Web Analytics
More
    Reklāma

    Bērnu drošība internetā, lietotnes viedtālruņiem un ekrāna laika ierobežošana

    Jaunākie raksti

    Šobrīd ir visai plašas iespējas ierobežot bērna viedierīču lietošanu gan satura pieejamības ziņā, gan arī laikā, ko bērns var pavadīt pie ierīces ekrāna. Android un arī Apple iOS ierīču lietotājiem paveras gana vienkāršas, bet vienlaikus arī plašas iespējas ierobežot gan saturu, gan arī pie ekrāna pavadīto laiku ar iebūvētiem rīkiem un arī papildus uzstādāmām lietotnēm.

    Ekrāna laiks katram bērnam nosakāms ļoti individuāli, jo ir atkarīgs no vairākiem faktoriem kā, piemēram, bērna vecums un briedums, raksturs, patērētā satura veids, mācīšanās vajadzībām, ģimenes ikdienas un rutīnas u.tml.

    Reklāma

    Apskatīsim arī pāris bezvadu maršrutētāju ražotāju sniegtos rīkus, kas ļauj ierobežot ierīces izmantošanu, bet te ir jāņem vērā, ka bērnam, visticamāk, būs pieeja pie neierobežota mobilā interneta, tāpēc šāds mājas bezvadu maršrutētāja ierobežojums var nebūt pietiekami efektīvs.

    Bezvadu maršrutētājos iebūvētās iespējas

    Modernie (pēdējo pāris gadu) bezvadu maršrutētāji kļuvuši ļoti spējīgi, tiem ir trīs un četru kodolu procesori, kā arī visai plašas iespēja ietekmēt lietotāju pavadīto laiku tīmeklī un pat iespējas filtrtēt tīmekļa saturu. Te gan uzreiz jāsaka, ka kārtīga satura filtrēšana parasti pieejama tikai kopā ar abonēšanas maksu, bet šis ir jāpēta katram ražotājam atsevišķi.

    ASUS AiProtection

    ASUS AiProtection būs viena no spēcīgākajām un viena no retajām bezmaksas iespējām filtrēt tīmekļa saturu un ierobežot ierīču pieejas laikus internetam. ASUS AiProtection aizsardzība pieejama jau no aptuveni 110 eiro cenas bezvadu maršrutētājiem (piemēram, ASUS RT-AC68U ar Wi-Fi 5 vai RT-AX56U ar Wi-Fi 6). ASUS maršrutētāji pārvaldāmi no viedierīces lietotnes vai arī no datora tīmekļa pārlūka. Kā jau vairums ASUS iespēju, arī vecāku kontrole un laika ierobežojumu iestatīšana ir ērta un vienkārša. ASUS visu laiku uztur aktuālus tīmekļa filtrus.

    Līdzīgas iespējas piedāvā TP-Link ar TP-Link un Trend Micro kopīgi veidoto un uzturēto HomeCare servisu, kas pieejams lētā Archer AX50 bezvadu maršrutētājā un līdz pat dārgiem TP-Link bezvadu maršrutētāju un bezvadu režģtīklu maršrutētāju (Deco) modeļiem. TP-Link HomeCare arī ir bezmaksas serviss, kur netiek prasītas nekādas papildu maksas.

    TP-Link Archer AX50

    Arī citi ražotāji piedāvā līdzīgas iespējas, kas gan nereti ir abonējami maksas pakalpojumi. Paskaties, ko piedāvā Tavs mājas bezvadu maršrutētājs, varbūt tajā jau visas iespējas ir atrodamas.

    Google un Apple lietotnes

    Noteikti populārākās lietotnes satura un laika ierobežojumiem būs Google un Apple pašu radītie rīki. Android ierīcēm ir Google Family Link, kamēr iPhone/iPad ierīcēm vecāku kontroles rīks un ekrāna laika ierobežojums saucas Screen Time.

    Google Family Link

    Google Family Link dod iespēju vecākiem pārraudzīt bērna interneta lietošanas paradumus, turklāt Family Link ir viena no populārākajām un augstāk novērtētajām lietotnēm bērnu drošībai. Vecākiem ir iespēja attālināti bērna ierīcē iestatīt savus digitālos noteikumus, kā arī izveidot Google lietotāja kontu, kas bērnam sniegs piekļuvi atsevišķiem Google pakalpojumiem.

    Family Link lietotne ļauj sekot līdzi darbībām internetā, vecāki saņems regulārus pārskatus dienas, nedēļas vai mēneša griezumā. Vecāki redzēs, cik daudz laika bērns atvēl savām iecienītākajām lietotnēm. Google Family Link dod arī iespēju attālināti pārvaldīt lietotnes – bloķēt, ierobežot, pārvaldīt pirkumus tajās, apstiprināt vai bloķēt to, ko bērns vēlas lejupielādēt no Google Play veikala. Family Link lietotne ir bezmaksas un darbojas ar Android ierīcēm. Vienīgā nianse – vecākiem savā ierīcē jāuzstāda Google Family Link vecākiem, savukārt bērna ierīcē – Google Family Link bērniem un pusaudžiem lietotne.

    Visai smieklīgi, ka vecāku Family Link versijai Play veikalā ir 4 zvaigznes, bet bērni sabalsojuši sev paredzētai lietotnei pusotru zvaigzni. Tātad Family Link strādā 😈

    Family Link lietotne arī parāda bērna atrašanās vietu, kas nav mazsvarīgi. Family Link lietotne gan ir savi untumi, piemēram, Fortnite uz stādīšana ierīcē un pieteikšanās var būt ļoti sarežģīta, jo Fortnite tiek uzstādīta ne no Google Play veikala. Arī atteikšanās no Family Link var radīt nelielas galvassāpes, jo nākas ar vecāka lietotājvārdu pieteikties datorā un atsaistīt bērna kontu no Family Link. Un nemaz nav tik viegli atrast, kur šo var paveikt.

    Apple Screen Time

    Apple Screen Time var izmantot kopā ar iPhone, iPad un pat iPod touch. Ar Screen Time var uzzināt, cik daudz laika bērni (un Tu pats) pavadāt lietotnēs, dažādās vietnēs un citur. Tādā veidā iespējams pieņemt lēmumus par savu ierīču izmantošanu un, ja vēlaties, noteikt ierobežojumus.

    Screen Time ļauj iestatīt un izveidot iestatījumus bērna ierīcē, vai arī pastāv iespēja izmantot Family Sharing, lai no vecāku ierīces konfigurētu bērna ierīci. Pēc bērna ierīces iestatīšanas var arī izmantot Family Sharing, lai skatītu pārskatus un pielāgotu bērna ierīces iestatījumus savā iPhone.

    Apple Screen Time

    Citas bērnu drošības lietotnes

    Te uzreiz jābrīdina, ka citu izstrādātās bērnu drošības lietotnes var nebūt tik dziļi integrētas viedierīču operētājsistēmās, kā arī ik pa laikam lietotņu novērtējumos redzam, ka nemaz tik gludi ar to izmantošanu neveicas. Tāpat jānorāda, ka absolūts vairums jēdzīgo bērnu drošības lietotņu ir ar visai augstu abonēšanas maksu. Šo lietotņu bezmaksas versijas parasti ir apgraizītas gandrīz līdz nelietojamai pakāpei.

    Parental Control Kroha

    Izskatās, ka Parental Control Kroha ir viena no populārākajām Android un arī iOS vecāku uzraudzības lietotnēm, tā saņēmusi visai augstu četru zvaigžņu novērtējumu. Parental Control Kroha palīdzēs uzraudzīt ne tikai bērna darbības internetā, bet arī parūpēties par viņa veselību. Vecākiem ir iespēja bloķēt lietotnes, sociālos medijus un mobilās spēles, ierobežot lietotņu un ierīces izmantošanu īpašos laikos, piemēram, pirms gulētiešanas. Uzraudzības funkcijas ļauj vecākiem sekot līdzi ierīces lietošanai ikdienā, dažādos laikos, detalizētāk apskatīt un ierobežot atsevišķu lietotņu patēriņu, sekot līdzi darbībām tīmekļa vietnēs un bloķēt nepiemērotu saturu.

    ESET, Kaspersky, McAfee

    ESET, Kaspersky, McAfee un citi antivīrusu programmu veidotāji arī iesaistījušies šajā spēlē ar veiksmīgākām un mazāk veiksmīgām lietotnēm. McAfee saņēmis divas zvaigznes Play veikalā, McAfee laikam būtu jāmet liels līkums apkārt, tāpēc arī šoreiz neesmu pievienojis saiti uz lietotnes ielādi. Arī Bitdefender ir mazāk par visām zvaigznēm, tāpēc šo lietotni nevar ieteikt.

    Toties ESET un Kaspersky ir tikuši pie pieņemam novērtējuma Play veikalā, bet vēl arvien attiecīgi 3.8 un 3.0 zvaigznes nav nekas ideāls. Kaspersky ir arī iOS versija.

    ESET piedāvā ļoti plašas iespējas – bloķēt lietotnes, sociālos medijus un mobilās spēles, ierobežot lietotņu un ierīces izmantošanas laikus, redzēt kartē bērna atrašanās vietu un iestatīt paziņojumus, kad bērns pamet noteiktas vietas (mājas, skolu u.c.). ESET arī iespējams iestatīt akumulatora aizsardzību, kas neļauj spēlēt spēles, ja uzlādes līmenis nokrītas zem noteiktā. Par visām lietotāja mājsaimniecības ierīcēm jāmaksā viena abonēšanas maksa.

    Kaspersky bezmaksas versijā piedāvā bloķēt kaitīgās vietnes un saturu, lai nodrošinātu drošu meklēšanu, bloķēt nepiemērotus YouTube meklēšanas pieprasījumus, pārvaldīt lietotņu izmantošanu, iestatīt ekrāna laika ierobežojumus un pat saņemt padomu no bērnu psihologiem. Maksas versijai klāt nāk akumulatora līmeņa aizsardzība un bērna atrašanās vietas noteikšana un virtuālu sētu izveide, kas paziņo, kad bērns pamet noteiktās atrašanās vietas. Kaspersky nāk klāt arī citi labumi.

    Nobeigumā

    Lietotņu veikalos pieejams gandrīz netverami plašs vecāku kontroles un bērnu drošības lietotņu klāsts. Atliek vien kaut vai tajā pašā Google Play veikalā ieklabināt “parental control“, lai tiktu pie desmitiem dažādu lietotņu. Vienlaikus gan nevajadzētu piemirst, ka pirmais aizsardzības līmenis ir paši vecāki, kuri nosaka interneta izmantošanas rāmjus un ik pa laikam atgādina bērnam, ko var un ko nevajag skatīties tīmeklī.

    Ļoti svarīgi ir arī bērnam pateikt, lai visos neskaidrajos gadījumos griežas pie pieaugušā un ka šāda rīcība netiks sodīta. Iemāci, ka jāuzmanās atbildot uz nezināmu numuru zvaniem vai jaunākiem bērniem pat neļaut uz tiem atbildēt. Tāpat iemāci neatbildēt uz svešinieku uzsāktu saraksti dažādās lietotnēs.

    Daudzas drošības lietotnes piedāvā bloķēt neatbilstošu YouTube saturu, bet pēdējos gados YouTube jau kļuvusi par visai drošu vietu, kurā nevar atrast neko dikti nepiedienīgu vai nederīgu bērniem. Vecākiem nevajag piemirst, ka Instagram, Facebook un citu servisu izmantošanas uzsākšanai būtu jāsasniedz noteiktu bērna vecumu. Parasti šis vecums servisos tiek noteikts ap 13 gadiem, kad bērns jau pats sākt izvērtēt dažādas situācijas, informācijas izvietošanu par sevi un tur izlasāmo informāciju.

    Un tikai pēc visa šī nāk uzraudzības un drošības lietotnes! Dažādas idejas sarunai ar bērnu un citu saistīto informāciju var meklēt arī drossinternets.lv vietnē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uģis Inka
    19.08.2021 09:20

    Šodien Google palūdza noverificēt bērna vecumu. Precīzāk, tas tika atiestatīts uz pirmatnējiem iestatījumiem, kad izveidoja kontu. Ar vecāka, tas ir manu atļauju, tas tika par diviem gadiem palielināts :) , jo uzskatīju ka tiek galā ar ierīci nesasniedzot noteikto vecumu.
    Tāda abpusēja pašdarbība.

    Kaspars
    19.08.2021 10:41

    Google Family link darbojas gan Android, gan iOS platformās. Izmantojam nepilnu gadu un pagaidām ļoti labi pilda savas funkcijas

    Ieva
    20.08.2021 00:26
    Reply to  Artis Ābols

    Kāpēc tā? Kas tieši nepatika?

    Ineta
    19.08.2021 16:25

    Viss jau būtu labi, bet mājskološanās periodā nācās iemācīt bērnam, kā “uzhakot” youtube, lai tiktu iekšā “lielajā” nevis kids versijā, jo skolas sūtītie linki uz mācību video nebija atverami citādi.
    P.S. Tiek lietots Google Family Link un patīk iespēja redzēt, kur ir bērns(vai bērna telefons :D), telefons aizslēdzas uz naktsmieru pats un zinu kādas aplikācijas tiek uzinstalētas, cik daudz lietotas.

    freelifelv
    20.08.2021 01:41

    Ir ģimenē Family Link, bet nu sīkais mēdz apiet vis kaut ko, pat man jābrīnās. Tā kā nevaru apgalvot, ka strādā 100%. Piemēram uz vecākiem telefoniem- Samsung A3 2015, Huawei P9 lite, bija jau iemācījies, kas jāpaspēj uzspiest, kamēr telefons pēc laika limita bloķējas, lai varētu turpināt izmantot :D Uz šī brīža S8 tas neiet cauri, jo telefons bloķējas zibenīgi, bet ir jau vēl citi triki, kā turpināt spēlītes utml. Tā kā uzskatu, ka lietotnes nebūs vienīgais un īstais risinājums, būs vēl jāveic arī grūtais un pacietību prasošais audzināšanas darbs. Lai bērnam vienīgais azarts un mērķis nebūtu apčakarēt Family Link un senčus :D

    PAV
    20.08.2021 06:49

    FamilyLink saskāros ar interesantu problēmu, pie kam tas nav labots – pēc forumiem spriežot – vairākus gadus: kad laiks ir beidzies – zvanot uz bērna telefonu – zvans uzrādās, ir vibrācija, bet zvana skaņas nav.

    Pagale
    25.08.2021 23:51

    Beidzot – sen gaidīts raksts par aktuālu mobilo zombiju tēmu.
    PALDIES!

    Arturs
    03.09.2021 17:21

    Pirms aptuveni gada ar Family Link ir bijušu visādi joki, piemēram, kādā brīdī vairs nevar noteikt telefona atrašanās vietu (tas ok, jo mēdz telefons “iesnausties” vai vienkārši izslēgties utt.), bet tad pēkšņi parāda kaut kādu aptuveno pozīciju, kuras centrs atrodas slimnīcas teritorijā :0 Mati sirmi :D
    Tāpat vēl nesen varēja apiet youtube lietošanas ierobežojumu caur google assistant ziņu lenti :D

    Reklāma