Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas pētījums: pirātiska satura lapas tiek apmeklētas arvien retāk

    Jaunākie raksti

    Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs veicis pētījumu par pirātiska satura lapu apmeklējumu pandēmijas laikā. Izskatās, ka lietotāji pirātiska satura lapas apmeklē arvien retāk, dodot priekšroku ērtākai satura straumēšanai datoros, televizoros un viedierīcēs.

    Veiktais pētījums aptver laiku no 2017. gada līdzi 2020. gada nogalei, kad Covid-19 ietekmē jautājums par digitālā pirātisma apmēriem atkal kļuva ļoti aktuāls. Bet izskatās, ka pirātiska satura lapas tiek apmeklētas arvien retāk.

    Reklāma

    Statistika ietver informāciju par filmu, seriālu un mūzikas pirātismu. Interesanti, ka pat seriālu satura nelegāla patērēšana gājusi mazumā, lai arī daudzviet Eiropā ir problēmas tikt pie jaunākajiem seriāliem oficiālajos straumēšanas servisos.

    Vislabāk veicas mūzikai, kur šajā laika periodā pirātiska satura lapu meklējumi nokrituši par 80%, kas ir tikai loģiski. Mūzikas straumēšana ir salīdzinoši lēta, vienkārša un tā gandrīz nemaz netiek ierobežota vai sadalīta starp vairākiem straumēšanas pakalpojumu sniedzējiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andris
    12.12.2021 13:12

    Muļķības…

    Čiekurs
    12.12.2021 20:16
    Reply to  Andris

    Man kā pārliecinātam pirātam, kurš vairāk, vai mazāk seko līdzi šim saturam un tā patērētājiem kopš Latvijā piedzima internets, ar nožēlu jāatzīst, ka šī brīža 20 gadīgie jaunieši, iespējams, ir pēdējie, kuri ievērojamos apjomos ko piratizēs.
    Tas ir slikti, jo šur tur valda bardaks un ir sūdīgs saturs par ko maksāt naudu būtu neprāts.
    Tāpēc, draugi, atbalstiet finansiāli savu mīļāko pirātu līci, kamēr var!

    Mārtiņš
    12.12.2021 22:14
    Reply to  Čiekurs

    Man nebūtu iebildumu pret pirātiem, ja tie lielākoties uzvestos līdzīgi atvērtā koda programmētājiem – viss atklāti, bez slēptiem “zvērudārziem” un pārspīlēti uzmācīgām reklāmām.

    Krotow
    13.12.2021 00:24
    Reply to  Mārtiņš

    Var piekrist. Mūsdienu pirātu satura izplatītāju lielākā problēma ir vēlme iešķiebt klientam visu vienā – gan saturu, gan reklāmas, gan trojāņus. Līdz pakāpei kad no nepārbaudītām vietām kaut ko nopumpējot, ar garantiju iesēņosi vismaz pāris nelabumu droperus. Par šo tēmu softa krekeru aprindās pēdējos gados bija pamatīgs troksnis. Nesen sanāca izlasīt par dažu agrāk pazīstamu vecās skolas krekeru aiziešanu no biznesa ar pamatīgu troksni dēļ tā ka izplatītāji un pārpakotāji ar reklāmām un “pielikumiem” viņiem bojā reputāciju.

    Krotow
    12.12.2021 17:46

    Par mūziku varu piekrist. Interneta pieejamība un lētums kopā ar Spotify, YoutTube samestajiem klipiem u.tml. padarījuši fona mūzikas klausīšanos lētu un vienkāršu. Audiofīli sev saturu meklē citur, taču viņi savu atkarību parasti var atļauties apmaksāt ;)

    Filmas un spēles gan joprojām piratē uz velna paraušanu. Bijušais “pirātu līcis” jau nav vienīgā vieta, kur tikt pie kaut kā. Taču vismaz mūsu galā bijušo pirātu kontingents, kļūstot vecākiem un turīgākiem, vairs negrib čakarēties ar laušanu un spēles pērk Steam akcijās u.tml. Bonusā mazāk problēmu ar spēles pārnešanu uz citu datoru un problēmu gadījumā var uzbrēkt izstrādātājam.

    Mārtiņš
    12.12.2021 22:12

    Interesanti, cik liels svars tajos rezultātos bija Austrumeiropas valstīm. Domāju, ka Krievijas kino torentu trekeri vēl arvien ir lielā cieņā.

    Krotow
    13.12.2021 00:17
    Reply to  Mārtiņš

    Ir, ir. Un skatās arī tie, kuri pārvākušies uz rietumiem. Tiesa tie parasti skatās caur visādiem prokšiem, lai izvairītos no lokālās likumdošanas.

    REALAIS
    13.12.2021 12:02

    Nav gan muļķības. Kopumā viss iet uz peju ar pirātismu. Trakeri izmirst, lielie vēl turās.
    Man piemērs pašam par sevi. Esmu bijis jaunībā pietiekoši aktīvs visu kačājot pa velti, cik skatos, fano vien ir 4TB nokačāti. Bet tagad, kopš ir normāli ienākumi, es praktiski gandrīz ar to nenodarbojos. Mājās ir pieslēgts Netflix, Disney, Prime, mūzika caur youtube premium pa lēto. Spēles tagad uz ps5, iepriekas uz ps4…. pa dārgu? Pagaidu, kad nokrītas cena. Bet no aktīva lietotāja trakeriem, tagad esmu pa legālo.

    Kursors.lv
    13.12.2021 12:10
    Reply to  REALAIS

    Man līdzīgi, taču pirātisko vietņu jēga samazinās, jo vairs nav laika nekādām filmām un spēlēm.

    digitalk
    13.12.2021 12:20

    tātad jūs abi apgalvojat, ka jaunatne izmirst? :D

    Kursors.lv
    13.12.2021 13:06
    Reply to  digitalk

    Es domāju, ka no mūsu komentāriem diezgan skumjā veidā nolasās, ka mēs vairs neesam nekāda jaunatne. Bet ja runājam par jaunatni, tad man īsti nav skaidrs, kas viņus šobrīd interesē. OK, naudas visdrīzāk tur nav daudz un laika vairāk kā sajēgas. Loģiski būtu gribēt spert saturu, taču neesmu drošs vai Spotify un Netflix ar savu ērtību nav paņēmuši arī šo sabiedrības daļu.

    digitalk
    13.12.2021 13:32

    [dziļdomīgi skatās gaisā] mana paziņas drauga bērniem nav tās rocības, lai pirktu tripleA spēles katru mēnesi. video saturs ir reģionāli ierobežots (LV pamatā by TV3 gruppen) vai nav licenzēts vispār… strīmo. jo kačāt ir garlaicīgi un nemoderni.

    Name*
    13.12.2021 14:05

    Esmu redzējis, ka mūsdienās jaunatne skatās caur Discord. Sanāk, ka grupa sazvanās un viens paņem sāk dalīties ar savu ekrānu. Ir bilde, ir skaņa no filmas/seriāliem/raidījumiem, kā arī var runāties pa virsu, ja vēlas. Vai dzirdēt kā kāds elpo mikrafonā. :D

    Last edited 2 years ago by Name*
    REALAIS
    13.12.2021 13:27
    Reply to  digitalk

    Jaunatnes vairāk nepaliek. Bet nevar salīdzināt, to kas bija manā/tavā jaunībā un kas ir tagad pieejams. Un te manuprāt, tu esi ieciklējies kā tev bija jaunībā un domā, ka šobrīd tāpat tas turpinās.

    Kā jau minēju reālās izmaiņas ir redzamas pašos trakeros. Inperil, kas bija kvalitatīvs uz filmām/seriāliem ir beidzis darbību. Fano palicis ir tik neaktīvs auditorijā, ka ir kā ir. Trakeros protams ir kaut kas tāds ko pat legāli nevar nopirkt jo slēpj kaut kur.
    Bet laiki mainās, ne pa velti TikTok sāk izsist youtube skatījumos. Paskat cik daudz cilvēku uzturās Twitchā, Steam platforma uzstāda arvien jaunus rekordus aktīvajos lietotājos.

    Ja savā laikā būtu bijis netflix, tad 99%, ka kojās būtu sametušies priekš tādas lietas kā piemērs.

    digitalk
    13.12.2021 13:54
    Reply to  REALAIS

    varbūt statistiski % krītas, da i pofig. kreatīvo idiotu licenzēšanas shēmas tāpēc nemirst un joprojām tiek aktīvi apietas.

    “Fano palicis”

    drīzāk nekad nav bijis. man pie viņiem tik tīk LAV kontenta glābšana. aktīvie dara, lai arī nelegāli.

    Rūdolfs Putniņš
    13.12.2021 13:53

    Es domāju, ka mūzikas jomā viss ir skaidrs – ir lēti servisi, kas ērtības ziņā izkonkurē pirātus. Problēma pamazām kļūst TV saturs, jo ir daudz platformu, kas cenšas diferenciēties ar ekskluzīvo saturu. Tāpēc, ja gribi redzēt Foundation, Mandalorieti un Vičeri, ir jābūt vismaz 3 platformās. Ar spēlēm it kā nav tik briesmīgi, bet arī katram publicētājam ir savs launčers un nereti – arī veikals. Sāli vātī ber arī fakts, ka piratētās spēles nereti uzrāda labākus FPS par legālajām versijām.

    Krotow
    13.12.2021 16:16

    Par TV un filmām ir taisnība. Mana gadagājuma “kačātājiem” tam visam nav laika un/vai ir aktuālāka/interesantāka nodarbošanās. Pašam brīvais laiks tagad aiziet remontējoties, palīdzot radiem un hobijam. 2-3 reizes mēnesī tiek uzrauta kāda spēle. TV skatos ziņas vakarā (arī ne katru vakaru) un pāris seriālus, ko rāda reizi nedēļā. Pieļauju ka daudziem “bijušajiem” iet līdzīgi.

    Spēļu izplatītāju gribulis visu apkabināt ar DRM un saviem veikaliem pašu spēļu kvalitāti gan neuzlabo. Nav brīnums ka pirātiskās versijas kur viss šis murgs ir izgriezts, darbojas labāk.

    Roberts
    13.12.2021 15:55

    Man drīzāk interesē kad iznāks witcher 2 ko tad teiks šie statistikas autori.
    Seedu skaits bus desmitos tūkstošu.

    Name*
    13.12.2021 16:29
    Reply to  Roberts

    Piektdien jau varēs to redzēt. :)

    Roberts
    13.12.2021 16:03

    Filmas un seriāli un reģionu limiti ir tie kas trackerus neizkonkurēs. Personigi nav iebildumu maksāt par netflix , bet reizēm uznāk vēlme paskatīties piemēram visas marvels filmas. Atveram netflix un pārsteigums izrādās ka no 26 filmām var dabūt tikai 5. Vai arī tas pats ar bonda filmām.
    Kamēr būs tik problemātiski tikt pie satura bez čakara ar vpn es neredzu kādu kritumu pirātismā.
    Vēl piemeram ir tāds jauks serviss kā tvmaze kas vēsta par aktuālajiem servisiem.
    Nesen iznāca pirmā sērija no The Expanse season 6.
    Trackeri nav problemu atrast sēriju.
    Ja mēs google ierakstam šo sēriju man piemēram pat neizmet info kurā straumēšanas servisā es viņu varu noskatities.
    Kur tad tas stream ērtums ?

    Name*
    13.12.2021 16:31
    Reply to  Roberts

    Ierakstīju Google The Expanse un uzreiz izmeta, ka Amazon prime labajā pusē.

    Pičs
    15.12.2021 10:12
    Reply to  Roberts

    https://www.justwatch.com ērti var atrast, kur ko var skatīties. Marvel būs pieejams kopā ar Disney+ kuru kaut kad sola ieviest arī LV.

    Reklāma