Web Analytics
More
    Reklāma

    Lielbritānijā tiks aizliegta jebkāda viedtālruņu lietošana pie stūres

    Foto: Digital Trends

    Jaunākie raksti

    Lielbritānijas valdība pastiprina jau esošos likumus cīņā pret viedierīču lietošanu pie stūres – jau šobrīd ir aizliegts rakstīt ziņas vai zvanīt, ja vien tas nav ārkārtas gadījums. Likuma papildinājumi vēsta, ka no nākamā gada jebkāda veida darbības ar viedtālruni, atrodoties pie stūres, būs aizliegtas. Tostarp foto un video uzņemšana, spēļu spēlēšana vai sociālo saziņas lietotņu pārskatīšana.

    Protams, šādas darbību aizliegums šķiet pašsaprotamas, taču līdz šim Lielbritānijā tas nebija ierakstīts likumos, tāpēc juridiski, piemēram, video uzņemšana pie stūres nebija aizliegta. Tagad savu viedtālruni pie stūres nevarēs lietot arī tad, kad mašīna stāvēs un nekur nekustēsies. Ceļu satiksmes noteikumos plānots iekļaut punktu, ka stāvēšana uz ceļa, piemēram, atrodoties sastrēgumā vai pie sarkanās gaismas, arī skaitās braukšana.

    Reklāma

    Vienīgais izņēmums ir maksājuma veikšana, piemēram, par maksas ceļa lietošanu, savukārt maksāšana par pirkumiem tiešsaistē nav gana labs iemesls, lai izmuktu no 200 mārciņu soda par neatļautu viedtālruņa lietošanu pie stūres. Tiesa, savas ierīces drīkst lietot brīvroku režīmā, izmantojot navigācijas lietotnes, bet tām jābūt novietotām drošā statīvā.

    Lielbritānija jau ilgstoši centās novērst caurumu likumos, kas faktiski atļauj lietot viedtālruni pie stūres, ja vien netiek sūtītas ziņas vai veikti zvani. Valdības pārstāvji norāda, ka Lielbritānijā pārāk daudz cilvēku cieš negadījumos, kurus izraisīja tieši viedtālruņa lietošana pie stūres, bet, līdz ar jaunajiem papildinājumiem, likums ir “ievests 21. gadsimtā”.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    24.11.2021 09:32

    Tātad, telefonā Waze aplikācijā iebakstīt bedri nedrīkstēs, bet mašīnas milzīgajā planšetē bakstīt sēdekļu apsildi, regulēt iestatījumus, vai ievadīt navigācijas gala punktu varēs? Izklausās tik pat neloģiski, kā mūsu valdības lēmumi aizliegt ziemasvētku tirdziņus, bet atļaut apmeklēt centrāltirgu, vai braukt pārpildītā trolejbusā! :)

    Čiekurs
    24.11.2021 10:17
    Reply to  Skābene

    Lai arī Waze bakstīšana pie stūres arī ir garām, taču nedomāju, ka tādu nieku dēļ rodas daudz avāriju. Sūdi sākas, kad sāk lietot soc tīklus, spēlītes, lasa ziņas utt- šis tā paņem uzmanību, ka vairs pilnīgi nejūt, kas notiek uz ceļa.
    Arī aizliegums lietot viedtālruni stāvot sastrēgumā ir loģisks. Stāvi sastrēgumā, paliek garlaicīgi un ir brīvis brīdis, sāc spaidīt telefonu, sastrēgums beidzas, vai arī deg zaļā gaisma, bet telefonu turpini spaidīt.
    No sērijas rādi pagriezienu arī, ja esi viens uz ceļa. Tīri lai pierastu pie sistēmas un darītu to automātiski.

    kuku
    24.11.2021 10:22
    Reply to  Skābene

    Doma pareiza, ja uz to skatās no viedokļa “iebūvētās infotainmenta sistēmas ir ļaunums”.

    davix
    24.11.2021 16:07

    Droši vien šis nav pilnīgs tulkojums un precizējumam “viedtālruni pie stūres nevarēs lietot arī tad, kad mašīna stāvēs un nekur nekustēsies” – tas ir domāts pie ieslēgtas auto aizdedzes. Savādāk tas izskatās, ka ir pārkāpums lietot viedtālruni ielas malā vai auto stāvvietā ar izslēgtu motoru, ja vien sēdi šofera krēslā. Tā jau diez vai bija domāts.

    Elektriķis
    24.11.2021 18:01
    Reply to  davix

    Hmmm…”pie ieslēgtas aizdedzes” – ko tas īsti nozīmē? Šķiet ka EV gadījiumā robeža nav nosakāma. Arī ICE gadījumā: kādēļ es nevarētu ar ieslēgtu motoru sēdēt savā pagalmā un bakstīties pa telefonu?
    Varbūt derētu: “piedalies satiksmē”?

    Reklāma