Web Analytics
More
    Reklāma

    Getac F110 (G6) izturīgā planšetdatora un tastatūras apskats

    Jaunākie raksti

    Sākšu ar nelielu atvainošanos, jo virsraksts skan līdzīgi kā Latvijas Nacionālā Opera un Balets, bet tastatūru nevarēju nepieminēt, jo tā ir gana svarīga ierīces sastāvdaļa, lai arī tā ir atsevišķi piepērkams aksesuārs.

    Pamatā gan Getac F110 ir Windows planšetdators ar skārienekrānu un irbuļa atbalstu, bet tastatūras pievienošana padara Getac F110 par gandrīz pilnvērtīgu klēpjdatoru. Tastatūru gan nāksies iegādāties atsevišķi. Planšetatora pārnēsāšanai ir pat rokturis, tastatūras daļai ir savs rokturis, un Getac F110 pirmajā acu uzmetienā neatšķirsi no nelielas instrumentu kastes.

    Reklāma

    Kur šādi planšetdatori tiek izmantoti? Mājas lietotājs droši vien izvēlēsies ko kompaktāku un vieglāku, bet Getac F110 varētu būt kā punkts uz “i” dažādiem darbiem, kas saistāmi ar aizsardzību, drošību, komunālajiem pakalpojumiem, ražošanu, lauksaimniecību, mašīnbūvi un remontu, kā arī citām jomām. Respektīvi, tās jomas, kur ir skarbi apkārtējās vides apstākļi (putekļi, mitrums, vibrācijas utt.), taču ir nepieciešamība pēc gana jaudīga datora.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel® Core™ i5-1145G7 (līdz 4.40 GHz ar Intel Turbo Boost Technology, 8 MB Intel Smart Cache), pieejami arī citi procesoru modeļi
    • Videokarte: Intel® Iris® Xe Graphics
    • Ekrāns: 11.6 collas, IPS TFT LCD, 1920 x 1080, 16:9, 60 Hz, matēts, LumiBond 1000 cd/m², skārienjutīgs
    • RAM: 16 GB (līdz 32 GB)
    • SSD: 512 GB M.2 NVMe SSD (var aprīkot ar līdz 2 TB)
    • Pieslēgvietas: 1x Thunderbolt™ 4 Type-C, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-A, pirkstu nospiedumu nolasītājs, 1x 3.5mm audio jack, 1x Docking Connector. Iespējams pievienot SIM kartes slotu, Windows Hello sejas atpazīšanu, RF antenna pass-through priekš GPS, WWAN un WLAN, smart karšu lasītāju, COM portu
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.2 (Intel Wi-Fi 6 AX201)
    • Tīmekļa kamera: 1080p ar aizbīdāmu vāciņu, 8 megapikseļu galvenā kamera
    • Izmēri: 314 x 207 x 25 mm
    • Svars: 1.52 kg
    • Akumulators: 2x 11.4V (tipiski 2680 mAh; min. 2640 mAh), hot swappable
    • Papildus: pret apliešanu mitrumizturīga tastatūra, MIL-STD-810H, IP66, izturīgs pret vibrācijām un nomešanu no 1.8 metriem, kapacitīvs irbulis
    • Programmatūra: Getac Utility, Getac Camera, Getac Geolocation, Getac Barcode Manager
    • Cena: testam saņemtais dators maksā ap 3000 eiro (neieskaitot tastatūru)

    Izskats un uzbūve

    No Getac F110 varam sagaidīt tikai pašu brutālāko uzbūvi – te ražotājs nav kautrējies atstāt redzamas skrūvju galvas, datora stūri ir noapaļoti nevis ērtību vai izturības labad, bet tāpēc, lai tevi nesatraumētu, ja Getac F110 nokrīt uz lietotāja kājas. Klēpjdators pilnībā veidots no plastmasas, no metāla te ir tikai skrūves.

    Getac F110 visas pieslēgvietas nosegtas ar vāciņiem, kuriem ir gumijas blīves, bet šis ir arī viens no datora mīnusiem, jo vāciņu skaits un apzīmējumi uz vāciņiem var būt mulsinoši. Pieslēgvietu klāsts ir plašs, te pat ir Serial Port (šī gan ir klāt pasūtāma opcija), kas daudziem savas jomas profesionāļiem būs patīkams pārsteigums, jo radīs iespēju pievienot novecojušu vai specifisku aparatūru. Planšetdatoram ir pat USB Type-C pieslēgvieta ar Thunderbolt atbalstu. Kopumā gan nevarētu teikt, ka pieslēgvietu klāsts ir plašs – viena Type-C un viena Type-A pieslēgvieta, austiņas un tas arī ir viss. Citas pieslēgvietas ir pieejamas kā klāt piepērkamas iespējas.

    Getac F110 aizmugures daļa ir kā nosēta ar skrūvēm un vāciņiem, zem tiem atrodas atmiņas, akumulatoru un papildu aprīkojuma pievienošanas iespējas. Tas ir svarīgi, ka varam uzlabot datora tehniskās spējas arī vairākus gadus pēc tā iegādes, jo korpuss ir tik izturīgs, ka ierīce visdrīzāk pārdzīvos mūs pašus. SSD tipa atmiņa ir nomaināma, bet tā ir ar nestandarta pievienošanas iespēju, kas padara Getac F110 apkalpošanu mazāk ērtu, jo SSD atmiņu nāksies pasūtīt no Getac.

    Redzam arī, ka Getac F110 piedāvā iespēju šo planšetdatoru iemontēt automašīnā uz statīva vai pie mugursomas.

    Getac F110 ekrāna daļu pie tastatūras notur vienkārša, bet spēcīga aizdare, kā arī speciāli iestrādātas alumīnija pekas, kas neļauj ekrāna daļu nošķiebt un izlauzt no eņģēm.

    Planšetdatoram ir arī klāt piepērkama pamatīga un vienlaikus visai ērta tastatūra, kas ir izmantojama arī ar plāniem cimdiem rokās. Taustiņi ir izgaismoti, kā arī burti un apzīmējumi uz taustiņiem ir pamatīgi un nepārprotami. Te jāatzīmē, ka tastatūras izgaismojums izslēdzas un atpakaļ neslēdzas pat tad, kad planšetdators aiziet gulēt, nemaz nerunājot par pārstartēšanu vai izslēgšanu.

    Pārdomas par ikdienas ērtībām rada Getac F110 skārienpaliktnis, kas ir padevies izmēros necils. Situāciju gan mazliet labo tas, ka tam ir fiziskas pogas, bet skārienpaliktnis nav diez ko precīzs un arī pogas nav perfekti atsaucīgas. Neesmu arī liels fans tam, ka Fn taustiņš ir Ctrl taustiņa vietā.

    Tastatūras daļas pievienošana padara Getac F110 par pilnvērtīgu klēpjdatoru, bet te ir jāsaka, ka dators nav īsti dēvējams par stabilu, tas nedaudz šūpojas uz aizmuguri. Apkārt nekrīt, bet var just, ka vieglā tastatūras daļa nespēj pilnībā kompensēt un stabili noturēt ekrāna daļu, kurā ir iekšā arī sistēmplate un akumulatori.

    Jāsaka, ka Getac F110 nav pilnībā slēgts korpuss, jo šis nav pasīvi dzesēts dators. Kādu skādi F110 nodara dzesēšanas sistēmā ticis mitrums – nemācēšu teikt. Šoreiz mums neļāva šādi eksperimentēt, bet tiek solīta MIL-STD-810H un IP66 mitruma, putekļu un dažādu sitienu un vibrāciju noturība.

    Getac F110 saņēmis 90 W uzlādes ierīci, kas ar divu 2680 mAh akumulatoru uzlādi galā tiek aptuveni divu stundu laikā. Ja būsi izlādējis abus pamatīgos datora akumulatorus zem 30% atzīmes, šis uzlādes process var aizņemt pat vēl vairāk laika. Getac F110 lādējams arī ar USB Type-C, bet te vajag ļoti lielu jaudu, ar parastu 20 W (piemēram, iPad) līdz 45 W Power Delivery lādētāju nepietiek, lai uzsāktu Getac F110 uzlādi. Getac F110 uzlādei vajag īstenus 60 W vai vairāk, lai planšetdators sāktu lādēties.

    Ekrāns

    Getac F110 ticis pie visai spilgta 11.6 collu IPS LumiBond ekrāna ar 1000 cd/m². Parasti klēpjdatori aprobežojas ar nožēlojamiem 200… 300 cd/m², retais klēpjdators pārsniedz šo spilgtumu. 1000 cd/m² jau ir spilgtums, ko piedāvā augstas klases viedtālruņi ar HDR atbalstošiem ekrāniem. Tātad Saules gaismā ekrānā varēs saskatīt visu vai gandrīz visu. No sāna gan ekrāns ātri zaudē visu tajā redzamo.

    Kopumā ir jāsaka, ka Getac F110 saņēmis visai kvalitatīvu ekrānu ar skārienfunkciju. Šis ekrāns attēla kvalitātes ziņā visai redzami atpaliek no pat biznesa klases klēpjdatoriem ar IPS ekrāniem. Krāsu atveide, kontrasts un skatu leņķi nav ideāli, bet visu nepieciešamo te varam saskatīt. Planšetdatoram jau standarta komplektācijā ir iekļauts arī irbulis un ierīcē tas ievietojams aizmugures daļā. Man šķita, ka irbulis varēja būt lielāks (garāks un resnāks), ar cimdiem rokās to nav viegli pacelt no galda. Irbulis ir nepilnus 11 cm garš. Salīdzinājumam – Apple Pencil 2 ir 16.6 cm garš.

    Programmatūra

    Getac F110 pavada Getac Utility, Getac Camera, Getac Geolocation un Getac Barcode Manager programmas. Getac Utility atbild par datora jaudu, akumulatoru uzlādi, ekrāna spilgtumu. Getac Camera, Getac Geolocation un Getac Barcode Manager programmu nosaukumos jau ir iekodēti iekšā veicamie uzdevumi.

    Akumulatori

    Getac F110 ir divi nomaināmi akumulatori, katrs no tiem ir ar 2680 mAh ietilpību. Akumulatoru darbības laiks ir ļoti atkarīgs no ekrāna izgaismojuma, jo 1000 cd/m² maksimālais spilgtums nav nekāds joks. Normālā spilgtumā iekštelpās (ap 200… 250 cd/m²) vari rēķināties ar aptuveni 5 līdz 7 darba stundām, ja dari vienkāršas lietas. Windows iebūvētais rīks vērtē Getac F110 akumulatoru darbību starp 4 un 5 stundām, kamēr PCMark 10 Modren Office uzrāda nepilnas 7 stundas.

    Visai pamatīgu ietekmi uz akumulatoru darbības ilgumu dod arī dažādie enerģijas taupīšanas režīmi, kas pārslēdzami Getac Utility programmā.

    Veiktspēja

    Getac F110 nav spēlēm paredzēts dators, tas ir visai jaudīgs planšetdators ar Windows 10 un iespēju pat uzstādīt Windows 11. Šoreiz atstāju Getac F110 pie Windows 10, lai nenograutu kaut kādas papildu iespējas. Ražotājs vēl nekur neuzsver, ka Getac F110 būtu izmantojams kopā ar Windows 11. Veiktspējas lauciņā no šī planšetdatora neko dižu gaidīt nevajag, te nav jaudīgas videokartes, arī procesors ir tāds pats, ko redzam Microsoft Surface datoros.

    Pie reizes pieminēšu, ka Getac F110 ir aktīvā dzesēšana procesoram – neliels un maz aizsargāts ventilatoriņš, kas negaidīti vēlu slēdzas iekšā, ļaujot planšetdatoram būt klusam. PCMark 10 videokonferences testa laikā ventilatoriņš slēdzās iekšā, kas var nozīmēt, ka arī ikdienas darbu laikā tas, visticamāk, slēgsies iekšā. Un ventilatoriņš nav vērsts pret galdu, tas atrodas ekrāna aizmugurē – tas būs nedaudz vairāk dzirdams.

    Planšetdators aprīkots ar visai ātru 512 GB ietilpības SSD tipa atmiņu. Šoreiz atmiņa uzrāda gana lielus ātrumus šāda tipa datoram – ap 3363 MB/s nolasīšanas un pat ļoti pieņemamu 2182 MB/s ieraksta ātrumu.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis dators sasniedza visai augstu 2593 punktu rezultātu, kas gan pamatīgi atpaliek no visiem citiem testētajiem klēpjdatoriem, piemēram, MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056) līmenis.

    Cinebench R20 tiek uzrādīti 2152 punkti, kas ir aptuveni jau minētais Microsoft Surface līmenis vai aptuveni Intel Core i7 8750H jauda, kad salīdzinām ar vecākiem klēpjdatoru procesoriem. Cinebench testa laikā planšetdatora procesors sasniedza 96 grādus un sāka samazināt procesora takts frekvenci.

    Kopumā jāsaka, ka Getac F110 šāda tipa planšetdatoram uzrāda pamatīgu veiktspēju, te nekādām dižām problēmām ar ikdienas darbiem nevajadzētu rasties.

     Nobeigumā

    Getac F110, protams, ir specifisks planšetdators ar pievienojamu tastatūra daļu, bet tā aptuveni 3000 eiro cena (tikai par planšetdatoru, bet neieskaitot tastatūru un citus aksesuārus) šķiet nedaudz par skarbu. Manās acīs Getac F110 uzbūves precizitāte varēja būt augstāka, jo daži nosedzošie vāciņi ir vaļīgi, bet kaut vai to pašu uzlādes vāciņu man nācās plēst vaļā ar maksājumu kartes stūri, lai nenolauztu nagus. Arī tastatūras daļa varēja būt labāk nostrādāta un tā varēja stabilāk balstīt datoru, skārienpaliktnis varēja būt lielāks un peles taustiņi atsaucīgāki.

    Viss cits gan nostrādāts līmenī – Getac F110 saņēmis gana jaudīgu procesoru, spilgtu skārienekrānu ar irbuļa atbalstu, papildu pogas, kas palīdzēs, kad rokās būs cimdi, izturīgu uzbūvi un iespēju pievienot pat COM portu. Te gan atkal jāņem vērā, ka standartā nāk tikai viena USB Type-C un viena Type-A pieslēgvieta, kas var būt par maz. USB Type-C varēsi izmantot uzlādei tikai tad, ja Getac F110 saņems aptuveni 60 W, ar iPad un viedtālruņu Power Delivery lādētājiem Getac F110 uzlādēt man neizdevās pat kad planšetdators bija izslēgts.

    Ļoti patika, ka šim specifiskajam darba rīkam ir svaigs un pietiekami jaudīgs procesors, jo redzēts, ka ar šo dažkārt tiek grēkots izturīgajās ierīcēs. Uztaisīju arī pāris bildes ar Getac F110 iebūvēto kameru, bet te nu gan neredzu nekādu jēgu mūsdienās izmantot tik švaku kameru, ja vien nav obligāti viss saturs jāglabā tieši šajā planšetdatorā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Osvalds
    08.02.2022 20:22

    Cik atmiņa?

    Čiekurs
    08.02.2022 21:30
    Reply to  Osvalds

    ”SSD: 512 GB M.2 NVMe SSD (var aprīkot ar līdz 2 TB)”

    Oskars
    09.02.2022 00:10

    Es neredzu cik ir RAM tevis apskata esoshajam datoram.

    Muah
    09.02.2022 15:09
    Reply to  Oskars

    Ir System information attēls tak.

    Osvalds
    09.02.2022 18:23
    Reply to  Muah

    Ļoti izsmeļoši no tehnoloģiju specialistiem…..

    Kursors.lv
    09.02.2022 20:22
    Reply to  Oskars

    Testa ierīcei ir 16GB operatīvā atmiņa. Var nokomplektēt arī līdz 32GB.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    13.02.2022 19:51

    Normāls aparāts, piemērots private keys glabāšanai

    Reklāma