Web Analytics
More
    Reklāma

    66% Latvijas iedzīvotāju ikdienā spēlē datorspēles

    Jaunākie raksti

    Datortehnikas veikala “Dateks” veiktais pētījums* liecina, ka divas trešdaļas jeb 66% Latvijas iedzīvotāju ikdienā mēdz spēlēt datorspēles, savukārt 39% aptaujāto datorspēļu izklaidei ļaujas vismaz reizi nedēļā un pieskaitāmi aktīviem datorspēļu spēlētājiem. Turklāt pētījumā secināts, ka datorspēles spēlē visu vecumu iedzīvotāji un tā vairs nav tikai jauniešu izklaide.

    Teju piektā daļa (19%) aptaujāto spēlē datorspēles katru dienu, katrs desmitais (11%) Latvijas iedzīvotājs šim izklaides veidam nododas 2-3 reizes nedēļā, bet nedaudz mazāk nekā desmitā daļa (9%)  respondentu datorspēles spēlē vismaz reizi nedēļā.

    Reklāma

    Datorspēļu spēlēšanai izmantotās ierīces

    Datorspēļu spēlēšanai visbiežāk tiek izmantots viedtālrunis (52%) un portatīvais dators (37%), retāk galda dators bez īpaša aprīkojuma (19%) vai planšetdators (13%).

    Specializētas ierīces – PC gaming datorus vai spēļu konsoles – datorspēļu spēlēšanai lieto aptuveni septītā daļa visu datorspēļu spēlētāju, attiecīgi PC gaming datorus izmanto 13%, bet spēļu konsoles – 15% datorspēļu cienītāju. Spēļu konsoles iecienījuši Latvijas iedzīvotāji vecumā līdz 40 gadiem, kas dzīvo Rīgā.

    Specializēti PC gaming datori ir aptuveni 79 000 jeb 13% sabiedrības. Pārsvarā šo auditoriju veido jaunieši vecumā līdz 30 gadiem, kas vēl mācās vai studē. Vienlaikus PC gaming datoru lietošanā ir ieinteresēti 36% no datorspēļu spēlētājiem. PC gaming datora iegādi tuvāko 12 mēnešu laikā apsver kopumā 170 tūkstoši jeb 28% datorspēļu cienītāju, kas norāda uz augšupejošu tendenci šīs jomas attīstībā.

    Datortehnikas interneta veikala “Dateks” pārstāvis Toms Zvīnis: “Mēs redzam, ka pieprasījums pēc specializētām datorspēļu ierīcēm, kā PC gaming datori, pēdējā gada laikā ir audzis. To ietekmē straujais tehnoloģiju attīstības lēciens pēdējā gada laikā, jo tirgū ienākuši jauni, jaudīgāki produkti.”

    Kādas spēles Latvijā spēlējam?

    Toms Zvīnis komentē: “Ja runājam par 3D datorspēlēm, tad galvenokārt tendences iezīmē spēlētāja vecums. Piemēram, sākumskolas vecuma bērnu vidū vienas no populārākajām datorspēlem ir Minecraft, Roblox un Fortnite. Ja pirmās divas var spēlēt uz teju jebkura pēdējo piecu gadu laikā iegādāta datora, tad Fortnite ir prasīgāka spēle un tieši tā bieži liek vecākiem izšķirties par pirmā kaut cik nopietnā spēļu datora iegādi savām atvasēm.

    12-18 gadus vecu jauniešu vidū iecienītas ir galvenokārt online spēles, kurās var komunicēt un sacensties ar citiem līdzīgi domājošiem. Visbiežāk tiek spēlētas Counter-Strike: Global Offensive, PUBG, Rocket League un Apex Legends. Parasti šajā vecumā katram izveidojas sava gaume un spēlētājs saprot, vai viņam vairāk interesē tieši sāncensība, ko sniedz online šaušanas spēles, sporta spēles, autosacīkstes, stratēģijas vai Battle Arena tipa spēles.”

    Kā komentē “Dateks” pārstāvji, jaunāko spēļu baudīšanu labā kvalitātē var atļauties labi algotā darbā strādājošie, tāpēc visbiežāk lieljaudas datorus iegādājas spēlētāji vecumā no 25 gadiem un vairāk, kuriem mazāk interesē spēļu sniegtās socializēšanās iespējas, bet gan to scenārijs un acīm baudāma grafiskā kvalitāte. Savukārt tie, kuri nevēlas atvēlēt četrciparu summu datora iegādei, bieži izvēlas vērot, kā populārākās spēles Twitch un YouTube tiešraidēs spēlē citi entuziasti jeb strīmeri. Tas Latvijā jau kļuvis par populāru un visai ierastu lietu.

    Geimingam piemērots klimats

    Kā tas nākas, ka datorspēles ir vairāk izplatītas tieši mūsu platuma grādos? Kā komentē “Dateks” pārstāvji, esam daļa no reģiona, kurā sakrīt vismaz diviem no trim faktoriem par labu datorspēlēm – garas ziemas un augstvērtīgs internets. Trešais noteicošais faktors ir pārējās ziemeļvalstīs salīdzinoši lielāka maksātspēja, kas ļauj biežāk atjaunot savus gaming datorus, kā arī iegādāties dārgākus un jaudīgākus risinājumus.

    T. Zvīnis piebilst, ka datorspēļu spēlēšanai ir izteikta arī sezonalitāte – interese būtiski pieaug, kad laika apstākļu un īsā dienas gaišā laika dēļ mēs aizvien vairāk laika pavadām telpās.

    Datortehnikas zīmola “Dateks” sadarbībā ar “Snapshots” veiktajā 1000 respondentu aptaujā novērtēti datorspēļu ieradumi Latvijā. Aptauja veikta no 19.08.2021. līdz 26.08.2021., aptaujājot 1018 respondentus vecumā no 16 līdz 65 gadiem, izmantojot CAWI metodi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gastons
    23.12.2021 09:32

    “Datorspēļu spēlēšanai visbiežāk tiek izmantots viedtālrunis (52%)” – spēlītes telefonā nav datorspēles, ja vien netiek izmantota kāda datorspēļu streaming platforma uz mobilo.

    Kursors.lv
    23.12.2021 10:03
    Reply to  Gastons

    Jā, lai arī visiem skaidrs par ko runa, varbūt videospēles būtu precīzāks apzīmējums.

    Roberts
    23.12.2021 13:32

    Mobile games ir žanrs.

    Josifs Tarasovs
    23.12.2021 11:53
    Reply to  Gastons

    Interesanti, kuram dikdienim ir tik daudz laika, lai zipatu spelites telefonā? Un kam tas vispar vajadzigs? Nav brinums, ka pasaule iet uz galu un tagad gramatu rokas nav panemis katrs otrais punkju tapa vai izlaidies tēvinjš.

    Rudolfs
    23.12.2021 12:25

    Tiešām grasies mācīt cilvēkiem, ko viņiem darīt ar savu personīgo brīvo laiku?

    Josifs Tarasovs
    23.12.2021 13:54
    Reply to  Rudolfs

    Nevajag uzreiz sanervozēties 🙂 Neviens neko nemāca, tikai norāda uz musdienu pasaules reālijām, kur cilvēks tiek notrulinās, stundām un dienām dzenājot speles telefonā. Ja tā aizpilda brivo laiku…tad bailiedomāties, cik garlaiciga ir ši cilveka dzive un vinš pats.

    Čiekurs
    23.12.2021 15:18

    Sniegpārsliņ, uz pasaules atradīsies kādi pāris miljardi cilvēku, kuri teiks, ka tu es garlaicīgs ar galu, tāpēc nesajūties īpašs.
    Ja čuvaks izbauda savu laiku virtuālajā pasaulē, tad, kas esi tu, lai teiktu, ka tas ir garām.

    REALAIS
    23.12.2021 23:26

    Tieši tā. Ja cilvēkam ir pavisam citas intereses nekā tev, tad būs tev tāds cilvēks garlaicīgs. Un tur nav nekāda sakara spēlē spēles vai vai ko citu, ko tu pats nedari un par ko neinteresējies. No vienas puses tu pats parādi savu seklumu skatoties uz citadākiem cilvēkiem ar nicinājumu. Ar tevi kā tādu cilvēku tu esi komentāros, es nemaz negribētu nemaz kontaktēties dzīve.

    Rudolfs
    24.12.2021 14:52

    Ouch. Man jau izskatās, ka drīzāk esam nonākuši laikos, kad acīmredzot cilvēks nav spējīgs saprast cik viņš ir sekls un pat par to lielās internetā :)

    Kursors.lv
    24.12.2021 15:10
    Reply to  Rudolfs

    Drīzāk cilvēkiem ir dziļi pie vienas vietas, ko apkārtējie domā par viņu. Tā nav nemaz tik slikta attieksme.

    Reklāma