Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētniekiem pirmo reizi augstā kvalitātē izdevies nofotografēt Merkuru

    Jaunākie raksti

    Turpinot kosmosa izpēti, pētnieki nākuši klajā ar pirmajām salīdzinoši augstākas kvalitātes Merkura virsmas fotogrāfijām. Tas ir liels solis uz priekšu, ko izdevies panākt Eiropas Kosmosa aģentūrai (EKA) un Japānas Aviācijas un kosmosa izpētes aģentūrai (JAKA). Merkurs ir līdz šim vismazāk pētītā Saules sistēmas planēta, un uzņemtajās bildēs skaidri redzams, ka tai ir krāteriem klāta virsma, kas atgādina Mēnesi.

    EKA kopā JAKA 2018. gada 20. oktobrī uzsāka kopīgu misiju “BepiColombo”, kuras mērķis ir izpētīt Merkuru, izmantojot “Mercury Planetary Orbiter” un “Mercury Magnetospheric Orbiter” zondes. Savukārt šī gada 1. oktobrī kosmosa kuģis ar tādu pašu nosaukumu “BepiColombo” uz Zemi nosūtīja pirmos Merkura attēlus, atrodoties 199 km attālumā no planētas virsmas. Plānots, ka kosmosa kuģis Merkura orbītu sasniegs 2025. gadā.

    Misijas mērķis ir savākt pēc iespējas vairāk informācijas par Merkuru – sākot no kodola līdz virsmai, tā sastāvu un to, kādu apstākļu dēļ tas radies tik tuvu Saulei. Līdz šim zināms tas, ka Merkura virsmas temperatūra var sasniegt 355° C.

    Pašreiz iegūtie Merkura attēli ir salīdzinoši zemas kvalitātes. Taču EKA norādījusi, ka, tuvojoties galamērķim, būs iespējams iegūt vēl daudzkārt augstākas izšķirtspējas foto.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Normunds
    06.10.2021 08:55

    Kāds cits bija paspējis ātrāk:comment image

    x-f
    06.10.2021 17:37

    Ko jūs saucat par pirmo fotogrāfēšanas reizi?
    Merkuru jau 70. gados fotogrāfēja Mariner 10, pirms kādiem 15 gadiem to apciemoja arī Messenger. To, ka tas pēc skata ir ļoti līdzīgs Mēnesim, cilvēce zina jau sen.

    x-f
    06.10.2021 18:09

    Ja runa ir par tikai misiju, tad jā, taču citādi virsraksts un pirmais teikums nav patiesi.
    Salīdzinoši augsta kvalitāte bija arī 2008. gadā. :)
    messenger.jhuapl.edu/Explore/Images.html

    Reklāma