Web Analytics
More
    Reklāma

    Aqara Smart Pet Feeder C1 apskats

    Jaunākie raksti

    Tie, kam mājās ir mājdzīvnieki, zina, ka pareiza to barošana ir ļoti svarīgs aspekts. Mēs mājdzīvniekiem ne tikai izvēlamies atbilstošāko barības tipu, bet arī rūpējamies par to, lai dzīvnieks ievērotu korektu ēšanas grafiku. Tas īpaši svarīgi ir tad, kad mūsu mīluli piemeklē kāda veselības liksta. Tāpat vesels izaicinājums ir mājdzīvnieka barošana, ja esam devušies prom no mājām īsā ceļojumā. Šeit var talkā nākt tehnoloģijas un šoreiz parunāsim par Aqara Smart Pet Feeder C1 automātisko mājdzīvnieku barošanas ierīci, kas jau vairākas nedēļas baro manas mājsaimniecības mīluli Muri.

    Muris

    Aqara Smart Pet Feeder C1 paredzēts kaķu un mazāka izmēra suņu barošanai ar sauso barību. Ierīcei ir 4 litru ietilpības trauks barības glabāšanai un tas nozīmē, ka varēsim iebērt nepilnus 2kg barības. Tas ļaus nodrošināt mājdzīvnieka barošanu vairākas nedēļas. Ražotājs norāda, ka varam izmantot sauso barību, kuras katra gabaliņa diametrs ir 2-12mm. Aqara Smart Pet Feeder C1 varam vadīt no Aqara mobilās lietotnes, lai iestatītu barības padošanas daudzumu un grafiku, kā arī automatizēt šo procesu kopā ar citām viedās mājas ierīcēm. Ierīce turpinās darboties pat ja pazudīs elektrības padeve, jo tajā varam ievietot baterijas.

    Reklāma

    Aqara Smart Pet Feeder C1 sagatavošana darbam

    Lai šo barošanas ierīci varētu izmantot, mums būs nepieciešams Zigbee 3.0 standartu atbalstoša Aqara bāzes stacija (hub) un Android vai iOS mobilā ierīce uz kuras uzstādīt Aqara mobilo lietotni. Aqara piedāvā veselus astoņus bāzes staciju variantus un Zigbee 3.0 atbalsta Hub M1S Gen 2, Camera Hub G2H Pro, Camera Hub G3, Hub E1, Hub M2 un Hub M1S. Manā gadījumā man bija dažus gadus vecs Aqara Hub, ko nācās nomainīt uz Aqara Hub M1S Gen. Abas ierīces izskatās teju identiski, taču jaunais pirkums tagad nodrošina visus Zigbee 3.0 labumus un ļauj savienoties ar moderniem viedās mājas aksesuāriem.

    Produkta kastē atradīsim šādas lietas

    Kad izpakosim šo produktu, kastē atradīsim mazu baltu maisiņu. Tas ir desikants, kas jāievieto barības tvertnes vāciņa apakšpusē speciālā nodalījumā. Tas nodrošinās sausumu barības tvertnē un neļaus aizlipt barības padeves mehānismam. Ražotājs norāda, ka tas nav nekāds speciāls desikants un varam ik pa laikam nomainīt uz citu maisiņu, ja šķitīs, kas iepriekšējais vairs nespēj uzsūkt mitrumu.

    Pati ierīce veidota no plastmasas, ko var viegli kopt un barības tvertnes uzbūvē izmantotie materiāli ir paredzēt barības uzglabāšanai. Izmēru ziņā ierīce ir mazliet lielāka par tādu vidusmēra tējkannu.

    Ierīces apakšpusē zem vāciņa varam ievietot trīs LR20-D tipa apaļās baterijas (jāpērk pašam), lai nodrošinātu ierīces darbību pat, ja pazudīs elektrības padeve. Normālos apstākļos barošanas ierīce darbojas ar vadu – komplektā iekļauts USB-A kabelis un pašiem būs jāpiemeklē kāds USB lādētājs. Piemēram, no telefona. Es gan teikšu, ka šāda veida ierīcei būtu bijis labāk, ja ražotājs būtu jau no rūpnīcas iekļāvis barošanas vadu, ko pa tiešo varam spraust elektrības rozetē.

    Barības tvertne ir viegli izņemama no ierīces un to varam pilnībā iztīrīt. Barību dozētā veidā ierīce padod griežot motoru, kas pagriež gumijotas lāpstiņas un katru reizi izber aptuveni vienādu barības daudzumu. Ar lielākiem graudiņiem iet grūtāk, bet smalkāki graudiņi birst laukā skanēdami.

    Ierīces priekšpusē ar barotāja svaru nofiksējas plastmasas pamatne, kurā ielikta nerūsējošā tērauda bļodiņa. To varam viegli izņemt un izmazgāt.

    Kopumā visa konstrukcija ir stabila un mazāka izmēra mājdzīvnieks nevarēs to apgāzt vai tikt iekšā barības tvertnē, jo vāciņš nofiksējas savā vietā.

    Pirms ķeramies pie mobilā telefona un uzstādām lietotni, apskatīsimies uz barotāja priekšpusi. Tur atradīsim gaismas diodi, kas informē par ierīces darbību. Ja tā deg zila, viss kārtībā. Ja mirgo zila, tātad ierīce ir iestatīšanas stāvoklī. Ja deg sarkana, ierīce nav pieslēgusies tīmeklim. Kreisajā malā novietotā poga ļauj iestatīt ierīci savienošanās režīmā (paturam piespiestu 5 sekundes) vai ar vienkāršu piespiedienu pārbaudīt tīkla savienojumu. Vidējā “zivtiņas” poga ļauj manuāli padot laukā vienu barības porciju un mikrofona poga ierīces labajā pusē ļauj ierakstīt īsu balss paziņojumu, lai mājdzīvnieks zina, ka ēdiens pasniegts. Piespiežam pogu (sagaidām vienu pīkstienu), turot pogu ierunājam savu ziņu un tad atlaižot dzirdēsim divus pīkstienus, kas apstiprina mūsu balss ierakstu. Es gan neesmu drošs, ka šī funkcija ir ļoti noderīga, jo sausā barība atsitoties pret metāla bļodiņu rada labu dzirdamu skaņu un mājdzīvnieks to labi dzirdēs.

    Mobilā lietotne un automatizācijas iespējas

    Barošanas ierīci varēsim vadīt no Aqara Home mobilās lietotnes, kas bez maksas ir pieejama Android un iOS ierīcēm. Uzstādām to ierīcē, iestatām mūsu izvēlēto Zigbee 3.0 bāzes staciju un tad varam kā aksesuāru pievienot arī Smart Pet Feeder C1. To varam izvēlēties no Home Appliance sadaļas. Tad norādīsim pie kuras bāzes stacijas to vēlamies pievienot un uz paša barotāja būs jāpiespiež uz 5 sekundēm savienošanās poga, lai ierīci iestatītu savienošanās režīmā.

    Kad tas veiksmīgi būs izdarīts, ierīce pievienosies tīklam un varēsim norādīt lietotnē, kurā istabā ierīce novietota, kā to sauc, kā arī izvēlēties ierīces ikonu.

    Tālāk jau varam konfigurēt pašu ierīci. Uzskatāmi redzam, cik daudz barošanas reizes šodien jau bijušas un cik daudz gramu barības ir padots. No lietotnes varam arī manuāli veikt barības padeves darbību, kā arī norādīt, cik porcijas šādi izbērt trauciņā. Tomēr visnoderīgākā šīs ierīces funkcija ir barošanas grafika izveide. Mēs varam norādīt diezgan precīzu barošanas grafiku pa dienām, stundām un izsniegtās barības daudzumu.

    Ja mājdzīvnieks mums vakarā saka, ka pa dienu aparāts barību nav devis, tad varam ērti Aqara Hub lietotnē pārbaudīt ierīces darbības vēsturi. Ja traucē indikatora gaismiņa, varam to atslēgt, kā arī varam vispār atslēgt pogas uz pašas ierīces. Tad mūsu mājdzīvnieks nevarēs pats sev izsniegt barības porciju. Tā kā barība ir atšķirīga, pirms tās maiņas vēlams nosvērt vienu porciju un tad šo informāciju norādīt lietotnē, lai redzam patiesībai atbilstošu informāciju. Manuprāt noderīga funkcija ir ierīces nomaiņa – ja kaut kas atgadīsies ar barotāju, varam to nomainīt pret citu un visi iestatījumi saglabāsies no iepriekšējās ierīces. Sīkums, bet patīkami!

    Aqara Home lietotne piedāvā iespēju gan veidot automatizācijas pašā lietotnē starp citām Aqara ierīcēm, gan savienoties ar Alexa un Google Home asistentiem. Ļoti ierobežotā veidā varam šo barotāju pievienot arī Apple Home lietotnei. Ko tieši varam noautomatizēt? Varam piepirkt Aqara viedo pogu un ar tās piespiedienu aktivizēt barības padevi. Varam pie barotāja piestiprināt kustību sensoru, kas aktivizēs barības padošanu, kad mājdzīvnieks pienāks pie ierīces. Tāpat varam arī ieprogrammēt, lai barošanas brīdī mūsu viedā kamera uz brīdi pagriežas pret barotāju un ieraksta mājdzīvnieka mielošanās brīdi. Varbūt kādam noderēs apgaismojuma ieslēgšanas funkcija viedajām lampām, kad notiek barības izsniegšana. Iespēju daudz un katram pašam jāsaprot, kas no tā visa ir reāli vajadzīgs.

    Secinājumi – noderīgs palīgs labākai mājdzīvnieka dzīvei

    Izklausās labi, bet cik tad Aqara Smart Pet Feeder C1 maksā? Interneta veikalos Latvijā šī ierīce maksā ap 100 eiro. No vienas puses tas varētu šķist padaudz, bet no otras – tā darbojas stabili un spēj mūs atbrīvot no barības izsniegšanas darba. Tu vienkārši ieber paku barības ierīcē un tad uz pāris nedēļām aizmirsti par šo uzdevumu (nepiemirsti tikai par slapjās barības izsniegšanu). Kā man pietrūka? Es gribētu, lai ierīce pati spēj painformēt mani, kad barība tvertnē ir beigusies.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    23 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars Pūris
    15.12.2022 17:27

    Izklausās ok un arī cena nav kosmoss. Paldies par apskatu!

    hehe
    15.12.2022 21:51

    Automātisko tualeti vajag. Un automātisko kaķu glaudītāju. Un vēlams arī iespundēt kaķi atsevišķā telpā, lai nemaz vairs nemaisās. Jautājums, kam tad vispār kaķi vajadzēja ņemt. Cita starpā, ja kādam gribās uz jauno gadu superskaistu siāmas kaķu meiteni, tad var sarunāt veselas 4. :)

    Biteme
    15.12.2022 23:12

    Ko dara dozators, ja dzīvnieks to apgāž? Vispār saprot, kas noticis?

    Kukainis
    16.12.2022 14:58

    Šis var noderēt tiem dzīvniekiem, kuriem nav mēra sajūtas lai nenorij visu uzreiz. Citādi riskanta ierīce. Kā zināms dzīvniekam veidojas savas attiecības ar to, kas viņam izsniedz barību. Turpmāk labākais draugs būs automātiskais barotājs, saimnieks būs lieks.

    26.12.2022 15:22

    tik stulbu dzīvnieku izpratni… piedod, ka tas par tavu viedokli, noteikti pasaulē ir vēl zemāks līmenis.

    kaķi ir teritoriāli, bet tāpat veido attiecības. ja tu nespēj tās saskatīt, tad tās ir tavas homo sapiens problēmas, kaķis tavā dzīvē nav uzprasījies. tas lops ir spējīgs uz ļoti daudz ko sava bara labā. https://youtu.be/EEa6jZv-Khc

    26.12.2022 20:11

    atbilde uz “tas lops domā tikai par sevi”, kas vēl cits.

    Oskars Pūris
    17.12.2022 11:15

    Kristap, saki lūdzu, kādas jaudas USB lādētājs nepieciešams iekārtai? Ja izdomāsim iegādāties “barotavu”, uzreiz jāpasūta lādētājs ….

    Oskars Pūris
    17.12.2022 12:02
    Reply to  Oskars Pūris

    UPD: Atradu – 5V 1A USB-A.

    Jurz
    19.12.2022 08:30

    Cik daudz ir ‘1 serving’? Kas līdzīgus pētīju, tad 12 gramus iedot bija mission impossibpe un tas apjoms staigāja līdz +50%, kas mazam zvēram ir padaudz.

    Oskars Pūris
    20.12.2022 12:37
    Reply to  Jurz

    Ja pareizi sapratu, tad atkarīgs no “graudu” izmēra. Jāizber viena deva un jānosver (laikam jau labāk šādi nosvērt vismaz trīs atsevišķas devas lai saprastu precizitāti). Tad atkarībā no vienas devas svara jaizvēlas cik devas izbērt vienā ēdienreizē. Šodien, rīt gaidam kurjera piegādi un sāksim testēt šo aparātu. Mūsu kaķis no tiem kuriem jāapēd viss kas iebērts uzreiz …. Laikam agrā bērnībā badā dzīvojis :(

    Oskars Pūris
    26.12.2022 13:20

    Kopš iekārtas iegādes pagājusi apmēram nedēļa un esam nākuši pie secinājuma, ka šis ir pēdējā laikā veiksmīgākais pirkums!
    Viss darbojas lieliski – kaķis tiek pabarots vairākas reizes dienā ar nelielām porcijām sausās barības. Plkst 10:00, 13:00, 16:00 un 19:00 tiek “izsniegti” 7-8 g sausās barības, bet no rīta un vakarā kaķis tiek pacienāts ar “mīksto” barību. Visi laimīgi! :)
    Principā iekārtai trūkumi nav novēroti! Subjektīvi nepatīk metāla bļodiņa – graudi sabirst ar diezgan lielu troksni, bet pastāv ispēja nomainīt bļodiņu uz citu (plastmasas) vai izmantot iekārtu vispār bez bļodiņas ;) Mūsu gadījumā, iekarta atrodas patālu no elektrības rozetēm un vilkt pagarinātājus pāri visai istabai nelikās forša doma. Pie tam, kaķim ļoti ieinteresēja iekārtas barošanas USB vads (kautgan uz citiem vadiem kaķis pat neskatās), tāpēc šo “problēmu” atrisinājām pavisam vienkārši – iekārtu pieslēdzu pie powerbank :) Un izskatās, ka powerbank būs jāuzlādē retāk kā reizi mēnesī, to varēs izdarīt pa nakti kad iekārta nedarbojas.
    Tāka, liels paldies Kristapam par apskatu un pavisam droši no savas puses varu ieteikt iekārtu iegādei!
    Visiem priecīgus Svētkus un laimīgu Jauno gadu! ✌️

    Oskars Pūris
    26.12.2022 13:26

    Ievietoju arī baterijas, bet to izdarīju vēl pirms powerbank pievienošanas, gadījumiem ja pazūd elektrība (kā jau to paredzējis ražotājs). Powerbanks tāpat mētājās mājās neizmantots :)

    Oskars Pūris
    03.01.2023 12:27
    Reply to  Oskars Pūris

    PRECIZĒTS: iekārta nedarbojas ar powerbank! Sākumā sapriecājos, ka powerbank uzlādes līmenis krītas ļoti lēni (pareizāk sakot nekrītas vispār), bet kad tas sāka palikt aizdomīgi, sapratu, ka iekārta darbojas pateicoties ievietotajām baterijām :D Nu, ko lai saka – žēl, ka tā … Būs jāmeklē iespēja pivilkt 220 vai jātērējas uz baterijām.

    Biteme
    03.01.2023 12:40
    Reply to  Oskars Pūris

    Ar 220 vēl vajag iztaisnot uz līdzstrāvu….

    Oskars Pūris
    03.01.2023 13:34
    Reply to  Biteme

    Nu, es ar to domāju, ka “jāpievelk” pagarinātājs vai tmldz kur iespraust barošanas bloku priekš iekārtas.

    03.01.2023 12:45
    Reply to  Oskars Pūris

    notestē, cik daudz fīderis patērē gaidīšanas režīmā. ļoti daudzas powerbankas, pat tās kuras nav izgatavotas no chineesiuma, atslēdz 5V padevi, ja patēriņš ir zem 50-80 mA vai pat zem 200(!) mA. un labi projektēta iekārta var vispār patērēt mikroampērus…

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Oskars Pūris
    03.01.2023 13:52
    Reply to  digitalk

    Ar man pieejamiem līdzekļiem secināju, ka gaidīšanas režīmā iekarta patērē 0,1 W un 0.00 amp. Acīmredzot digitalk taisnība – powerbank gaidīšanas režīmā atslēdzas. Powerbank modelis: xd collection wireless power bank P322.67
    Eksperimentam pieslēgšu Baseus PPBD30 paskatīties vai rezultāts būs identisks :)

    Oskars Pūris
    03.01.2023 14:09
    Reply to  digitalk

    Pagaidām izskatās, ka arī ar Baseus PB nekas nesanāks. Diode, kas liecina par to, ka iekārta pievienota 220 tīklam, pieslēdzot pie PB pēc brīža nodziest.

    Reklāma