Web Analytics
More
    Reklāma

    Jaunzēlandē sāk izmantot elektrisku pienvedēju un ar ūdeņradi darbināmus pasta auto

    Jaunākie raksti

    Jaunzēlandē ekspluatācijā ieviesti divi bezizmešu kravas transportlīdzekļi, salu valstij cenšoties mazināt kaitīgos izmešu. Ekspluatācijā nodots elektrisks pienvedējs, kā arī pasta kravas auto, kas tiek darbināts ar ūdeņradi. Jaunzēlandes enerģētikas un resursu ministre Megana Vudsa paudusi cerību, ka šī projekta sniegs vērtīgas zināšanas, palīdzot visu valsts kravas transportu pārvirzīt uz bezizmešu transportu. Abu transportlīdzekļu izstrādē valsts iesaistījusies ar savu finansējumu.

    Elektriskā pienvedēja kabīne un šasija iegādāta no ķīniešu ražotāja XCMG, savukārt Jaunzēlandē vietējie inženieri to aprīkojuši ar viņiem nepieciešamajām lietām un piena tvertnēm. Ar pilnu uzlādi šis transportlīdzeklis var veikt aptuveni 140 kilometrus un pārvadāt 28 tonnas piena. Jaunzēlandieši izmēģinās bateriju maiņas tehnoloģiju, cenšoties saprast, cik izdevīga tā ir un vai tas atsver laiku, kas pavadīts lādējoties.

    Jaunzēlandes pasts no Hyundai tikmēr iegādājies ar ūdeņradi darbināmu Hyundai XCIENT kravas automašīnu. Tā ir pirmā no kopumā piecām šādām mašīnām, kas tiks piegādāta pasta vajadzībām. Ūdeņraža auto jau ir izstrādāts plānotais maršruts un aprēķini liecina, ka tas ļaus samazināt CO2 izmešus par 170 tonnām gadā, salīdzinot ar līdzvērtīgu dīzeļauto. Pasta pārstāvji skaidro, ka izvēle par labu ūdeņradim kritusi vienkārša iemesla dēļ – baterijas uzlāde prasa ilgu laiku un mašīna tajā laikā nevar strādāt, savukārt ūdeņraža izmantošana aiztaupa gaidīšanas laiku.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    davix
    22.07.2022 09:42

    Šis ir pareizais ceļš – sākt “zaļo kursu” ar uzņēmumu autoparka nomaiņu, nevis privāto bagātnieku karmas uzlabošanu ar dotācijām auto parka nomaiņai. Arī Latvijā VARAM izdotie 10 miljoni dotācijām privātajiem dotu daudz lielāku pienesumu, ja pa to naudu būtu nomainījuši kaut 2 sabiedriskos autobusus.

    LAN
    22.07.2022 22:16
    Reply to  davix

    Njā, tagad jābūt rīktīgam ekojūsmiņam: gribi ekoloģisko e-komercauto – pērc vinjeti dēļ lielākas pilnās masas. Papētot autoceļu lietošanas nodevas likmes ir skaidrs ka mums jau neko labāku par Euro4 nevajag.
    https://likumi.lv/doc.php?id=185656

    Reklāma