Web Analytics
More
    Reklāma

    Elektroauto izvēle – galvenās lietas, kas jāņem vērā potenciālajam pircējam

    Jaunākie raksti

    Izvēloties jaunu auto, katram no mums ir savi izvēles kritēriji, taču daļa no tiem tik un tā ir kopīga visiem. Pie kopīgajiem kritērijiem varam minēt auto uzticamību, degvielas patēriņu, arī ietilpību, taču katrs pircējs šos un vēl daudzus citus parametrus piemēro savām vajadzībām. Kā liecina banku auto kreditēšanas dati, aptuveni 10-12% procenti no finansētajiem jaunajiem auto Latvijā šobrīd ir elektroauto. Arī elektroauto iegādē varam piemērot lielu daļu kritēriju, ko esam izmantojuši parasto, ar iekšdedzes dzinēju aprīkoto mašīnu iegādē.

    Sāksim ar cenu

    Viens no pirmajiem kritērijiem, varbūt pat pats pirms, jebkura auto izvēlē būs cena – ja auto cena pārsniedz pieejamā budžeta iespējas, tad uz to skatīties īsti lielas jēgas nav. Šobrīd elektroauto sākotnējā iegādes cena ir lielāka nekā līdzīga izmēra mašīnai. Elektroauto vidēji būs par 7-10 tūkstošiem eiro dārgāks nekā līdzīga izmēra un līdzīgi aprīkots auto ar iekšdedzes dzinēju. Jāatzīst, daļā gadījumu elektroauto būs ar labākiem jaudas parametriem un, lai nopirktu līdzvērtīgi jaudīgu auto ar iekšdedzes dzinēju, cenas starpība mazināsies, tomēr elektroauto joprojām būs dārgāks un to ieraudzīsim brošūrā, ko saņemam dīlera salonā.

    Tieši sākotnējā iegādes cena var atbaidīt daļu klientu, tomēr līzinga maksāšanas laikā kopējās izmaksas izlīdzinās. „Piemēram, līzingā ir 5 gadi un 100 tūkstoši kilometru, tad var redzēt, cik ļoti dārgākas ir iekšdedzes dzinēja mašīnas apkopes. Nav impulsīvi jāskatās tikai uz pirmo cenu salonā, bet jāņem vērā arī šīs ekspluatācijas izmaksas. Godīgi saliekam visus savus tēriņus par degvielu, remontiem, nodokļiem un tad to pašu attiecinām uz elektroauto,” saka Volkswagen un Audi e-mobilitātes vadītājs Matīss Zemītis, atzīmējot elektroauto dinamiku paātrinājumā.

    Zemītis uzsver, ka izvēloties elektroauto, tāpat kā parasto iekšdedzes mašīnu gadījumā, jāizvērtē tas, cik daudz braucam un cik lielu mašīnu galu galā tiešām vajag pirkt, lai nebūtu jāpārmaksā par lietām, kas ikdienā nav vajadzīgas. „Jāsaprot, kāds ir plānotais koncepts šai mašīnai – vai tā ir otrā mašīna ģimenē, ar kuru ikdienā cilvēks pārvietojas vienatnē, brauc uz darbu un tamlīdzīgi vai arī šai mašīnai paredzēts cits pielietojums. Nu jau piedāvājums ir gana plašs, lai elektroauto nebūtu jābūt otrajai mašīnai, tā var būt primārā. Varu teikt arī pēc savas pieredzes, ģimenē bija divi auto – viens bija 4×4 Tiguan, ar kuru braucām viskaut kur. Ģimenē parādījās e-Golf un kaimiņi sāka šķībi skatīties, jo Tiguan stāvēja. Primārā mašīna ļoti ātri kļuva par sekundāro. Parēķināju vienkāršās mērvienībās – maršruts no Olaines uz Saulkrastiem man sanāca apmēram 15 eiro degvielā, bet ar e-Golf ap 5 eiro un tas bija lādējot auto publiskajās uzlādēs,” par pārmaiņām auto lietošanas paradumos savā ģimenē stāsta speciālists. „Izvēloties elektroauto, jāpaskaita, cik tad daudz mēs dienā nobraucam un cik bieži mums ir šie garie gabali. ”

    Vai obligāti vajag lielāko akumulatoru?

    Tieši lietošanas paradumi un tas, cik daudz reāli ir jānobrauc ikdienā ir faktors, kas būtiski var ietekmēt mašīnas iegādes cenu, proti, elektroauto iespējams iegādāties ar dažādām akumulatora ietilpībām. Ļoti bieži ir vismaz divu dažādu ietilpību akumulatori, ko ikdienā var saukt par „mazo” vai „lielo” akumulatoru ērtības labad. Skaidrs, ka lielais akumulators palielinās mašīnas cenu, bet tas arī palielinās auto svaru, kas atkal palielinās elektrības patēriņu braukšanas laikā. Par piemēru ņemsim Volkswagen ID.3 modeli – ar mazo 62kWh akumulatoru (neto 58kWh), bāzes komplektācijā auto maksā 47 660 eiro. Izvēloties lielāko 82kWh (neto 77kWh) akumulatoru, cena ir jau 50 805 eiro. Jāpiebilst, ka mašīnai ar lielo akumulatoru pieejama labāka standartkomplektācija.

    „Ja auto ikdienā veic dažus desmitus kilometru un garāki gabali ir drīzāk izņēmuma gadījums nevis ikdiena, tad nav nepieciešamības pēc lielā akumulatora, kas ir lieks svars un izmaksas,” skaidro Zemītis. „Protams, mēs dzīvojam klimatā, kur ir lielas temperatūras svārstības. Ir pieejami dati par reālo patēriņu dažādos apstākļos un, izvērtējot savas vajadzības, jāizvēlas risinājums, lai būtu neliela rezerve. Piemēram, Volkswagen ID.3 ar mazāko akumulatoru mums sola ap 330-350 kilometriem, kas nozīmē, ka ar pilnu bateriju būtībā tiksim līdz jebkuram Latvijas nostūrim, arī ziemā. Ja regulāri ir šie tālie gabali, tad var izvēlēties lielāku akumulatoru, kas agrāk arī īsti nebija iespējams – pirms dažiem gadiem ņēmi mašīnu, tāda tā ir un viss.”

    Un kur lādēties?

    Ārkārtīgi izplatīts mīts tieši tālāku braucienu kontekstā ir, ka nebūs taču, kur to mašīnu lādēt. Kā trīs gadu gaitā ir pierādījuši Kursora 1000 kilometru testu braucieni, tā gluži nav un esam lādējušies visdažādākajās vietās. Patiesībā testos katrs no mums izvēlas atšķirīgas uzlādes vietas un lādēšanās stratēģiju – man patīk vienas vietas, Kristapam citas, otram Kursora Mārim vēl citas. Pēdējo mēnešu laikā vairakkārt esam ziņojuši par jaunām, atklātām uzlādes vietām, kā arī plānotām investīcijām infrastruktūras uzlabošanai nākamo pāris gadu laikā. „Valsts izdarīja ļoti labu darbu un noklāja Latvijas galvenos ceļus ar uzlādes stacijām. Agrāk tās sauca par ātrajām, tagad par vienkārši līdzstrāvas uzlādes stacijām, jo ātrums tur vairs nav tāds (50kW), elektroauto var lādēties ar trīs četras reizes lielāku jaudu. Infrastruktūra ir, visur var tikt, redzam, ka būs vēl labāk. Būs ātrās uzlādes un arī vidēji ātrās uzlādes vietās, kur pavadām ilgāku laiku – iepirkšanās centros, atrakciju parkos un citās tamlīdzīgās vietās. Arī kafejnīcas un viesu nami ierīko uzlādes vietas, lai piesaistītu klientus,” par uzlādes pieejamību teic Zemītis. „Jā, nebrauksi uz Kuldīgu ar tukšu akumulatoru, kad tur zivis lec, jo tad ir rinda. Arī Siguldā ir ļoti liela noslodze,” infrastruktūras trūkumus iezīmē eksperts.

    Nākamais posms infrastruktūras attīstībā, ko jau redzam jaunākajās uzlādes vietās Latvijā ir, ka vienuviet var lādēties vairāki auto, vismaz divi. Līdz šim e-mobi stacijās bija iespēja lādēties vienam. Ja tur kāds jau lādējas, tad jāgaida vai jābrauc uz nākamo uzlādes staciju pa ceļam, ja to atļauj baterijas atlikums. Citviet pasaulē ļoti izplatīta prakse, ka vienā vietā ir piecas, desmit, divdesmit un vēl vairāk uzlādes iekārtas, kas ļauj ātri lādēties lielam mašīnu skaitam.

    Izmēģiniet, testējiet!

    Tā kā elektroauto vēljoprojām ir salīdzinoši jauna tehnoloģija un cilvēkiem ar to trūkst pieredzes, nepieciešams mazliet ilgāks laiks, lai testa brauciena laikā izprastu dažādas nianses. Zemītis aicina potenciālos elektroauto pircējus sazināties ar savu autodīleri un gluži vienkārši vienoties par ilgāku testa braucienu, lai tiešām saprastu, kā šī mašīna iederas cilvēka ikdienas gaitās. „No kolēģiem Norvēģijā redzam, ka viņiem iepriekš grūtākais bija pierunāt cilvēku pamēģināt. Cilvēkiem ir ļoti daudz praktiskas dabas jautājumu un katram tie ir savi. Auto vienkārši vajag pamēģināt. Norvēģijas pieredze rāda, ka 95% lietotāju, kas pārsēdušies uz elektroauto ir vai nu ļoti apmierināti vai apmierināti un neplāno atgriezties. Jā, ir cilvēki, kas pamēģināja un viņu gaidas par elektroauto bija lielākas, tāpēc ir svarīgi izmēģināt nedaudz ilgāk.” Zemītis arī paskaidro, ka cilvēkiem iet pie sirds elektroauto viedās tehnoloģijas, piemēram, varam iestatīt vēlamo temperatūru, lai auto būtu silts ziemas rītos vai vasaras pēcpusdienā tas būtu atdzesēts un uzreiz ērts braukšanai.

    Turpinot uzlādes tematiku, lietotājam nav nepieciešams paļauties tikai uz publisko uzlādes infrastruktūru, kas turpina attīstīties. Zemītis uzsver, ka ir visdažādākās vietas un iespējas, kur un kā varam uzlādēt savu auto, bet paši par to varbūt pat nenojaušam – sadarbībā ar uzlādes tīklu operatoriem izvietotas uzlādes vietas biznesa centru un iepirkšanās centru stāvvietās, šim risinājumam kļūstot arvien populārākam līdz ar elektrisko mašīnu skaita pieaugumu. Tas ir labs risinājums arī cilvēkiem, kas dzīvo daudzdzīvokļu mājās. Ja pie darba ir sava stāvvieta, tad arī tur var ierīkot uzlādes iekārtu. Arī privātmājā iespējams uzstādīt savu uzlādes iekārtu jeb wallbox – Volkswagen un Audi gadījumā par 845 eiro tiek nodrošināta mājas pārbaude drošības prasībām, pati iekārta un tās uzstādīšana. Arī stāvvietas pilsētā tiek aprīkotas ar dažādiem uzlādes risinājumiem – uzlādes iekārtu var uzstādīt uz apgaismojuma stabiem, kas izmanto pieejamo, brīvo jaudu.

    Citviet pasaulē, arī Latvijā, ielas malā ierīkoti speciāli stabiņi, pie kuriem ar savu vadu var pievienoties divi auto un lādēties, kamēr auto stāv. Piemēram, pie Vērmanes dārza divas šādas iekārtas izvietojis Elektrum, nodrošinot četrus spraudņus, katru ar 22kW jaudu. Vienvārdsakot, risinājumi ir un to kļūst tikai vairāk. Galu galā, labs risinājums ir arī biznesa iespēja.

    Der atcerēties, cik milzīgs ir bijis tehniskais lēciens pašu elektroauto attīstībā relatīvi īsā laika posmā – pirms 10 gadiem sākām ar Nissan Leaf, Citroen C-Zero un tamlīdzīgiem auto, tagad ir Tesla Model S Plaid, Porsche Taycan. Šie piemēri ir elektroauto spektra pretējās pusēs, bet plašs piedāvājums ir arī kaut kur pa vidu – sabiedrībai salīdzinoši pieejamā segmentā. Varam būt diezgan pārliecināti, ka arī turpinājumā attīstība visos līmeņos notiks gana strauji.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    48 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nedarata
    23.12.2022 13:44

    Tad bāzes cena ir 37 vai 47 tūkstoši? Pirms subsīdijām bija par 10 tūkstoši lētāks?

    Krotow
    26.12.2022 17:37
    Reply to  nedarata

    70% no braucējiem tāpat to nevarēs atļauties pat pa 30 k€.

    Last edited 1 year ago by Krotow
    Pacietīgi gaidošais
    23.12.2022 14:52

    Paldies par rakstu. Būtu forši, ja kāds pamēģinātu apkopot, kāds tad pie Latvijas dīleriem ir reālais EV gaidīšanas laiks pēc pasūtīšanas, jo zinu gadījumus, kad sola 6 mēnešu piegādi, bet jau ir gads un joprojām nav. Arī pats esmu pasūtījis EV – līgumā ir 7 – 11 mēnešu piegādes laiks. Līdz ar jauno gadu būs pagājuši 7 mēneši – ta jau manīs, kāda būs realitāte…

    Biteme
    23.12.2022 14:55

    ” viedās tehnoloģijas, piemēram, varam iestatīt vēlamo temperatūru, lai auto būtu silts ziemas rītos vai vasaras pēcpusdienā tas būtu atdzesēts un uzreiz ērts braukšanai.”

    Lūdzu, neesiet tie cilvēki, kas uzzinot par taimeri, piedēvē tam spējas, kuru tam nav.

    Elektriķis
    23.12.2022 15:28
    Reply to  Biteme

    Laikam ka “viedums” ir tad, kad to var izdarīt ar telefona aplikāciju.

    Biteme
    23.12.2022 16:59
    Reply to  Elektriķis

    Atceros “viedtelevizoru” kam uz priekšējā paneļa bija kanālu podziņas, kuras gultā guļot bakstīja ar viedbambusa makšķerkāta galu) Šeit viss viedums tik tajā, ka jātrāpa ar pirkstu telefona ekrānā.

    Elektriķis
    23.12.2022 18:58
    Reply to  Biteme

    Tad nu stāsti, kas ir īstais “viedums”? Vai navigācija, kura izvēlās labāko maršrutu?

    Biteme
    23.12.2022 19:16
    Reply to  Elektriķis

    vai esi drošs, ka taimerim plus termometram ir jābūt viediem? tā ir vienkārši automātika.

    es pat nepieminu, ka pieminētas “viedas tehnoloģijas” – tehnoloģijas tur ir 19.gs. cilvēkam, kas nav sastapies ar elektrotehniku.
    ok, es saprotu ka maksā par vārdu daudzumu un “viedās tehnoloģijas” ir 2 vārdi, ko var pieminēt pat vairākas reizes.

    Elektriķis
    23.12.2022 19:53
    Reply to  Biteme

    Šajā gadījumā mani tiešām interesē vārda “vieds” nozīme. Beigu beigās arī dators un programmatūra ir sarežģīta automātika.

    Biteme
    23.12.2022 20:05
    Reply to  Elektriķis

    Manuprāt, automātika veic ierobežota loka darbības, kas ietver arī mehānisku komponenšu darbināšanu. Salona uzsildīšana, kaķa barības dozēšana, sliežu pārslēgšana, granulu padeve katlā, piemēram.
    Softu var uztvert kā automātiku, savā ziņā – bet ko iesākt ar softu kas paplašina algoritmu, balstoties uz zināšanu bāzes faktiem? Automātikai tas nav raksturīgi, tā izvēlas kādu no iepriekš definētajiem algoritma zariem.

    Elektriķis
    23.12.2022 20:14
    Reply to  Biteme

    Tu velc uz jaunu populāro saukli: “mākslīgais intelekts”? Tas tad ir īsteni “vieds”?
    Šķiet ka arī mākslīgā intelekta definīcija tiek devalvēta.

    Biteme
    23.12.2022 20:25
    Reply to  Elektriķis

    Tu velc uz zināmo, bet maz izmantoto apzīmējumu “connected”?

    Elektriķis
    23.12.2022 20:36
    Reply to  Biteme

    Nevelku, bet autortiesības Tev – tas būtu visatbilstošākais rakstā minētai funkcionalitātei. Ir tikai viena problēma: kā tas skan latviski?

    Biteme
    23.12.2022 20:57
    Reply to  Elektriķis

    Pirmsviedajos laikos bija tālvadība.

    Elektriķis
    23.12.2022 21:11
    Reply to  Biteme

    Kā lai pastiprina šo vārdu, ja vadība notiek caur “mākoni”?

    Biteme
    23.12.2022 21:52
    Reply to  Elektriķis

    Mākoņvadība)

    Kristaps
    23.12.2022 16:52

    Mani vairāk uztrauc kāds aptuveni ir vidējais EV auto tirgus cenas kritums pēc līzinga beigām? Vai nav tā, ka pēc 5gadiem tālākpārdošanas cena nokrīt bezdibenī, jo cilvēki baidās par akumulatora zudumiem u.c. iemesliem?

    Elektriķis
    23.12.2022 18:59
    Reply to  Kristaps

    Paskaties ss.lv, cik maksā 5 gadus veci BMW i3 – populārākie EV Latvijā.

    Fedja
    23.12.2022 22:34
    Reply to  Elektriķis

    Nesen pārdevu dīzeļa BMW X3 ar 300k uz tāfeles tikai par 4k euro lētāk kā nopirku ar nepilniem100k uz tāfeles. Vietā paņēmu X4 kurš nu jau maksā par 2,5 k vairāk, kā tad kad pirku. Vai BMW i3 vispār kāds pirks ar 300k uz tāfeles, lai brauktu līdz 500k?
    Uz i3 skatījos, bet beigās sapratu, ka man par mazu un nepraktisku un bija bail, ka to auto neviens nepirks pat ar 150k nobraukumu.

    Last edited 1 year ago by Fedja
    Elektriķis
    24.12.2022 09:28
    Reply to  Fedja

    i3 ir kā indikators, jo faktiski vienīgais, kurš jau ir mūsu otrreizējā tirgū ar pieminēto 5 gadu vecumu. Var jau spriedelēt par prakstiskumu un ilgmūžību, bet tirgus situācija rāda, ka lietoto EV cenas strauji nekrīt.

    Skābene
    27.12.2022 08:45
    Reply to  Elektriķis

    Un kā ar psiholoģisko faktoru? ICE gadījumā cilvēki meklē ar nobraukumu līdz 200k. Cik EV mašīnas gadījumā ir pieņemams nobraukums 30k, 50k, 100k?

    Biteme
    27.12.2022 08:50
    Reply to  Skābene

    Kompis rāda baterijas vēsturi? Pērkot lietotu, svarīgi lai nav braukts lielākoties baterijai nelabvēlīgos režīmos. Lai auto ar 50K nebūtu ar bateriju sliktākā stāvoklī kā auto ar 150K. Nu un parastās lietas – bundža, rūsa, kopējais stāvoklis.

    Elektriķis
    27.12.2022 09:06
    Reply to  Skābene

    Līdzīgi kā ICE, kam mēra cilindru kompresiju (vismaz senos laikos tā darīja), EV ir iespējams izmērīt akumulatora atlikušu ietilpību. To dara servisā. Teslai to var izdarīt pats, jo ir iebūvēta tāda funkcionalitāte. Nav info, kā ir ar motoru, tie arī mirst.

    Skābene
    27.12.2022 14:12
    Reply to  Elektriķis

    Pārāk daudz nezināmo, lai es parakstītos uz lietotu EV. Nopirkt jaunu un braukt 5 gadus laikam nebūtu nekādu problēmu. Ar lietotu gan jau būtu tāpat kā savulaik ar lexus hibrīdiem, ja pie dīlera bija pieejams info, ka pa garantiju mainīts akumulators un invertors, tad var droši ņemt un braukt nākamos 200k. :) Ar benzīna motoriem viss vairāk vai mazāk skaidrs, kapitālais remonts parasti ir 2-3k robežās, ja vien tas nav kaut kāds īpaši samudrīts motors.

    Last edited 1 year ago by Skābene
    Kursors.lv
    27.12.2022 15:03
    Reply to  Skābene

    Domā, ka ir tik slikti? Elektroauto taču teorētiski ir krietni vienkāršāks produkts ar mazāku agregātu skaitu, kas var iziet no ierindas. Ja nepērkam pārlieku nobrauktu auto, tad taču nekam trakam tur nevajadzētu būt. Nemaz TIK ļoti tie akumulatori nenolietojas, ja tos speciāli nebojā.

    Skābene
    28.12.2022 08:38

    Atbaida jau tieši nezināmais! Nevienam jau vēl nav statistikas par EV lietošanu ilgtermiņā (10-20 gadi). Cik uz pasaules ir EV, kas ir nobraukuši 1milj kilometru, kas šajā posmā darīts, mainīts? Ir pilns ar visādiem blogu ierakstiem par jaunu EV, kur saimnieks nobraucis 30k un slavē, cik viss forši.

    Kursors.lv
    28.12.2022 08:42
    Reply to  Skābene

    Taisnība. Bet no otras puses – cik daudz cilvēku brauc ar vienu auto 10-20 gadus no vietas?

    Skābene
    28.12.2022 08:59

    Ir cilvēki, kas labo salauztas lietas, un tādi, kas izmet! Vidējais auto vecums Latvijā ir ap 15 gadiem, tātad to labotāju vēl ir pietiekami daudz.

    Last edited 1 year ago by Skābene
    Pēča
    28.12.2022 10:04

    Kristap- Latvijā, joprojām daudzi! Jo mums tāds videjais dzīves līmenis.

    Pie mums jau no sakumā pērk sev jaunu auto, jeb no lietoto auto tirgus jo vienkārši lielai daļai tas ir kas futūriski nereāls, paņemt nullīti no salona(tas ir kā kādu māju paņemt) Tad vidējais pērk 8..12gv auto un priecajas, ka ”jauna” mašīna ar kuru brauks 5gadus kā minimums, jo auto paņemts kredītā, tad jau drīz 20 gadu slieksnis klāt!
    ;) Esam izrāpušies no 30gv. mašīnām, bet 20gv joprojām ir ikdiena uz ceļiem. Tak apstājies un paskaties cik daudz 2002, 2005 gada visu marku ražojumi brauc…

    Nezinu vai jebkad sasniegsim videjo 10gv auto, slieksni jeb eiropas līmeni. Ar šādu valsts sistēmu un struktūru toč, nē.
    Vidējam aretmētiskajam Latvijā auto no salona joprojām tas ir tik pat liels lēmums, kā paņemt māju hipotekārajā. Kur ļoti daudziem dēļ sabojātās kredītvēstures arī paliek tikai sapņu līmenī gan māja gan mašīna turpinot braukt vecā audi, bmw vai volvo markā.

    Last edited 1 year ago by Pēča
    Kursors.lv
    28.12.2022 11:13
    Reply to  Pēča

    Es runāju par to vai cilvēki ar vienu auto brauc tik ilgi nevis vai pērk tik vecus auto.

    Pēča
    28.12.2022 09:53
    Reply to  Elektriķis

    Pie mums jau bmw cieņā :D Vienalga kāds krupis

    Deglis
    24.12.2022 22:30

    Kur, konkrēti pie Vērmaņdārza, ir lādētāji⁉️

    Kursors.lv
    25.12.2022 09:10
    Reply to  Deglis

    Krišjāņa Barona ielas malā (parka pusē) netālu no krustojuma ar Alfrēda Kalniņa ielu.

    Krotow
    26.12.2022 17:33

    Un populārajos dienas laikos visi aizņemti :)

    Kaspars
    26.12.2022 10:14

    Autors kā parasti aizpeld prātuļojumos par viedumu, jo acīmredzot vērtību saskata palagos par viedām ierīcēm. Īstenībā, lielākajai daļai jeb normālajam praktiskajām lietotājam, eauto iegādē ir jāskatās 4 lietas: 1. cena, 2. patēriņš, ieskaitot dienas patēriņu pret akumulatora ietilpību un trešā lieta ir uzlādes ātrums un uzlādes iespējas. 4. Un tāpat kā ar visiem citiem auto, dizains, braukšanas komforts, salona dizains, extras utt. Akumulatoram ir jābūt tādam, lai ar rezervi pietiek ikdienas braucieniem ziemas apstākļos, pie nosacījuma, ka ir iespējams uzlādēt pa nakti pie mājas, patēriņam, protams jābūt pēc iespējas zemākam, jo tad var ņemt mazāku akumulatoru un/vai retāk lādēt, uzlādes ātrums svarīgs braucot garākus gabalus kā arī tad, ja ātri japielādē auto. No ekstrām, katram savs, bet noteikti jābūt siltumsūknim (samazina patēriņu), siltajiem beņķiem un stūrei, iespējai attālināti vadīt uzlādi un salona apsildi, man vēl patīk, jā ir atpakaļskata kamera utt.

    Elektriķis
    26.12.2022 11:28
    Reply to  Kaspars

    “noteikti jābūt siltumsūknim (samazina patēriņu)”
    Ar šo apgalvojumu ieteiktu uzmanīties. Pašam man samaksāja kompensāciju par to ka ID.3 siltumsūknis izrādījās neefektīvāks kā solīts. To izcēla gaismā vācu entuziasti, kuri salīdzināja divu ID.3 parēriņu. Vienam bija, otram nebija siltumsūknis. Izrādījās ka tam, kuram nebija siltumsūkņa, patēriņš bija mazāks.
    Bet visādi citādi piekrītu. Ņemam datu lapā uzrādīto nobraukumu, dalam ar divi un iegūstam stabilo ziemas vērtību, ņemot vērā to, ka ir pārāk riskanti notērēt akumulatoru līdz 1% un nav veselīgi turēt 100% pielādētun auto. Visi ražotāji rekomendē turēties 20-80% robežās, aukstumā pat vairāk kā 20%.

    Kursors.lv
    26.12.2022 12:54
    Reply to  Elektriķis

    Lūdzu, pastāsti plašāk par to kompensācijas lietas. Kā šo noformēja VW? Kā tika noteikta tā neefektivitāte? Vai vēl precīzāk – kāpēc VW piekrita kaut kādu random “vācu entuziastu” datiem?

    Elektriķis
    26.12.2022 13:29

    Šie gan nav “random” čaļi, bet gan EV īres kompānija Nextmove. Te ir pirmavots:
    https://nextmove.de/winter-performance-nextmove-tests-electric-verhicles/
    Pēc šīs publikācijas, VW samazināja siltumsūkņa papildaprīkojuma cenu no 1200 uz 900 EUR un starpību izmaksāja tiem, kuri jau to bija nopirkuši.
    Kāpēc VW piekrita tā darīt, to lai Kursors izurķē :)

    Vilnis
    26.12.2022 13:07

    Rakstā ļoti pareizi apstāstīts, ka ir daudz cilvēku
    kuriem nav nepieciešama lielā baterija, tāpēc jautājums, kad beidzot būs pieejams sen solītais ID.3 ar 45 kwh bateriju?

    Elektriķis
    26.12.2022 13:30
    Reply to  Vilnis

    Šķiet ka tieši tādu kaut kad redzēju Krasta ielas VW bodē.

    Vilnis
    26.12.2022 14:26
    Reply to  Elektriķis

    Tas labi, ka ir pamanīts mazbaterijas ID.3, tātad tas eksistē :) jautājums, kad līdzās pārējiem ID.3 modeļiem tas būs pasūtāms, kā jau sen bija apsolīts?

    Elektriķis
    26.12.2022 14:40
    Reply to  Vilnis

    Tas droši vien, tāpat kā e-Up, tiek tirgots “zem letes” :)

    Vilnis
    26.12.2022 15:01
    Reply to  Elektriķis

    45 kwh ID.3 arī Vācijā izņemts no pasūtīšanas listes, cik dzirdēju, tiks atgriezts kautkad ar feisliftēto modeli, bet pie mums pasūtīšanas listē tas tā arī neparādījās, tāpēc jautājums VW, kad 45 kwh ID.3 būs pasūtāms?

    Krotow
    26.12.2022 17:36
    Reply to  Vilnis

    Pec reālā testa – 225 km no 1 uzlādes. Ar tādu pat no Rīgas līdz Gaiziņam un atpakaļ bez starpuzlādes nevar aizbraukt. Kā vienīgais ģimenes auto līdz ar ko atkrīt.

    Vilnis
    26.12.2022 18:38
    Reply to  Krotow

    Vienam der (man der pilnībā, un jā, kā vienīgais auto), otram neder, ne par to ir runa, bet runa un jautājums ir par to, kad šo sen apsolīto 45 kwh modeli varēs pasūtīt?

    Bats
    28.12.2022 18:50
    Reply to  Krotow

    Noteikti varu iedomāties scenāriju, kad bez apstāšanās jebkur ir jāaizbrauc līdz Gaiziņam un uzreiz atpakaļ. Tur dzīvo vienīgais zaļā dīleris valstī, jeb arī ielikts sludinājumā ļoti rets, pat antikvārs, bebra izbāzenis ar sedliem un alus krūzi virsū! Kas pirmais brauc, tas dabū. Visi reālistisku ģimenes scenāriji.

    Roberts
    28.12.2022 20:52

    Tatad cilvekam kas dzīvo blokmājā nemaz tādu ev nevar ?
    Jo sanāk ka no mājām uzlādēt nevar.

    Biteme
    28.12.2022 23:43
    Reply to  Roberts

    Nu, kāpēc. Pazemes stāvvieta, katrai vietai pievilkta rozete, kas sakomutēta ar dzīvokļa skaitītāju. Cita lieta, vai kombinācijā “atbrauc vēlu vakarā, izbrauc agri no rīta” pietiek ar rezervi, īpaši ja garāks gabals. Bet kopumā iespējas ir, protams, ne par baltu velti (vismaz pagaidām) – bet neviens arī neierīkos par valsts/pilsētas naudu lādētājus daudzstāvu māju privātajos pagalmos, pat ņemot vērā ka stāvvieta pie mājas ir visriebīgākais indēšanas paveids, īpaši ziemas rītos kad darbina kle-kle lai atkausētu stiklus un “pagarinātu kle-kle mūžu”. Arī tā iemesla dēļ, ka vairums auto vecajās daudzzīvokļu mājās vienalga nebūs elektriskie, neskatoties uz lādētāja esamību. Vismaz pagaidām.

    Reklāma