Web Analytics
More
    Reklāma

    Šī gada beigās kosmosā varētu tikt palaists līdz šim spējīgākais teleskops

    Jaunākie raksti

    NASA paziņojusi, ka šī gada beigās, 18. decembrī, beidzot kosmosā varētu palaist līdz šim spējīgāko teleskopu – Džeimsa Veba kosmisko teleskopu. Tā palaišana atlikta jau vairākas reizes. Iepriekš šo misiju bija paredzēts sākt šī gada oktobrī, taču pats sākotnējais palaišanas datums bija jau tālajā 2007. gadā.

    Šī 8,8 miljardu dolāru vērtā orbitālā observatorija ir nosaukta bijušā NASA vadītāja Džeimsa Veba (James Webb) vārdā. Tā ir apmēram tikpat liela kā tenisa korti un uzskatāma par slavenā Habla teleskopa pēcteci, taču ir salīdzinoši krietni spējīgāka. Džeimsa Veba kosmiskais teleskops ir aprīkots ar lielu spoguli, kas sastāv no 18 mazākiem sešstūra formas spoguļiem. Tie ļaus ieraudzīt attālākas planētas un Visuma tālākos nostūrus ar detalizācijas pakāpi, kas ievērojami pārsniedz Habla teleskopa spējas.

    Reklāma

    Līdz Džeimsa Veba kosmiskā teleskopa palaišanai gaidīti 14 gadi, un ir vairāki iemesli, kāpēc šī misija joprojām nav paveikta. Pirmais no tiem, protams, ir finansējuma trūkums, kā arī tehniskās ķibeles. Pērn klāt nāca arī ar Covid-19 saistīti sarežģījumi. Sākotnēji, 2007. gadā, budžets šim projektam sasniedza vienu miljardu ASV dolāru. Minēto problēmu dēļ palaišanu 2011. gadā atcēla līdz 2018. gadam. Pēc tam atkal pārcēla, un atkal. Pandēmijas dēļ teleskopa palaišana tika pārcelta līdz šī gada 31. oktobrim. Tagad datums atkal pārlikts, un mazliet māc šaubas, vai 18. decembris tik tiešām būs tā īpašā diena, kad teleskops no palaišanas bāzes Franču Gviānā ar nesējraķetes “Ariane 5” palīdzību beidzot uzsāks savu ceļu pretī kosmosam. Bet to jau laiks rādīs.

    Jāpiebilst, ka Džeimsa Veba kosmiskais teleskops ir NASA, Eiropas Kosmosa aģentūras un Kanādas Kosmosa aģentūras kopdarbā radīta orbitālā observatorija. Kopumā tās tapšanā bija iesaistītas 17 valstis. Teleskopa masa sasniedz 6,2 tonnas, un darbības ilgums kosmosā svārstās no pieciem līdz desmit gadiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    12.09.2021 16:10

    Interesanti cik ilgi šis teleskops novilks. Habla teleskopam arī bija 10 gadu ekspluatācijas termiņš. Beigās nokalpoja 30 gadus. Un paredz, ka darbosies vēl līdz 2040.

    digitalk
    12.09.2021 22:19
    Reply to  Krotow

    tai laikā bija Shuttle, kas nodrošināja remontus veselas 4 reizes. tagad, visticamāk, atliek tikai cerēt uz SpaceX, ka tie spēs radīt kaut ko aizlido-saremontē/apgreido-atgriezies.

    Krotow
    12.09.2021 23:17
    Reply to  digitalk

    Viņiem vēl 10 gadi lai remontētāju aizgādāšanu augšā-lejā noslīpētu. Gan jau viss notiks.

    Nelabojams
    13.09.2021 20:49
    Reply to  Krotow

    J.Webb’a teleskops konceptuāli nav diez ko remontabls – atšķirībā no Habla, kam tas bija paredzēts. Daļēji šī iemesla dēļ vājprātā ievilkās testi, jo kļūmes nebūs novēršamas. Galvenā ķeza bija ar izplešamo siltumvairogu, kam jāekranē Saules gaisma; tas pastāvīgi kaut kur ķērās un niķojās. Nokļūt līdz teleskopam būs visai grūti: tas atradīsies ļoti augstā orbītā – 1,5 milj.km un piedevām aiz Mēness – vienā no t.s. librācijas punktiem. Šajā punktā esošs ķermenis tur stabili turas (pareizāk – svārstās ap to), neizmantojot dzinēju resursus, ko lietderīgāk ir tērēt orientācijas, resp., notēmēšanas sistēmas vajadzībām. Tāda orbīta izraudzīta, lai netraucētu no Zemes nākošais gaismas un siltuma starojums (teleskops strādā arī infrasarkanajā diapazonā). Tātad, ja notiks kaut kas tāds, kā ar Hablu, kam jau “augšā” esot atklājās spoguļa izgatavošanas rupja kļūda (!!!), tad nekādu koriģējošo elementu, atšķirībā no iepriekšējās situācijas, uzstādīt nebūs iespējams.

    Krotow
    13.09.2021 23:30
    Reply to  Nelabojams

    Tad remonts būs formulēts kā čelendžs maskveidīgajiem :)

    digitalk
    13.09.2021 23:59
    Reply to  Nelabojams

    paga, paga. JW iekšienē ir tik pat modulārs, kā Hubble. neviens nekad nav labojis lielās struktūras, neviens nemainīja Hablam spoguli. pārkonfigurēja fokusu un viss. tāpēc JW ir līdzvērtīgi remontabls, tikai daudz nepieejamāks, jo orbīta. un tā kā šatla tāpat vairs nav, tad reāli cerība tikai uz SpaceX. Bezosu un Brensonu es pat neizskatu kā kandidātus — LEO satelīti, kosmosa tūrisms, varbūt piegādes kosmosa stacijai un uz Mēnesi kaut ko aizvest.

    digitalk
    14.09.2021 06:33
    Reply to  digitalk

    es te aizdomājos, šatls vispār bija spējīgs aizsniegties līdz tādai orbītai? liekas, ka ne.

    Nelabojams
    14.09.2021 12:37
    Reply to  digitalk

    Tiešām, noteikti nē.

    Nelabojams
    14.09.2021 12:37
    Reply to  digitalk

    Nu, kaut kādā ziņā viņš ir modulārs, bet diezgan nepiemērots kādu mezglu nomaiņai “ārtelpas” apstākļos. Hablam šamie sfēriskās aberācijas izlabošanai savulaik pievienoja optisko korektoru, tātad, jaunu mezglu – kaut ko līdzīgu Šmita sistēmas teleskopa korekcijas platei. Ar fokusa pārkonfigurēšanu tur nebūtu līdzēts. Weba teleskopa konstrukcija ir tāda, ka to mezglu vienkārši nebūtu lāga kur piestiprināt.

    digitalk
    14.09.2021 14:03
    Reply to  Nelabojams

    skaidrs. es tam JW īsti nesekoju, jo tāds ilgtermiņš sanācis, ka garlaicīgi palika ;)
    par Habla remontu es mēģināju ļoti vienkāršoti pateikt, my bad. vajadzēja būt tehniski precīzākam, paldies, ka papildināji.

    Nelabojams
    14.09.2021 15:38
    Reply to  digitalk

    Strādāju nozarē un man pienākas būt lietas kursā :)

    digitalk
    14.09.2021 16:09
    Reply to  Nelabojams

    cool! pie kāda projekta/virziena tagad strādā, ja nav noslēpums? satelīti, navigācija, varbūt pat dzinēji?
    (tāpat neuzminēšu, tur ir tik daudz lietu…)

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Reklāma