer AX80 (EU) paļaujas uz Wi-Fi 6, nevis Wi-Fi 6E, bet toties te ir 2.5 gigabitu LAN pieslēgvieta, kas varētu būt noderīgi, ja mājās ir NAS tipa iekārta un dators ar 2.5 gigabitu LAN pieslēgvietu. Mūs gan vairāk interesē tieši Wi-Fi 6 darbības ātrumi.

    Archer AX80 (EU) uzrāda pamatīgus datu pārraides ātrumus kopā ar Intel AX200 Wi-Fi 6 tīkla karti. Kā serveris šajos testos kalpo galddators ar 2.5 gigabitu LAN pieslēgvietu.

    Tiešā redzamībā (līdz aptuveni 7 metriem, tālāk tiešā redzamībā man nav, kur atkāpties) Archer AX80 (EU) uzrāda aptuveni pusotru gigabitu pa gaisu.

    Aiz vienas sienas (bet ar atvērtām durvīm) ātrumi vēl arvien ir ļoti labi, pat labāki, nekā vairumam citu bezvadu maršrutētāju tiešā redzamībā.

    Otrā mājas stāvā aiz divām sienām, no kurām viena būtu dēvējama par ķieģeļu sienu, vēl arvien saglabājas pieklājīgi Wi-Fi darbības ātrumi.

    Tagad ņemsim viedtālruni (Samsung Galaxy S23 Plus), lai pamērītu, ko tieši Archer AX80 (EU) spēs izdarīt kopā ar to. Vēsturiski zināms, ka ar viedtālruņiem ātrumi ir būtiski zemāki, bet te varam novērtēt arī signāla stiprumu tajās pašās vietās, kur iepriekš mērīju ātrumus ar datoru.

    Nobeigumā

    Kopumā gribētos sacīt, ka TP-Link Archer AX80 (EU) ir viens no foršākajiem redzētajiem Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājiem. To ir ļoti vienkārši iestatīt, to var pielikt pie sienas vai arī tas uz plaukta neaizņems daudz vietu. Maršrutētājs vizuāli ir neuzkrītošs, bet es dotu priekšroku baltai krāsai, uz tās mazāk redzami putekļi.

    Veiktspējas ziņā Archer AX80 (EU) uzrāda ļoti patīkamus ātrumus, te gan talkā nāk 2.5 gigabitu vada savienojums. Ja mājās nav attiecīgas iekārtas, piemēram, NAS ar 2.5 Gbit/s savienojumu, tad no Archer AX80 (EU) nekādas lielas jēgas nav. 2.5 Gbit/s savienojumu labums ir tas, ka izmantojami jau esošie CAT5 vai labāki LAN vadi sienās. Sliktā ziņa ir tā, ka 2.5 gigabitu ierīces vēl arvien ir salīdzinoši dārgas.

    Mūsu Discord sarunu serverī gan tika izteikts pieņēmums, ka Archer AX80 (EU) kopā ar Intel AX200 Wi-Fi karti nevajadzētu uzrādīt tik augstus datu pārraides ātrumus. Iespējams, LANBench programma ir nedaudz optimistiska.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    MacBeton
    25.07.2023 18:04

    “par RAM nav datu, par iebūvēto atmiņu arī nav datu”

    Nu tad priekš kam lieki žvankstēt?

    Krotow
    25.07.2023 21:42
    Reply to  MacBeton

    Mārketinga viedoklis – kamdēļ mulsināt mērķauditoriju ar jēdzieniem, par kuriem tai nav ne mazākās sajēgas.

    MacBeton
    26.07.2023 09:03
    Reply to  Krotow

    True that…
    Un tā mērķauditorija paliek aizvien dumāka. Visiem tikai “pirkt, pirkt, pirkt!”
    Tikai pēc tam sanāk purkš purkš purkš. Un vēl pēc tam ieslēdzās “Ai, es tak te nečakarēšos, izmetīšu gružos!”
    Ķīnieši par to visu, protams, saka: “ŠeīŠē…”

    MacBeton
    26.07.2023 19:07
    Reply to  Artis Ābols

    Citiem ražotājiem nav jākaunas par 4Mb SPI flashku un 16Mb RAMa, kā piemēram TP-Link Archer C54.
    Pat D-Link vairsa tādus mēslus netaisa. AFAIK…
    Bet taisa savādākus, mēslus, dārgākus, un tikpat neadekvātus. (DIR-860L, u.t.t.)

    Reklāma