Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” un NASA pārbaudīs, vai satelīta ietriekšana asteroīdā var mainīt tā virzienu

    Jaunākie raksti

    Lai arī lielākoties asteroīdi Zemei nav nodarījuši postu, tie joprojām ir bīstami. Daži no tiem diametrā pietuvojas pat 1000 km, tāpēc šāda objekta saduršanās ar Zemi radītu katastrofu. Tomēr tehnoloģiju attīstība var ne tikai brīdināt par asteroīda tuvošanos. Kopš 2017. gada NASA veic testus, lai noskaidrotu, vai satelīta ietriekšana asteroīdā var mainīt tā kursu. Savukārt kopš 2019. gada šajos testos piesaistīts “SpaceX”. Viens no izmēģinājumiem kopdarbā notiks jau šonedēļ.

    “SpaceX” informējis, ka 23. novembrī 22:21 pēc vietējā laika plāno testu (Double Asteroid Redirection Test -DART), kura laikā mēģinās asteroīdu novirzīt no kursa. Šajā izmēģinājumā tiks izmantota “Falcon 9” nesējraķete un satelīts. Satelīts tiks ietriekts asteroīdā, lai noskaidrotu, vai un cik tas ir efektīvs veids, kā mainīt tā virzienu.

    Reklāma

    DART mērķis ir binārais asteroīds Didymos, kas sastāv no divām daļām (nosaukums tulkojumā no grieķu valodas nozīmē “dvīņi). Tas būtu palidojis garām Zemei nākamgad un vēlreiz 2024. gadā, abās reizēs nesastopoties ar mūsu planētu.

    Vienlaikus NASA identificējusi vismaz 23 asteroīdus, kuri tuvāko 100 gadu laikā potenciāli varētu sadurties ar Zemi. Tāpēc jo īpaši svarīgi ir veikt šādus testus, kas varētu mainīt asteroīda lidojuma virzienu un novērst iespējamu postu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    22.11.2021 13:50

    Atliek cerēt ka ar trajektorijām nekļūdīsies un nobīdītais klucis pēc pārdesmit gadiem neatgriezīsies citā vēl nelabākā leņķī.

    Lauris
    22.11.2021 16:17

    Tas būtu palidojis garām Zemei nākamgad un vēlreiz 2024. gadā, abās reizēs nesastopoties ar mūsu planētu. Pateicoties SpaceX aktivitātēm, tas garām nepalidos.

    Reklāma