Web Analytics
More
    Reklāma

    Grieķija pirmo reizi izdodas nodrošināt 100% elektrības ar atjaunojamiem resursiem

    Jaunākie raksti

    Protams, virsraksts ir skaļš, un, precizējot informāciju, tās ir bijušas tikai pāris stundas, taču šajā energokrīzes laikā pietiekami svarīga ziņa. Grieķijai ir izdevies piecas stundas no vietas saražot tik daudz zaļās elektroenerģijas, kas nosegusi visu patēriņu.

    Unikālais un zīmīgais notikums fiksēts 7. oktobrī, kad piecas stundas pēc kārtas valsts energopatēriņš tika pilnībā nodrošināts, pateicoties atjaunojamai enerģijai. Tika sasniegta 3106 megavatu jauda ap pulksten 11:00 pēc Latvijas laika. Tā bija pirmā reize enerģijas pārvadē, kad fiksēta šāda situācija. To bija iespējams nodrošināt, izmantojot gan enerģiju, kas tikusi saražota uz zemes, gan ūdeņos, un savienojot to vienā tīklā.

    Reklāma

    Šī savienojamība nākotnē Grieķijai ļaus vēl efektīvāk izmantot atjaunojamos resursus enerģijas ieguvē. Valsts mērķis ir līdz 2030. gadam no kopēja elektroenerģijas patēriņa 70% saražot ar atjaunojamo resursu palīdzību. Jau šobrīd uzstādītās iekārtas spētu saražot 10 gigavatu enerģiju, bet nākotnē plānots sasniegt pat 25 gigavatu jaudu. Protams, tam visam nepieciešams finansējums, un Grieķij tēmē līdz 30 miljardu eiro lielām investīcijām no Eiropas un privātajiem fondiem.

    Šī gada aprīlī valstī tika palaists saules paneļu parks Kozani pilsētā, kas vēsturiski pazīstams kā lielākais ogļu ieguves reģions. Taču tagad šī vieta kļuvusi par vienu no lielākajām sauļes paneļu atrašanās vietām Eiropā. Labs piemērs, kā tomēr varam mainīt savu ikdienu un enerģijas ražošanas paradumus, tomēr nav sīkāk minēts, vai iedzīvotāji reāli sajutuši izmaksu samazinājumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    17.10.2022 14:04

    WOW, un kā viņiem gāja naktī?
    Nu nevar 100% no zaļās enerģijas uzturēt, jo nav tāda lieta kā inerce… Ar vēja turbīnām un saules paneļiem nevar ātri reaģēt uz mainīgajām prasībām. To jau nozare apstiprinājusi sen. Protams, jauki, ja mēs 70% varētu no zaļās enerģijas iegūt. Bet reālākā zaļā enerģija ir un paliek kodolelektrostacijas. Tās saražo vismazāk atkritumu attiecībā pret saražoto. Diez ko mēs darīsim ar vecajiem saules paneļiem pēc 15 gadiem? Tad sāks izbigties pirmā paaudze. UN mums nav pārstrādes rūpnīcas joprojām, kas efektīvi tiks galā ar šo problēmu. Vēja turbīnas vēl pagaidām tirgo uz 3. valstīm, bet arī pēc tam nebūs kr to visu likt…

    Alberts Kviesis
    17.10.2022 16:57
    Reply to  Usinss

    Jūras viļņu enerģija ir salīdzinoši lēts un otrreizēji pārstrādājams prieks. Kuģu transportu arī varētu aprīkot ar viņu enerģijas rekuperatoriem. Iespējas ir, un par Grieķiem prieks. Nulles enerģija būs standarts vai vismaz mērķis pēc 2030.g.

    x-f
    17.10.2022 21:30
    Reply to  Usinss

    Inerce ir, Somija nupat palaidusi pirmo komerciālo smilšu bateriju – ar lēto vēja enerģiju smiltis uzkarsē līdz 500°C, ko pēc tam var izmantot tālāk, jauda līdz 100 kW un ietilpība līdz 8 MWh.
    https://industrialnews.co.uk/first-commercial-scale-sand-battery-goes-online-in-finland/

    Elektriķis
    17.10.2022 18:57

    “Tika sasniegta 3,106 megavatu jauda”…vai tomēr 3106 MW?
    Šķiet ka Grieķijai varētu nepietikt ar 3 MW.

    Reklāma