Web Analytics
More
    Reklāma

    “Facebook” vēlas būvēt savu lielāko Eiropas datu centru, taču saskaras ar lielu pretestību

    Jaunākie raksti

    Turpinot savu attīstību, “Facebook” vēlas uzbūvēt savu lielāko datu centru Eiropā, taču ēkas atrašanās vietas izvēle, kā arī metodes, ko uzņēmums pielietoja, lai mēģinātu iegūt zemes gabalu, ir radījuši diezgan lielu sabiedrības nosodījumu.

    166 hektāru lielais zemes gabals, ko “Facebook” vēlas sava datu centra izveidei, atrodas mazā ciematiņā ar auglīgu zemi – Zēvoldē, Flevolandes provincē, Nīderlandē. Lai iegūtu pašvaldības piekrišanu un sabiedrības atbalstu zemes gabala iegādei, “Facebook” rīkojās visai viltīgi. Darījuma pārrunās tas slēpās aiz cita uzņēmuma vārda, iepriekš reģistrējot “aizsegkompāniju”. Tas viss ar mērķi mazināt iespējamo negatīvo reakciju un riskus netikt pie kārotā zemes gabala. Daļēji tas ir izdevies, jo lielākā daļa pašvaldības deputātu nobalsoja par šo projektu. Tomēr, kad blēdība atklājās, lieki piebilst, ka gan vietējie, gan pašvaldība par to bija diezgan lielā šokā un neizpratnē.

    Reklāma

    Darījuma noslēgšanu apdraud vēl vairāki citi šķēršļi. Sabiedrība ne tikai noraida ideju par datu centra izveidi uz auglīgās zemes, bet arī saprot, ka liela daļa no zaļās enerģijas, ko pašvaldība saražojusi, aizies šīs ēkas uzturēšanā. Sev vajadzīgo enerģiju pašvaldība lielākoties iegūst no 400 vēja ģeneratoriem. Aplēses liecina, ka “Facebook” datu centrs izmantotu divreiz vairāk enerģijas salīdzinājumā ar šī brīža patēriņu. Datu centra darbināšanai būtu nepieciešams uzstādīt vēl 140 vēja ģeneratorus.

    Taču “Facebook”, šķiet, ir ļoti ieciklējies uz šī zemes gabala iegūšanu. Uzņēmums pat lūdzis Nīderlandes valdībai datu centra būvniecību padarīt par valsts nozīmes projektu. Sabiedrības pretestības dēļ gan pagaidām zemes gabala pārdošana īsti nekust no vietas. Savukārt Nīderlandes nekustamā īpašuma aģentūras pārstāvis norādījis, ka zeme tiks pārdota “tikai tad, ja “Facebook” izpildīs obligāto ilgtspējības prasību kopumu”.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Māris
    15.01.2022 13:34

    Lūdzu skaidrot, kas ir vēja ģeneratori? Tie ražo vēju?

    Basics
    15.01.2022 15:53

    Un viss tādēļ, lai cilvēki sēdētu metaversā kā matrixa mucās ar vadiem paurī.

    Mārtiņš
    15.01.2022 19:38
    Reply to  Basics

    Vismaz tā varēs biežāk iziet no mājām, kaut vai virtuāli :D Ja tikai iemācītos virtualizēt visus nervu signālus, ne tikai redzi un dzirdi.

    Ēteris Buternieks
    16.01.2022 11:01
    Reply to  Mārtiņš

    Nevaru vien sagaidīt kad to varēs beidzot realizēt un ieslīgt kārdinošajā VR pasaulē!

    Gastons
    18.01.2022 10:21

    Kārumnieks :d

    Reklāma