Web Analytics
More
    Reklāma

    Lielbritānija atbalstīs Rolls-Royce atomreaktoru izvietošanu uz Mēness

    Jaunākie raksti

    Apvienotās Karalistes kosmosa aģentūra paziņojusi par plāniem atbalstīt Rolls-Royce veidotu atomelektrostaciju izvietošanu uz Mēness. Protams, cilvēkiem ir nepieciešama enerģija, lai dzīvotu un strādātu uz Mēness, kāpēc gan lai tā nebūtu kodolenerģija… Pagaidām gan piešķirti vien aptuveni 3.5 miljoni dolāru projekta izveidei.

    Diemžēl pagaidām izskatās, ka Rolls-Royce reaktori nemaz nebūs tik mazi. Uz Zemes tā nevar nepārvarama problēma, bet starppilsētu ceļojumiem katrs kilograms rada papildu izmaksas un problēmas nogādāt kravu prom no Zemes.

    Reklāma

    Rolls-Royce pirms dažiem gadiem paziņoja, ka jau 2029. gadā būs gatavs piedāvāt nelielus atomreaktorus sērijveidā, padarot elektrības ražošanas izmaksas plānojamas un pašu procesu – vienkāršāku. Rolls-Royce redz Lielbritāniju kā vienu no potenciālajiem klientiem, tas ļautu valsti ļoti strauji padarīt CO2 neitrālu. Vides aizstāvju domas dalās, vieni uzskata, ka jādara viss, lai līdz 2050. gadam vairums pasaules valstu sasniegtu CO2 neitralitāti, bet citi atkal uzskata, ka atomenerģija ir dārga un bīstama.

    Rolls-Royce plāno atomreaktorus veidot modulārus, to detaļas tiks izgatavotas rūpnīcā, atliks vien tās aizvest un samontēt. Rolls-Royce nāksies pamatīgi piestrādāt, lai mini atomreaktoru cena būtu pieejama, jo šobrīd ir daudz lētāk uzbūvēt vienu 1 GW atomreaktoru, nevis 10 reaktorus ar 100 MW jaudu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mārtiņš
    20.03.2023 11:00

    Droši vien autors bija domājis starpplanētu, nevis starppilsētu ceļojumus :)

    digitalk
    20.03.2023 12:11
    Reply to  Mārtiņš

    ja vēl pieskaita, ka Mēness nav planēta…

    Biteme
    20.03.2023 12:22
    Reply to  Mārtiņš

    Ja kosmodromus sauc pēc blakus esošajām pilsētām, nu kāpēc ne starppilsētu lidojums. Uz Mēness arī būs Moontauna vai Moon York. Īpaši ņemot vērā digitalk piebildi – starppilsētu būs OK.

    Last edited 1 year ago by Biteme
    Fons
    20.03.2023 11:24

    Kaut kas ar šo teikumu nav kārtībā
    “Uz Zemes tā nevar nepārvarama problēma, bet starppilsētu ceļojumiem katrs kilograms rada papildu izmaksas un problēmas nogādāt kravu prom no Zemes.”

    Vai labojumus vairs nevar nosūtīt? Aizmirsu, kāda bija kombinācija, bet Ctrl+Entrer vai Shift+Ctrl+Enter nestrādā.

    Bats
    20.03.2023 14:01

    “Modulārs” kodolreaktora gadījumā ir bezjēdzīgs termins. Visi viņi ir modulāri, pat Čermobiļas. Katra AES sastāv no vairākiem reaktoriem. Modularitāte ir pēc noklusējma. Šaubas ir gan vispār par šādu reaktoru racionalitāti uz Mēness. Atmosfēras trūkuma dēļ, saules paneļi uz mēness saražo daudz vairāk enerģijas nekā uz zemes. PV paneļu stacijas ir ievērojami vienkāršākas un “modulārākas” par AES, līdz pat pakāpei, ka paneļus un to stiprinājumus var piemest katrai kravai, kas dodas uz Mēnesi, masā kas pieejama pēc citu kravu ievietošanas raķetē, kas nav iespējams ar kodolreaktoru. Nemaz nerunājot par to, ka PV elektrostacija ir absoluti primitīva un droša ekspluatācijā, neprasa apkopes un kodoldegvielas piegādes, ūdens apgādes sistēmu un pastāvīgu personāla klātbūtni tās darbībai. Arī tas, ka diennakts uz Mēness ir 29.5 Zemes dienas gara nav būtisks šķērslis, jo paneļu stacijas var izvietot “jostās” ap Mēnesi, saņemot +/- konstantu elektroenerģijas daudzumu bez pārtraukumiem. Nav ziemas, nav mākoņu, nav pat putekļu gaisā, jo nav atmosfēras! Salīdzinājumam AES būvei nepieciešamie materiāli (t.sk. droša reaktora noturēšanas būve un visas apsaistes, ūdensapgāde, tvaika turbīna utt.) uz Zemes, kur visu var vest ar lētu vilcienu vai kravas mašīnām nu jau maksā tik daudz, ka jaunu staciju būvniecība, salīdzināt ar vēja vai saules elektrostacijām nav ekonomiski pamatota. Aizvest… Read more »

    Skābene
    20.03.2023 15:23
    Reply to  Bats

    Saules panelis jau der tikai mēness gaišajā pusē! Tumšajā pusē no saules paneļiem nekādas jēgas, jo tumšo pusi saule neapspīd!

    Rus
    20.03.2023 16:19
    Reply to  Skābene

    Mēnesim nav tumšās puses. Vai arī es nesapratu joku:)

    digitalk
    20.03.2023 20:49
    Reply to  Rus

    iztulko “dark side of the moon” :)

    Ojārs
    21.03.2023 09:13
    Reply to  digitalk

    Drīzāk jātulko “mēness neredzamā puse”.

    digitalk
    21.03.2023 10:13
    Reply to  Ojārs

    tad kur tavuprāt slēpjas Skābenes joks?

    Krotow
    20.03.2023 16:37
    Reply to  Skābene

    Par to siltumsūknis 200 grādu temperatūras starpībai megarullēs. Atliek tikai noskaidrot, ko var liet trubās, kas šādā temperatūras diapazonā nesasals un otrā galā trubas nesaraus lupatās.

    Kosmonauts
    20.03.2023 17:17
    Reply to  Skābene

    “Tumšajā pusē no saules paneļiem nekādas jēgas, jo tumšo pusi saule neapspīd!”

    Nu nopietni? Tas ir pilnībā aplami.

    Bats
    20.03.2023 17:19
    Reply to  Skābene

    Pag, es pareizi saprotu, ka Skābene domā, ka mēness tumšajā pusē nemēdz būt saule? Ka tā ir vienmēr tumša?

    digitalk
    20.03.2023 17:30
    Reply to  Bats

    tur ir neredzams /jk tags, par kura eksistenci liecina vien nevajadzīgi lietotās izsaukuma zīmes. parasti gan šo tagu aizvieto ar !!!, bet šoreiz tas ir pavisam neredzams.

    Reinis Rozitis
    20.03.2023 21:29
    Reply to  Bats

    > Aizvest pat kompaktu reaktoru uz Mēnesi maksātu, piedodiet par kalambūru, kosmiskas summas
    > ..
    > Kamēr reaktors nav pilnībā gatavs, izgājis drošības pārbaudes,
    > ..
    > aprokot sietus krāteru malās.

    Nestrīdos par apgalvotā patiesību, objektivitāti utt (nav man nevienā šajā jomā jebkādas praktiskas zināšanas t.i. neesmu uzstādijis pat saules paneli), bet no malas izskatās diez gan jautri – R-R izstrādes departamentam pat ūdeni nepienest :)

    digitalk
    20.03.2023 22:35
    Reply to  Bats

    > “Modulārs” kodolreaktora gadījumā ir bezjēdzīgs termins.

    nu ja, tieši tāpēc tādu terminu ir ieviesuši un lieto visā pasaulē, tikai tev vienam tas ir bezjēdzīgs. https://en.wikipedia.org/wiki/Small_modular_reactor

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Krotow
    20.03.2023 14:02

    Nez, to reaktoru vienu pašu uz Mēnesi sūtīs vai kopā ar tiem, kuri uz Mēness bāzi būvēs? Ka nesānak ka bāzes būvētāji aizlido pāris gadus vēlāk, taču reaktoram jau kājas pieaugušas.

    Čiekurs
    20.03.2023 18:23
    Reply to  Krotow

    Ja tam reaktoram pieaugtu kājas, tad tā būtu mūsu vismazākā problēma… :D
    The Three-Body Problem nāk prātā šajā sakarā.

    Reklāma