Web Analytics
More
    Reklāma

    Mercusys MR80X Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Mercusys mums atsūtījis Mercusys MR80X bezvadu maršrutētāju, kas aplam atgādina Mercusys MR70X modeli, bet jaunais Mercusys MR80X uz iepakojuma saņēmis pāris jaunus uzrakstus un solījumus.

    Vēl arvien Mercusys MR80X piedāvā zemu cenu, nekas daudz nav mainījies bezvadu maršrutētāja izskatā, bet pēc vairāku dienu palietošanas šķiet, ka Mercusys MR80X ir kādu nieku stabilāks.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AX3000 Dual Band Wi-Fi 6 (2402 Mb/s (5 GHz) + 574 Mb/s (2.4 GHz))
    • Procesors: trīs kodolu
    • Atmiņas: RAM 256 MB, 16 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: četras ārējās, 2 x 2 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 2 x 2), Beamforming, 1024-QAM high data rate, OFDMA, 20/40/80 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x1, RJ45 LAN x3
    • LED indikatori: Power
    • Pogas: WPS + Reset
    • Izmēri: aptuveni 208.8 × 171.6 × 41.7 mm
    • Cena: ap 65 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    Maršrutētājs veidotas no labas plastmasas, bet tā uzreiz sāk vākt putekļus un ir visai grūti tīrāma. Neesmu arī liels glancēto virsmu fans. Maršrutētājs ir iepakots vairākās aizsargplēvēs, arī antenas ir ietītas, lai tās nenoskrambātos. Atpakojam to visu vaļā un mūsu priekšā ir gana atturīga izskata bezvadu maršrutētājs Mercusys MR80X. Te varam nedaudz redzēt, kur tieši taupīta nauda, lai iegūtu tik neticami zemo Mercusys MR80X cenu – maršrutētājam ir tikai viena gaismas diode, kas norāda uz maršrutētāja darbību. Tā ikdienā spīd zaļā krāsā un šoreiz tā ir izslēdzama.

    No aizmugures var redzēt, ka arī šis tas ietaupīts, jo Mercusys MR78X ir viens WAN ports un tikai trīs LAN pieslēgvietas, lai arī parasti maršrutētājiem ir četras LAN pieslēgvietas. Šī ir visai dīvaina izvēle, lai samazinātu Mercusys MR80X cenu, bet, iespējams, ka trīs LAN pieslēgvietas vēl kaut ko nozīmē, kas pirmajam acu uzmetienam ir slēpts. No apakšas redzam, ka Mercusys MR80X nav paredzēts stiprināšanai pie sienas, kas ir neliels un arī nedaudz nesaprotams mīnuss. Kas liedz izliet plastmasā vietiņas, kur iegulst divas skrūves?

    Diemžēl Mercusys MR80X nav saņēmis USB pieslēgvietu, attiecīgi gar degunu iet ārējā HDD kā NAS tipa diska izmantošana un Mercusys MR80X arī nav izmantojams kopā ar 4G mobilo datu USB puļķiem.

    Kopumā – ar plastmasām, izmēriem, svaru, dizainu un pieslēgvietām Mercusys MR80X trāpa budžeta klasē. Iespējams, pat nedaudz virs tā, ko varam redzēt citos līdzīgas cenas bezvadu maršrutētājos. Nemaz nav slikti tik lētam un vienkāršam bezvadu maršrutētājam.

    Iestatīšana

    Mercusys MR80X zemā cena izpaužas arī tajā, ka lietotājam netiek piedāvāta nekāda viedtālruņu lietotne, tās vietā nākas izmantot klasisko bezvadu maršrutētāja iestatīšanu ar tīmekļa pārlūka palīdzību. Uz Mercusys MR80X apakšējās daļas ir skaidri parādīts, kāda ir maršrutētāja Wi-Fi parole un kāda adrese (mwlogin.net) jāvada tīmekļa pārlūkā, lai tiktu pie maršrutētāja iestatījumiem.

    Man ir jāsaka, ka no ražotāja puses ir visai pareizi jau uzreiz iestatīt kaut kādu paroli, lai Wi-Fi nestāv atvērts.

    Tīmekļa pārlūkā redzamā Mercusys MR80X saskarne nav nekas unikāls, tā ir visai vienkārša un bez plašām iestatījumu un statistikas iespējām. Faktiski pieejama tikai pati vienkāršākā, manuālā QoS iespēja un tas arī ir viss. Pastāv arī iespēja ieslēgt viesiem paredzētu, nodalītu Wi-Fi. Maršrutētājs piedāvā arī vienkāršotu vecāku kontroles iespēju. Mercusys MR70X atbalsta IPv6 un WPA3, bet tā jau ir ierasta prakse.

    Kopumā teiktu, ka šāda pieejam man pat patīk, jo tāpat absolūti lielāka daļa lietotāju neķimerēsies ap maršrutētāju pēc tā iestatīšanas. Labākajā gadījumā pēc kāda laika paskatīsies, vai nav kāds programmatūras atjauninājums atnācis.

     

    Ātrdarbība

    Mercusys MR80X man nez kāpēc uzrādīja visai viduvējus datu pārraides ātrumus. Tie vēl arvien ir gana augsti, bet noteikti varēja būt labāki. Pieļauju, ka Mercusys MR80X kaut kad varētu saņemt programmatūras labojumu, kas šo uzlabo, jo iepriekš ar Mercusys bijuši līdzīgi gadījumi – atjauno programmatūru un maršrutētājs iegūst pavisam citus pārraides ātrumus.

    Mercusys MR80X arī citos jau ierastajos datu pārsūtīšanas testos uzrāda visai viduvēju darbības ātrumu, bet kaut kā sliecos vainot klientu ierīces, nevis pašu maršrutētāju.

    Testiem izmantojam Samsung Galaxy S21 FE viedtālruni un datoru ar AMD Ryzen 7 3750H, 16 GB RAM un Intel AX200 bezvadu tīkla karti. Galaxy S21 FE viedtālrunis jau iepriekš dažiem bezvadu maršrutētājiem parādījis zemus lejupielādes ātrumus un arī šoreiz notiek tas pats.

    Ar klēpjdatoru redzam nedaudz ticamākus datus.

    Nobeigumā

    Mercusys MR80X datu pārraides ātrumi nav slikti, bet biju gaidījis vairāk. Šoreiz arī jāsaka, ka viedtālrunis blakus istabās sāk visai ātri zaudēt signāla stiprumu, kas nenāk par labu datu pārraidei un stabilitātei. Vienlaikus gan jānorāda, ka Mercusys MR80X būs lielisks partneris tiem, kuri ne pārāk lielās dzīvokļa platībās (bez problēmām līdz 80 kvadrātmetriem) vēlas pilnībā izmantot 500 megabitu interneta pieslēgumu, neizvelkot vadus pa visu mājokli.

    Ja mājoklī nav ļoti daudz ierīču, laikam priekšroku dotu Mercusys MR70X modelim, turklāt šis nedaudz vecākais maršrutētājs saņēmis jaunu programmatūru ar kļūdu labojumiem (vismaz tā tiek solīts). Mercusys MR70X arī mūsu ātruma testos deva lielākus lejupielādes ātrumus, bet nedaudz zemākus augšupielādes ātrumus. Šeit gan savu lomu varētu būt nospēlējušas testam izmantotās klientu ierīces. Mercusys MR70X modelis šobrīd veikalos ir aptuveni 10 eiro lētāks par Mercusys MR80X modeli, kas gan nav milzu starpība.

    Mercusys MR80X noteikti ir savas naudas vērts, konkurentiem AX3000 klases bezvadu maršrutētāji sākas no aptuveni 100 eiro. Te gan jāpiebilst, ka ASUS un TP-Link šajā cenā Wi-Fi 6 maršrutētājiem piedāvās arī bezvadu režģtīkla iespējas, ja kādreiz plāno piepirkt klāt vēl kādu ierīci, lai ar Wi-Fi signālu labāk nosegtu mājokli.

    Mercusys MR80X ir lielisks dzīvokļiem līdz 80 kvadrātmetriem vai 65… 70 kvadrātmetriem, ja ir biezas, mūrētas sienas. Iestatīšana ir vienkārša, arī visas pārējās Mercusys MR80X iespējas ir samērā ērti izmantot, bet Mercusys MR80X paredzēts uzstādīšanai, nekādas dižās ķimerēšanās iespējas te nav.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tomass
    18.06.2022 22:39

    Ko iesakat : 100 m2 dzivoklis ar 2 mūrētàm sienà un 3 regipsa sienas. 15 m. Kurš rūteris būtu pietiekami labs, lai optisko internetu uzturētu cik vien var ideālu visā dzīvoklī? Šobrīd vienā galā TET optiskais, otrā : 30 mb :)

    grh
    19.06.2022 13:17
    Reply to  Tomass

    Uzraksti vēlreizsavu jautājumu
    100 m2 dzīvoklis. Kas ir pieminētie 15m?

    Vienā galā TET optiskais, otrā: 30 mb

    Kas ir viens gals un kas ir otrs gals?

    Dainis
    24.06.2022 01:03
    Reply to  grh

    Vienā stūrī ielikts optiskā interneta rūteris, tālākais dzīvokļa gals 15m no rūtera, kur interneta ātrums vairs tikai 30MB/s

    Jānis Rišis
    19.06.2022 15:14

    Linux nedarbojas USB WiFi, vienīgais veids no telefona kopīgot internetu uz rūteri un tālāk ar vadu.

    bobis
    23.06.2022 17:53

    Putekli ir tehnologiju ienaidnieks, viss ko varu ieteikt, pa virsu uzlimet caurspidigu plevi uz si verka.

    Biteme
    24.06.2022 12:38
    Reply to  bobis

    Aizlīmēti ventilācijas režģi ir veids, kā putekļu problēmu aizstāt ar pārkaršanu.

    Reklāma