Web Analytics
More
    Reklāma

    Datu izvietošana ārpakalpojumā

    Jaunākie raksti

    Lielai daļai uzņēmumu, kuriem pieejamības, drošības un elastības prasības ir pirmajā vietā, noderīga var būt datu izvietošana nevis pašu uzturētos serveros, bet gan, izmantojot ārpakalpojumu, nododot infrastruktūras uzturēšanas jautājumus profesionāļu rokās. Šādu izvēli Latvijā jau ir izdarījuši vairāk nekā 50% uzņēmumu, un var novērot šīs pozitīvās tendences turpināšanos, jāpiebilst gan, ka Rietumu un Skandināvu kaimiņi mums ir tālu priekšā.

    Ārpakalpojuma priekšrocības, salīdzinot ar IT infrastruktūras uzturēšanu pašam

    IT infrastruktūras izveidošanai un attiecīgai datu glabāšanai galvenokārt ir trīs iespējas: būvēt un izvietot infrastruktūru “pie sevis”, izvietot to publiskā datu centrā, izveidojot privātu mākoni, vai virtualizācijas platformā – mākonī. Kādas ir publisko datu centru un virtuālo serveru platformu izmantošanas priekšrocības?

    Reklāma

    • Resursu ietaupīšana. Izvēloties izvietot savus datus kādā no datu centriem vai “mākonī”, Jūs varēsiet fokusēties uz sava uzņēmuma vajadzībām un tiešajiem pakalpojumiem, tādējādi ietaupot daudz sava uzņēmuma resursus – finanšu, cilvēku, kā arī telpu, infrastruktūras, procesa un laika. Tas ir nozīmīgi, īpaši šajā laikā, kad uzņēmumi raugās ne tikai kā labāk un straujāk attīstīties, bet kā to paveikt ar maksimāli ierobežotiem līdzekļiem. Spilgts piemērs – ārpakalpojumā īres cenā tiks iekļautas resursu, programmatūras, uzturēšanas, interneta un elektribas izmaksas, kamēr, uzturot pašiem, tās būs jāsedz atsevišķi.
    • Atrunātas atbildības jomas. Gadījumā, ja tiks lemts par labu ārpakalpojuma datu centru izvietošanai, tad līguma slēgšanas brīdī tiks skaidri atrunātas abu pušu atbildības jomas, norādīti pakalpojuma parametri un nosacījumi, ļaujot izpildītājam pārņemt problēmu risināšanu. Savukārt uzņēmuma īpašnieku tas atbrīvos no liekām rūpēm, dodot iespēju vairāk koncentrēties sava uzņēmuma attīstīšanai.
    • Elastība. Gadījumā, ja lemsi izvietot datus mākonī jeb virtuālajā serverī, tad tā galvenā priekšrocība ir elastība un iespēja piekļūt datiem jebkurā brīdī un no jebkuras pasaules vietas.  Izmantojot resursus mākonī, tos var brīvi mainīt – palielināt, samazināt, apstādināt vai palaist pielāgojot to darbību unikālajām tava uzņēmuma vajadzībām un darbības niansēm. Parasti “mākonis” sevī ietver arī virkni papildus iespēju, kuru izmantošanai “pie sevis” būtu nepieciešama speciāla aparatūras programmatūra, kā arī to integrācija un izstrāde. Kā papildus bonusu jāpiemin līguma saistības – tās parasti ir ar minimālo lietošanas laiku vienu mēnesi, neapgrūtinot uzņēmumu ar ilgtermiņa saistībām.
    • Paaugstināta pieejamība. Kvalitatīvi šo pakalpojumu sniedzēji parasti izvēlas savus datu centrus un pakalpojumus sertificēt, lai apliecinātu atbilstību starptautiskiem kvalitātes un drošibas standartiem. Kā populārākos varam minēt ISO, TIER, PSI- DSS un TIA/ANSI sertifikātus, kas apraksta pakalpojumu, procesu un drošības standartus, bez kuriem ir arī specifiski sertifikāti šaurākām specializācijām, piemēram, medicīnai vai militārajām vajadzībām. Ņemot vērā uzņēmuma specifiku, regulatoru vai uzņēmuma īpašnieku prasības, var atsijāt tos pakalpojumu sniedzējus, kas vislabāk atbilst tieši Jūsu prasībām.

    Datu glabāšanas pakalpojumi ir pieejami arī Tet. Tet datu centriem ir sertifikāti, kas apliecina drošību. Viens no tiem – “Dattum” ir vienīgais TIERIII sertificētais datu centrs Latvijā un viens no drošākajiem Eiropā. Jāpiemin, ka Tet mākonis TetCloud ir izvietots tieši šajā datu centrā, radot unikālu pieejamības un drošības kombināciju.

    Tet piedāvātie datu centri

    Tet piedāvā sešus dažādus datu centrus, starp kuriem vari izvēlēties sev ērtāko. Jebkurš no pakalpojumiem ir sertificēts, taču katram no tiem atšķiras jaudas, kapacitāte, kā arī pielietojuma mērķis. Visi Tet datu centri atbilst ISO 27001 sertifikācijas prasībām.

    • Datu centrs Dattum. Šis datu centrs ir projektēts un sertificēts atbilstoši TIERIII drošības prasībām. Tas ir izveidots uz Tet pamattīkla infrastruktūras mezgla, kas ļauj nodrošināt rezervētus tiešos savienojumus ar lielākajiem interneta apmaiņas punktiem Eiropā un Krievijā. Datu centrs piemērots uzņēmumiem, kuru darbības nodrošināšanai ir augstākās prasības kā, piemēram, bizness, kas saistīts ar finanšu transakciju apstrādi un uzglabāšanu atbilstoši Mastercard/VISA Level1 prasībām.
    • Datu centrs Brīvības. Šis datu centrs būvēts un projektēts, ievērojot ANSI, NE 1047-1, 1047-2 vadlīnijas, kā arī sertificētsPCI-DSS prasībām. Tas savienots ar trim neatkarīgiem Tet pamattīkla infrastruktūras mezgliem, kas ļauj nodrošināt rezervēt tiešos savienojumus ar lielākajiem interneta apmaiņas punktiem Eiropā un Krievijā. Datu centrs ir specializēts uzņēmumiem, kuru bizness saistīts ar finanšu transakciju apstrādi un uzglabāšanu atbilstoši Mastercard/VISA Level1 prasībām.
    • Datu centrs Kleistu. Šis datu centrs būvēts un projektēts, ievērojot ANSI, NE 1047-1, 1047-2 vadlīnijas. Datu centram nav speciālas specifikas un tas ir piemērots jebkura uzņēmuma prasībām. Tajā iespējams izveidot unikālus pasūtītāja risinājumus un izvietot pasūtītāja īpašumā esošās statnes.
    • Datu centrs Seši.  Šis datu centrs ir būvēts un projektēts, ievērojot ANSI, NE 1047-1, 1047-2 vadlīnijas, kā arī TIERIII infrastruktūras prasības. Datu centrs ir specializēts uzņēmumiem, kuru bizness saistīts ar paaugstinātām pieejamības prasībām, taču TIERIII sertifikāta prasības nav obligātas.
    • Datu centrs Pērses. Šis datu centrs ir būvēts un projektēts, ievērojot ANSI, NE 1047-1, 1047-2 vadlīnijas, kā arī TIERIII infrastruktūras prasības. Datu centrs ir operatoru neitrāls un tas ir paredzēts kā interneta trafika apmaiņas punkts sakaru operatoriem. Tas ir tieši blakus vienam no Latvijas Interneta apmaiņas (LIX) mezgliem, nodrošinot tiešu piekļuvi tiem, kā arī operatoriem, kas tajā ir pieejami.
    • Datu centrs Keldiša. Šis datu centrs ir būvēts un projektēts, ievērojot ANSI, NE 1047-1, 1047-2 vadlīnijas. Tas piemērots IT sistēmu izvietošanai un paredzēts kā rezerves datu centrs klientu sistēmām, kuri jau izmanto kādu no augstāk minētajiem Tet datu centriem.
    • Partneru datu centri. Tet ir svarīgi, lai klientu bizness neapstājas ne uz mirkli, tādēļ ir rasta iespēja izvietot savas vai no Tet nomātās iekārtas izvietot Tet partneru datu centros Eiropā, kuros Tet ir izvietojis savus Point of presence (POP). Šāds risinājums ļauj veidot ģeogrāfiski atdalītu sekundāro IT infrastruktūras punktu jeb avārijas atjaunošanas infrastruktūras punktu (Disaster recovery site). Tas ļaus biznesam neapstāties pat ‘’force majeure’’ un neparedzētu gadījumu situācijās.

    Ja tevi šis pakalpojums ir ieinteresējis, tad dodies uz Tet mājaslapu, un piesaki pakalpojumu. Ar tevi sazināsies Tet darbinieks, atbildēs uz visiem interesējošiem jautājumiem un palīdzēs izvēlēties labāko no piedāvājumā esošajiem datu centriem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma