Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV tiesa atzīst, ka mākslīgais intelekts nevar būt patenta īpašnieks

    Jaunākie raksti

    Interesants atgadījums noticis ASV, kur līdz tiesai nonācis lēmums par to, ka mākslīgā intelekta (AI) radītie produkti nedrīkst tikt reģistrēti patentu sarakstā, ja to radītājs norādīts tieši mākslīgais intelekts.

    Šādā situācijā nonācis Stīvens Talers (Stephen Thaler), kurš ir daļa no Artificial Inventor Project, kura rezultātā mākslīgais intelekts rada dažādus jaunus produktus. Viņš vēlas panākt, lai mākslīgais intelekts DABUS tiktu norādīts kā autors, taču tiesa to neļauj izdarīt. Lēmums ir pavisam vienkāršs, jo AI nevar tikt identificēts kā persona, kas arī ir galvenais iemesls. Šajā situācijā runa ir pat par pašām definīcijām, jo patentu var pieteikt “persona”, un tās definīcijā šobrīd netiek atzīts mākslīgais intelekts. Tiesnesis, kas izskata šo prasību, norāda, ka AI principā ir rīks, kā tiek realizēta ideja un šajā gadījumā patents, tomēr īstais turētājs un īpašnieks ir kāda persona, kura attiecīgi ir dzīvs cilvēks.

    Reklāma

    Tāpat tiesnesis norāda, ka šobrīd likumi paredz, ka patentu īpašnieki nevar būt arī uzņēmumi un štati, līdz ar to norādot, ka arī mākslīgais intelekts būtu liekams vienā kaudzītē ar šādiem nepersonificējamiem objektiem un lietām. Protams, projekta dalībnieks Talers uzsver, ka atļaujot šādu soli, tiktu veicināta izgudrošana, jo mākslīgais intelekts būtu spējīgs izveidot vēl vērtīgākus produktus nekā cilvēka prāts, tomēr līdz tam būs jāgaida. Šajā situācijā gan pats Talers arī būs viņa AI DABUS radītā jauna tipa mirgojošās gaismas un dzērienu trauka īpašnieks.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma