Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” jau pirmdien gatavojas palaist “Starship” – pasaulē jaudīgāko raķeti

    Jaunākie raksti

    Jau vairākus gadus “SpaceX” cītīgi gatavojas megaraķetes “Starship” pirmajam orbitālajam lidojumam. Esam sekojuši līdzi gan raķetes prototipu izmēģinājumiem, gan Īlona Maska prognozēm, kad beidzot raķete būs gatava lidojumam. Nu šķiet, ka tas brīdis ir pienācis. “SpaceX” nupat saņēmusi Federālās aviācijas administrācijas atļauju “Starship” orbitālajam lidojumam, kas dod iespēju raķeti palaist jau 17. aprīlī.

    Raķešu sistēma “Starship”, kas sastāv no pirmās pakāpes “Super Heavy” pastiprinātāja un augšējās pakāpes “Starship” kosmosa kuģa, pacelsies no “SpaceX” “Starbase” bāzes pirmdien, 17. aprīlī, 7:00 pēc vietējā laika.

    Reklāma

    Runājot par lidojuma gaitu, dažas minūtes pēc pacelšanās “Starship” kosmosa kuģis atdalīsies no pirmās pakāpes “Super Heavy” pastiprinātāja. Kamēr “Starship” turpinās savu lidojumu pretī orbītai, pastiprinātājs piezemēsies Meksikas līcī un diemžēl atkārtoti izmantots netiks. Tiesa, turpmāk citi šādi pastiprinātāji veiks kontrolētu piezemēšanos atpakaļ “SpaceX” bāzē un tos varēs atkārtoti izmantot citās misijās.

    Sagaidāms, ka “Starship” kosmosa kuģis sasniegs aptuveni 235 kilometru augstumu. Paredzēts, ka tas piezemēsies uz platformas Klusajā okeānā netālu no Havaju salām. Līdzīgi kā ar “Super Heavy” pastiprinātāju izskatās, ka arī šis konkrētais “Starship” otrreiz izmantots netiks. Paredzēts, ka kopējais misijas ilgums sasniegs 90 minūtes.

    Tikmēr Īlons Masks atzinis, ka tā kā šis būs pirmais “Starship” orbitālais lidojums, tas var nenotikt saskaņā ar plānu. Viņš prognozē, ka raķetei ir 50% liela iespēja sasniegt orbītu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Munins
    17.04.2023 19:15

    Atlika.

    xs1
    18.04.2023 08:44

    Līdz pēdējām pāris minutēm nekādu aizdomu īsti nevienam nebija, jo viss strādāja perfekti … un tad aizsala drošības vārsts dzesēšanas sistēmai un tur pastāvēja variants, ka vēl ir cerības, bet 40sec līdz startam apstādināja visu procesu.

    xs1
    18.04.2023 08:45

    20aprilis manuprat tagad ir noteikts, kā atkartots mēģinājums

    Kristaps K.
    18.04.2023 19:34

    Tā ir arī Ādolfa Hitlera dzimšanas diena. :D

    Reklāma