Web Analytics
More
    Reklāma

    Ātrgaitas internets varētu beidzot sasniegt arī Antarktīdu

    Jaunākie raksti

    Makmerdo stacijā, kas atrodas Antarktīdas krastos, un, ko vada ASV Nacionālais zinātnes fonds (National Science Foundation – NSF), šajā brīdī aktīvi notiek dažādi zinātniskie pētījumi. No oktobra līdz februārim tur valda arktiskā vasara, dodot iespēju pat 1000 pētniekiem doties un veikt dažādus nopietnus pētījumus. Lai arī viņi var strādāt mūsdienīgās laboratorijās, viena pašsaprotama lieta gan netiek dota – ātrgaitas internets. Tomēr tas drīz varētu mainīties.

    Šī gada sākumā NSF sāka nopietni pētīt iespēju izveidot optiskās šķiedras kabeli, kas virzītos pa jūras gultni no Antarktīdas uz Jaunzēlandi vai Austrāliju. Šī ideja bija aktuāla jau pirms desmit gadiem, taču tobrīd bijušas citas prioritātes. Ja šie plāni tiks realizēti, tas transformēs gan pētniecību, gan ikdienas dzīvi šajā saltajā pasaules daļā.

    Reklāma

    Makmerdo stacija

    Pētnieki varētu tiešsaistē straumēt ikdienas darbības, analizēt satelītattēlus reāllaikā, uzlabot kiberdrošību. Ātrgaitas internets dotu iespēju arī ievākt jauna veida informāciju, piemēram, seismiskos datus. Kabelim varētu pievienot sensorus, lai nepārtraukti novērotu temperatūru un spiedienu Dienvidu okeānā, kas apskalo Antarktīdas krastus. Tādējādi pētnieki spētu izprast, cik ātri attīstās klimata pārmaiņas.

    Papildus pētniecības iespējām ātrāks internets ļautu stacijas apmeklētājiem vieglāk sazināties ar ģimeni, kolēģiem ārpus Antarktīdas, kā arī plašāku sabiedrību.

    Šobrīd pētniekiem interneta izmantošanas iespējas ir ļoti ierobežotas. Piemēram, dati jāglabā cietajos diskos, lai fiziski atgrieztu mājās un nodotu kolēģiem, liedzot iespēju tos analizēt reāllaikā. Tas arī papildzina pašu pētījumu norisi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    25.11.2021 12:46

    Vai tad Īlona pavadoņi tur nebūs pieejami?
    Kabelis dos piekļuvi internetam tikai vienā stacijā, kā ar pārējām?

    Reklāma