Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV sportistiem, kuri dosies uz Pekinas olimpiskajām spēlēm, neiesaka ņemt līdzi savu elektroniku

    Jaunākie raksti

    Straujiem soļiem tuvojas Pekinas ziemas olimpiskās spēles, kas solās būt izaicinājumu pilnas arī datu drošības ziņā. Jau ziņojām, ka Ķīnas oficiālajā olimpisko spēļu lietotnē “MY2022” atklātas vairākas drošības nepilnības. Taču tas nav viss. Saskaņā ar “Wall Street Journal” – ASV Olimpiskā un paralimpiskā komiteja mudinājusi savus sportistus personīgo elektroniku labāk atstāt mājās un doties uz spēlēm ar telefoniem, kas nav domāti ilgtermiņa lietošanai (angliski – “burner phones”).

    Šāds aicinājums izskanējis, brīdinot sportistus par digitālās novērošanas riskiem Ķīnā olimpisko spēļu laikā. Brīdinājumā teikts, ka Ķīna var attālināti uzraudzīt sportistu ierīces, sekot līdzi sarakstēm, veiktajām transakcijām, tiešsaistes aktivitātēm utt. Tāpat pastāvot draudi, ka ierīces inficēs ar ļaunprogrammatūru, kas var negatīvi ietekmēt iekārtas turpmāko darbību. Tāpēc sportistiem uz spēlēm ieteikts ņemt šos “burner phones”, kas ir salīdzinoši lēti priekšapmaksas mobilie tālruņi un domāti īstermiņa lietošanai. Kad šāds telefons vairs nav nepieciešams, lietotājs to var izmest vai iznīcināt.

    Reklāma

    Līdztekus ASV arī Lielbritānija, Kanāda un Nīderlande līdzīgi brīdinājušas savus sportistus neievest Ķīnā savu personīgo elektroniku. Jāsaka, ka šāda piesardzība nav gluži nepamatota. Piemēram, 2019. gadā Ķīna tika pieķerta, slepeni instalējot spiegprogrammatūru tūristu tālruņos, kuri ieceļoja no Sjiņdzjanas reģiona. Tā ir stingri uzraudzīta teritorija, ko apdzīvo ķīniešu spīdzinātie uiguri. Savukārt pētniecības grupa “Citizen Lab” nesen atklāja, ka Ķīnas olimpisko spēļu lietotne “My2022”, kas obligāti jāinstalē visiem dalībniekiem, ir pilna ar drošības caurumiem, kas var novest pie privātuma pārkāpumiem, ierīču izsekošanas, uzlaušanas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Vetis2
    24.01.2022 10:45

    Ceru, ka Latvijas sportisti to ņems vērā. Ir bēdīga pieredze ar Ķīnā ražoto skaneri. Uzrāvos uz viltus mājas lapu.Ilgi cīnījos ar krabīšiem.

    Krotow
    24.01.2022 11:18
    Reply to  Vetis2

    Ķīniešu draiveri ar krabīšiem gadās. Taču ne vienmēr kā valsts oficiālās politikas augļi. Ir arī vienkārša nolaidība.

    KKTK
    24.01.2022 10:55

    Šāds Olimpiskais “nejaukt sportu ar politiku” gājiens jau pirmo reizi bija Sočos, kur žurnālistiem izdalīja bezmaksas USB čipus ar vīrusu.

    Biteme
    25.01.2022 08:42

    Kārtējais idiotisms, kas parāda ka šīs spēles ir sevi pārdzīvojušas. Sacenšas nevis sportisti, bet ķīmiķi un specdienesti. Sportistu tur tikai dekorācijai.

    Reklāma