Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenBeam Latte L1 pārnēsājamā LED projektora apskats

    Jaunākie raksti

    Apskatam pie mums nonācis pārnēsājamas LED projektors ASUS ZenBeam Latte L1, kas vienlaikus kalpos arī par Bluetooth tumbiņu, kā arī ZenBeam Latte L1 piedāvā bezvadu savienojumu ar viedierīcēm video satura apskatei. Bezvadu savienojumam gan ir ierobežojumi, kas attiecas uz Digital rights management (DRM) saturu – Hulu, Netflix un līdzīgi straumēšanas servisi šādi var nebūt izmantojami.

    Man uzreiz jāatzīst, ka ZenBeam Latte ir visai glīta ierīce, tā vairāk atgādina Bluetooth tumbiņu vai kaut ko no Google vai Amazon digitālo balss asistentu ierīču sērijām, kas apvilktas ar audumu. Tāpat ir forši izmantot ZenBeam Latte par Bluetooth tumbiņu laikā, kad nav nepieciešams to izmantot kā projektoru, bet jāsaprot, ka aptuveni jau 50… 60 eiro Bluetooth tumbiņas skanēs labāk, jo vienkārši ZenBeam Latte kopējais tilpums tiek aizņemts ar projektoru, tumbiņām palikusi niecīga vieta.

    Reklāma

    ZenBeam Latte tehniskā specifikācija nav gluži dēvējama par iespaidīgu, bet vismaz izskatās, ka šoreiz nav melots par kontrastu un spilgtumu, ko nereti daudziem projektoru ražotājiem patīk izskaistināt pat par kārtu.

    Man vienam ierīce izskatās pēc skumīga minjona?

    Tehniskā specifikācija

    • Projektora tips: DLP
    • Izgaismojums: LED, ap 30 000 h
    • Attēla malu attiecība: 16:9
    • Attēla izšķirtspēja: 1280 x 720
    • Spilgtums: 300 lm
    • Kontrasts: 400:1
    • Krāsas: 16.7 miljoni, 120% sRGB
    • Fokuss: manuāls
    • Keystone korekcija: +/-40° vertikāli (automātiska)
    • Ierīces izmēri: 90 x 131 x 90 mm
    • Svars: 585 g
    • Video ievade: max 1920 x 1080
    • Darbības attālums: 0.8 m – 3.2 m
    • Attēla izmērs: 30 līdz 120 collas
    • Radītais troksnis: 30 dBA (Standard mode), 28 dBA (Eco mode)
    • Skaļrunis: 2x 5 W Harman/Kardon
    • Enerģijas patēriņš: līdz 36 W
    • Akumulators: 6000 mAh, aptuveni 3 stundas ar vienu uzlādi video vai 12 stundas audio režīmā
    • Savienojumi: HDMI, Audio Out, USB A, Wi-Fi, Bluetooth, Wireless Projection
    • Cena: ap 500 eiro

    Izskats un uzbūve

    ASUS ZenBeam Latte L1 ir visai netipisks mazā izmēra projektors, jo tas drīzāk atgādina Bluetooth tumbiņu ar vadību tās augšējā daļā. Kā jau minēju iepriekš, ZenBeam Latte korpusā tumbiņām atvēlētā vieta nebūt nav liela, tāpēc skanējums nav īsti basīgs, bet tas ir daudz labāks par iepriekš baudīto mono skaļruni citos projektoros.

    ZenBeam Latte augšdaļā izvietots plašs vadības pogu klāsts, tās ir ļoti ērti izvietotas un palīdz ikdienā izveikt tos dažus soļus, lai nokļūtu vēlamajā sadaļā. ZenBeam Latte līdzi tiek dota arī vienkārša tālvadības pults. Projektora apakšdaļā izvietota neliela paceļamā kājiņa un arī iespēja pievienot foto vai video statīvu.

    Visai veiksmīgi paslēpta projektora dzesēšanas sistēma, to gan var nedaudz dzirdēt, bet tā netraucē, jo tumbiņas ir spēcīgākas par ventilatora skaņu. Ierīces objektīvs ir iedziļināts korpusā, bet nekā citādi tas netiek aizsargāts. ZenBeam Latte līdzi tiek dots mīkstais maciņš uzglabāšanai un pārnēsāšanai, domājams, ka tas pietiekami pasargās projektoru.

    Visas pieslēgvietas izvietotas nosacīti ZenBeam Latte aizmugurē, tur atrodas HDMI un USB A pieslēgvietas, projektoram ir austiņu izeja skaņai. Projektora komplektā atradīsi uzlādes vadu, kas ir visai liels, kad to salīdzina ar pašu projektoru, komplektā ir arī HDMI vads, tātad faktiski vari sākt uzreiz ierīci lietot.

    ZenBeam Latte ir iebūvēts Bluetooth, lai to izmantotu par Bluetooth tumbiņu un arī Wi-Fi, kas ļauj no viedierīcēm skatīties video wireless mirroring režīmā. Bezvadu savienojumam gan ir ierobežojumi – Digital rights management (DRM) saturu tādējādi pa gaisu nenosūtīsi. Toties ZenBeam Latte iebūvēta Aptoide lietotne, ar tās palīdzību var skatītes YouTube, Netflix un citus servisus bez datora pievienošanas ar HDMI vadu. Bērnu izklaidēšanai tas ir perfekti.

    Projektora uzstādīšana

    Projektora uzstādīšanai viss jau ir iekļauts komplektā – pievieno projektoru elektrībai vai izmanto tā akumulatoru, savieno to ar datoru, viedtālruni, Wi-Fi (Aptoide lietotne), DVD vai Blu-Ray atskaņotāju, un baudi filmu.

    Te laikam būtu īstais mirklis atzīmēt, ka ZenBeam Latte ar akumulatora darbības laiku neveicas tik ideāli, cik tiek solīts reklāmā. Varbūt arī Eco režīmā iespējams pietuvoties 3 stundām video skatīšanās laikā, bet ar noklusētajiem projektora iestatījumiem (spilgtums 80%) skatīšanās aprausies pēc aptuveni 50 līdz 60 minūtēm. Eco režīmu var mēģināt lietot pavisam aptumšotā telpā, bet arī te nekāda bauda nebūs.

    Aptoide lietotne

    Nepiemirstam uzstādīt ekrānu vai izvēlēties sienu, uz kuras tad arī tiks projicēts attēls. Teorija vēsta, ka projektori sniedz vislabāko attēlu uz speciāliem ekrāniem, šoreiz gan par to neko sīkāk nebildīšu, jo ekrāns netika iekļauts testam saņemtajā komplektā. Lieki piebilst, ka tāds man mājās arī nemētājas. Redzēts, ka tiek izmantota arī speciāla sienas krāsa ar melnu rāmi, bet arī speciālās krāsas ir ļoti dārgas. Aptuvenā cena krāsai 6 – 7 kvadrātmetru noklāšanai maksā tuvu pie 100 eiro.

    Projektoram nav autofokusa, kas ir nedaudz kaitinoši, bet to var pieregulēt ar rullīti, kas izvietots nosacīti sānā. Tā dēvētā Keystone korekcija ir automātiska, bet tā pieregulē tikai +/-40° vertikāli, attiecīgi projektoru nāksies turēt pret ekrāna vidusdaļu.

    Iestatījumu sadaļa ZenBeam Latte nav pārāk plaša, īsti pat nav iespējams pieregulēt attēla nianses, tikai tik, cik izvēlēties starp prezentācijas, standarta, kino un eko režīmiem (faktiski šie pieregulē spilgtumu un baltās krāsas balansu), bet var arī atsevišķi pieregulēt spilgtumu un sienas/ ekrāna krāsu. Kontrastu gan neļauj ZenBeam Latte regulēt.

    Attēla kvalitāte

    ZenBeam Latte izšķirtspēja ir 1280 x 720, spilgtums ir 300 lm un kontrasts – 400:1. Neizklausās daudz, bet nav arī melots, jo citi sola negantus kontrastus, bet tāpat attēls gala rezultātā ir blāvs. ZenBeam Latte spilgtums un kontrasts jūtami atpaliek no lielo un dārgo projektoru spējām, bet viegli aptumšotā istabā projektoru var lietot. Kārtīgs filmu projektors bielž ar aptuveni 2200 un vairāk lm, nodrošinot būtiski augstāku kontrastu (ap 10 000:1), bet mums ir maziņš projektoriņš ar nelielu LED gaismas avotu un mikroskopisku dzesēšanu, kad to salīdzina ar filmu projektoriem.

    Gandrīz pilnīgi tumšā istabā dižām sūdzībām par ZenBeam Latte projektora darbību nevajadzētu rasties, jo tomēr šoreiz ir runa par ļoti kompakta izmēra ierīci. Vakars, nakts, kāda Netflix filma vai seriāls – gandrīz ideāli. Dienā pat pie ļoti tumšiem aizkariem gan jāmeklē ir ziemeļu puse, pie aizsegtiem dienvidu puses logiem darīt ar ZenBeam Latte nav ko.

    1280 x 720 punktu izšķirtspēja būs gana bērnu YouTube izklaidēm un kādai prezentācijai aptumšotā telpā, bet filmām gan jau prasītos vismaz 1080p, jo tomēr no ZenBeam Latte varam izspiest 3 metru diagonāli attēlam. Biznesa braucieniem, prezentācijām ZenBeam Latte projektors būs drīzāk piemērots, bet jau atkal – jāskatās, kur grasies uzstāties. Ciešami izgaismotā auditorijā krāsas būs jūtami blāvas.

    Kopumā kā izklaides rīks ZenBeam Latte ir visai foršs, projektorā ar Aptoide lietotnes palīdzību var ļoti ātri palaist kādu filmu bērniem un man tas šķiet super ērti un pārdomāti. Te gan jāsaka, ka Aptoide ir trešās puses izstrādāta lietotne, kas uzstāda YouTube, Netflix u.c. lietotnes, bet Aptoide pēkšņi var atteikties sadarboties ar YouTube, Netflix vai ko citu, un šo ASUS nekādi nevar ietekmēt. No USB gan ZenBeam Latte neko nevēlējās atskaņot, lai arī Aptoide ļauj uzstādīt arī VLC pleijeri.

    Ja runājam par ātrumu, tad no Android ierīces vari nošārēt YouTube saiti, kas uzreiz tiek palaista ZenBeam Latte, arī šādas ērtības ir patīkamas.

    Nobeigumā

    ASUS ZenBeam Latte L1 ir fifīgs, neliela izmēra projektors. Man ļoti patika, ka ASUS visu izveidojis ātri un ērti apkalpojamu. Faktiski vari slēgt ZenBeam Latte iekšā un izmantot, nav jāķimerējas gar attēla iestatījumiem, nav jādomā, kur novietosi pieslēgto klēpjdatoru, ja vēlies vakarā laiski paskatīties Netflix seriālu, jo to varēsi palaist arī tieši no Aptoide lietotnes.

    Pārdomas radīja ZenBeam Latte projektora izmantošana kopā ar spēļu konsolēm, jo pat Nintendo Switch prot padot ārā 1080p izšķirtspējas attēlu, nemaz nerunājot par modernajiem Xbox un PlayStation ar visiem HDR atbalstiem un citām iespējām. Tāpat šķiet, ka ZenBeam Latte projektoram ir neliela aizture attēla parādīšanai, kas arī nav ideāli spēlīšu baudīšanai. Tāpat visai pamatīgs izaicinājums var būt ZenBeam Latte novietošana pret ekrāna vidusdaļu, jo tiek piedāvāta tikai Keystone korekcija +/-40° vertikāli, bet horizontālā korekcija nav pieejama. Man gan izdevās ZenBeam Latte visai jēdzīgi uzstādīt uz foto statīva aiz dīvāna un baudīt filmas gandrīz kā ķinītī.

    ZenBeam Latte attēla kvalitāte ir jēdzīga, projektoram ir labs kontrasts, bet tam var pietrūkt spilgtums, ja plāno ZenBeam Latte izmantot nedaudz gaišākās telpās. Projektora dzesēšana ir gana klusa, filmas laikā to gandrīz nevar manīt. Nez kāpēc dažreiz ir sajūta, ka filmu skatīšanās laikā ZenBeam Latte skan labāk, bet Bluetooth tumbiņas režīmā basi ir vājāki.

    Patika

    • stilīga, neliela, ērti pārnēsājama un ērti izmantojama ierīce
    • iebūvēti YouTube, Netflix u.c. straumēšanas servisi
    • visai laba attēla kvalitāte (kontrasts, krāsas)

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • kā Bluetooth tumbiņa darbojas visai vāji (nožēlojams bass)
    • nav horizontālās Keystone korekcijas
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ingvars
    01.09.2021 15:07

    Kristap, kadu portativo projektoru iesaki lai vasaras vakaros lapenē skatitos filmas?
    Paldies

    test
    01.09.2021 19:54

    Būs problēmas ar netflix jo tur ir vai nav drm, tanī pašā momentā, patika, ka ir iebūvēts netflix. Man tikko salūza smadzene.

    zirgs
    02.09.2021 08:57

    pētīju šos super-portatīvos projektorus vasaras sākumā. xgimi un xiaomi bija labākie, jo FullHD un Android TV (sorry, bet Aptoide ir mēsls, lietoju kādu brīdi uz viena android boxa), paliku pie xiaomi (jo xgimi bija pretrunīgs info par netflix), var uzprojicēt 2-3m bildi, android tv ir visi nepieciešamie appi (kodi, netflix, tivimate (priekš iptv) un jebkurš tet/blaktom/tv3 android tv atvasinājums). esmu apmierināts ar savu izvēli.

    freelifelv
    04.09.2021 23:39

    Reiz bija tāds brīnums kā Lenovo Yoga Tab 3 Pro, planšete ar iebūvētu projektoru. Gads ap 2015. Projektors bija 50 lumeni, kaut cik sakarīgu attēlu nebija iespējams dabūt. Tomēr interesanta iekārta, piekrišana gan bija tuvu nullei :D Pirms tam senāk tika mēģināts Samsung I8530 Galaxy Beam, nuuu laaabrīt :D Tam bija 15 lumeni :D:D:D

    Reklāma