Web Analytics
More
    Reklāma

    Citadele: Uz pusi audzis pirkumu skaits internetā, attālināti iegādājas arī vērtīgus pirkumus

    Jaunākie raksti

    Pērn mainījušies iedzīvotāju paradumi, iepērkoties attālināti – internetā pērk par 55 % biežāk, tērē vairāk un arvien biežāk veic pirkumus lielākus par 100 eiro, un visaktīvāk uz attālinātajiem pirkumiem iedzīvotāji pārgājuši, mobilajās lietotnēs iegādājoties degvielu un gatavo ēdienu, liecina bankas Citadele maksājumu karšu dati par pirkumiem internetā 2021. gadā.

    Veikto pirkumu skaits internetā 2021. gadā piedzīvojis visaptverošu kāpumu, pieaugums attiecībā pret pērno gadu fiksēts teju visās kategorijās. Vislielāko izrāvienu piedzīvojušas degvielas uzpildes stacijas, kur mobilajā lietotnē veikto pirkumu skaits audzis piecas reizes. Liela interese iedzīvotāju vidū bijusi par pasūtījumu veikšanu restorānos – maltīšu apmaksa internetā pieaugusi par 150%.

    Reklāma

    Vairāk nekā divas reizes auguši tēriņi, apmaksājot automašīnu nomas pakalpojumus, bet saimniecības preču veikalos interneta pirkumu skaits palielinājies par 95%. Vērā ņemams pieaugums pirkumiem internetā fiksēts, apmaksājot naktsmāju vai veselības aprūpes pakalpojumus – aktivitāte šajās nozarēs augusi par, attiecīgi, 81% un 76%,  liecina Citadeles dati.

    “Dati apliecina, ka attālinātajai tirdzniecībai straujiem soļiem pielāgojas gan iedzīvotāji, gan tirgotāji, un tirgus placis paplašinās ne tikai ar internetveikaliem, bet arī lietotnēm, kas bijis par pamatu straujai izaugsmei DUS sektorā un ēdienu piegādes nodrošināšanā. Ņemot vērā attālināto pakalpojumu attīstību, iedzīvotāji sāk pierast, ka preces un pakalpojumus var nopirkt ar pāris klikšķiem un teju uzreiz, jo telefons vienmēr ir kabatā. Arī Citadelē septembra beigās mobilās lietotnes aktīvo lietotāju skaits sasniedza 191 tūkstoti, kas ir par 38 % vairāk kā gadu iepriekš. Tēze, ka ir jābūt iedzīvotājiem sasniedzamiem viņiem ērtā veidā, kļūst populārāka arī uzņēmēju vidū, jo praktiski piemēri rāda, ka labi attīstītas digitālās kompetences var sekmēt arī klātienes tirdzniecību, piemēram, viena no Citadeles X REWARDS populārākajām balvām iedzīvotāju vidū ir dažādu labumu saņemšana Virši DUS vai arī ēdiena pasūtīšana attālināti,” atklāj Jānis Mūrnieks, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs. “Mazumtirdzniecība un apģērbu vai citu preču pasūtīšana internetā joprojām stabili attīstās, un pērn tikai vienā pakalpojumu kategorijā fiksēts kritums – apmaksa par pasta sūtījumiem samazinājusies par 36 %, kas skaidrojams ar Eiropas Savienības jauno regulējumu PVN maksājumos sūtījumiem ārpus ES robežām.”

    Jau pāris gadu garumā visbiežāk iztērētā summa, veicot pirkumus attālināti, ir robežās starp 5 – 100 eiro. Iegādes šajā cenu diapazonā veic vairāk nekā puse iedzīvotāju, toties 2021. gada pirmajos astoņos mēnešos krietni palielinājies pirkumu skaits par 100 – 500 eiro. Ja gadu iepriekš šādu summu pirkumos internetā tērēja katrs ceturtais, tad 2021. gadā – teju katrs trešais, proti 29%.

    “Līdz šim RD Electronics interneta veikalu www.rdveikals.lv mēnesī apmeklē vairāk nekā 1 miljons reižu, savukārt veikalus – 300 000. Pēc mūsu novērojumiem, aptuveni 35% mūsu klientu sāk meklētās preces izpēti tiešsaistē un iegādājas preci klātienē. Un otrādi. Ņemot vērā ierobežojumus, saprotams, ka uz konkrēto laiku palielinājās preču iegāde internetā, tomēr tas neizveidoja paradumu maiņu mūsu klientu vidū, un šobrīd klātienē un attālināti iepērkas līdzīgi, kā pirms pandēmijas,” saka Andrejs Korņejevs, RD Electronics valdes loceklis.

    Citadeles klientu vidū populārākā iepirkšanās vietne internetā bijusi aliexpress.com, aiz kuras seko tādi pakalpojumu nodrošinātāji kā booking.com, Zara, HM, lvvignette.eu, asos.com un citi. Visvairāk pirkumu izdarīts 2021. gada novembrī, bet vismazāk – februārī.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigars Axx
    21.01.2022 10:47

    Kā var iegādāties pirkumu?

    Basics
    22.01.2022 13:48
    Reply to  Aigars Axx

    Paaudzei, kas maz lasījusi, tas nav nekāds šķērslis.

    Elektriķis
    21.01.2022 18:56

    “Uz pusi audzis” – vai tad mēs sakām “uz 50% vairāk”? Vismaz tad varēja rakstīt: “par pusi audzis”.
    Vēl mēģinu cīnīties ar šo krievismu…bet diezgan bezcerīgi…

    Aigars Axx
    22.01.2022 02:21
    Reply to  Elektriķis

    Un ta vēl jāzīlē vai domāts 2x vairāk vai tiešām par pusi vairāk.

    digitalk
    22.01.2022 13:36
    Reply to  Elektriķis

    varbūt tas audzis pa labi vai pa kreisi? ;)

    Roberts
    29.01.2022 21:20

    Man labāk patīk ka citadele liek naudu lai būvētu ārzemju studentiem kopmītnes Ķīpsalā. Riktīgi cool. Neesmu dzirdējis ka citadele atbalstītu medmāsu kopmītņu celtniecību.

    Reklāma