Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropa nespēs sadarboties ar Krieviju gaidāmajā Marsa misijā

    Jaunākie raksti

    Eiropas Kosmosa aģentūra (European Space Agency – ESA) paziņojusi, ka nespēs sadarboties ar Krievijas kosmosa aģentūru “Roscosmos” gaidāmajā kosmosa misijā “ExoMars”. Tās mērķis bija meklēt senās dzīvības pazīmes uz Marsa, kā arī savākt paraugus, kas palīdzētu padziļinātāk izpētīt šo planētu.

    Bija paredzēts, ka Marsa izpētes transportlīdzeklis tiks palaists ar Krievijas “Proton” raķeti 2022. gada septembrī. Taču tagad šāda sadarbība ar Krieviju tiek stipri apšaubīta un ESA izskata citas iespējas, kā paveikt šo misiju. ESA savā paziņojumā pauž nožēlu par upuriem un traģiskajām sekām, ko izraisījusi Krievijas agresija pret Ukrainu, un norāda, ka tā pilnībā ievēros visas tās pašas sankcijas, ko Eiropas Savienības dalībvalstis noteikušas Krievijai.

    Reklāma

    ESA cilvēces un robotu izpētes direktors Deivids Pārkers sacīja, ka misijas paveikšana 2024. gadā ir iespējama, ja sadarbību ar “Roscosmos” izdosies atjaunot. Pretējā gadījumā Eiropas Kosmosa agērntūrai viss darbs jāpaveic vienai, un tas nozīmē, ka misiju “ExoMars” varētu sākt ne agrāk 2026. gadā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    21.03.2022 12:57

    comment image

    Reklāma