Web Analytics
More
    Reklāma

    RTU izstrādā digitālu risinājumu savlaicīgai plūdu prognozēšanai Ogres upē

    Jaunākie raksti

    Šīs ziemas mainīgo laika apstākļu dēļ Ogres upē neierasti agri paaugstinājās ūdens līmenis un izveidojās ledus sastrēgumi. Upes monitorēšanai Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izveidojuši upes digitālo dvīni un inovatīvu risinājumu, kas spēj prognozēt plūdu draudus nākamajām 24 stundām.

    «Latvijā informāciju par plūdu riskiem un iespējamiem postījumiem apkopo Latvijas Vides ģeoloģijas un metroloģijas centrs (LVĢMC), lielo upju baseiniem ir izstrādātas speciālas plūdu risku kartes, kas palīdz prognozēt teritoriju applūšanas iespējas gan biežu un relatīvi nelielu, gan ļoti retu un katastrofālu plūdu gadījumā. Pieejamas ilgtermiņa un arī operatīvās plūdu prognozes nākamajām divām nedēļām. Savukārt RTU multidisciplinārā zinātnieku komanda ir izveidojusi rīku plūdu prognozēšanai īstermiņā. RTU izmanto tiešsaistes mērījumus no divām LVĢMC un trijām Ogres pašvaldības automatizētajām ūdens līmeņu mērījumu stacijām, kas izvietotas vairākās vietās Ogres upes applūstošo teritoriju krastos, lai ar matemātiskā modeļa palīdzību prognozētu ūdens līmeņa izmaiņas tuvāko 24 stundu laikā,» skaidro RTU Ūdens pētniecības un vides biotehnoloģiju laboratorijas vadošais pētnieks Jānis Rubulis.

    Reklāma

    RTU risinājums ir unikāls, jo modelētās ūdens līmeņa izmaiņa tiek vizualizētas trīs dimensijās īpašā Ogres novada pašvaldībai pieejamā platformā. Tur aktuālās un prognozētās ūdens līmeņa izmaiņas parādītas vienuviet ar videokameru attēliem no Ogres upes. Upei un tās krastiem 20 km garumā augšpus no ietekas Daugavā  faktiski izveidots digitālais dvīnis.

    Ogrē un tās apkaimē sezonāli plūdi un pali tiek piedzīvoti regulāri, Ogres upe ir līkumaina, ar smilts sērēm gultnē, piemēram, pavasaros un arī šajā ziemā tajā veidojas ledus sastrēgumi. Pilsētas robežās upes krasti ir blīvi apdzīvoti, tādēļ plūdi un pali var nodarīt būtiskus kaitējumus pilsētas infrastruktūrai, iedzīvotāju īpašumiem un cilvēku dzīvībai un veselībai. Risinājumu jau izmanto Ogres pašvaldība, kuras atbildīgie dienesti var sekot līdzi izmaiņām Ogres upes līmeņu svārstībām un operatīvi reaģēt uz tām. Ar šī rīka palīdzību iespējams savlaicīgi veikt iedzīvotāju apzināšanu un informēšanu par iespējamo apdraudējumu.

    Kopīgi ar LVĢMC ekspertiem un Ogres pašvaldību tiek arī izskatītas iespējas integrēt RTU izstrādāto lokālo risinājumu LVĢMC uzturētajā nacionālā līmeņa Plūdu riska informācijas sistēmā.

    Plūdu prognozēšanas risinājums izstrādāts starptautiskā projektā «Baltijas jūras aizsardzība no neattīrītu notekūdeņu ieplūdes pilsētu teritorijās plūdu laikā» (NOAH, projekta Nr. #R093, RTU PVS lD 4003). Tajā apvienojušās Baltijas jūras reģiona pilsētas, ūdensapgādes uzņēmumi un zinātnieki, lai veiksmīgāk apsaimniekotu nokrišņu radītos notekūdeņus pilsētās, nodrošinātu infrastruktūras noturīgumu pret klimata pārmaiņām un novērstu Baltijas jūras piesārņošanu. Projektā iesaistītas vēl divas Latvijas pašvaldības – Jūrmala un Liepāja.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    R.Z.
    19.01.2022 20:49

    Interesants rīks, bet vai varat publicēt arī piekļuves datus šim rīkam? Citādi rīks ir izstrādāts, apraksts ir pieejams, bet pats rīks – nav. Pieļauju, ka vajadzētu būt kādam loginam ar read-only tiesībām, kur lietotājs var redzēt to pašu saturu, kas ir šajā video, bet nevar tur pats saimniekot, kaut ko mainīt. Man kā vietējam šādi dati būtu samērā aktuāli. Neredzu te neko konfidenciālu. Ūdens līmeņa datus var skatīties LVĢMC lapā, iespējams, vēl kaut ko var sadabūt, ja ļoti grib.

    Reklāma