Web Analytics
More
    Reklāma

    Lietuvā uzņēmumiem piemēros 0% PVN elektroauto iegādei

    Jaunākie raksti

    Lietuvas parlaments jeb Seims ceturtdien pieņēma grozījumus pievienotās vērtības nodokļa likumā – tas paredz, ka uzņēmumiem, kas vēlas atjaunot savu autoparku un iegādāties elektroauto, nebūs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis. Šeit gan ir svarīga atruna – PVN nepiemēros mašīnām, kuru vērtība nepārsniedz 50 tūkstošus eiro. Uzņēmumu īpašnieki luksusklases elektroauto sev lētāk pirkt nevarēs.

    Šos grozījumus virzīja deputāts Andrius Bagdons, norādot, ka šādi cerēts atvieglot dzīvi tiem cilvēkiem, kuri ikdienā sēž pie dienesta automobiļa stūres nevis lai lielie bosi pirktu dārgas mašīnas.

    “Valsts jau tagad nodrošina atbalstu līdz 4 tūkstošiem eiro un vēlamies rosināt autoparku atjaunināšanu ar nulles izmešu transportlīdzekļiem. No nākamā gada spēkā stāsies vēl mērķētāks atbalsta pasākums – zemākas PVN izmaksas, līdz ar to varam sagaidīt straujāku pāreju no parastajiem, ar fosilo degvielu darbināmajiem transportlīdzekļiem uz komerctransportu, kas nepiesārņo gaisu, vidi un neveicina klimata pārmaiņas,” Seima mājaslapā citēts likumprojekta virzītājs Bogdons.

    Lietuviešu deputāts uzskata, ka pēc šiem grozījumiem dienvidu kaimiņvalstī būs mērķtiecīgāka atbalsta programma elektroauto iegādei, ja salīdzina ar abām pārējām Baltijas valstīm Latviju un Igauniju. Viņš norāda, ka Latvijā un Igaunijā zemāki nodokļi veicina benzīna un dīzeļa mašīnu pirkšanu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gints Rotčenkovs
    04.11.2022 13:12

    Atjautības uzdevums – pēc cik mēnešiem Latvijas elektroauto braukās ar LT numuriem?

    KKTK
    04.11.2022 13:35

    Tie kas starpvalstiski nodarbojas ar “santīmu pi$anu” nebrauks ar zem 50 tūkstošus maksājošu klaugu.

    stm
    04.11.2022 13:53
    Reply to  KKTK

    Spriežot pēc haosa ap vienīgo Tesla lādētāju, tad atliek izsecināt, ka lielākie santīmpi..ji Latvijā ir tieši elektroauto īpašnieki :)

    Anderss Beverens
    04.11.2022 13:49

    Tā politiķi ar populisma palīdzību veido savu labo tēlu. Arī kaimiņvalstī.
    Kāpēc tā var teikt?

    Ai, cik vienkārši tas patiesībā ir – uzņēmumi par savā saimnieciskā darbībā izmantoto resursu (arī automašīnām un citiem pamatlīdzekļiem) iegādi PVN tāpat pēc būtības nemaksā – par iegādi samaksātais PVN tiek uzskatīts par jau iekasētu priekšnodokli. Bet uz iedzīvotāju iegādēm šo labojumu likumā neplānot attiecināt…

    stm
    04.11.2022 13:56

    Kādēļ privātam šodien vajag elektroauto, ja tāda paša/lielāka izmēra auto ar iekšdedzes dzinēju, salonā maksā pacmit tūkstošus lētāk un to starpību nekad ( nekad ) neatvilks atpakaļ uz degvielas ekonomiju :)

    Gints Rotčenkovs
    04.11.2022 14:23

    Uzņēmumi LV atgūst tikai pusi no PVN. 10,5 proc ekonomija būs Lietuvā

    Anderss Beverens
    04.11.2022 15:04

    Jā, man jāatzīst (un es to daru), ka par šo aspektu nebiju aizdomājies. Paraudzīju LT likumā – un tur ir vēl skarbāk nekā pie mums – tur nav pat puse, bet viss PVN ir neatgūstams, ka vien tā nav nomas vai maksas pārvadājumu mašīna.

    digitalk
    04.11.2022 17:09

    paskaidrosi vai iedosi kādu linku, kāpēc LV nav pilna PVN atmaksa?

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Anderss Beverens
    04.11.2022 21:20
    Reply to  digitalk
    hmmm :)
    05.11.2022 13:09

    Ja uz elektro auto ir liels pieprasījums, kapēc vēl to vajag subsidēt ?

    Reklāma