Web Analytics
More
    Reklāma

    Aqara Curtain Driver E1 viedā aizkaru virinātāja apskats

    Jaunākie raksti

    No Aqara mums šodien atbraukuši apskatam veseli trīs viedās mājas gadžeti, bet pamatā apskatīsim tikai aizkaru virināmās ierīces. Aqara šobrīd pārsvarā paļaujas uz ZigBee 3.0 savienojumu, kas nozīmē, ka vajadzēs arī atbilstošu un visai svaigu ZigBee 3.0 vārteju.

    Šāda ZigBee 3.0 vārteja (angļu – hub) nav nekas dikti dārgs, bet arī tas nav lēts prieks, ja vēlies darbināt tikai vienu ZigBee 3.0 ierīci savā mājoklī. Tad labāk meklēt kādas citas alternatīvas ar Wi-Fi savienojumu.

    Reklāma

    Vēl papildus esam saņēmuši arī viedo slēdzi, kas noliekams pie gultas vai līmējams pie sienas, ar šo slēdzi arī vari pārvaldīt mājas ierīces, šajā gadījumā virināsim aizkarus. Bet Aqara Wireless Remote Switch H1 (Double Rocker) slēdzis spēj daudz citas lietas, atliek vien nedaudz parakties pavadošajā Aqara lietotnē un izmantot savu iztēli.

    Aqara Camera Hub G3

    Iesākumam pāris vārdi par Aqara Camera Hub G3, kas ir ZigBee 3.0 vārteja ar novērošanas kameru. Bez atbilstošas ZigBee 3.0 vārtejas mums šoreiz neiztikt, bet ir jāsaka, ka Aqara Camera Hub G3 ir reti piemīlīgs verķītis ar kaķa ausīm. Ausu daļa ir silikona koverītis, to var ņemt nost.

    Camera Hub G3 cena nebūt nav zema, vārteja maksā no aptuveni 85 eiro, bet ir piemeklējamas arī lētākas ZigBee 3.0 vārtejas, piemēram, Aqara Hub M1S Gen 2, kas maksā aptuveni pusi no šī piemīlīgā kaķīša vārtejas.

    Mums atsūtītā Camera Hub G3 modeļa iespēju klāstā ir visai jēdzīga novērošanas kamera ar aptuveni 2K izšķirtspēju un pat sejas atpazīšanu. Te gan Aqara uzreiz sola, ka seju atpazīšana ir tikai lokāla, nekādi sejas dati nekur netiek sūtīti. Camera Hub G3 izmanto USB Type-C barošanu, vads un pat elektrības adapters ir komplektā. Camera Hub G3 varēsi uzlikt uz foto statīva, lai varētu ierīci izvietot pēc savas sirds patikas. Camera Hub G3 izmanto 2.4 GHz vai 5 GHz Wi-Fi savienojumu ar mājas bezvadu maršrutētāju, vada savienojuma te nav.

    Aqara Wireless Remote Switch H1 (Double Rocker)

    Aqara Wireless Remote Switch H1 (Double Rocker) ir otra līdzi iedotā bezvadu ierīce, kas arī smuki iekļaujas šajā komplektā, bet tās izmantošana nav obligāta. Wireless Remote Switch H1 ir gluži kā jebkurš gaismas slēdzis, bet tam nevajag vadus, jo tiek izmantotas baterijas (jau ir komplektā), kā arī ZigBee bezvadu savienojums. Baterijas darbošoties līdz pat 5 gadiem.

    Wireless Remote Switch H1 arī atliek pievienot pie Aqara lietotnes, lai to varētu apmācīt. Slēdzis reaģē uz vienu vai diviem piespiedieniem (var 1x un 2x piespiešanai piešķirt dažādus uzdevumus), tāpat ierīce reaģēs uz abu taustiņu vienlaicīgu nospiešanu.

    Ar Wireless Remote Switch H1 vari vadīt saderīgas Aqara ierīces, tai skaitā apskatam saņemto Aqara Curtain Driver E1 (Rod Version) aizkaru virināšanas ierīci. Wireless Remote Switch H1 cena sākas no aptuveni 30 eiro.

    Aqara Curtain Driver E1 (Rod Version)

    Nu varam ķerties klāt pie Aqara Curtain Driver E1 (Rod Version), kas ir galvenais šodienas varonis. Aqara Curtain Driver E1 (Rod Version) maksā ap 100 eiro, turklāt aizkaru virināšanai, visticamāk, vajadzēs uzreiz divas šādas ierīces, lai virinātu aizkarus uz abiem loga sāniem.

    Curtain Driver E1 pieejams gan apaļām aizkaru stangām, gan arī sliedes tipa aizkaru stangām, pēdējās gan pie mums ir mazāk izplatītas. Noteikti pirms Curtain Driver E1 iegādes izpēti arī kādas tieši aizkaru stangas tiek atbalstītas. Curtain Driver E1 (Rod Version) gadījumā vajadzēs izmantot 25 līdz 32 mm diametra aizkaru stangas, turklāt nevarēsi izmantot tā saucamās teleskopiskās stangas, kas ir izvelkamas un attiecīgi tur sanāk tāds kā slieksnis, ko Curtain Driver E1 neprot pārvarēt. Tas nozīmē, ka vairumu IKEA aizkaru stangu izmantot kopā ar Curtain Driver E1 nevarēs, kas var būt visai liels mīnuss mūsdienās.

    Kāds mazais, zilais putniņš gan pačivināja, ka dažos gadījumos Curtain Driver E1 prot pārvarēt mazāk izteiktus kāpienus teleskopiskajām aizkaru stangām, bet mēs no savas puses neesam to pamēģinājuši un nekādi nevaram rekomendēt šādi darīt, ja pats ražotājs to neiesaka instrukcijā.

    Vēl ir tāda nianse, ka divas Curtain Driver E1 ierīces aizkaru stangas vidū uzliek pamatīgu slogu un plānāku sienu stanga var ieliekties, ko arī novēroju savā mājoklī, jo arī paši aizkari nebija neko viegli.

    Curtain Driver E1 uzstādīšana ir ļoti vienkārša – sapāro Curtain Driver E1 ar Aqara lietotni, droši vien arī uzlādē, lai to nenāktos uzreiz darīt. Pēc tam divas reizes uzspied uz Curtain Driver E1 esošās pogas, nelielie āķi paši lēnām atbīdās un vari ierīci piekārt pie jau uz aizkaru stangas uzliktās adaptera daļas.

    Curtain Driver E1 darbina ļoti spēcīgs, gumijots ritentiņš, enerģiju nodrošina litija akumulators, kas lādējams ar USB Type-C vadu. Pēcāk Curtain Driver E1 uzlādei gan nāksies izmantot kādu pagarinātāju vai powerbanku, bet tiek solīts, ka ar vienu uzlādi Curtain Driver E1 darbosies aptuveni gadu. Tik pat labi ierīces vari lādēt, kad ņem nost aizkarus mazgāšanai pavasarī.

    Man patika, ka Curtain Driver E1 izmantojams ne tikai kopā ar lietotni vai jau pieminēto slēdzi, bet vari aizkarus paraut vajadzīgajā virzienā, elektromotors sajutīs kustību un turpinās vērt attiecīgi vaļā vai ciet aizkarus.

    Lietotne

    Visai liela atkāpe ir jāvelta Curtain Driver E1 pavadošajai Aqara lietotnei, ko izmantosi arī vārtejas un slēdža iestatīšanai. Jāsāk, protams, ir ar vārteju, pēc tam piejaucēsi Curtain Driver E1 un slēdzi vai kādu citu viedo ierīci.

    Par Aqara lietotni varu teikt tikai pašu labāko – tā darbojas bez problēmām, ierīces tiek atrastas uzreiz, aptuveni 30 sekunžu laikā tās tiek pievienotas lietotāja kontam un vari jau visu izmantot.

    Curtain Driver E1 aizkaru virināšanas gadījumā, protams, agrāk vai vēlāk nonākam pie automatizācijas, kas ir ļoti vienkārša. Vari izmantot pašu lietotni, jau minēto slēdzi vai pat balss komandas, lai atvērtu vai aizvērtu aizkarus. Atzīšos, ka man pašam visērtāk šķita tomēr paraut aizkaru, lai tas pats pēc tam bīdās vaļā, bet tāpat forši bija izmantot slēdzi. Automatizācija slēdža gadījumā ir ļoti vienkārša, atliek vien izvēlēties pie IF sadaļā notikumu (slēdža nospiešana vai pat der arī pulksteņa laiks) un THEN sadaļā izvēlēties darbību, piemēram, aizvērt vai atvērt aizkarus. Automatizācija darbosies arī ar citiem notikumiem, piemēram, ienākšanu mājās (ar Aqara Door and Window Sensor), saules norietēšanu (ar Aqara Motion Sensor) u.tml.

    Aqara lietotnē vari arī apmācīt, lai Curtain Driver E1 virinātu aizkarus līdz noteiktai vietai, citos gadījumos Curtain Driver E1 aizkari tiks vērti tik tālu vaļā, līdz ierīce atduras pret šķērsli. Te gan man jāsaka, ka pilnīgai aizkaru atvēršanai (lai aizkarus aizstumtu pavisam prom no loga ailes) vajadzētu pierēķināt klāt kādus 15 cm ar aizkaru stangas garumu.

    Nobeigumā

    Aqara Curtain Driver E1 it kā no vienas puses ir viedā ierīce, ko plānots uzstādīt uz jau esošām aizkaru stangām, bet viss nav tik ļoti vienkārši, jo vajag atbilstošu stangas diametru, kā arī pietiekami daudz vietas, lai atstumtu aizkarus pilnībā prom no loga.

    Ja iepriekšminētais izpildās, tad tālāk ir kaut kā jāsagremo visai skarbās izmaksas, kas sākotnēji būtu aptuveni 250 līdz 300 eiro par viena loga aizkaru (divi aizkari uz vienas stangas) virināšanu. Pēcāk, kad vairs nevajag iegādāties vārteju, viena loga aizkaru virināšana izmaksās ap 200 eiro, kas vēl arvien ir traki daudz, ja vien mājās nav 4 metrus augsti griesti vai kāds cits lielisks pamatojums šādam pirkumam.

    Aqara Curtain Driver E1 ierīces ir foršas, šķiet kvalitatīvas un tās ir ērti izmantot, bet mani nepamet sajūta, ka šādam pielietojumam ierīces ir vismaz divkārt par dārgu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    LAN
    09.12.2022 11:01

    Šitais varētu būt noderīgs skatuves priekškaram

    Pigors
    10.12.2022 08:17
    Reply to  LAN

    Šis pieliktu bikses verot skatuves priekškaru :)

    Biteme
    09.12.2022 13:55

    es teiktu, ka caurule ir jau reti sastopams risinājums.
    caurule ir smaga, aizņem vairāk vietas, arī ieliecas ja nav taisīta ar izturības rezervi, kas padara resnāku un/vai smagāku.

    pielietojums šai rotaļlietai arī ir tikai cilvēkam, kas regulāri braukā apkārt un kuram ir mājaugi – lai augi dabū dienas gaismu. Nu, vai cilvēkiem, kas dzīvo tik milzīgā īpašumā, ka nevar tikt galā ar aizkaru vēršanu. Bet, ja automatizācijas ierīci var nosaukt par viedu, tad gan jau kāds nopirks arī bez tiešas vajadzības.

    Karlis
    10.01.2023 10:46

    Nekas jauns nav. Jau 2 gadus lietoju IKEA žalūzijas kopā ar IKEA vārteju, var ieprogrammēt cikos paceļas, nolaižas u.t.t.
    https://www.ikea.lv/lv/rooms/virtuve/aizkari-un-zaluzijas/zaluzijas/kadrilj-rullo-zaluzijas-peleka-krasa-art-20408116

    Reklāma