Web Analytics
More
    Reklāma

    Apmeklējam Porsche Track Experience Stambulas F1 trasē (video)

    Jaunākie raksti

    Pirms 10 gadiem es noteikti teiktu, ka šī ir “once in the lifetime experience”, bet arī pēc 10 gadiem šādas iespējas nemaz tik bieži negadās. Es, protams, runāju par iespēju doties F1 trasē ar automašīnām, kuras nevarētu nosaukt par lēnām – Porsche. Kaut iespēja apmeklēt kādu no lielajām trasēm ar Porsche automašīnām ir dota ikvienam, tas nebūt nav lēts prieks, tāpēc informācijas pārbagātības internetā nav. Vienīgā iespēja ir pašam turp doties un savākt informāciju jau no iekšienes. Sacīts – darīts.

    Protams, mani tāpat vienkārši neaicinātu uz šādu pasākumu, ja apakšā nebūtu āķis. Āķis gan šoreiz nav tik ass, lai noķertu aiz lūpas – manā “blakus” profesijā šis vēl izdevās kā ļoti labs darba un atpūtas apvienojums. Par ko es runāju? Startupiem. Nebaidies, paskaidrošu.

    Reklāma

    Es Stambulā kopā pavadīju 3 dienas. Ņemot vērā, ka pats braukšanas pasākums ir tikai vienu dienu, tad 3 dienas ir relatīvi daudz. Pirmo dienu (ja neskaita pašu lidojumu, kas aizņēma brokastu dienas daļu) es pavadīju dažādu jauno uzņēmēju kompānijā, jo piedalījos Porsche Centrālās un Austrumeiropas globālajā Startup paneļdiskusijā un apbalvošanas ceremonijā. Porsche ļoti aizrautīgi iesaistās dažādos Startupos, par to detalizētāk var palasīt te. Viss pasākums norisinājās īpašajā Soho House, kas pati par sevi ir atsevišķa neliela raksta tēma, bet negarlaikošu Tevi ar to. Soho House kopiena vai interešu klubs, kas Porsche gadījumā strādā kā lieliska savienība. Privāto biedru klubu Soho House 1995. gadā dibināja britu uzņēmējs Niks Džonss. Sākotnējā atrašanās vieta ir Grieķijas ielā Londonas Soho rajonā, bet nu jau klubs ir izpleties par savu fokusa reģionu Eiropu ar 22 vietām 11 valstīs. Un ir 80 000 biedru, kas ir diezgan iespaidīgs cipars. Dalība ir stingri ierobežota un paredzēta radošo industriju pārstāvjiem un cilvēkiem ar “radošu dvēseli”. Principā Kursors.lv komanda tur būtu kā pods ar vāciņu.

    Šie Startupi nav nekādi parastie, vienīgais pasākuma fokuss bija uz “daudzveidību”. Skan pliekani. “Diversity”. Nu jau labāk. Šeit tā galvenā doma bija tieši par dzimuma līdztiesību un līdzvērtīgām iespējām starp tautībām un dzimumiem. Galvenokārt jau runa ir par sievietēm, tāpēc pasākumā visas apbalvotās bija tieši sievietes ar saviem dažiem pat ļoti sarežģītiem ar mākslīgo intelektu saistītiem uzņēmumiem. Starp citu, Porsche globāli ir ierindojies otrajā vietā sieviešu karjeras indeksā. Un kas labo Tavu Porsche?

    Ķeramies taču beidzot klāt tehnikai!

    Labi, bet vispirms parunājam par pašu pasākumu. Tātad, esam Porsche trases pasākumā, ko pats vācu sporta auto ražotājs sauc par Porsche Driving Experience. Doma ir super laba – izmantojot jaunākos un aktuālākos Porsche modeļus un populārākās pasaules sacīkšu trases, dod interesentiem tās labās sacīkšu braucēja sajūtas. Bet neapdraudot savu un auto veselību un dzīvību. Braucējiem ir iespējas braukt ar jaudīgākajiem Porsche sporta un ģimenes auto pa tādām Grand Prix trasēm kā Circuit de Spa-Francorchamps Beļģijā, Red Bull Ring Austrijā, Hungaroring Ungārijā vai Autódromo International do Algarve Portugālē. Nedrīkst aizmirst arī pašmāju Vācijas treniņu laukumus, piemēram, Boxberg testu trasi un divus Porsche pieredzes centrus Hokenheimringā un Leipcigā. Un, protams, Turcijā Intercity Istanbul Park, kur ir atklāts arī Porsche pieredzes un braukšanas centrs. Stambulas trase gan šogad nav iekļauta F1 sarakstā, bet pagājušie 2 gadi gan bija formulas bolīdu pildīti. Dalība šajā trases pasākumā maksā 2500 EUR, un ir pieejama ikvienam 18 gadus sasniegušam un ar autovadītāja apliecību apveltītam indivīdam.

    Un tagad par auto

    Kā jau var noprast, tad automašīnu klāsts un skaits ir diezgan iespaidīgs. Īsumā izskriesim cauri visam tam sarakstam!

    • 911 Carrera 4S – 450 Zs (530 Nm)
    • 911 Carrera 4 GTS – 480 Zs (570 Nm)
    • 911 Turbo S – 650 Zs (800 Nm)
    • 911 GT3 – 510 Zs (470 Nm)
    • 911 GT3 touring – 510 Zs (470 Nm)
    • Cayman T – 300 Zs (380 Nm)
    • Cayman GTS 4.0 – 400 Zs (430 Nm)
    • Cayman GT4 RS – 500 Zs (450 Nm)
    • Taycan GTS – 517 Zs (598 Nm)
    • Taycan GTS Sport Turismo – 517 Zs (598 Nm)
    • Taycan Turbo S – 625 Zs (761 Nm)
    • Taycan Turbo S Cross Turismo – 625 Zs (761 Nm)
    • Panamera GTS – 480 Zs (620 Nm)
    • Panamera Turbo S e-hybrid – 700 Zs (870 Nm)
    • Macan S – 380 Zs (520 Nm)
    • Cayenne GTS – 460 Zs (620 Nm)
    • Cayenne Turbo S e-hybrid – 680 Zs (900 Nm)
    • Cayenne Turbo GT Coupe – 640 Zs (850 Nm)

    Un es noteikti esmu kādu auto aizmirsis, bet tas jau nav svarīgi, jo pats lielums ir uzskaitīts. Protams, jēgpilni būtu arī aprakstīt motora tipus un svarus, un varbūt pat paātrinājumus, bet Tu taču esi auto entuziasts (ja jau lasi šo) un tehnoloģiju ventilators, tā kā Tu visu zini kā no galvas.

    Un tagad par pašu pasākumu

    Ar visiem auto visur, protams, braukt nevarēja. Pats pasākums bija sadalīts 4 daļās, pa kurām arī visi auto tika izmētāti. Attiecīgi arī viss apmeklētāju pūlis tika sadalīts 4 komandās.

    • Slaloms ar Porsche 918 Cayman T. Auto tikai viens un aktivitāte pati par sevi paskaidrojoša – ar profesionāla instruktora instruktāžu maksimāli ātri izbraukt ar piloniem veidotu trasi. Auto šai aktivitātei fantastisks – neliels, ass un precīzs. Šajā aktivitāte starp komandām arī norisinājās sacensība uz laiku. Spoilera brīdinājums – es šo aktivitāti uzvarēju. Dubults prieks.

    • Un paralēli slaloma aktivitātei katram bija iespēja izjust 911 Turbo S kosmisko paātrinājumu. 911 Turbo S ar starta kontroli no 0 līdz 100 km/h paātrinās 2.7 sekundēs. Ideālos apstākļos tas laiks var samazināties līdz pat 2.3 sekundēm. Ļoti vēderu kutinoša sajūta.
    • Turpat blakus bija nākamā aktivitāte – auto stabilitātes un cilvēka reakcijas tests ar Porsche Macan S. Auto jaudu atgādināt šeit nav nozīmes, jo paātrināties ir nepieciešams līdz vien ~70 km/h, lai pēc tam speciāla svira izviestu auto aizmugurējo daļu. Tālāk jau testēts Tavs reakcijas ātrums un auto spēja adaptēties straujai virziena maiņai. Braucām gan ar ieslēgtu, gan izslēgtu stabilitātes sistēmu, lai dzīvē ieraudzītu to, cik ļoti ekstremālos apstākļos auto sistēmas mums palīdz.

    • Protams, ka bija arī “bezceļu” braucieni ar Cayenne. Porsche grib pateikt un parādīt to, ka šie premium SUV ir derīgi ne tikai dārgu somiņu pārvadāšanai un pilsētas bruģa slīpēšanai, bet arī spējīgi nobraukt no asfalta seguma. Nekādu bezceļu gan mēs neizmēģinājām, drīzāk pārbaudījām auto spējas uzrāpties kalnā, uzbraukt sānu slīpumā. Un galvenais jau – justies komfortabli uz nelīdzina seguma. Kā Rīgā.

    • Mieru tikai mieru, ir arī interesantās aktivitātes. Trases braukšana tika sadalīta divās daļās. Un nosauktas tās tika diezgan triviāli – divu durvju un četru durvju auto. Viss pats par sevi paskaidrojošs.

    Intercity Istambul park trase ir 5.34 km gara un ilgu laiku tika uzskatīta par labāko sacīkšu trasi pasaulē. Vismaz tā bijušais F1 šefs Bērnijs Eklstons uzskatīja.

    Divu durvju aktivitāte ir tā pasākuma odziņa, tāpēc es sākšu ar četru durvju braucieniem. Un atgādināšu, ka lielākā daļa ģimenisko auto ir pat ar lielāku jaudu kā sporta auto, tāpēc sūdzībām nav vietas. Pieejamie auto aktivitātei bija 6, proti, Panamera Turbo S e-hybrid un  Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo ar 700 Zs (870 Nm), Taycan GTS ar 517 Zs (598 Nm), Taycan Turbo S Sports Sedan un Cross Turismo ar 625 Zs (761 Nm), Cayenne Turbo GT Coupe ar 640 Zs (850 Nm).

    Ja pārējie auto mums jau ir zināmi, tad Cayenne Turbo GT Coupe ir jaunākais no Porsche SUV, kas ir veidots kā konkurents tādiem auto kā Lamborghini Urus, Audi RS Q8 un BMW X6 M Competition. Un kā jau es gaidīju, Cayenne Turbo GT ātrajā trasē uzvedas kā sporta auto. Dažu brīdi pat Tu aizmirsti, ka atrodies SUV vai precīzāk būtu teikt SAV (sport activity vehicle). Lieliska skaņa un lieliska vadāmība. Es vēl 100% neesmu pieņēmis šo ideoloģiju par vājprātīgi jaudīgajiem un paaugstinātājiem auto, bet slikti tie auto nebrauc.

    Es ar ģimeniskajiem sporta auto braucu kā pēdējo aktivitāti, kad laika apstākļi jau bija pamatīgi sabojājušies un lija lietus. Tas šiem auto gan neliedza būt ļoti ātriem un jautriem, visu laiku trasē noķerot īstenos Porsche sporta auto, kuri bija aprīkoti ar Cup tipa riepām un uzvedās kā pīles uz ledus. Pavisam ātri bija pilnībā elektriskie Taycan, kas gan nav pārsteigums. Tomēr jau pietiekami slapjajā trasē ļoti varēja just to, ka zem dibena ir gandrīz 2.5 tonnas smags auto, kura inerce ļoti grib tuvināt līkuma ārmalai. Kaut Taycan ir vājprātīgi ātrs auto un līdz 100 km/h paātrinās pat ātrāk par 911 GT3 un līdzvērtīgi ar 911 Turbi S, salīdzināt tā paātrinājumu ar GT3 ir kā salīdzināt grilu ar mikroviļņu krāsni. Neviens taču galu galā negrib ēst mikroviļņu krāsnī ceptu burgeri.

    • Un ķeramies pie tās odziņas – kupejas trasē. Es šo aktivitāti izbaudīju kā otro dienas daļu, tātad pa sausu un attiecīgi ļoti ātru trasi. Auto, ar kuriem varējām doties ātrajos līkumos, bija Porsche 911 Carrera 4S un Carrera 4 GTS, 911 Turbo S, 911 GT3 un GT3 touring, Cayman GTS 4.0 un GT4 RS. Traki un adrenalīna piesātināti auto ar skaņu, ko varētu nosaukt par mūsdienu simfoniju. Skaņu, kas ir jāizbauda, kamēr vēl ir tāda iespēja.

    Pirms katra grupas brauciena, protams, seko detalizēta instruktāža ar rādāmkociņa bakstīšanu pa uz lapas uzzīmētu trasi, norādēm par līkumiem, rājieniem par muļķošanos. Tā kā dažbrīd trasē tiek pārsniegti 220 km/h, tad tā patiešām nav joka lieta, jo kļūdas var maksāt ļoti dārgi. Un jāmaksā ir pašiem, nekādas apdrošināšanas šeit nav. Vēl pavisam nesen esot bijis precedents, kad pārāk agresīva braukšana noveda pie trases pamešanas un pamatīgiem bojājumiem vienai no automašīnām, par ko braucējam nācies nolocīt diezgan pamatīgu žūksni.

    Sāksim ar GT3 un GT3 touring package, kas mani pārsteidza un nepārsteidza vienlaicīgi. Skaidrs, ka lielākā daļa šo auto būs garāžas karalienes, par ko ir ļoti žēl, jo mani pārsteidza vienkāršā auto vadība. GT3 ir tik prognozējams un precīzs, bet tajā pašā laikā esot vājprātīgi ātrs. Teiksim 911 Turbo S, kas ir izteikti vairāk jaudas, salīdzinoši brauc smagnējāk, ar lielāku piepūli ir jāievada līkumā. Un GT3 touring, kas ir gandrīz identisks ar “parasto” GT3 tikai bez aizmugurējā antispārna, brauc daudz komfortablāk, kaut touring faktiski ir tikai kosmētiskā pakotne. Sporta auto ar tendenci ielas satiksmei. Un nekas neskan tā, kā 4 litru atmosfēriskais dzinējs, kurš griežas līdz 9000 apgriezieniem minūtē.

    Ņemu savus vārdus atpakaļ – Cayman GT4 RS ir par kārtu trakāks. Šis ir pirmais auto pa ilgiem, ilgiem gadiem, no kura man ir bail. Pati auto formula jau skan traki – 911 GT3 dzinējs novietots pa vidu mazākā bundžā. Cayman nav izteikti vieglāks un tehniski tā garenbāze pat ir nedaudz lielāka par 911, bet auto uzvedas pilnīgi savādāk. Nav vairs adatas precizitātes un milzīga ātruma līkumā, ir vienkārši okeāns emociju un braukšanas prieka. Bet tikai trasē.

    Es pat tam neticēju līdz brīdim, kamēr pats pārliecinājos. Viena no atšķirībām no “parastā” GT4 ir, piemēram, ieplūdes trakts, kurš RS ir oglekļa šķiedras turpat Tev aiz galvas. Aizmugurē mazie lodziņi ir aizstāti ar oglekļa šķiedras gaisa savācējiem, kuri rada tādu troksni (patīkamu gan), ka sarunāties auto nav iespējams jau pie 50 km/h. Motors arī nav nekāds pīkstētājs, apgriezienu skalas augšējā daļā rēkoņa ir tik spēcīga, ka vairs savas domas nav iespējams saklausīt. Instruktors uzreiz teica – rāciju Tu nedzirdēsi, vienkārši uzmanīgi seko man. Auto ir fantastisks itin visā – izskats un dinamika ir 10 no 10, bet ikdienā ļoti ātri sajuksi prātā un sāksi bļaut uz sievas.

    Mana Porsche izvēle ir Cayman GTS 4.0 – tas auto būs mans pusmūža krīzes pārvarētājs. Tas ir pietiekami nosvērts un neizlecošs, bet tajā pašā laikā 400 Zs un 430 Nm Tevi ļoti ātri uzšaus adrenalīna virsotnē.

    Pēcvārds

    Īpašs paldies Porsche Central and Eastern Europe un Diana Dumitru par to, ka manu viesošanos Stambulā padarīja par gada emocionālāko pasākumu (cerams sieva šo nelasa). Protams, bez Porsche Latvija atbalsta arī šīs nebūtu iespējams. Šāds pasākums ir katra centa vērts, jo katram auto entuziastam sniegs emocijas, kas vēl ilgi radīs neplānotu smaidu pie katras atcerēšanās. Pat tad, ja sirdī neesi Porsche cilvēks. Lēti tas nav, bet ne velti ir teiciens “smiles per gallon”.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gastons
    14.12.2022 13:55

    Mammu, ja tu šo lasi tad es zinu ko vēlos nākamajos ziemassvētkos.

    Last edited 1 year ago by Gastons Gašpuitis
    Reklāma