Web Analytics
More
    Reklāma

    Pārdomātas tehnoloģijas augstāko mācību rezultātu sasniegšanai

    Jaunākie raksti

    Microsoft risinājumu mērķis izglītībā ir nodrošināt labākus mācību rezultātus skolēniem un skolotājiem, izmantojot bagātīgu, produktīvu un drošu platformu, kas apvieno ierīces, programmatūru un atbalsta resursus, kas atbilst jebkurām mācību vajadzībām, stilam un budžetam.

    Mēs pārveidojām operētājsistēmu Windows jaunai digitālās mācīšanās ērai, palīdzot pedagogiem pilnībā atraisīt katra skolēna potenciālu, sniedzot viņiem spēcīgus rīkus, lai mācītos, sadarbotos un izpaustu radošumu drošā un uzticamā vidē.

    Reklāma

    Windows Education versija nodrošina vienlīdzīgas iespējas katram, balstoties trīs pīlāros:

    Operētājsistēma, kas izstrādāta, lai sniegtu iespēju ikkatram

    Pieejamības funkcionalitātes ir iebūvētas Windows operētājsistēmas kodolā. Lasīšanas palīgs (Immersive Reader) uzlabos spēju fokusēties tekstam disleksijas gadījumā kā pārlūkprogrammā tā skolēnu digitālajos mājasdarbos Teams platformā. Krāsu pārvaldība ļaus grafisko saskarni vienkāršāk lietot bērniem ar daltonismu. Savukārt skatiena izsekošana palīdzēs kustību traucējumu gadījumā.

    Droša un mērogojama IT pārvaldība

    Aizsargājiet skolēnus, skolotājus un skolas no kiberdraudiem neatkarīgi no tā, kur viņi atrodas tagad un nākotnē. Intune for Education ierīču pārvaldības platforma ļauj iestatīt dažādām lietotāju un ierīču grupām (t.sk. arī citu operētājsistēmu) atbilstošākos drošības un lietojamības mērus. Lai ierīces laikus saņemtu atjauninājumus vai lai visos datoros instalētu jaunu mācību programmatūru, vairs nav vajadzīgs lokālais pārvaldības serveris. Tāpat vairs nav nepieciešams katram datoram piekļūt fiziski, lai šos nodrošinātu šos uzlabojumus.

    Katram mācību posmam piemērotākā ierīce

    Skolu datoru vajadzības atšķiras no tipiskā biroja darbinieka vajadzībām. Jaunāko klašu skolēniem piemērotākie ir 11,6 collu datori, jo tie sver mazāk, tos vieglāk paņemt rokās, lai rakstītu un zīmētu, un tos iespējams padarīt izturīgākus pret kritieniem būtiski nepalienot cenu un izmērus. Savukārt augstākos vecumposmos, piemēram, vidusskolā, nepieciešama augstāka veiktspēja, jo programmēšana un digitālā modelēšana spēlē būtisku lomu nākamajam solim izglītībā.

    Izvēloties vecumam piemērotākās ierīces, ar pieejamo budžetu gan iespējams paveikt vairāk, gan palīdzēt skolēniem sasniegt augstvērtīgākus mācību rezultātus.

    Windows datori izglītībai – pieejamāki kā jebkad agrāk

    Īpaša, Windows 11 SE ierīču kategorija paredzēta jaunākajiem skolēniem, kuriem galvenokārt var pietikt ar servisiem, kas pieejami tīmekļa pārlūkā. Tomēr, arī šajos datoros iespējams izmantot darbvirsmas Office, OneNote, Teams un citas zināmās Windows programmatūras versijas. Bieži šie datori tiek komplektēti ar digitālo pildspalvu skolēnu motoro prasmju pilnveidei un pilnvērtīgam mācību procesam. Tāpat šīs ierīces ir īpaši nodrošinātas pret ikdienas ķibelēm gan klasē, gan mājās, piemēram, kritieniem no galda vai ierīces apliešanas ar šķidrumu. Šo datoru cenu kategorija ir 250-400€.

    Lielāki modeļi, 13-16 collas, ir izcili palīgi vidusskolā un augstākajā izglītībā. It īpaši STEM mācību priekšmetos, kur nepieciešama sarežģītāka programmatūra un lielāka datora veiktspēja. Windows 11 operētājsistēma augstā saderība ļaus datorus bez ierobežojumiem izmantot gan ar skolas īpašumā jau esošo laboratoriju aprīkojumu, gan nesašaurinās nākotnes izvēles iespējas. Veiktspējas rezerve ļaus pilnvērtīgi izmantot arī prasīgu 3D modelēšanas, video un foto apstrādes programmatūru. Portatīvā datora izvēles gadījumā, varēsiet sniegt iespēju klasē iesākto pabeigt mājās. Centralizētie drošības iestatījumi ar Intune for Education palīdzēs izvairīties no liekām galvassāpēm par to, kas ar iekārtu var notikt ja tai uz brīdi ļaujam pamest skolu.

    Jaunais un jaunatklājamais Teams platformā

    Teams pēdējos gados kļuvis par pilnvērtīgu pamatplatformu, kas palīdzējusi miljoniem skolēnu un skolotāju sekmīgi vadīt attālināto mācību darbu un, atgriežoties skolās, paveikt vairāk,  izmantojot hibrīdmācību modeli gadījumos, kur tas sniedz acīmredzamu pievienoto vērtību.

    Testu importēšana Forms anketēšanas rīkā

    Skolotājiem gadu gaitā uzkrājies daudz dažādu testu, ar ko novērtēt skolēnu zināšanas. Liela daļa no tiem paredzēti pildīšanai drukātā formātā. Tomēr šādā gadījumā tiek tērēts skolotāja laiks un skolas resursi, lai iegūtu testa lapas. Tāpat, laiku prasa paveiktā vērtēšana.

    Tagad Forms atļauj importēt un pārvērst esošās Word vai PDF testu anketas par Microsoft Forms pārbaudījumiem ar automatizētu vērtēšanu. Varat arī pārskatīt un rediģēt testu pirms tā izsūtīšanas.

    Reading Progress atbalsts svešvalodu skolotājiem

    Skolotāju trūkums ir aktuāls visā pasaulē. Arī Latvijā bieži vienam skolotājam nākas aptvert klases pa vairākām skolām. Svešvalodu skolotājiem lielisks palīgs šādās situācijās ir Reading Progress rīks. Tas ļauj laikietilpīgo lasītprasmes novērtējumu veikt neklātienē un automatizēti. Agrāk lasīšanas ātruma noteikšanai bija nepieciešams taimeris, bet izrunas kļūdas varēja atpazīt tikai īpaši pamanāmos gadījumos. Reading Progress ne tikai izcels vārdu izrunas izaicinājumus, ātruma un precizitātes rādītājus, bet arī tos apkopos pārskatāmā statistikā. Piemēram, skolotājam mācot vācu valodu 8. klasei vairākās skolās, būs vieglāk sagatavot vairumam lietderīgus uzdevumus un palīdzēt sasniegt labāko rezultātu katra sasniegumu līmeņa skolēniem.

    Insights un Reflect skolotāja un skolēnu attiecību veidošanā

    Visbiežāk katrs skolotājs nevar individuāli, atklāti un regulāri aprunāties ar ikkatru skolēnu, ko māca. Reflect ļauj skolotājiem regulāri jautāt skolēniem par viņu sajūtām saistībā ar notikumiem klasē, gaidāmiem vai aizvadītiem pārbaudījumiem u.tml. Skolēniem ir iespēja dalīties ar skolotāju aizklāti, kas samazina spiedienu no klasesbiedriem un sniedz iespēju iegūt patiesāku rezultātu kā tos pašus jautājumus uzdodot un cerot saņemt atbildi visas klases priekšā. Turklāt te skolēni var izteikties ne tikai ar labi, slikti, nezinu variantiem, bet būt daudz precīzāki. Monstriņš ar dažādajām sejas izteiksmēm palīdz emociju nosaukumus savienot ar bērnu intuitīvām sajūtām, emocijas redzot praktiskā kontekstā. Tas ir lietderīgi ne tikai klases kontekstā, bet arī tālākā dzīvē, attīstot emocionālo inteliģenci un palīdzot pilnvērtīgi emocijās dalīties ar saviem līdzcilvēkiem mūža garumā.

    Savukārt Reflect apvienojumā ar Insights, palīdz atpazīt cēloņus skolēna pazeminātiem mācību rezultātiem, zemam apmeklējumam vai iesaistei. Piemēram, Insights parāda, ka skolēns pēdējo 2 nedēļu laikā savus darbus iesniedzis ar kavēšanos un mācību materiāliem piekļuvis tikai ļoti vēlās vakara stundās. Kaut arī klasē klātienē skolēna uzvedībā redzamu izmaiņu nav, Reflect skolēns biežāk minējis, ka jūtas noguris un ka uzdevumi ir neskaidri. Pamanot šādu saistību, iespējams ar skolēnu vest mierīgu sarunu, lai noskaidrotu cēloņus un iespējamos risinājumus. Šai gadījumā tas var būt ģimenē tikko ienācis jauns aprūpējamais. Individuāls darbs ar šo skolēnu rezultātus varētu jūtami uzlabot.

    Tāpat plašākā mērogā iespējams pamanīt, ka, uzsākot jaunu moduli svešvalodas mācību kursā, vairuma skolēnu rezultāti ir kritušies un pat teicamnieki jūtas pārlieku noslogoti. Redzot šādu ainu, skolotājam iespējams rīkoties, lai situāciju uzlabotu.

    Atbalsts skolām un skolotājiem

    Radīt jaunas tehnoloģijas un nodrošināt to tehnisku pieejamību ir tikai pirmais solis.
    Svarīgi, lai skolu līderi apzinātos ieguvumus, ko šīs tehnoloģijas var nest, un lai skolotāji saņemtu pienācīgu atbalstu to apguvē un praktiskā lietojumā.

    Microsoft kopā ar izglītības ekspertiem ir izstrādājis Izglītības Transformācijas Modeli (Education Transformation Framework, ETF), kas pilnvērtīgi palīdz noteikti skolas esošo tehnoloģiju lietojuma līmeni, definēt nākamo attīstības mērķi un plānot tā sasniegšanu. Globālās apmācību partnerprogrammas partneri var palīdzēt skolai plānošanas, tehniskās ieviešanas un apmācību procesos. Sekmīgākās skolas var kļūt par daļu no Showcase School programmas tā vietējā un globālā mērogā parādot savas spējas un palīdzot arī kaimiņiem sasniegt līdzīgu izaugsmi. Savukārt skolotāji var pilnveidoties un pierādīt savas prasmes kvalificējoties Microsoft Innovative Educator (MIE) titulam.

    Vairāk par jaunumiem Microsoft izglītības tehnoloģijās un iniciatīvās varat uzzināt izglītības blogā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    20.12.2022 09:21

    augstākos vecumposmos, skolēnu motoru prasmju pilnveidei – laikam gan MS, gan kursors jau sēž ar karstvīnu rokās)

    No vienas puses jau labi, ka mācību iestādes ļauj izmantot licences uz vairākām kastēm (ja nemaldos, tad ofisu var instalēt uz 5 iekārtām), protams, nezinu ko tas izmaksā man kā nodokļu maksātājam…zilā kapsula noteikti nav bezmaksas.

    Kristaps ne-Skutelis
    20.12.2022 12:37
    Reply to  Biteme

    Kā lai citādi solīdi pasaka – “rakstīt fizikas, matemātikas un ķīmijas formulas ir efektīvāk ar roku, ne klaviatūru”?

    Pigors
    20.12.2022 17:37

    motorika un motors :)

    Morgen
    20.12.2022 18:13

    Nevis “motoru” prasmju, bet “motoro” prasmju.

    Kursors.lv
    20.12.2022 22:41
    Reply to  Morgen

    Taisnība, paldies. Tagad salabots!

    Reklāma