Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātniekiem izdevies radīt risinājumu, kas ļauj noteikt cilvēka temperatūru ar viedtālruņa ekrānu

    Jaunākie raksti

    Zinātnieki no Vašingtonas Universitātes ir radījuši lietotni, kas ar viedtālruņa ekrāna palīdzību ir spējīga noteikt cilvēka ķermeņa temperatūru.

    Protams, tas nebūs medicīniski apstiprināts risinājums, jo mērījuma kvalitāte un precizitāte ir ar pietiekami lielu kļūdu, taču tas ir solis uz priekšu, lai bez papildu aprīkojuma spētu veikt šādu mērījumu. Lietotne, kas spēs veikt mērījumu, saucas FeverPhone.

    Reklāma

    Līdz šim ir zināms, ka dažādi temperatūras sensori ir pieejami viedpulksteņos, taču ari tie netiek atzīti ar medicīnisku precizitāti un pielietojamību. Parasti šie sensori tiek izmantoti, lai noteiktu miega kvalitāti, kā arī sieviešu menstruālo ciklu, kura laikā ir novērojamas temperatūras izmaiņas.

    Zinātnieku radītais risinājums balstās uz telefonā iebūvētājiem termorezistoriem, kas mēra iekšējo komponenšu temperatūri, lai varētu brīdināt par pārkaršanu. Piemēram, no uzlādes vai ļoti karstas dienas, par ko savu reizi mēdz ziņot iPhone tālruņi. Termorezistori nav spējīgi noteikt cilvēka temperatūru vienkārši pieskaroties pierei, bet tie ir spējīgi noteikti siltuma enerģiju, kas tiek nodota no cilvēka uz iekārtu.

    Līdz ar to risinājums ir izmantot viedtālruņa ekrānu, kas 90 sekundes tiek turēts pie pieres, un pēc tam nolasīts šis siltuma daudzums, kas tika nodots ekrānam. Līdz ar to lietotnes FeverPhone lietošana ir pietiekami ērta, taču pats mērījuma process ir diezgan sarežģīts. Eksperimentu un testu laikā vidējā mērījuma kļūda bija 0.23 grādi pēc Celsija. Tas kopumā norāda uz risinājuma aptuveno spēju noteikt cilvēka ķermeņa temperatūru.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivis
    26.06.2023 10:30

    0.23C ir ļoti labs rezultāts, tikai pustoru minūti turēt pie pieres telefonu nebūtu ērti, ērtāk būtu to aizbāzt aiz apakšbiksēm, lai mēra dibenvaiga temperatūru.

    Reklāma