Web Analytics
More
    Reklāma

    “Bite” bāzes staciju skaits šogad sasniegs 1067 un trešdaļa no tām atbalstīs 5G tehnoloģiju

    Jaunākie raksti

    Stiprinot kapacitāti un attīstot jaunākās paaudzes mobilo sakaru tīklu, IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite” turpina jaunu bāzes staciju izbūvi dažādās Latvijas vietās, šogad plānojot izbūvēt 80 jaunas bāzes stacijas, to kopskaitam sasniedzot 1067. Tāpat ar jaunākajām Zviedrijas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja “Ericsson” tehnoloģijām šogad plānots modernizēt 240 tīklā esošās bāzes stacijas, kopumā uzlabojot interneta ātrumu par 30%, bet kapacitāti – par 10%.

    Pērn “Bite” uzstādījis 80 jaunas un modernas bāzes stacijas, tostarp vairākās Rīgas apkaimēs, kā arī Mārupē, Valmierā, Daugavpilī, Rēzeknē, Liepājā, Brocēnos, Tukumā un citās blīvi apdzīvotās vietās, kur ir ne vien augsts mobilo datu patēriņš, bet arī liels skaits tīklā pieslēgto ierīču.

    Nākamā gada investīcijas tīkla infrastruktūras attīstībā iet roku rokā ar pieaugošo klientu skaitu un mobilo datu lietojumu, kas šogad kāpis par 22%.

    “Lai nodrošinātu kvalitatīvākos sakarus un apmierinātu klientu vajadzības, “Bite” turpina investēt tīklā, pērn ne vien uzstādot jaunas bāzes stacijas, bet arī modernizējot 125 bāzes stacijas ar Zviedrijas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja “Ericsson” tehnoloģijām, tā uzlabojot tīkla lietošanas pieredzi vairāk nekā 15% klientu. Arī šogad turpināsim “Bite” jaunās paaudzes tīkla izbūves attīstības darbus, izbūvējot vēl 80 jaunas bāzes stacijas un sasniedzot 1067 bāzes stacijas. Tāpat šogad ar jaunākajām tehnoloģijām plānojam modernizēt vēl 240 esošās bāzes stacijas, līdz ar to kopumā visas 365 modernizētās bāzes stacijas atbalstīs 5G tehnoloģijas. Būtiski uzsvērt, ka jau šobrīd, sadarbojoties ar mūsu stratēģisko partneri “Ericsson”, “Bite” klientiem ir pieejami modernākie un inovatīvākie sakaru pakalpojumi,” informē “Bite Latvija” ģenerāldirektors Arunas Mickevicius.

    Viņš papildina, ka šogad plānoto darbu ietvaros tiks uzlabota tīkla kapacitāte Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Bernātos, Limbažos, Valmierā, Daugavpilī un Rīgā, kā arī pie valsts galvenajiem autoceļiem  –  Pleskavas šoseja, Rīga – Valmiera, Vecumnieki – Baldone un citviet.

    Tuvāko gadu laikā “Bite” kopumā tīkla attīstībā plāno investēt 70 miljonus eiro, nodrošinot modernākos tīkla sakarus gan pilsētās, gan lauku teritorijās visā Latvijā, tostarp vietās, kur tīkla pārklājumu bijis nepieciešams pilnveidot.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    grh
    06.01.2023 12:34

    Tas ir tas iedomu 5G tīkls Bitei?

    Hmm
    06.01.2023 13:22
    Reply to  grh

    Kamēr nebūs atļaujas izmantot meitas uzņēmumam piederošās frekvences, tikmēr tie būs dzelži kuri ir uzstādīti un gaida palaišanas brīdi.
    Izskatās, ka kursors.lv redakcija neuzskata par noderīgu pārpublicēt vismaz preses relīzes par iesniegumu Satversmes tiesā, nerunājot par padziļinātāku situācijas analīzi.
    Ja risinājums būs jāgaida ar tiesas spriedumu, tas būs ilgi. Par laimi izskatās, ka SPRK ir sabakstīts un piedāvās risinājumu ātrāk, iespējams, jau janvāra laikā.

    Kursors.lv
    06.01.2023 13:23
    Reply to  Hmm

    Jā, es zinu, ka Bite tiesājas ar regulatoru.

    Lēnais
    06.01.2023 14:42

    Kur ir tas 5G? Nekad nesmu redzējis savā telefonā parādamies 5G simbolam, iestatījumos viss ir atķēksēts. Vai pieejams tikai Ābolam un Samsungam? Pāri mēnešus staigāju ar svaigu Sony 5 m4. Un nevaru ciest mājas 4G bites interneta ātruma nogriešanu, principā katru vakaru. Izraujot no kontakta un nostartējot, ātrums x5. Kas tā pa praksi!

    Jānis
    06.01.2023 15:03
    Reply to  Lēnais

    “Ābolam” nav pieejami. Cik sapratu kaut kādiem Samsung tikai. Mēģināju ar 1+, tam arī negāja.
    Varbūt Kursors varētu painteresēties un uzrakstīt par šo. Kas īsti notiek LV ar 5G, kuram operatoram strādā, kādi ierobežojumi – ātrums, iekārtas utt. Tāpat kā arī kāds ir reālais pārklājums.

    Kursors.lv
    06.01.2023 15:07
    Reply to  Jānis

    Mana saprašana ir tāda, ka pa lielam nekas un nevienam no operatoriem tā īsti tur nedarbojas. Es padomāšu kā šo vispār var notestēt.

    Aldis Esmits
    07.01.2023 10:19

    Šobrīd esmu TELE2 lietotājs. Nesen iegādājos telefonu ar 5G un VIENU reizi Rīgā (Ķengaragā) esmu pamanījis 5G zīmīti telefonā. Kaut pēc pašas TELEs seguma kartes gan darba vietā, gan mājās skaitās nodrošināts 5G pārklājums

    Jānis
    07.01.2023 21:54

    Būtu labi kaut kā reizi gadā, salīdzinot ikgadējo progresu.
    Savādāk ar savu pieslēgumu ar aktuālo iPhone, kuram LV nav 5G, iebrauc citās valstīs un patīkami redzēt 5G ikonu.

    Pēča
    06.01.2023 15:55
    Reply to  Lēnais

    https://www.lmt.lv/lv/internets-telefona

    Šeit paskrullējot apakšā ir mazs nenozīmīgs 5G iekārtu parbaudes rīks, vai tavam modelim ir pieejams.

    Nu vismaz man pixel 7 kaut sms atnāca, ka ir pieejams super ātrais 5G, fiziski nav.

    Tātad tīkls ‘redz’ iekārtu, nosūta automātisko sms, bet gan jau kādā kontrolierī ir jasavada/jāieķeksē, iekārtu modeļi, lai palaistu un fiziski gala lietotājam būtu.

    Bet šeit pagaidām LMT(nez kapēc) tik pamatā atbalsta dārgo galu iphone un samsung tālruņiem.

    Kaut ir viņu noteiktā ’78’ 5G josla telefonam arī ir midreindžerim A52s 5G, bet neķer pagaidām.

    Karlis
    07.01.2023 08:59
    Reply to  Pēča

    A52s 5G strādā ar 5G. Man pie sētas ir tornis. Un zona ir, ātrums ir.

    Pēča
    06.01.2023 15:17

    Diemžēl pārklājuma ziņā, viens 5G tornis nenozīme to pašu ko viens 4G tornis.

    5G frekvencei ir daduz reizes mazāks pārklājums, pārklājums ir tendēts uz virzienu, ka arī frekvence ir pakļauta lielākam sķēršļu slāpēšanas riskam.. tādējādi īpasi lielpilsētu betona džungļos nevar uzmest torni uz kādas piecstāvenes jumta, kas noklās visu rajonu.

    Par piemēru Jūrmalā ir 5, 4G torņi un nosedzās visa pilsēta no Lielupes līdz Ķemeriem, bet patlaban LMT kartē Jūrmalā ir 6 aktīvi 5G torņi un zona ir tikai ļoti lokālās vietās, izskatās, ka vēl vajadzēs 3 reizes vairāk vai pa pilsētu 18 torņus vismaz lai nosegtu visu pilsētas teritoriju ar apmierinošu zonu, tā lai ej kur gribi tev ir, nevis jāstāv uz vietas pie ‘staba X’ lai noķertu labāko zonu un ātrumu.

    Negribu iedomāties cik vajadzes Rīgas centrā starp visām betona mājām….

    Tapēc gada griezumā 80 stacijas ir ļoti maz jeb loti gausa 5G ieviešana. Vienīgais ja viņi ievieš kopā ar Tele2, ta ja tele2 tikpat skrūvē augšā un gaida, kad SPRK beigs beidzot lobēt LMT un beidzot izsniegs 5G licenci šai partnerībai, tad šis gads izskatās beidzot cerīgs reālā 5G attīstības jomā.
    Nevis tikai uz papīra 5G ir kaut kur, stāvot pie staba.

    Last edited 1 year ago by Pēča
    Kursors.lv
    06.01.2023 15:18
    Reply to  Pēča

    Cik es zinu, tad tā radiotīkla koplietošanas ideja pajuka tā arī nerealizējusies. Atkal katrs pats būvē savas bāzes stacijas un liek raidītājus.

    https://www.db.lv/zinas/bite-un-tele2-atsakas-no-kopigas-tiklu-izveides-latvija-un-lietuva-505591

    zintis
    06.01.2023 15:58

    SPRK aizliedza izmantot Tele2 un Bitei.
    Ar Bindi klausijos interviju, pa LR1 viņš par to uzreiz teica, ka tas nav droši utt.
    Gan jau ka viņš pa visam ministrijam izskraidija, lai nekas tāds nenotiktu.
    Jo vienīgie lojālie klienti viņam ir valsts iestades, kurām vienalga cik maksa pakalpojums. Privatajiem un biznesam ir svariga gan kvalitate, gan cena, nevis tikai nosaukums LMT.
    Ja privatajiem un biznesam cenu LMT iedot labu tad paliek, ja nē tad tie ātri nomainās uz T2 un Bit.
    Kad man LMT pateica ka tai televizijai, kas strada 10 min un tad jarestarte, ir jāmaksā pilna cena, tad Tet paņēmu un viņi zvanija vel vairakas reizes lai palieku.

    Kursors.lv
    06.01.2023 16:07
    Reply to  zintis

    SPRK lēmumu atcelt bija lūguši paši operatori, un sēdē 20.maijā SPRK padome šo lūgumu apmierināja. Operatori savā iesniegumā minējuši, ka daļēja frekvenču kopīga izmantošana neatbilst operatoru tehniskajām un komerciālajām iespējām un interesēm, lai īstenotu sākotnējo ieceri sadarbības projekta attīstībai.

    Avots: https://www.firmas.lv/lv/zinas/skatit/news60a7d90240327+sprk-atcelusi-lemumu-par-tele2-un-bite-latvija-daleju-frekvencu-kopigu-izmantosanu

    rokturis
    06.01.2023 17:18

    Kungs vai jūs protat lasīt ko paši esat uzrakstījuši?
    Daļēja frekvenču kopīgošana!
    Piemērs: visi komersanti vadā ūdeni ar busiņiem, tad 2 komersanti nolem uzbūvēt lielu smago kravas mašīnu, lai kopīgi ar to vadāt ūdeni, bet SPRK pasaka, ka mašīnas kravas nodalījumā nevarēs vest vairāk kā 40procentus kravas tilpuma.
    Tad divi komersanti saka, tad mēs nebūvējam smago kravas mašīnu.
    Un turpinam vest ar busiņiem.

    Kursors.lv
    07.01.2023 11:35
    Reply to  rokturis

    Jā, tev taisnība – tai daļai es nebiju pievērsis uzmanību, jo operatori par šo freknvenču niansi nebija pārāk daudz runājuši. Būtu interesanti no regulatora noskaidrot, kāpēc viņiem tā nepatīk frekvenču koplietošana.

    Gkshbbbvv
    06.01.2023 18:22
    Reply to  zintis

    Tie ir meli. Valsts pārvalde nevar vienkàrši paņemt lmt un lietot. Ir jāveic kā minimums cenu aptauja vai iepirkums.Lai bite pati atbild par nekonkurētspējīgo piedāvājumu.

    Aldis Esmits
    07.01.2023 10:26
    Reply to  zintis

    “Zinātājs ” ierunājies. Valsts iestādes sakaru pakalpojumus pērk konkursos. Un tāpēc arī LMT mēdz uzvarēt, ka konkursos ir ne tikai lētākās cenas prasības, bet kvalitātes prasības.

    Kursors.lv
    07.01.2023 11:31
    Reply to  Aldis Esmits

    Interesanti arī vērot, ka Tele2 regulāri tiesājas par šiem konkursiem. Te viens piemērs: https://www.iepirkumi.lv/lv/akademija/aktualitates/16343/tele2-versies-tiesa-pret-am-saistiba-ar-elektronisko-sakaru-pakalpojumu-iepirkumu

    Aldis Esmits
    07.01.2023 13:12

    Nu atliek ielikt iepirkumā, ka pretendentam jābūt noteiktam bāzes staciju skaitam, kuras strādā augstākās frekvencēs (gigaherzu BS), kā 800 Mhz (kas ir pamata frekvence Teles BS) , kad skanēs – aizdomas par favorītisma pazīmēm . :)

    grh
    07.01.2023 14:41
    Reply to  Aldis Esmits

    Nu piedod, atvaino, bet, ja tev darbs valsts iestādē ir nevis offisā un pilsētas centrā, nbet laukos, mežos, purvos un t.t., tad par kādu Bites izmantošanu var būt runa?
    Tas ir tikai loģiski, ka, piemēram, LVM, VVD, IeM (priekš VP, VUGD), NMP un citi meklēs iepirkumā arī kvalitāti un zonu. Kā var dienesti strādāt laukos, ja viņiem nav sakaru? Jā, Bite attīstās un viss ir forši, bet nu joprojām ne tuvu tur nav forši nekas.
    Zinu kabinetu iestādes, kur ir Bite uzvarējusi konkursā. Un pat tajā gadījumā darbinieki lamājas, jo viņiem 9.stāvā Skanstes rajonā nav normālas zonas un regulāri viņus nevar sazvanīt. Ticu, ka nākamajā iepirkumā meklēs opcijas kā Biti atsijāt, jo svarīgāk par cenu ir jābūt kvalitātei un jāizpildās minimālajām prasībām.

    Skābene
    09.01.2023 08:07
    Reply to  grh

    Kāda zona mežā, ja LMT pat Jūrmalā nevar normālu zonu nodrošināt!?

    Skābene
    09.01.2023 08:05
    Reply to  Aldis Esmits

    Kas tad tur ir kvalitatīvāks, varbūt pīkstiens!? :)

    Jānis Rišis
    07.01.2023 18:22

    Tele 2 antena tāli, knapi velkās pie loga, bet tomēr lētākais vēl.
    Bite izskatās visdārgākā.

    Pesto
    07.01.2023 19:14
    Reply to  Jānis Rišis

    Nav zināms neviens operators kuram nav problēmu LV, katram problēmas tikai savādākās vietās.

    Kristaps
    07.01.2023 23:30

    Vēl pagājuso vasar bite nelikās mierā ar to ka gribēja savākt pie sevis uzņemuma numurus (ap 200nr.)
    Lai neminētu ciparus piedāvāja 3x lētaku bezlimita piedāvajumu, neka lmt neatkarība + brīvība uz uzņēmumu.
    Labi piekritām iziet ar bites pārstāvi pa uzņēmuma teritoriju, ja lmt ‘metāla’ angāra sliktākajā punktā, ir ap 4mbit, tad bitei 0.3mbit. LMT speedtest ātrums caurmērā ap 10, bite 3. Pateicām ejiet dillēs jo nav to vērts! :D Uzņēmums Rīgā.

    Last edited 1 year ago by Kristaps
    Skābene
    09.01.2023 08:10
    Reply to  Kristaps

    Varu parādīt vietu republikas nozīmes pilsētā, kur ar LMT ir 0,2mbit, ja vispār tajā brīdī ir zona, un ar Biti ir vismaz 120mbit. :)

    grh
    11.01.2023 13:33
    Reply to  Skābene

    Un ko tas mainītu? Konkrētjam uzņēmumam tā teritorijā pēkšņi uzlabotos sakaru kvalitāte? Uzņēmums izvēlas tādu operatoru, kurš tam svarīgākajās teritorijās nodrošina kvalitatīvu pakalpojumu. Kāda nozīme tam, ka kādā citā pilsētā LMT viss ir slikti, bet Bitei labi?

    Reklāma