Web Analytics
More
    Reklāma

    Atsevišķām Krievijas bankām tiks liegta piekļuve SWIFT maksājumu sistēmai

    Jaunākie raksti

    NATO valstu koalīcija ir apņēmusies veikt jaunus pasākumus, kuru mērķis ir atdalīt Krieviju no globālās finanšu sistēmas. Vēstulē, ko parakstījušas ASV, Lielbritānija, Kanāda un Eiropas Savienība, izklāstītas aktivitātes Krievijas centrālās bankas izolēšanai, kā arī paziņots par jaunu transatlantisko darba grupu, lai iesaldētu to personu ārvalstu aktīvus, kurām noteiktas sankcijas.

    Vēstulē minētās aktivitātes arī paredz “tuvākajā laikā” atslēgt atsevišķas, noteiktas Krievijas bankas no SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) jeb starptautiskās maksājumu sistēmas, ko finanšu iestādes izmanto naudas sūtīšanai visā pasaulē. Tādā veidā Krievija pamazām tiks norobežota no pārējo valstu ekonomikām, kā arī tiks bloķēts tās imports un eksports. Tāpat Rietumvalstis apņēmušās noteikt ierobežojošus pasākumus, kas neļaus Krievijas centrālajai bankai izvietot savas starptautiskās rezerves tādā veidā, kas mazina sankciju ietekmi.

    Reklāma

    Kādu tieši ietekmi izslēgšana no SWIFT atstās uz politisko un militāro situāciju Ukrainā, pašreiz gan vēl ir grūti prognozēt. Taču, domājams, šis solis būs ļoti sāpīgs un postošs gan Krievijas bankām, gan tirgiem, pret ko jau iepriekš vērstas dažādas finanšu sankcijas.

    Jāpiezīmē, ka SWIFT starptautiskā maksājumu sistēma pašreiz savieno vairāk nekā 11 000 finanšu iestāžu vairāk nekā 200 valstīs un teritorijās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    gron
    27.02.2022 22:29

    Vai kāds speciālists var izskaidrot to, kāpēc tikai atsevišķas bankas atslēdz no SWIFT? Es to saprotu tā – Krievijā ir, pieņemsim, 40 bankas. 7 no 40 bankām atslēdz no Swift. Kā tas traucē pārējo 33 banku klientiem? Nu tad to 7 banku klienti pirmdien iet pie pārējām bankām un atver tur kontus un ar bankomātu palīdzību pārnes naudu.
    Iepriekš nopratu, ka Krieviju atslēgs no Swifta – tātad visu banku sektoru.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    27.02.2022 22:58
    Reply to  gron

    Viens moments ir tāds, ka gāzes piegādi no Krievijas uz Eiropu un maksājumus pretējā virzienā par spīti visam tomēr ir paredzēts turpināt

    Biteme
    28.02.2022 08:44

    Pagaidām ir paredzēts, jo nav tik viegli uzreiz izdarīt to, ko Eiropas idiotiem vajadzēa darīt jau kopš Gruzijas kara. Bet Vācija jau ir paziņojusi par atteikšanos no krievu gāzes – kas varētu arī nenotikt, ja notiks pozitvas izmaiņas Krievijas ārpolitikā. Piem. krievu militāristi atsevišķu oligarhu vadībā gāztu Putina valdību un pārtrauktu notiekošo vājprātu.

    Gundars
    27.02.2022 23:35

    Tās ”dažas” bankas ir lielākās un nodrošina 3/4 no visas finanšu plūsmas. Samērā kodīgi. Bet, cik tehniski dzirdēju, tas SWIFTs jau nemaz tik būtisks nav, jo tā jau nav naudas plūsma, bet tikai info par to, kurš, kam un cik. Un ir diezgan viegli aizvietojama. Ar daudz lēnākām, bet alternatīvām. Daudz ietekmīgāks ir tas, ka bankām ir atvienots klīrings dolāros. Ja 80% finanšu aprite krievijā notiek tajos, tad šo gan būs grūti ignorēt. Baidos, ka krītošais rublis nebūs diez ko līdzvērtīga alternatīva un daudzos gadījumos pat vispār nederīga.
    Droši var labot, ja kļūdos, neesmu speciālists.

    Muah
    28.02.2022 11:55

    Atslēgšana no SWIFT ir mazgudru ļaužu aprindās par panaceju uzskatīts rīks. Kas tāds nebūt nav.
    SWIFT ir tikai informācijas apmaiņas kanāls. Nauda pa to kanālu nepārvietojas.
    Atslēgšanu no SWIFT var salīdzināt ar situāciju, kad jums izrok grāvi priekš piebraucamajam ceļam. Nevari tikt pasaulē pat to. Ja vari apbraukt pa lauku, tad nekādu problēmu kā pats tālāk – neesi tu ne meklēšanā, ne tiesības anulētas, …
    Tāpēc sankcijas ir daudz iedarbīgāks mehānisms kā atslēgšana no SWIFT

    Reklāma