Web Analytics
More
    Reklāma

    Japāna līdz 2025. gadam mēģinās iegūt saules enerģiju pa taisno no kosmosa

    Jaunākie raksti

    Japāna un tās kosmosa administrācija (Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA) jau vairākus gadu desmitus strādā pie mēģinājumiem izstarot saules enerģiju no kosmosa. 2015. gadā šajā jomā tika panākts izrāviens, JAXA zinātniekiem radot 1,8 kilovatus jaudas, kas ir pietiekami, lai darbinātu elektrisko tējkannu. Tagad Japāna ir gatava spert soli tālāk un mēģināt krietni lielākā apjomā iegūt kosmosa saules enerģiju.

    Ziņots, ka Japānas publiskā un privātā sektora partnerība jau 2025. gadā lielākos apjomos mēģinās izstarot saules enerģiju no kosmosa. Projektu vadīs Kioto universitātes profesors Naoki Shinohara, kurš kopš 2009. gada strādā pie kosmosa saules enerģijas projektiem. Sekojot viņa plānam, orbītā paredzēts nogādāt daudz mazus satelītus, kuri aprīkoti ar saules paneļiem un savākto enerģiju mēģinās raidīt uz zemē esošajām uztveršanas stacijām.

    Reklāma

    Ideja par orbitālo saules paneļu izmantošanu enerģijas nosūtīšanai uz Zemi pirmo reizi tika prezentēta jau tālajā 1968. gadā. Kopš tā laika dažas valstis, tostarp Ķīna un ASV, veltījušas laiku un finanšu resursus idejas īstenošanai. Pati ideja daudzējādā ziņā šķiet ļoti pievilcīga – orbitālie saules paneļi ir spējīgi savākt enerģiju neatkarīgi no diennakts laika un mākoņainuma, līdz ar to potenciāli varētu nodrošināt neierobežotu atjaunojamās enerģijas piegādi uz Zemi. Tomēr, izmantojot pašreiz pieejamās tehnoloģijas, saules enerģijas ieguve šādā veidā izmaksātu ļoti dārgi. Viena gigavata jaudas radīšana maksātu ap 7 miljardus ASV dolāru. Līdz ar to kosmosa saules enerģijas ieguve šobrīd iespējama vien testa nolūkos, un, domājams, paies vairāki gadi, līdz tas kļūs par stabilu enerģijas ieguves veidu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivis
    30.05.2023 12:44

    Interesanti, vai enerģijas nogādāšanas uz Zemi procesā mākoņi netraucē?

    Krotow
    31.05.2023 14:23
    Reply to  Ivis

    Vairāk interesē kas notiks kad kāds šo “palielināmo stiklu” sagribēs izmantot savu pretinieku uzcepšanai, jo “iemesli”.

    bobis
    04.06.2023 19:05

    Vismaz ir veids, ka uzladet kosmosa stacijas un satelelitus, kas atrodas kosmosa, ar saules energiju, kamer neizdomas veidu, ka so energiju nogadat uz zememes, varbut batareju veida, vai ar kautkadu lecu, nezinu.

    Reklāma