Web Analytics
More
    Reklāma

    CSDD cenrādī izmaiņas, kas ietekmēs arī elektroauto uzlādes cenu “e-mobi” tīklā

    Jaunākie raksti

    Sekojot līdzi Valsts kontroles ieteikumiem, valdība 13. septembrī pieņēma grozījumus VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) cenrādī. Jaunais cenrādis paredz cenu izmaiņas tādos pakalpojumos kā transportlīdzekļa vadīšanas eksāmens, elektroauto uzlāde CSDD uzlādes tīklā un citiem pakalpojumiem.

    Šī gada aprīlī Valsts kontrole publicēja revīziju “Vai Satiksmes ministrija pārvalda kapitālsabiedrības atbilstoši normatīviem aktiem un labai praksei?”, kur tostarp padziļināti vērtēja CSDD deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu efektivitāti izmaksu ziņā. Viens no dokumentā izteiktajiem ieteikumiem bija aktualizēt CSDD cenrādi, jo uzņēmuma sniegto pakalpojumu pašizmaksa būtiski atšķiras no tobrīd valdības apstiprinātā cenrāža.

    Reklāma

    Noteikumu projekts nosaka jaunus transportlīdzekļu vadīšanas eksāmena pakalpojumus un to izcenojumus atkarībā no transportlīdzekļa kategorijas, kā arī nepieciešamības atkārtotā eksāmenā apliecināt iemaņas speciālo figūru izpildē. Pašlaik vadīšanas eksāmenam un atkārtotam eksāmenam, neatkarīgi no transportlīdzekļa kategorijas un atšķirīgā resursu ieguldījuma, ir vienota cena.  Precizētas pakalpojuma cenas teorētiskajam eksāmenam mehānisko transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadītājiem, mopēdu vadītājiem, kā arī transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas pasniedzēja un instruktora atestācijai.

    Saistībā ar elektroenerģijas cenu kāpumu un nodrošinātu CSDD elektrotransportlīdzekļu uzlādes pakalpojuma cenas atbilstību tirgus situācijai un elektroenerģijas cenu svārstībām, kā arī lai netiktu palielināts EUS tīkla uzturēšanas izmaksu slogs uz valsts budžetu, valdība lēma aktualizēt 2018. gadā noteiktās uzlādes pakalpojuma cenas CSDD uzturētajā uzlādes tīklā. Grozījumu projekts paredz pakalpojuma cenu veidot no divām komponentēm – fiksētās un mainīgās, kur uzlādes pakalpojuma cenas mainīgā komponente tiktu pārrēķināta ne biežāk kā reizi mēnesī, ja elektroenerģijas vidējās mēneša cenas svārstības Nord Pool biržā pārsniedz 20%, salīdzinot ar iepriekšējā aprēķinā izmantoto elektroenerģijas cenu palielinājuma vai samazinājuma virzienā.

    Turpmāk CSDD cenrādī būs noteikta elektroskrejriteņa reģistrācijas maksa, kas būs tāda pati kā velosipēda reģistrācijai. Jāpiebilst, ka izmaksas e-pakalpojumam būs lētākas, nekā pakalpojumu saņemšanai klātienē klientu apkalpošanas centrā. Tāpat kā gadījumā, ja tiek reģistrēts velosipēds, arī elektroskrejritenim izsniegs reģistrācijas uzlīmi.

    Jaunais cenrādis paredz palielināt cenu transporta reģistrācijas numuriem, kas satur tikai viena cipara simbolus vai tādu ciparu kombināciju, kur pirmais cipars ir jebkāds skaitlis un visi atlikušie ir “0”, lai samērotu šādu numuru pieprasījumu ar to pieejamību un līdzsvarotu pakalpojuma izmaksas. Jāatzīmē, ka pašlaik pieprasījums pēc šādiem numuriem ir ievērojami lielāks nekā to skaits un tos pasūta dažu minūšu laikā pēc to piedāvāšanas CSDD e-pakalpojumā, taču nereti tie tiek tālāk tirgoti dažādos interneta portālos. Cenrādis paredz arī augstāku maksu par mopēdu, piekabju un kuģošanas līdzekļu numuru izvēli. Savukārt būtiski tiks samazināta maksa par standarta valsts reģistrācijas numura zīmju izdošanu.

    Noteikumu projekts paredz atteikties no paaugstinātas maksas piemērošanas par traktortehnikas vai kuģošanas līdzekļa reģistrācijas apliecības atjaunošanu nozaudētās vietā. Lēmums pieņemts, jo traktortehnikas īpašniekiem atsevišķos gadījumos ļauts pastāvīgi iznīcināt transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, līdz ar to līdzšinējā paaugstinātās maksas piemērošana par reģistrācijas apliecības nozaudēšanu nebija samērīga.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Bats
    14.09.2022 06:47

    Kāds sakars biržas cenai ar cenu, ko CSDD maksā par elektrību? Biržas cena uz CSDD neattiecas. Tagad mums būs nevis viens “tikai ārkārtas gadījumiem uzlādes staciju tīkls” (Eektrum), bet divi?

    Kursors.lv
    14.09.2022 06:56
    Reply to  Bats

    Ja biržas cena attiecas uz visiem, tad kāpēc, tavuprāt, tā neattiecas uz CSDD?

    Kkā tā
    14.09.2022 07:17

    Kopš kura laika biržas cena attiecas uz visiem?

    Skābene
    14.09.2022 08:45
    Reply to  Kkā tā

    Savulaik vienam Latvijas piena pārstrādes uzņēmumam prasīja kāpēc sviests palicis tik dārgs un uzņēmuma pārstāvis atbildēja, ka esot kāpušas sviesta cenas biržā! Uz ko tika pārjautāts, bet jums taču ir fiksētas piena iepirkuma cenas, kā tas ietekmē sviesta pašizmaksu! Uz ko uzņēmums atbildēja, ka tikai muļķis tirgos lēti, ja visi pārējie tirgo dārgi.

    Last edited 1 year ago by Skābene
    digitalk
    14.09.2022 09:12
    Reply to  Skābene

    lielisks piemērs, kāpēc leišu pienrūpniecības produkcija Latvijas veikalos liek kloķi zirgagalvām :-/

    Kursors.lv
    14.09.2022 09:16
    Reply to  Kkā tā

    Neattiecas?

    Bats
    14.09.2022 11:09

    Biržas cena attiecas uz to enerģijas daudzumu, kas tiek importēts pāri robežai iztrūkuma kompensācijai bez iepriekšējas vienošanās par ražošanu un piegādi. CSDD savām uzlādēm nepērk elektrību par biržas cenu, bet gan par fiksētu cenu. Tas arī MK lēmumam pievienotajā ziņojumā un kalkulācijā norādīts.

    digitalk
    14.09.2022 11:16
    Reply to  Bats

    tu pats ar sevi tagad diskutē un nonāc pretrunās? “tarifam jābūt augstākam nekā uzlādei mājās”, bet vajag pārdot lētāk, jo pērk vietējo par fiksēto cenu.

    whiskey-tango-foxtrot?

    Kārlis
    14.09.2022 11:21
    Reply to  Bats

    pilnīgas muļķibas.
    Latvenergo kā ražotājs visu saražoto elektrību pako maisos un nes uz tirgu un tur pārdot par to cenu, kas tur ir.

    kad visu pārdevis, tad izvelk ārā lapiņu ar sarakstu, cik vajag aiznest mājās, lai pabarotu visādus draugus/paziņas/garāmgājējus un citus telefonu mīlēt lādētājus.

    un priekš tiem tas nopērk maisu ar elektrību pa to cenu, kas tobrīd tur ir.

    kautkā tā tas notiek.

    pēc analoģijas tu nedrīksti ieiet dārzā un paņemt ābolu no zemes un apēst.
    tas vispirms ir jāpārdot tirgū. un tikai tad to drīkst nopirkt un apēst.

    p.s. fiksēts tarifs pēc būtības nozīmē, ka pārdevējs to daļu nepērk biržā.

    Last edited 1 year ago by Kārlis
    kkā tā
    14.09.2022 11:23

    Attiecas tikai uz tiem, kuri neseko līdzi saviem izdevumiem un tagad raud par augstajām elektrības cenām. Pagājušā gada decembrī vairums, kuri sēdēja uz biržas tarifiem pēc milzu cenu lēciena pārgāja uz fiksētajiem tarifiem.
    Tāpat ir arī regulētais tarifs, kam ar biržu nekāda sakara, tikai tik cik līdzīgs kā tepat minētajā piemērā ar sviesta cenām.

    Kārlis
    14.09.2022 11:28
    Reply to  kkā tā

    pēc analoģijas gāzes cena tāpēc arī pieauga. Runa ir par laiku pirms kara.
    iepriekš gazprom tirgoja pa fiksētu cenu ar līgumiem uz daudziem gadiem

    EU gribēja, ka viss tiek tirgots biržā un pa biržas tarifu.

    un tad gazprom padomāja, a kapēc nē. uztaisot nelielu mākslīgu gāzes deficītu biržā, arī cena pieauga. gan biržai izdevīgi, gan gazprom izdevīgi.

    Bats
    14.09.2022 11:03
    Reply to  Bats

    P.S. Pilnai ainai: es piekrītu, ka eMobi tarifam jābūt augstākam nekā uzlādei mājās (kā tas ir šobrīd), lai izskaustu situāciju, ka uzlādes stacijās lādē tik daudz un bieži cik vien var atrast brīvu un atsevišķos gadījumos pat vēlāk var barot savu mājokli ar csdd uzlādēto enerģiju. Taču nevienam nebūtu jāpērk enerģija no valsts, kas ražo 2/3 elektrības ar hidro par biržas tarifu.

    digitalk
    14.09.2022 09:21

    [grammar nazi on]

    Saistībā ar elektroenerģijas cenu kāpumu un[, lai] nodrošinātu CSDD elektrotransportlīdzekļu uzlādes pakalpojuma cenas atbilstību

    atsevišķos gadījumos ļauts pa[t]stāvīgi iznīcināt

    [grammar nazi off]

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Kaspars
    16.09.2022 12:24

    R.I.P. emobi ātra uzlāde.

    Last edited 1 year ago by Kaspars
    Reklāma