Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA veidos “ChatGPT” tipa MI asistentu, kas palīdzēs astronautiem kosmosa misijās

    Jaunākie raksti

    Mākslīgais intelekts (MI) sniedz virkni priekšrocību daudzās jomās. Atliek tikai čatbotam uzdot vajadzīgo jautājumu, un tas sniegs vairāk vai mazāk precīzu un pareizu atbildi. MI čatbota palīdzība lieti noderētu arī astronautiem, tāpēc NASA šobrīd izstrādā “ChatGPT” līdzīgu risinājumu, kas astronautiem sniegs padomus gan saistībā ar ekspermentiem, manevriem, gan daudz ko citu, kas misijas laikā var radīt neskaidrības.

    NASA pārstāve Larisa Suzuki norāda, ka galvenā ideja ir nonākt līdz tam, kad astronauti sarunvalodā spēs sazināties ar kosmosa transportlīdzekļiem. Šādā veidā tie arī varēs astronautus pabrīdināt par kaut ko, ziņot par interesantiem atklājumiem kosmosā utml.

    Reklāma

    NASA mērķis ir izvietot MI sistēmu savā kosmosa stacijā “Lunar Gateway”, kas riņķos ap Mēnesi un sniegs atbalstu NASA “Artemis” programmas misijās. Sistēma izmantotu sarunvalodas interfeisu, kas astronautiem sniegtu dažādus padomus par eksperimentiem vai konsultētu par manevriem bez nepieciešamības iedziļināties sarežģītās rokasgrāmatās. Astronautiem tas ļoti atvieglotu dzīvi, kā arī palīdzētu ietaupīt laiku. Tāpat MI sistēmas spēs automātiski novērst datu pārraides traucējumus un cita veida digitālās darbības pārtraukumus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    bobis
    30.06.2023 13:12

    MI varetu padarit par staigajosu robosuniti pa kosmoskugi lai tas nevaretu planot ko nelagu, varbut ar kluna degunu un garam ausim.

    Krotow
    30.06.2023 13:35
    Reply to  bobis

    Mhm… kājas taču ir. Aizies un atspiedīs sarkano lūkas rokturi un astronauti aizlidos kosmosā :P

    Reklāma