Web Analytics
More
    Reklāma

    BKUS piegādātas un uzstādītas vairākas iekārtas Mātes piena bankas izveidei

    Jaunākie raksti

    Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar Rimi un partneriem turpina darbu pie pirmās Mātes piena bankas izveides Latvijā, lai nodrošinātu, ka izdzīvošanai tik svarīgo mātes pienu saņem arī tie priekšlaikus dzimušie bērni, kuru mammām piena nav. Sperot būtisku soli tuvāk lielajam mērķim, ceļu līdz Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai (BKUS) ir noslēgusi arī piena automātiskā pasterizēšanas iekārta, piepulcējoties citām jau uzstādītajām iekārtām, kas nepieciešamas Mātes piena bankas izveidei.

    Mammas piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim viņa pirmajos dzīves mēnešos, taču vismazākajiem bērniņiem tas ir kritiski nozīmīgs ne vien izdzīvošanai, bet arī turpmākās dzīves kvalitātei. Diemžēl ne visām māmiņām, mazulim piedzimstot pirms laika, ir savs piens. Tāpēc visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek.

    Reklāma

    Pašlaik Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā nav Mātes piena bankas. Piena bankas funkcionēšanai nepieciešamas dažādas specifiskas iekārtas, tostarp automātiska mātes piena pasterizēšanas iekārta, profesionālās laboratorijas saldētavas, laboratorijas iekārtas piena mikrobioloģiskajai analizēšanai, bioloģiskās drošības skapis, aukstumsomas piena transportēšanai, trauki piena uzglabāšanai u. tml.  Līdz šim par saziedotajiem līdzekļiem BKUS Neonatoloģijas klīnikā, kur atradīsies Mātes piena banka, ir uzstādītas vairākas nepieciešamās iekārtas – piena analizators un sonifikators. Šoruden, pateicoties ziedotāju aktivitātei, esam vēl tuvāk mērķim – BKUS ir piegādāts arī CO2 inkubators laboratorijai, kas nodrošinās nepieciešamos apstākļus donoru piena mikrobioloģiskajai testēšanai. Tāpat ir piegādāts automātisks mātes piena pasterizators Sterifeed S90, kas nodrošinās pilnīgi automatizētus donoru piena pasterizācijas ciklus, un sagādāts arī piena pudeļu aizvalcētājs, lai hermētiski noslēgtu pasterizējamās pudelītes. Bet drīzumā tiks uzstādīts arī laboratorijas ledusskapis un divas laboratorijas saldētavas – īslaicīgai un ilglaicīgai piena uzglabāšanai.

    Processed with VSCO with al1 preset

    “Mātes piena banka būs ļoti vērtīgs palīgs priekšlaikus dzimušiem bērniņiem garajā ceļā uz veselību un augšanu lieliem. Savukārt priekšlaikus dzimušo bērnu vecāki noteikti varēs justies drošāk, zinot, ka šāda veida palīdzība bērniņam ir pieejama arī Latvijā. Esam ļoti gandarīti, ka kopā ar Rimi un partneriem veiktais lielais darbs šobrīd ir pavirzījies tik tālu, lai mēs jau varētu redzēt reālas Mātes piena bankas aprises un tuvoties dienai, kad varēsim sniegt papildu atbalstu priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem un viņu vecākiem,” stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

    Donoru ziedotais mātes piens primāri būs paredzēts priekšlaikus dzimušiem bērniem, kuru svars ir mazāks par 1500 gramiem, un īpašos gadījumos arī lielākiem bērniņiem pēc plašas zarnu operācijas, nodrošinot zīdaiņa imūnsistēmas, gremošanas un nervu sistēmas attīstībai nozīmīgu un pilnvērtīgu uzturu. Tas ļaus samazināt nekrotizējošā enterokolīta un tievās zarnas sindroma gadījumu skaitu priekšlaikus dzimušo mazuļu vidū, kā arī sniegs papildu atbalstu mātēm zīdīšanas praksē.

    “Mēs aicinām ikvienu Rimi pircēju un visu Latvijas sabiedrību likt kopā spēkus Mātes piena bankas izveides finiša taisnē, lai beidzot varētu stāties līdzās kaimiņiem lietuviešiem un igauņiem, kur šādas piena bankas darbojas jau attiecīgi 5 un 11 gadus, kā arī visām citām Eiropas Savienības valstīm, kas priekšlaikus dzimušiem bērniem sniedz veselīgai augšanai un labai dzīves kvalitātei nepieciešamo uzturu. Mums prieks, ka varam palīdzēt Bērnu slimnīcas fondam un ļaut sabiedrībai iesaistīties un ziedot ērti dažādos veidos, apmeklējot gan mūsu veikalus, gan e-veikalu,” paužRimi Latvia ārējās komunikācijas vadītāja Inga Bite.

    Kopumā Mātes piena bankas izveidošanai nepieciešami 150 000 eiro, un līdzekļu savākšanai Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar Rimi organizē labdarības akciju. Tās laikā līdz 24. novembrim Rimi pircējiem ir iespēja ziedot ziedojumu kastītēs pie kasēm un iegādāties īpašus kampaņas produktus, no kuriem daļa ieņēmumu tiks ziedoti Mātes piena bankas izveidei; tāpat ir iespēja novirzīt šim mērķim Mans Rimi kartes uzkrājumu, kā arī veikt ziedojumu rimi.lv e-veikalā. Ikvienam ir iespējams sniegt atbalstu Mātes piena bankas izveidei, ziedojot Bērnu slimnīcas fonda mājaslapā.

    “Kopā mēs varam vairāk, un mums ir liels prieks būt partneriem un daļai no Mātes piena bankas izveides projekta. Jaundzimušie un māmiņas mums ir īpaši svarīgi, jau vairākus gadus aktīvi rūpējamies gan par priekšlaikus dzimušiem bērniņiem un viņu vecākiem, gan jaundzimušajiem, dāvinot dzemdību kastītes ar dažādām noderīgām higiēnas precēm visās dzemdību iestādēs Latvijā. Tāpat arī citu projektu ietvaros atbalstam māmiņas un mazuļus ar tik nepieciešamajām pirmās nepieciešamības lietām slimnīcās un krīzes centros un esam radījuši vairāk nekā 70 labiekārtotu mazuļu pārtinamo un zīdīšanas telpu slimnīcās un medicīnas iestādēs, atpūtas un sporta kompleksos, tirdzniecības centros, restorānos, izklaides vietās un citur,” aicinot arī citus uzņēmumus piedalīties un būt sociāli atbildīgiem rūpēs par sabiedrību, stāsta Vineta Freidenberga, zīmola Happy vadītāja.

    Pirmais pamatakmens Mātes piena bankas izveidē tika likts jau pirms vairākiem gadiem, kad labdarības akcijas ietvaros BKUS Neonatoloģijas klīnikā tika sagādāts un uzstādīts piena analizators un sonifikators – pirmās Mātes piena bankas izveidošanai nepieciešamās iekārtas. Tikmēr Veselības ministrijā un tās pakļautībā esošajās iestādēs – Nacionālajā veselības dienestā un Valsts zāļu aģentūrā – meklēti un rasti risinājumi juridiskiem un organizatoriskiem jautājumiem, lai Mātes piena banka Latvijā varētu darboties, ievērojot visus drošības pasākumus. Nacionālais veselības dienests ir paredzējis arī ikgadēju finansējumu bankas ikdienas darba nodrošināšanai 73 000 eiro apmērā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma