Web Analytics
More
    Reklāma

    Bezizmešu auto ražotāja “Nikola” dibinātājs notiesāts par krāpšanu

    Jaunākie raksti

    Elektroauto jaunuzņēmuma “Nikola” dibinātājs un bijušais valdes priekšsēdētājs Trevors Miltons notiesāts par krāpšanu. Viņš atzīts par vainīgu 3 no 4 krāpšanas epizodēm – divās epizodēs krāpjoties internetā, bet vienā gadījumā viņš notiesāts par krāpšanos ar vērtspapīriem. Miltons uzsver, ka nav izdarījis neko nelegālu un “tikai runājis par biznesa plānu”, bet tagad viņam draud līdz pat 20 gadiem cietumā.

    Uzņēmums tika dibināts 2014. gadā un tā mērķis bija radīt ar ūdeņradi darbināmu kravas auto. Laika gaitā tapa plāni par ūdeņraža pikapu, bet 2020. gadā “Nikola” kļuva par biržā kotētu uzņēmumu, kura vērtība sasniedza pat 34 miljardus dolāru. Paša Miltona vērtība tika lēsta ap 6,6 miljardiem dolāru, jo viņam piederēja 19,5% akciju. Uzņēmuma dibinātājs izmantoja ažiotāžu ap savu uzņēmumu un lielu daļu akciju pārdeva, savukārt iegūto bagātību viņš lika lietā, lai iegādātos, piemēram, luksusklases rančo Jūtas štatā par 32 miljoniem dolāru.

    Stāstam gan nebija laimīgas beigas – kā izrādījās, uzņēmums nebūt nebija tik tehnoloģiski attīstīts, kā apgalvoja Miltons. 2020. gada rudenī klajā nāca ziņojums, kurā apgalvots, ka “Nikola” nemaz nav strādājoša mašīnas prototipa un viņi viltojuši video, kravas auto “Nikola Tre” vienkārši ripinot lejā no kalna. Šiem apgalvojumiem kļūstot publiskiem, Miltons no amata atkāpās.

    Uzņēmums norobežojās no sava dibinātāja un centās uzlabot tēlu, ieceļot jaunu valdes priekšsēdētāju. “Nikola” progress patiesībā bijis gana ievērojams un uzņēmumam tagad vismaz ir braucoši prototipi, ko tas var parādīt. Pret bijušo vadītāju tikmēr norisinājās atsevišķa izmeklēšana, kuras rezultātus tagad redzam sprieduma formā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    davix
    18.10.2022 12:22

    Tik vien kā tehniskajā specifikācijas 36. lpp ar fontu 6 vajadzēja ielikt atsauci ar * “parametri atbilst ripinot auto no kalna”. Un būtu kungs mierīgi dzīvojis savā rančo :D
    Bet tas ir pārsteidzoši, kā var tādos darījumos ar miljardiem tik primitīvi krāpties.

    Investors
    18.10.2022 16:38

    Nu Trevors rīkojās tā pat kā pārējie (piemēram tāds personāžs Elons), kas saka ka būs tāds Tesla rodster un Tesla Semi, bet kā nav tā nav. Tas pats viņiem bija Tesla Cybertruck.
    Tādā veidā publisko kompāniju vadītāji audzē kompānijas vērtību un iegust līdzekļus produktu izstrādei.

    Trevors nav Elons un tapec viņu par šo tiesā:)
    PS. Modelis kas ripoja no kalna bija Nikola Two, jo modelis Tre ir paredzēts eiropas tirgum.

    Un atkāpās no amata viņš dēļ – metoo sieviešu akcijas.

    Pēcvārds:
    Skaidrs ka tur nebija viss ok, bet gribētos, lai tomēr sāk ražot tos H2 smagos, lai redzētu vai vispār ir jega no tādas tehnoloģijas un vai tā var konkurēt vai izkunkurēt ideju par Tesla Semi

    Dainis
    19.10.2022 11:23
    Reply to  Investors

    Gluži jau nu tas pats nav, ir miljoniem saražoti modeļi un roadster2, semi un cybertruck vismaz tika parādīti funkcionējoši prototipi, nevis karkasu palaiž lejā no kalna.

    Reklāma