Web Analytics
More
    Reklāma

    Zināms, kuri astronauti dosies misijā “Artemis 2” un lidos apkārt Mēnesim

    Jaunākie raksti

    Pērn viena no nozīmīgākajām kosmosa misijām bija “Artemis 1”, kuras ietvaros NASA kosmosa kuģis “Orion” aplidoja apkārt Mēnesim. Tā bija bezapkalpes misija, kuras primārais mērķis bija izprast “Orion” darbību un veiktspēju. Tā kā “Artemis 1” noritēja veiksmīgi, NASA var jau plānot nākamo programmas misiju “Artemis 2”, kuras laikā astronauti aplidos apkārt Mēnesim. Pirms dažām dienām beidzot nosaukti tie, kuri veiks šo nozīmīgo misiju.

    NASA 3. aprīlī paziņoja, ka “Artemis 2” piedalīsies: Reids Vaizmens (Reid Wiseman), Viktors Glovers (Victor Glover), Kristīna Koha (Christina Koch), kuri lidos zem ASV karoga, savukārt ceturtais dalībnieks Džeremijs Hansens (Jeremy Hansen) pārstāvēs Kanādas Kosmosa aģentūru. Paredzēts, ka apkalpe uz “Orion” kosmosa kuģa pavadīs līdz 21 dienai. Ap 42 stundām no visa laika astronauti atradīsies Zemes augstajā orbītā, pēc tam aplidos apkārt Mēnesim un misiju noslēgs, piezemējoties uz platformas Klusajā okeānā.

    Reklāma

    Artemis 2 apkalpe. No kreisās: Reids Vaizmens, Viktors Glovers, NASA administrators Bils Nelsons, Džeremijs Hansens, Kristīna Koha.

    Iepazīstoties nedaudz tuvāk ar apkalpi, jāpiemin, ka Kristīnai Kohai pieder tituls kā sievietei, kura visilgāk uzturējusies kosmosa vidē. Reids Vaizmens ir Jūras spēku pilots, kurš piedalījies izmēģinājuma programmā “F-35 Lightning II”. Viktors Glovers bija dalībnieks pirmajā operatīvajā “Crew Dragon” misijā 2021. gadā. Savukārt kanādietis Džeremijs Hansens ir iznīcinātāja pilots un viens no četriem šī brīža Kanādas astronautiem.

    Ja viss notiks kā plānots, “Artemis 2” norisināsies 2024. gada novembrī. Tā būs pirmā reize kopš 1972. gada, kad cilvēki lido uz Mēnesi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Munins
    06.04.2023 09:35

    Artemis 1 lika vilties. Izlika internetā tikai dažas nožēlojamas Mēness foto un video. Paskatīsimies, kas būs ar Artemis 2.

    bobis
    10.04.2023 23:13

    Kurs gatavs deret? Es saku ka nekad tada nebus.

    Reklāma