Web Analytics
More
    Reklāma

    Japānas pirmā nosēšanās uz Mēness beigusies ar neveiksmi

    Jaunākie raksti

    Ar panākumiem kosmosa jomā nupat vēlējās atzīmēties Japāna. Tiesa gan, tas neizdevās kā cerēts. Japānas kosmosa kompānija “ispace” ar misiju “Hakuto-R Mission 1” bija gatava ieiet vēsturē kā pirmais japāņu uzņēmums, kam izdevies veiksmīgi sasniegt Mēness virsmu. Taču misija neizdevās kā cerēts. Kad kosmosa kuģis “Hakuto-R” pietuvojās Mēness virsmai, “ispace” zaudēja kontaktu ar to.

    Nolaišanās uz Mēness virsmas bija paredzēta 26. aprīlī 1:40 pēc vietējā (Japānas) laika. “ispace” gan paziņojis, ka pastāv “liela varbūtība, ka nolaišanās iekārta galu galā veica smagu nosēšanos uz Mēness virsmas”. Lai arī uzņēmums neko nav minējis par avāriju, šķiet, ka kosmosa kuģis neatrodas tādā stāvoklī, lai ar to varētu turpināt šo misiju. “ispace” vēl ir jāprecizē, kas īsti notika ar to un kāds bija kļūmes cēlonis, ko uzņēmums centīsies noskaidrot ar iegūto datu palīdzību.

    Reklāma

    Jāpiezīmē, ka kosmosa kuģis “Hakuto-R” kopā ar “SpaceX” nesējraķeti tika palaists pirms apmēram 100 dienām. Misijas “Hakuto-R Mission 1” ietvaros “ispace” uz Mēness bija plānojis nogādāt kravas no NASA, Japānas kosmosa izpētes aģentūras, kā arī Apvienoto Arābu Emirātu pirmo Mēness roveri “Rashid”. Lai arī misija neizdevās kā plānots, “ispace” uzsver, ka ieguva ļoti vērtīgus datus un pieredzi, ko izmantos tālākajās misijās. Uzņēmums nākamo Mēness nolaišanās misiju jeb “Hakuto-R Mission 2” plāno jau 2024. gadā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Karlis
    28.04.2023 09:49

    “paredzēta 26. aprīlī 1:40 pēc vietējā laika” – tas ir ņemot vērā konkrēto laika zonu uz Mēness, nosēšanās vietā? :)

    Reklāma