Web Analytics
More
    Reklāma

    Logitech MX Keys bezvadu tastatūras un MX Master 3 bezvadu peles apskats

    Jaunākie raksti

    Noteikti jāsāk ar to, ka katram cilvēkam ir savi ieradumi. Man tai skaitā. Un, tā kā katru dienu rakstu simtiem un dažkārt pat tūkstošiem vārdu, esmu ar savu tastatūru saaudzis kopā kā viens vesels. Atļaušos atklāt, ka mani paradumi ir visai mietpilsoniski, kad runājam par tastatūrām – man patīk brūnie mehāniskie tastatūru slēdzīši un izmantoju ikdienā gan tā dēvēto TKL, gan arī 75% izmēra tastatūru. 75% ir mans mīļākais izmērs, jo tastatūra ir kompakta, bet vienlaikus nepazūd F1… F12 taustiņi un bultiņas.

    Savas kārtis esmu atklājis, tagad varam ķeries klāt pie apskata.

    Reklāma

    Šoreiz pie mums atbraukuši īsteni mājas ofisa bruņinieki – Logitech MX Keys bezvadu tastatūra un Logitech MX Master 3 bezvadu pele. Abas ir zvērinātas bezvadu ierīces, tās pat ar pievienotu USB Type-C vadu tikai lādējas, bet ar datoru vai citu ierīci sazinās tikai bezvadu režīmā.

    Logitech MX Keys tastatūras cena ir ap 110 eiro, Logitech MX Master 3 pelīte maksā ap 105 līdz 115 eiro atkarībā no krāsas.

    Logitech MX Keys

    Logitech MX Keys tastatūras izmēri ir 2 x 13.2 x 43 cm un tā sver aptuveni 800 gramus. Pilna taustiņu komplekta tastatūrai Logitech MX Keys ir izmēros maza. Pieejama arī Logitech MX Keys Mini tastatūras versija, kurai nav ciparbloka.

    Avots: Logitech

    MX Keys tastatūra veidota no metāla un taustiņi ir no ļoti kvalitatīvas plastmasas, te sūdzībām nebūtu jārodas. Tastatūrai ir balts izgaismojums, turklāt ierīcei ir arī iebūvēts tuvuma sensors, kas ieslēdz izgaismojumu tikai, kad tuvini roku tastatūrai un sāc rakstīt. Kad no galda aiziesi prom, MX Keys tastatūras izgaismojums izslēgsies, lai taupītu enerģiju.

    Tastatūra ir nedaudz pacelta leņķī no galda, bet ar to arī visa ergonomika beidzas, jo MX Keys tastatūrai nav nekādu papildu peciņu, lai to varētu pacelt vēl vairāk no galda. Tas nozīmē, ka nekādus paliktņus zem plaukstām likt nevajadzēs, bet Logitech piedāvā atsevišķi šai tastatūrai piepirkt klāt arī plaukstu atbalstu.

    MX Keys tastatūras komplektā atradīsi USB puļķi (Unifying USB receiver) un 1.3 metrus garu USB vadu (Type-C uz Type-A) tastatūras uzlādei. Ka jau minēju sākumā – vads noderēs tikai un vienīgi uzlādei, jo MX Keys tastatūra darbojas tikai bezvadu režīmā kopā ar Unifying USB puļķi vai Bluetooth savienojumu.

    Tiek solīts, ka ar vienu uzlādi MX Keys tastatūra strādā 10 dienas, ja izmantosi taustiņu izgaismojumu. Ja izgaismojumu neizmantos, MX Keys tastatūra darbosies 5 mēnešus. MX Keys tastatūras uzlāde aizņem aptuveni trīs stundas, uzlādes laikā tastatūra darbojas kā ierasts.

    MX Keys tastatūru varēsi savienot ar trīs ierīcēm vienlaikus, uz tastatūras ir ērti izvietoti taustiņi, lai varētu ātri pārslēgties starp savienotajām ierīcēm.

    MX Keys tastatūra ir ļoti klusa, bet neko citu nemaz negaidīju no šāda tipa tastatūras. Tā nekaitinās mājiniekus un kolēģus ofisā.

    Spraužam MX Keys tastatūru klāt pie datora un tā uzreiz piedāvā uzstādīt Logitech Options programmatūru, bet vari arī bez tās iztikt. Logitech Options programmatūra ļaus pielāgot Logitech ierīču darbību, īpaši ieteiktu uzstādīt Logitech Options programmatūru tiem, kam ir vairākas ierīces ar Unifying USB receiver. Varēsi izmantot vienu Unifying USB receiver, lai pie datora pievienotu vairākas saderīgas Logitech ierīces. MX Keys tastatūru un Logitech MX Master 3 pele datorā aizņems tikai vienu USB pieslēgvietu.

    MX Keys tastatūru paredzēts izmantot kopā ar Windows 10, Windows 11 vai jaunākajām Apple macOS versijām. Kopā ar minētajām operētājsistēmām MX Keys tastatūrai darbosies visi taustiņi. Kopā ar Linux nedarbosies mediju pārvaldība, bet Android, iOS un iPadOS viedierīcēs nestrādā kalkulatora taustiņš.

    Atzīšos, ka MX Keys tastatūra un vispār plakanās tastatūras nav mans stils, bet tiem, kuri vēlas Apple stila tastatūru MX Keys būs perfekta izvēle. Izmēģināšanai saņemtajai tastatūrai ir lielais Enter taustiņš, kas daudziem iet pie sirds. Uz iepakojuma gan rakstīts “US INT’L”, ko nevajag jaukt ar parasto tā dēvēto US izkārtojumu, kam piederas mazais, horizontālais Enter.

    Logitech MX Master 3

    Logitech MX Master 3 pele dodas ergonomiskas peles virzienā, tā nav mežonīgi sašķiebta, bet tā ir noteikti ļoti ērta. Uzreiz gan jāpiebilst, ka MX Master 3 pele ir visai liela (gara) un smaga, kas nedaudz pabojā iespaidu par pelīti. Jāuzteic Logitech, jo MX Master 3 pele tikusi pie pamatīga izmēra slīdvirsmām, te viss ir labākajā kārtībā.

    Pogu skaits uz MX Master 3 pelītes ir vismaz sākumā drusku apdullinošs, te jau atkal Logitech ir pamatīgi piestrādājis, lai pogas būtu ērti sasniegt, bet ikdienā tās netraucētu un netiktu netīšām spaidītas. Neskaitāmām geimeru pelēm te būtu, ko pamācīties.

    Noteikti interesantākā MX Master 3 pelītes nianse ir peles rullītis, kas izgatavots no metāla. Bet ar to viss nebeidzas, jo te tiek izmantots MagSpeed elektromagnētisks rullītis ar diviem režīmiem – viens režīms ir parastais ar nelielu klikšķi lapas ritināšanas laikā, otrs režīms ir bez klikšķa un tiek solīts, ka sekundes laikā varēsi pārskrollēt 1000 līnijas, piemēram, Excel tabulā. Režīmi pārslēdzami ar nelielu pogu aiz rullīša, kur geimeru pelēm pielāgo DPI. Faktiski arī pirmais režīms daļēji strādā ātrās skrollēšanas režīmā, atliek vien rullīti ātrāk iegriezt.

    Rodas pat sajūta, ka MagSpeed elektromagnētisks rullītis peld gaisā, tam gandrīz nav berzes. Zemāk redzamajā video parādīts, cik ilgi griežas rullītis ar iespējotu klikšķi un pēc tam bez šī klikšķa.

    MX Master 3 pelei ir arī otrs rullītis, ka paredzēts satura ritināšanai horizontāli. Rullīši sadarbojas un ir pielāgojami darbam ar Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Google Chrome, Safari, Zoom, Microsoft Teams, Word, Excel®, PowerPoint un Edge lietotnēm.

    Zem horizontālā rullīša ir divi papildu taustiņu, kas darbojas kā Back un Forward pogas pēc noklusējuma. Bet peles pamatnē ir paslēpta vēl viena poga, kas Windows datorā izsauc saskarni, ko iegūstam ar Win + Tab taustiņu nospiešanu. Šai pogai ir arī citas iespējas (skat. pievienotos attēlus zemāk), bet tās ir ne visai ērti izsaucamas.

    Arī MX Master 3 pelīti varēsi savienot ar trīs ierīcēm, pārslēgšanās gan nav super ērta, jo nākas to darīt ar podziņām peles apakšdaļā. MX Master 3 tāpat izmanto Unifying USB receiver un Bluetooth savienojumus.

    MX Master 3 pelei ir 400 DPI sensors, kas nozīmē, ka pat 4K ekrānā peli nenāksies pacelt no galda virsmas. Tiek solīts, ka MX Master 3 pele darbosies uz jebkuras virsmas, arī uz stikla, un tā arī ir.

    Atkal jau atļaušos pasūdzēties par to, ka MX Master 3 pelīte darbojas tikai bezvadu režīmā, vads paredzēts tikai uzlādei. Ar vienu uzlādi MX Master 3 pele darbosies 70 dienas, uzlādes ilgums ir aptuveni divas stundas. 1 minūtes lādēšana nodrošinās darbu ar MX Master 3 peli trīs stundu garumā.

    Kopumā teiktu, ka MX Master 3 pelīte ir ļoti forša un negaidīti ērta. Varētu vēlēties, lai tā ir vieglāka un varbūt arī nedaudz mazāka (īsāka). Mazāku roku īpašniekiem MX Master 3 pele nebūs ērta.

    Pie rullīša bez klikšķa ir jāpierod, bet pēc pāris dienu lietošanas varu apgalvot, ka atgriezties pie parastā rullīša bija gandrīz nepatīkami. MX Master 3 ļoti labprāt izmantotu kā ofisa pelīti, bet vismaz pagaidām mani attur salīdzinoši augstā MX Master 3 cena.

    Nobeigumā

    Ar Logitech MX Keys tastatūru centos būt neitrāls, jo šādas plakanās tastatūras nekad pie sirds nav gājušas. Jā, zinu, ir cilvēki, kuri atkal nesaprot apsēstību ar mehānisko taustiņu tastatūrām un viņiem šķiet, ka mehāniskās tastatūras ir velna izgudrotas. Laikam lielākais iebildums man būtu pret to, ka MX Keys tastatūra ir dikti izraibināta ar Win + Mac taustiņu apzīmējumiem, kā arī varētu vēlēties, lai tā darbotos arī vada savienojuma režīmā.

    MX Master 3 pelīte man ļoti gāja pie sirds, tā ir visai liela un pasmaga, bet ofisa pelei tas ir pieņemami. Ļoti patika, ka papildu pogas ir ērti novietotas un vienlaikus tās ikdienā netīšām nospiest nevarēsi. 400 DPI ir kā kulaks uz acs, ja MX Master 3 pelīti nākas izmantot kopā ar 4K ekrānu. Talkā nāk arī pamatīgā izmēra slīdvirsmas. Pie MX Master 3 peles rullīša arī pierod ātri un vairs nav vēlmes no tā atvadīties.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Putniņš
    10.11.2021 13:29

    MX Master 3 ļoti labprāt izmantotu kā ofisa pelīti, bet vismaz pagaidām mani attur salīdzinoši augstā MX Master 3 cena.

    Varbūt nav tieši par apskatnieka gadījumu, bet kopumā šis man nav saprotams. Ja ar ofisu ir domāts darbs, tad 115EUR par darbarīku, ko ikdienā lieto savas 260 dienas gadā ir smieklīgs cipars. Es ar neizpratni skatos uz visiem, kam ofisā ir Optimas līnijas trīspogu peles un klaviatūras. Darbs ir tas, kur jūs pavadāt lielāko daļu dzīves – tur arī ir nepieciešami labākie rīki. Nevis mājās, kur vakarā dotku uzrambāt. Dauziet savus darba devējus (vai sevi) – ofisā tikai pašu ērtāko klavieri un peli vai trackball.

    Gastons
    10.11.2021 13:45

    Lietoju precīzi sādu komplektu darbā, esmu apmierināts, neko vairāk nevar vēlēties. Mājās ir arī MX Master 1 pele, vizuāli tā man patīk labāk, bet niansēs, protams, jaunā ir foršāka.

    Rūdolfs Putniņš
    10.11.2021 14:47
    Reply to  Gastons

    O, diezgan cienījams vecums pirmajam māsterītim. Slēdzis nesāka streikot? Man savulaik bija un sākās pēc dažiem gadiem dubultklikšķa problēma.

    Gastons Gašpuitis
    10.11.2021 18:02

    Es pirmo nopirku lietotu pirms pāris gadiem! Nē, slēdzis strādā kā nākas, bet bija error ar skrullīti, nevarēja pārslēgt režīmus, bet internetā ir labs video kā pats 10 min laikā var salabot.

    Edgars K
    10.11.2021 14:52

    Interesanti – trackball vaita joprojām skaitās trendīgi?

    Rūdolfs Putniņš
    11.11.2021 11:48
    Reply to  Edgars K

    Ir kam der. Arhitekti piem. iemīlējuši. Domāju, ka telpiskajiem darbiem nav slikta manta.

    Gastons Gašpuitis
    10.11.2021 18:04
    Reply to  Artis Ābols

    Diezgan skarbi, tāpēc sev nopirku lietotu pa 50, bet darbā jau atļāvās nopirkt jaunu :D

    Kaspars
    11.11.2021 10:04
    Reply to  Artis Ābols

    Un cik par mehānisko klavieri tika atdots, ja nav noslēpums? :)

    10.11.2021 16:07

    Mans komplektiņš. Lietoju kādu gadu. Pārslēgšanās starp trim ierīcēm ir must have. Ja uzinstalē logitech softu uz abiem datoriem, tad var arī starp ierīcēm kopēt failus.

    Pičs
    11.11.2021 08:52
    Reply to  Artis Ābols

    Pievienojos fanu pulkam. Man arī MX Keys un MX Anywhere 2S

    Mahmuds
    10.11.2021 18:51

    Arī es gadus 20 lietoju Logitech peli un gadus 15 klaviatūru. Šobrīd nu jau gadus 3 ir K360 klaviatūra un M705 pele (cena par abiem ap 70€).

    Guntis Čoders
    10.11.2021 20:33

    Es arī pirms kāda laiciņa iegādājos šo komplektiņu. Nu pa skaisto un praktisko.
    Ne tikai materiālu un pogu kvalitāte, bet arī funkcija pārslēgties starp darba laptop un mājas PC ir bomba! Cipars nav mazs, bet tiešām iesaku!

    Dzintars Rudzītis
    10.11.2021 22:13

    Tieši plānoju šādu komplektu pirkt, bet kur tādas cenas, es salīdzini lv redzu citu cenu, ap 80-90eur, gan pelei, gan klavenei

    Qurious
    10.11.2021 22:23

    My 2 cents: mx master 1 – pēc 12 mēnešiem sāka izēst akumulatoru pāris dienās, nomainīti 2 gab aķi un arī ar tiem problēma nepazuda. Noriskēju – paņēmu mx master 3 pirms pusgada: jālādē reizi 3-4 nedēļās, rullītis labāks kā iepriekšējai un iespēja pārslēgties starp datoriem ir uber atvieglojums (kas nezin – papildus uztvērējs NAV nepieciešams), kas ļauj ne tikai “aizbraukt” uz blakus monitoru (kas ir fiziski cits pc, pat ar citu OS), bet arī copy/paste strādā. Pagaidām iesaku (ja neparādīsies problēma ar akumulatoru arī šai) cilvēkiem kam der forma (pārvieto peli ar visu delnu), pārējiem iesaku mx anywhere – viss tas pats tikai klasiskā izpildījumā (tiem kas peli kustina ar pirkstiem, delna stacionāra). Par tastatūru: tika izskatīta mx keys, bet nācās izbrāķēt par G413. Galvenais – izkārtojums, mx netiek piedāvāts ANSISO variantā (abi shift, backspace un enter lieliel). Apgaismojums – mx gaisma noplūst pa taustiņa perimetru, g413 spīd tikai uzraksts un sarkanā krāsā kas neapžilbina un nenogurdina tumsā. Bonuss kas kļuva par must have – macrosi. Netīšām atklāta fīča kļuva man ir ieekonomējusi kaudzi stundas, aizvietojot repetitive uzdevumus un man šķiet logi options tādas nav. Un protams mehānika- nav cherry, bet drukāšanas ātrums un precizitāte uz g413 izauga. No… Read more »

    Uldis
    11.11.2021 10:05

    Pievienojos MX keys slavētājiem. Lietoju arī kādu pus gadu un esmu ļoti apmierināts. Pirms šīs klaviatūras biju savas ideālās klaviatūras meklējumos, gribēju ar apgaismojumu un labiem zemajiem taustiņiem. kad iznāca šī, sapratu ka tā būs īstā! Peli gan vēl briestu mainīt, pagaidām vecā M705 (vēl ar Logitech veco logo) kalpo ļoti labi…

    KKTK
    12.11.2021 09:33

    Es ar ļoti, ļoti kārām acīm skatījos uz MX Keys, bet tomēr beigās nopirku jaunu vecu (modelis) apple klaviatūru ar vadu. Tomēr brutāls alumīnijs, pārbaudīti taustiņi. Un vēl dēļ vada (nav jālādē) un dzīvos 3x ilgāk kā labākie no Logi. Kāpec tāda skepse? Jo G603, pele – jā strādā lieliski gan ar puļķi, gan zilsazomē (pat uz MAC), taču pēc gada nosprāga, labi, ka pirms garantijas beigām.

    KKTK
    12.11.2021 09:35
    Reply to  KKTK

    Aizmirsu pielikt – ja kādam bez Logi softa vajag braukāt ar to pašu peli un klavieri starp vairākiem datoriem, tad atcerieties veco labo Synergy – https://sourceforge.net/projects/synergy-stable-builds/
    Vai kādu no alternatīvām – https://rigorousthemes.com/blog/best-synergy-alternative/

    zirgs
    25.11.2021 10:38
    Reply to  KKTK

    Es kā reiz tikko nomainīju veco labo brutālo lielo vada apple uz mx keys for mac. Ir labāk.

    vienalga
    12.11.2021 12:28

    jau pāris mēnešus lietoju mx keys ar mx master 3 peli. pele manai nelielai plaukstai mazliet mazliet par lielu, lai būtu ideāla lietošana. satvēriens, ērtība, slīdamība pelei ideāla. pēc pierašanas ļoti jūt starpību ar iepriekšējo “parastu” peli. kopumā ļoti labs komplekts ērtai strādāšanai. peles sānu pogas/rullīšus praktiski neizmantoju. Iespējams ja būtu jāmontē video vai tml. darbi sanāktu pielietojums. Mazo plaukstu īpašniekiem – ņemiet anywhere 3 peli. Kādu brīdi domāju iepirkt keychron k3 v2. Tagad skatos labāk nuphy air75. Abas zemā profila mehāniskās klaviatūras. Gribās mazliet citādāku pieredzi un saprast kas man labāk der.

    Reklāma