Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402) klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Par ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED varu uzreiz pateikt, ka šo klēpjdatoru ir nenormāli patīkami lietot, bet laikam nepazīstu nevienu, kurš to varētu iegādāties. ASUS uzlicis Zenbook Pro 14 Duo OLED absolūti vājprātīgu cenu.

    Vienkāršākajā aprīkojumā Zenbook Pro 14 Duo OLED maksā no aptuveni 2000 eiro, mēs tikām pie vislabāk aprīkotās versijas ar 32 GB DDR5 RAM, 2 TB NVMe PCIe 4.0 atmiņu un GeForce RTX 3050 Ti videokarti. Latvijā cenu šādam neatradu, bet diez vai tā būs zem 3500 eiro. Visticamāk, ASUS šo Zenbook Pro 14 Duo OLED modeli vēlas likt pretī Apple 14 collu MacBook Pro ar M1 Pro procesoru. Līdzīgi aprīkots 14 collu MacBook Pro (32 GB RAM un 2 TB atmiņa) arī maksātu ap 3450 eiro.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i9-12900H, 2.5 GHz (24 MB cache, līdz 5.0 GHz, 6P + 8E kodoli)
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics + Nvidia GeForce RTX 3050 Ti (4 GB GDDR6)
    • RAM: 32 GB LPDDR5
    • Ekrāns: 14.5 collas, OLED, WQXGA+ (2880 x 1800, 16:10), 120 Hz, glancēts, NanoEdge (93% ekrāna attiecība pret kopējiem izmēriem), 550 cd/m², 100% DCI-P3, PANTONE Validated, skārienekrāns
    • Papildekrāns: ScreenPad Plus, 12.7 collas, 2880 x 864, IPS-level ar digitālā irbuļa atbalstu
    • SSD: 2 TB NVMe PCIe 4.0
    • Pieslēgvietas: 1x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2x Thunderbolt 4 (ar video un Power Delivery), 1x HDMI 2.1, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, Micro SD Express 7.1 karšu lasītājs
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax (2×2) + Bluetooth v5.0
    • Izmēri: 32.35 x 22.47 x 1.79 ~ 1.96 cm
    • Svars: 1.75 kg
    • Akumulators: 76 Wh, 180 W lādētājs
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi, Windows Hello infrasarkano staru kamera, atbilst vairākiem US MIL-STD 810H izturības standartiem, komplektā ASUS Pen 2.0 SA203H-MPP2.0 un maciņš pārnēsāšanai
    • Programmatūra: MyASUS, ProArt, McAffee
    • Cena: apskatam saņemtais modelis Latvijas veikalos varētu maksāt ap 3500 vai pat vairāk eiro šajā aprīkojuma līmenī

    Izskats un uzbūve

    Kā jau minēju sākumā, Zenbook Pro 14 Duo OLED ir apskaužami lielisks klēpjdators. Jā, šis dators nav ne īpaši viegls, ne arī maziņš, bet tam iekšā ir giga jauda un pats dators nostrādāts godam. Zenbook Pro 14 Duo OLED ir viens no tiem klēpjdatoriem, kam tiek izmantots jaunais ASUS logo.

    Klēpjdatorā padomāts par visu – ērtībām, uzbūves materiāliem, pieslēgvietām un to izvietojumu, kā arī līdzi doto aprīkojumu. Mūsu reģionam paredzētajā komplektā ir digitālais irbulis un arī pārnēsāšanas maciņš, bet citviet pasaulē Zenbook Pro 14 Duo OLED tiekot arī pie mugursomas. Laikam vienīgā iebilde varētu rasties pret lādēšanas ķieģeļa izmēru, bet 180 W uzlādes jaudu laikam ir grūti kompaktāk ietērpt.

    Protams, te ir otrs papildu ekrāns, tas šoreiz pat ir lietojams, jo sakārtota ir ekrāna  programmatūra. Bet par šo vēlāk.

    Zenbook Pro 14 Duo OLED visu sedz metāls, bet šādā cenā neko vājāku negaidīju. Tiesa, metāla sakausējums kā traks pievelk pirkstu nospiedumus un tas šķiet plānāks par Apple izvēlēto materiālu MacBook un MacBook Pro datoriem.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Zenbook Pro 14 Duo OLED tastatūra ir ļoti ērta un forša, tai ir balts izgaismojums, taustiņi ir pareiza izmēra un ar pareiziem attālumiem viens no otra. Tāpat taustiņi spiežas neticami patīkami. Par šo tastatūru gribētos dot 9 no 10 punktiem.

    Pavisam cits stāsts ir par skārienpaliktni, kas ir sīciņš un muļķīgi novietots sānā. Arī jāsaka, ka skārienpaliktnim īsti nepiestāv fiziskās peles pogas, tās šķiet ļoti grūti izmantojamas. Bet laikam jau ir kaut ko jāziedo, lai saņemtu gana lielo papildekrānu.

    Ekrāni

    Zenbook Pro 14 Duo OLED ticis pie kārtīga OLED ekrāna, kam ir 2.8K izšķirtspēja un 120 Hz attēla atsvaidze. Jaunajos Zenbook Pro 14 Duo OLED ekrāns spēj attēlot 100% DCI-P3 krāstelpu un nodrošinās 0.2 ms reakcijas laiku (GtG). ASUS arī uzsver, ka jaunie OLED ekrāni par 70% samazina kaitīgo zilo starojumu. Tāpat man ļoti patīk 16:10 ekrāns, kas ikdienas darbiem ir feināks par 16:9 malu attiecību.

    Ikdienā uz aci šos 120 Hz diez vai pamanīsi vai vismaz tie nebūs uzkrītoši līdz sāksi izmantot Zenbook Pro 14 Duo OLED skārienekrānu. Tad gan var just, ka 120 Hz darbojas plūdenāk. 120 Hz ekrāns arī šo to dos mazāk prasīgās spēlēs, bet nekādus brīnumus negaidi, jo te nav pati spējīgākā videokarte.

    Jāsaka, ka OLED ekrāns ir tiešām iespaidīgs, tam ir spilgtas un sulīgas krāsas, no IPS un arī VA tehnoloģijām neko tādu nevarēsim sagaidīt. Diemžēl OLED ir arī savas ne tik labās īpašības, jo tā pa īstam Zenbook Pro 14 Duo OLED ekrāns sāk strādāt tikai tad, kad tas sasniedzis aptuveni 60% spilgtumu. Jau pie 50% spilgtuma OLED šķiet pelēcīgs un tas nerāda savas patiesās krāsas. Tas nozīmē, ka vismaz kopā ar Windows ir visai šaura iespēja pieregulēt ekrāna spilgtumu, lai tas izskatītos labi, bet vienlaikus nesvilinātu ārā acis.

    Mazais ScreenPad Plus papildekrāns šķiet visai labi nostrādāts. Tam beidzot jēdzīgi darbojas programmatūra un tiešām šis papildekrāns kļūst lietojams, lai tur izvietotu kādus programmatūru rīkus (Adobe u.c.) vai kādu retāk lietotu programmu. Tā kā mēs tagad ik nedēļu ierakstām pa kādam podkāstam, tad sāku novērtēt šo papildu vietu, jo ekrāniņā var izvietot skaņas kontroli un sarunas plānu, kamēr lielajā ekrānā ir atvērts tīmekļa pārlūks un podkāsta pārraides (ieraksta) programma.

    ScreenPad Plus papildekrāns arī atbalsta digitālo irbuli, kas tiek dots komplektā ar klēpjdatoru. Zem papildekrāna slēpjas datora dzesēšana, tā nav ideāla i9 procesoram, bet tā vismaz tur ir un kaut ko dara, nevis tiek žņaugta pret galda virsmu (tas gan daļēji notiek arī te).

    Vēl ir jāpiebilst, ka šim klēpjdatoram iespējams atliekt ekrānu pamatīgu gabalu atpakaļ, kas būtu svarīgi, ja izmantosi to uz kāda klēpjdatoru turētāja.

    Programmatūra

    Zenbook Pro 14 Duo OLED pavada jau pazīstamā MyASUS lietotne un arī iezadzies ir McAffee antivīruss, kas ir visai agresīvs un uzmācīgs.

    MyASUS lietotne ļauj pielāgot akumulatora maksimālo uzlādi (60%, 80% vai 100%), kā arī vari paspēlēties ar Wi-Fi un mikrofona iestatījumiem. Ar Wi-Fi iestatījumiem ieteiktu neaizrauties, jo esmu redzējis, ka tie ne vienmēr prot sadarboties ar mājas bezvadu maršrutētājiem. Ir arī pāris OLED ekrānam veltīti iestatījumi.

    ProArt lietotnē varēsi sīkāk pielāgot Zenbook Pro 14 Duo OLED veiktspēju, kā arī izveidot dažādām lietotnēm kontroles rīkus izvietošanai mazajā ScreenPad Plus papildekrānā.

    Ātrdarbība

    Zenbook Pro 14 Duo OLED nav pats vēsākais klēpjdators, bet te savu lomu spēlēs Core i9 procesors. Uz galda virsmas kreisajā pusē un, iespējams, uz mazāk uzmanīgi novietotas ciskas, tas pūtīs virsū visai karstu gaisu. Tiesa, šādi Zenbook Pro 14 Duo OLED rīkojas tikai lielās slodzēs – kad atjaunina Windows 11, veic kādu sintētisko veiktspējas testu u.tml. Un klēpjdators slodzē apakšā ir visai silts vai pat karsts.

    Zenbook Pro 14 Duo OLED saņēmis dikti ātru SSD tipa atmiņu. Šoreiz klēpjdatorā ir 2 TB NVMe PCIe 4.0 atmiņa. Un te uzreiz SSD tipa atmiņas ātrumi ir grandiozi – Zenbook Pro 14 Duo OLED uzrādīja 6965 MB/s nolasīšanu un ap 5140 MB/s ierakstu.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza visai mērenu 5691 punktu rezultātu, kas ir pieņemams vai pat labs sniegums šāda tipa klēpjdatoram.

    3DMark dati norāda, ka te šoreiz neapskatām īsti spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet vēl arvien vienkāršākajās spēlēs varam sagaidīt tīri ciešamu kadru skaitu sekundē. GeForec 3050 Ti (4 GB) nav tā labākā videokarte spēlēm.

    PCMark 10 testā Zenbook Pro 14 Duo OLED uzrāda visai negaidītu rezultātu ar 6587 punktiem. Iepriekš apskatītie Zenbook modeļi atdūrās pret 4600 līdz 5000 punktiem.

    Tagad parunāsim par Zenbook Pro 14 Duo OLED dzesēšanu. Tā nav ideāla, bet tā dēvētais thermal throttling jebšu procesora veiktspējas samazināšana, ja tas sasniedz pārāk augstu temperatūru, parādās tikai pie smagākiem veiktspējas testiem. Pieļauju, ka ikdienā šī nebūs liela problēma. Jāsaka arī, ka diez vai būtu prātīgi izvēlēties tieši Core i9 modeli. Ar i7 vai pat i5 būtu pietiekami un draudzīgāk maciņam.

    Akumulators

    Ar vienu uzlādi Zenbook Pro 14 Duo OLED darbosies līdz aptuveni 4 stundām. PCMark10 Office akumulatora testā Zenbook Pro 14 Duo OLED visai jūtami piekāpjas līderiem ar īstenām gandrīz 8 līdz 9 stundām (ekrāns lietojamā spilgtumā, Wi-Fi iespējots). 76 Wh akumulatoram šis vājš veikums.

    Inteliskais (un nu jau bez piecām minūtēm dzīves ciklu noslēgušais) MacBook Air ar 49.9 Wh sola tikai 11 stundu darbību ar iespējotu Wi-Fi, bet jaunie Apple M1 un M2 procesora Air jau sola 15 līdz 18 stundas. Klēpjdatora uzlāde aizņem aptuveni stundu, jo tam ir jaudīgs 180 W lādētājs. Jāņem gan vērā, ka OLED ekrāns pieliek savu roku akumulatora tēriņos. Turklāt te ir arī augstāka izšķirtspēja, īsta videokarte un 120 Hz.

    Nobeigumā

    Ir ļoti patīkami apskatīt tik augstas klases klēpjdatorus, bet vienlaikus ir ar nožēlu jāsaka, ka diez vai Zenbook Pro 14 Duo OLED iekaros pircēju sirdis. Cena tomēr ir vājprātīga, turklāt Core i9 procesors tik mazā un plānā korpusā kopā ar GeForce RTX 3050 Ti ir grūti nodzesējams. Zenbook Pro 14 Duo OLED pilnīgi pietiktu ar Core i7 vai pat Core i5, bet videokarti gan negribētos atdot.

    Abos ekrānos ir milzum daudz vietas – galvenajam ekrānam ir patīkama 2880 x 1800 izšķirtspēja un ērta 16:10 malu attiecība. To papildina arī mazais ScreenPad Plus papildekrāns. Summējot ir sajūta, ka nemaz neprasās ārējo monitoru, jo šajā it kā 14 collu klēpjdatorā var sarūmēt vienlaikus vairākas lietotnes (ērti līdz 3, bet faktiski var arī 4, 5 un varbūt pat 6 lietotnes vienlaikus redzēt un izmantot).

    Šis ir viens no retajiem klēpjdatoriem, ko nu nemaz negribas dot atpakaļ. Ārprātā foršs, bet vēl vājprātīgāk dārgs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gundars
    20.09.2022 14:48

    Viss ar laiku novecos un skaitīsies vidējais :) Lietoju kaut ko līdzīgu, ir ok. i9, 64GB RAM, 3TB SSD, Ja sāks trūkt vietas, ielikšu ceturto TB. 17″ 4K ekrāns. Jā, švakāka videokarte NVIDIA Quadro P3200. Cena arī bija līdzīga. Klasiskais stāsts – ja atpelni ar šo instrumentu – un dators ir instruments, tad viss ir samērojami.

    Biteme
    20.09.2022 19:19

    “sajūta, ka nemaz neprasās ārējo monitoru, jo šajā it kā 14 collu klēpjdatorā var sarūmēt vienlaikus vairākas lietotnes” – ārējais monitors bez visiem pārējiem plusiem palīdz iekārtot darba vietu ergonomiski. Vismaz pazīstami dakteri stāta, ka tagad ar spranda problēmām nāk jau jaunāki par 30 gadiem, kam nav pateikts ka laptops ir īslaicīgai lietošanai paredszēts, bet ne pilnai darba dienai.

    Krotow
    20.09.2022 20:24
    Reply to  Biteme

    Neviens viņiem nav pateicis ka laptopam var pieslēgt arī normālu klaviatūru, peli un monitoru.

    Biteme
    21.09.2022 12:09
    Reply to  Artis Ābols

    Manuprāt, 14″ ekrānu nav jēgas izmantot kā pamatekrānu ilgākam darbam, tad jau uzreiz vismaz nelielu 22-24″ kas stāv kaktā, ja negribās vai nav vietas patiešām ērtam ekrānam.
    Nu un uzliekot laptopu uz paliktņa, vienalga vajadzēs ārējo klaviatūru lai nav jāsēž ar izstieptām rokām. Laptops – tas ir kompromiss.

    Edgars
    20.09.2022 20:21

    Kà ir šim ar rakstīšanu? Nav grūti ar tādu klaviatūras novietojumu?
    Zinu par roku atbalstu kas nāk komplektā (vismaz ux582), bet bez tā, šādi, kā bildēs, normāli var izmantot klaviatūru stundu, divas, ilgāk?

    Edgars
    21.09.2022 19:44
    Reply to  Artis Ābols

    Ja ilgak palieto klaviatūru, nepiekust rokas dēļ tā, ka sanāk cits novietojums, leņķis, plaukstu pamatnes zemāk pret galdu nevis viena limeni ar klaviatūru uz korpusa malas…. ? ;)

    Reklāma